Ú s t í n/L. - V devadesátých letech to byli Radek Hamr, Jan Čaloun a Milan Hejduk. Ústečtí rodáci, kteří se proslavili na mezinárodní hokejové scéně. V roce 1999 se během draftu ozvalo jméno Jana Sochora a následovala léta bez zástupců města Ústí nad Labem. Až v roce 2005 obsadil 94. místo Jakub Vojta, když si českého reprezentanta vybrala Carolina. Vojtu čeká rok v juniorské soutěži v dresu Ottawy 67´ a my jsme se ho zeptali na několik otázek.
Jak jste se dostal tady v Ústí k hokeji?
Mě k hokeji přivedl děda, protože tu pracoval na vrátnici, takže v pěti letech jsem tu byl poprvé.

A jak jste postupoval dál?
Do páté třídy jsem hrál ve svém ročníku, když jsme byli nejlepší v republice. Potom jsem přešel rovnou do sedmičky a od té doby hrál stabilně v první obraně. V osmé třídě jsem hrál za dorost a v devítce jsem odešel hrát za dorost na Spartu, kde jsem zůstal.

V té době jste měl zdravotní problémy, jaké?
Já jsem rychle vyrostl a koleno to trochu nestíhalo, takže to od čtrnácti do šestnácti bylo špatný. Ale už se to zlepšilo.

V čem všem byl rozdíl mezi Ústím a Spartou?
Ve Spartě je to zázemí jedno z nejlepších v republice, měli jsme tam úplně všechno. Navíc je to velký klub, kde je na hráče tlak a očekávají se vždycky nějaké výsledky. To tady nebylo.

Jak se Vám ve Spartě bodově dařilo?
Mezi klukama v dorostu, kde byli všichni o dva roky starší, jsem byl v obráncích čtvrtý v republice. A potom s klukama o rok staršíma jsem vyhrál nejproduktivnějšího beka extraligy. To asi byla moje nejlepší sezona, co se týče produktivity.

Týmově oceňujete nejvíce jaký rok?
To byl asi ten letošní, kdy jsme ve finále prohráli se Vsetínem a skončili druzí.

Jste také reprezentantem České republiky, kdy jste poprvé oblékl dres?
Do reprezentace jsem nakoukl poprvé ve čtrnácti nebo patnácti, když jsem hrál za „repre“ šestnáctiletých.

Cenil jste si toho hodně?
Bral jsem to jako úspěch, ale moc jsem si to neuvědomoval.

Letos jste byl draftován do zámoří, jaká jsou očekávání?
Bude to tam tak nějak podobné jako na Spartě.

Říkáte to s určitou samozřejmostí, čekal jste to?
Od těch čtrnácti jsem věděl, že kluci tam v těch osmnácti letech choděj a možná jsem s tím trochu počítal.

Jak jste sledoval draft?
Táta to sledoval na internetu, já jsem o tom vůbec nevěděl. Byl jsem na chatě a nesledoval jsem to.

Mění se Vám život a Vy ani nesledujete, kdo Vás draftuje. Máte to tak trochu na salámu, ne?
Zatím bych řekl, že se mi život nemění. Život se mění tím spíš tím juniorským draftem.

Jak se těšíte na první rok za mořem?
Ten pro mě bude hrozně důležitý, protože když se tam Evropanovi povede první rok po draftu, tak podepisuje s klubem novou smlouvu. Takže na sobě makám.

Jedete do úplně jiného prostředí daleko od všech lidí tady…
Už čtyři roky jsem mimo domov a jezdil jsem tam jednou do měsíce. Tohle nebude o nic horší. Snad jen to, že tam nebudu mít žádné kamarády, že tam nebudu nikoho znát. Na druhou stranu to bude hokejově lepší.

Zajistí Vám klub nějakou návštěvu rodiny?
Buď se klub postará o to, aby rodina přiletěla tam nebo se dostanu na mistrovství světa do dvaceti let, tak by přiletěli tam. Když se na mistrovství nedostanu, tak přiletím domů. A čtvrtá možnost je, že je neuvidím vůbec, ale to nevím. Ale že bych se o Vánocích sebral a odjel do Čech, to nejspíš nepůjde. Ale jinak by problém neměl být žádný, protože Ottawa je jeden z nejbohatších klubů.

Co angličtina?
V angličtině problém nebude. Mluvím celkem dobře a během dvou měsíců to snad bude v pohodě.

Čeká Vás slibná kariéra v zahraničí. Kdyby jste se někdy vracel, bylo by to Ústí nebo Sparta?
Začínal jsem tady v Ústí, ale poslední čtyři roky jsem byl ve Spartě. Mateřský klub je teda určitě Ústí, ale kam bych se vracel? Kdyby Ústí hrálo extraligu, taky asi sem, ale jinak nevím.

Na co ze své dosavadní kariéry vzpomínáte nejraději?
Největší vzpomínka je asi na letošní mistrovství světa, protože to už asi něco znamená. Byli jsme sice čtvrtí, ale i tak na to vzpomínám nejradši, i to byl úspěch.

A negativní vzpomínka?
Zranění jsem měl jedno a to byla zlomená ruka. Jinak byl ale nejhorší okamžik, když nám Kanada letos na v semifinále na mistrovství světa osmnáctiletých v prodloužení dal gól na 3:2. Já jsem byl na ledě a byl to šok. Nevypadalo to, že to letí na bránu a pak jsme se do ní podívali a ležel tam puk.

Jak vzpomínáte na trenéra Kopřivu?
Trenér mi věřil na sto procent a vůbec mi neříkal, co mám hrát. Prostě mě nechal a navíc jsem byl kapitánem. To bylo perfektní.

Děkuji za rozhovor.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ústí nad Labem - Všichni trenéři se již těší na nejmladší hráče našeho klubu HC Slovan Ústí nad Labem. Velmi rádi uvítáme do kolektivu i nové tváře, které zatím nemají s hokejem zkušenosti. Tréninky jsou vedeny kvalifikovanými trenéry a trenérkami převážně formou her a soutěží. Našim cílem je naučit děti všestranné sportovní přípravě (obratnost, rychlost, koordinace a další pohybové dovednosti). Důležité je také pro nás, aby se děti při tréninku bavily a měli radost z pohybu. Na tréninky, které budou v měsíci květnu a červnu probíhat suchou formou, mohou přijít kluci i holky ročníku 2017 a mladší. S tréninky začínáme dne 2.5.2024. Trénovat budeme vždy ve středu od 17:30 do 18:30 hod na umělé ploše uvnitř zimním stadionu (místo ledu), druhý trénink bude vždy ve čtvrtek od 15:00 do 16:00 hod na umělé trávě naproti zimnímu stadionu. Sraz s trenéry bude vždy 15 minut před tréninkem na který potřebujete pouze sportovní oblečení, sportovní obuv a láhev s pitím. V případě jakýchkoliv dotazů kontaktujte telefonicky hlavního trenéra základny Václava Drahoráda na 725 550 601. Trenéři a trenérky se na všechny sportovce již těší.

  • Ústí nad Labem - Dorost Slovanu, který v letošní sezoně nastupoval v lize dorostu ve skupině Západ zakončil sezonu 2023/2024 na sedmém místě tabulky a splnil tak své předsezónní cíle. Uplynulou sezonu zhodnotil ústecký odchovanec a trenér této kategorie Lukáš Místecký.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže