Po dvou letech se v Ústí nad Labem představí zahraniční soupeř v rámci přípravného utkání. Ústečtí fanoušci se mohou těšit na soupeře z dalekého Ruska, jeden ze zakládajících týmů KHL, Amur Chabarovsk. Úvodní buly bude vhozeno 20. srpna v 18:00 hod.

Historie hokeje

Platinum Arena

Hokejový klub byl v Chabarovsku založený v roce 1966 jako SKA Chabarovsk, o třicet let později přijal současný název, tedy Amur Chabarovsk. Po přečtení pasáže o historii města asi není těžké uhádnout, proč se klub jmenuje právě Amur. Hokej je mezi obyvateli města velmi populární, výsledky jsou už o něco horší. Poloha města je výhodná s ohledem na obchodování s Čínou, sportovně už tolik ne. Amur je celkem izolovaný, nejbližší vyzyvatel je Vladivostok. Dlouhou dobu se tamní hokejový klub pohyboval v nejnižších soutěžích, v roce 1989 se odlepil od pomyslného dna a začal stoupat. O sedm let později se stal součástí ruské Superligy. V roce 2004 došlo k sestupu o soutěž níž, za krizi kromě špatných sportovních výkonů mohly také potíže největšího sponzora – těžební společnosti. Ve stejném roce musel rezervní tým Zlatý Amur Chabarovsk opustit Asijskou hokejovou ligu. V roce 2008 se stal Chabarovsk jedním z 24 zakládajících členů Kontinentální hokejové ligy. Úvodní zápas odehrálo mužstvo v domácím prostředí 2. září, kdy zaplněná hala, mající kapacitu 7 100 míst, sledovala porážku 2:4 od Dinama Riga.

Československá stopa v Chabarovsku

Poměrně velké množství českých či slovenských hráčů v tomto klubu hrálo od roku 2001. V současné době v týmu hraje Jan Kovář, Tomáš Zohorna a Michel Miklík.

Historie města

Budova staré dumy

Na Dálném východě, 10 300 kilometrů od Ústí nad Labem, se nachází město mající přes půl milionu obyvatel. Na soutoku řek Amur a Ussuri vznikl v roce 1858 Chabarovsk, který dostal jméno po jistém Jerofeju Chabarovovi, ruském cestovateli a badateli. Malé městečko umístěné kousek od hranic s Čínou se postupně rozrůstalo. Zvyšoval se jednak počet obyvatel, ale také kulturní vyžití. Léta Páně 1894 zde vznikla pobočka Ruské geografické společnosti, následovala muzea a galerie všeho druhu. Na rozdíl od „sousedního“ (766 kilometrů vzdáleného) Vladivostoku nebyl Chabarovsk v dobách Sovětského svazu uzavřeným městem pro zahraniční turisty. S okolním světem je město spojeno kromě silnic také železniční Transsibiřskou magistrálou. Na to, jak vypadá Chabarovsk v zimě, se můžete podívat v tomto videu, které pochází z loňského ledna.

Zdroj: Wikipedie.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ústí nad Labem - Všichni trenéři se již těší na nejmladší hráče našeho klubu HC Slovan Ústí nad Labem. Velmi rádi uvítáme do kolektivu i nové tváře, které zatím nemají s hokejem zkušenosti. Tréninky jsou vedeny kvalifikovanými trenéry a trenérkami převážně formou her a soutěží. Našim cílem je naučit děti všestranné sportovní přípravě (obratnost, rychlost, koordinace a další pohybové dovednosti). Důležité je také pro nás, aby se děti při tréninku bavily a měli radost z pohybu. Na tréninky, které budou v měsíci květnu a červnu probíhat suchou formou, mohou přijít kluci i holky ročníku 2017 a mladší. S tréninky začínáme dne 2.5.2024. Trénovat budeme vždy ve středu od 17:30 do 18:30 hod na umělé ploše uvnitř zimním stadionu (místo ledu), druhý trénink bude vždy ve čtvrtek od 15:00 do 16:00 hod na umělé trávě naproti zimnímu stadionu. Sraz s trenéry bude vždy 15 minut před tréninkem na který potřebujete pouze sportovní oblečení, sportovní obuv a láhev s pitím. V případě jakýchkoliv dotazů kontaktujte telefonicky hlavního trenéra základny Václava Drahoráda na 725 550 601. Trenéři a trenérky se na všechny sportovce již těší.

  • Ústí nad Labem - Dorost Slovanu, který v letošní sezoně nastupoval v lize dorostu ve skupině Západ zakončil sezonu 2023/2024 na sedmém místě tabulky a splnil tak své předsezónní cíle. Uplynulou sezonu zhodnotil ústecký odchovanec a trenér této kategorie Lukáš Místecký.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže