Ú s t í n/L. - Znovu po téměř šesti týdnech se mohli diváci ve Lví aréně opět kochat pohledem na ústeckou ikonu Václava Drábka, který se vrátil z měsíčního hostování z Mladé Boleslavi, kde byl výměnou za Jiřího Jelínka. “Zpátky do Ústí jsem se těšil. Odehrál jsem tady čtyři roky a prožil jsem tady dobré chvíle, takže jsem se měl na co těšit,“ vítal Drábek návrat do Ústí. A návrat to byl úspěšný, Slovan proti Třebíči nezaváhal a potřetí v sezóně nedostal branku. Naproti tomu Třebíč potvrdila pověst mužstva, pro které vstřelit branku znamená málem neřešitelný úkol. To přiznává i veterán Jiří Oliva: “Zakončení nám moc nejde.“
Ústečtí Lvi měli raketový start do utkání. Za necelé čtyři minuty se musel třebíčský gólman Šindelář dvakrát s nechutí ohlížet za svá záda. Nejprve v přesilovce Jankových a posléze Eiselt přichystali pro Lvy pohodový úvod zápasu. ”S takovým soupeřem je určitě lepší dát první třetinu dva tři góly. My se pak přestaneme trápit, oni trošku povolí. Třebíč ale i za stavu dva nula hrála hodně nepříjemný hokej. Bruslili, snažili se to bourat, ale myslím, že jsme to zvládli celkem v klidu,” pochvaloval si Václav Drábek.
I za nepříznivého stavu 0:2 se však Třebíčští nevzdávali a několikrát měli na svých hokejkách příležitost přiblížit se Lvům na dostřel. ”Je pravda, že ten třetí gól jsme mohli dát již dříve a byl by větší klid. V první třetině jsme měli několik šancí, mohlo to být více v pohodě. Pořád to bylo otevřené. Kdybychom dostali kontaktní gól, tak to bylo na vážkách. Ale zvládli jsme to, vyhráli jsme, tak není co řešit,” dodává Drábek.

22.října to bylo naposledy, kdy se Drábek mohl představit ústeckému publiku. Poté ještě zasáhl do bojů v Ostravě, to však bylo na dlouhou dobu naposledy. Jaký byl pro sympatického beka návrat do Lví arény? ”Jsem rád, že jsem se vrátil. Ten měsíc v Boleslavi mi dal hodně hlavně po psychické stránce. Jsem hráč, který potřebuje psychickou pohodu, aby si věřil a doufám, že to takhle bude pokračovat dál,” přeje si ústecká opora.
Služebně nejstaršímu hráči Ústeckých Lvů, který na severu Čech působí již šestou sezónu, se nepovedla první čtvrtina soutěže. Zatímco v minulé sezóně byl s bilancí sedmi branek a třinácti asistencí nejnebezpečnější obránce Lvů, v prvních šestnácti zápasech tohoto ročníku nasbíral jediný bodík za asistenci na Klimtovu branku Hradci Králové v desátém kole. ”Hlavní důvod byl v tom, že jsem třeba v jednom zápase udělal chybu a nesl jsem si to v sobě dál. Neponaučil jsem se z toho a byl jsem v útlumu. Přestal jsem si věřit a trápil jsme se dál a dál. To není dobré pro žádného hráče a pro mě tuplem. Nesmím si ty chyby tolik brát. Každý hráč udělá chybu a musí se jít dál,” popisuje kde se stala chyba, která vyústila v poměrně nečekané řešení.
Tím bylo byla Drábkova měsíční výměna do konkurenční Mladé Boleslavi za jiného obránce Jiřího Jelínka. Stále častěji využívané měsíční trejdy naplno vtrhly i do prvoligových vod. Důkazem budiž i další změnu z téhož ranku Buďa-Eiselt. Jak přijal ofenzivní bek celou situaci? ”Bavil jsem se o tom s manažerem. Čekal jsem to a byl jsem na to připravený. Na druhou stranu jsem to i chtěl. Pro mě to bylo vysvobození. Potřeboval jsem nějaký impuls,” líčí Drábek své dojmy z měsíčního trejdu.

Překvapivá výměna však zapůsobila na populární ústeckou sedmičku jako živá voda. V pouhých deseti duelech, ve kterých za Boleslav nastoupil, nasbíral úctyhodných osm bodů (3+5) a pečlivě si plnil i své úkoly směrem dozadu, čehož je +7 kladných bodů důkazem. ”Prospělo mi to jak herně, tak i bodově. Je to tím, že hrají na šest beků. Na ledě jsem strávil spoustu času, takže jsem měl i hodně prostoru na to, abych se prosadil. Jsem rád, že to pomohlo,” oddechl si repatriovaný zadák. Na svojí loňskou formu se již opora Lvů rozpoměla, nezbývá než věřit, že se tuto křehkou květinu, kterou sportovní forma bývá, podaří přesadit zpět do severočeské metropole.

S nadsázkou řečeno, v Drábkovi získalo ústecké vedení cennou studnici informací o situaci v boleslavské kabině. Ta se v průběhu sezóny notně pozměnila, kvalita je v ní však stále vice než patrná. ”Pro Boleslav je specifické, že mají mladý a bojovný mančaft. Bruslej, napadaj a trenér Neliba je do toho nutí, aby produkovali takovýto styl. My jsme naproti tomu vyzrálý mančaft. Jsou tady zkušení hráči. O co míň nabruslíme, o to víc si to nahráváme. Hrajeme technický hokej. To je asi největší rozdíl,” porovnává oba týmy mělnický rodák.
Zůstává tedy otázkou, proč další z favoritů a uchazečů o barážové boje zatím zaostává za očekávanými výkony. Zejména v domácím prostředí jsou Boleslavští tragičtí. Ze třinácti duelů dokázali doma vyhrát pouhých šest a v tabulce domácích utkání jsou až na desáté pozici. ”Když jsme přišel, tak měnili trenéra. Odešel Látal a přišel Neliba. Mančaftu to hodně prospělo. Za těch deset zápasů, co jsem tam odehrál se prohrálo jen dvakrát nebo třikrát. Pro tým bylo přínosem, že tam přišel trenér, který je zvedl. Nutil je, aby hráli, aby se nevzdávali i když prohrávají. Například při zápase s Jihlavou jsme prohrávali nula dva po dvou třetinách a otočili jsme to na čtyři dva díky tomu, že on je takový hecíř. Pořád burcoval a tím se to zlomilo,“ popisuje příčinu výkonnostního zlomu boleslavského týmu Drábek.

Horácká Slavia přijela do Ústí zkusit poprvé v této sezóně vyloupit stánek místních Lvů. To se však tradičnímu účastníku první ligy nepodařilo a nabuzení Lvi pokořili soupeře třemi brankami. “Jeli jsme k prvnímu mužstvu tabulky a říkali jsme si, že taky někdy musejí prohrát. Zkusili jsme vybojovat alespoň ten bod, ale bohužel se nám to nepovedlo,” byl zklamaný jeden z nejzkušenějších třebíčských hráčů Jiří Oliva.
Rychlé dvě úvodní branky však bojovné Slávisty nepoložily, přesto jednoznačně určily ráz utkání. ”Začali jsme špatně. Dostali jsme dva rychlé góly a bylo skoro jak se říká po zápase. Pak už jsme nedokázali dát alespoň ten kontaktní gól, kterým by jsme to zdramatizovali a pokusili se o vyrovnání. Nedařilo se nám zakončení a nedali jsme góla,” litoval třebíčský asistent špatného vstupu do utkání.

Přesto i za nepříznivého stavu neskládali hostující bojovníci zbraně a vypracovali si několik slibných příležitostí. Achillovou patou je však pro tým z Vysočiny útočná fáze. V sedmadvaceti odehraných zápasech se dokázali prosadit pouze 44x a průměr 1,63 gólu na zápas je pro třebíčskou útočnou vozbu nelichotivou bilancí. ”Zakončení nám moc nejde. Potřebovali bychom nějakého střelce, který by dokázal dát góla. Trápí nás koncovka. Musíme v tom zakončení být trpěliví, nebýt zbrklí. Musíme se na to víc zaměřit i při tréninku,” navrhuje dlouholetá opora Horácké Slavie.

Utkání v Ústí však pro třináctý tým tabulky nic neřešilo. Podstatné duely s podobně položenými mužstvy teprve přijdou. Hned v dalším kole se v Třebíči představí desátí berounští Medvědi. Získat body s tímto soupeřem by mělo být přeci jen o mnoho reálnější. ”Doma proti Berounu musíme vyhrát. Nad námi je o čtyři body Prostějov a musíme se s nimi kontaktovat a jít výš. Doma musíme vyhrávat,” uvědomuje si Oliva.
Již druhou sezónu se Třebíč v první lize pouze zachraňuje. Letos v únoru se týmu podařilo vyhnout bojům o záchranu prvoligové příslušnosti o fous a ani v této sezóně to pravděpodobně nebude jiné. ”Soutěž se vyvíjí tak, že jsme pořád třináctí a je pro nás nejdůležitější se vyhnout baráži. Musíme o to bojovat. Těžko říci, koho bude nejsnažší dostat pod sebe. To se teprve ukáže. Je před námi ještě polovina soutěže a někdo může třeba ztratit formu,” dodává Oliva.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ústí nad Labem - Jak jsme Vás již informovali začátkem března ohledně nové identity A-týmu, který v nové sezoně bude vystupovat pod názvem HC Slovan Ústečtí Lvi a zároveň bude mít vlastní webové stránky a sociální sítě. Je potřeba dodat, že stávající web slovanusti.cz, facebookové a instagramové stránky se budou věnovat dění kolem mládeže Slovanu. Budeme Vás informovat podrobně o dění kolem mladých nadějích Slovanu a celkové práce všech trenérů a lidí kolem mládeže.

  • Hráčky HC Slovan Ústí nad Labem Veronika Hujová a Veronika Ortová, získaly nominaci na jednodenní výběrový a rozvojový kemp Future Olympians (U19). Tato akce se uskuteční 21. března v ICE Aréně Kateřinky v Praze. Děkujeme holkám za reprezentaci klubu.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže