Ú s t í n/L. - Dunění mantinelů ve Lví aréně pomalu utichá. Po finálové sérii „A“ mužstva s Českými Budějovicemi postupně dohrály své soutěže i všechny mládežnické kategorie. Nastává čas bilancování, hodnocení a pohledu do budoucnosti. O něco z toho se s námi podělil ten nejpovolanější, generální manažer klubu, David Šaffer, kterého jsme požádali o rozhovor.

Jsou to téměř dva týdny, co Vám skončila sezóna. Zhodnoťte, prosím, s odstupem času celou sezónu.
Zhodnotit to mohu jednou větou. Jednoznačně skvělá sezóna. A už jsem to zmiňoval několikrát. Kdyby nám na začátku sezóny někdo řekl, že si v ní povedeme takto, moc bych mu nevěřil, i když kádr jsme už zpočátku měli kvalitní. Všichni, jak tu jsme, si naplno uvědomujeme čeho jsme dosáhli a je to pro nás ohromná motivace pro další práci. V pátek jsme s Budějovicemi zakončili sezónu a hned v pondělí jsme naplno začali pracovat na přípravě sezóny 2005/2006. Málokdo si uvědomuje, že právě v těchto fázích je té práce daleko nejvíc.
Jak jsem již řekl. Sezóna byla, z našeho pohledu, úspěšná. Já jsem ale člověk, který se vždy snaží zpětně hledat slabá místa a do budoucna je řešit. Všichni jsme omylní a jsme jen lidé. To znamená, že je spousta věcí, které jsem nestihl. Důležité ale je, aby byli spokojení fanoušci a aby to fungovalo v týmu.
Já jsem si o víkendu po finále vzal do ruky kroniku, kterou mi vede moje žena a musím říci, že celé ty tři roky jsem do ní nekoukal. Někdo se může zasmát, že je to dětinské, ale pro mne nebo moje děti to bude určitá vzpomínka na práci v klubu. Nyní jsem v ní od začátku zalistoval a první, co tam v rozhovoru říkám, bylo to, že před sebou mám zdlouhavou a náročnou práci. Ale to je právě ten hlavní důvod, pro který jsem do toho šel. Až teprve poté jsem si uvědomil, co jsme tady udělali za kus práce. Byl bych ale velmi nerad, kdyby to vyznělo jako nějaké chvástání. To je prostě srdeční záležitost.
Abych se ale vrátil zpět ke skončené sezóně. Základní část byla vynikající. Čtvrtfinále play off v podstatě povinnost. Semifinále bylo už složitější, a pak finále. Tam už to bylo diskutabilní. Víme všichni, jak to dopadlo a jak k tomu přistoupili hráči. Pro nás je to obrovské ponaučení a určitě z toho vyvodíme nějaké důsledky. Osobně, když jsme byli teď ty dva zápasy v Českých Budějovicích, mi to přineslo tolik informací a zkušeností, které nezíská člověk jinak, než že si je zažije.

Zdálo se, jakoby hráči nehráli po splnění vytčeného cíle úplně naplno...
S tím mohu naprosto souhlasit. Pro některé hráče to byl opravdu psychický a fyzický maraton. Měli jsme tam hráče zkušené, kteří za sebou už měli například baráže o extraligu, ale byli tam i hráči, kteří byli poprvé v životě ve finále. Pro ně i těch pár zápasů navíc byla zátěž, na kterou nejsou zvyklí. Důležitou roli ve finále hrálo i to, že hráči, kteří měli potvrdit roli klíčových hráčů a osobností, tak ji nepotvrdili. I role kapitána v play off byla trochu zvláštní. Sami hráči, pokud zapřemýšlí jak sezóna dopadla, určitě vědí, kde ty chyby byly.

Již nějakou dobu se tu razí heslo „Každý rok o krok dál“. Znamená to tedy, že teď se bude bojovat o nejvyšší mety?
Možná to bude znít troufale a odhodlaně, ale pro nás již není možnost kroku zpět. Jakékoliv jiné umístění, než vyhrát finále, bude svým způsobem neúspěch. Na druhou stranu je to obrovská zodpovědnost a stres. To heslo „Každý rok o krok dál“ platí v plné míře. Zatím se to dařilo. V příští sezóně pro nás bude gradovat snaha přiblížit se té elitě. Jediným cílem pro nás tedy může být vyhrát finále a zkusit hrát baráž. Vím, že se leckdo může pozastavit nad tím, že co je to za cíl, když se řeklo do tří let extraliga. Já osobně si myslím, že ten, kdo to staví takhle, tak buď hokeji moc nerozumí anebo neví, co říká. Hokej je jen sport a stačí se podívat na některé příklady. Pardubice vloni, Sparta letos... Následující sezónu na nás bude ležet obrovská zodpovědnost a tlak. My se budeme snažit tým postavit tak, aby hráči chtěli vyhrát a chtěli se dostat do extraligy. Nadcházející sezóna bude opravdu přelomová.

Zatímco hráči si užívají zaslouženého volna, největší díl práce teď leží na bedrech realizačním týmu a managementu. Hlavní otázka asi bude, kdo nahradí tragicky zesnulého Jana Janderu na místě sportovního manažera?
V hokejových vodách na úrovni 1. ligy a extraligy je poměrně složité hledat osobnost pro funkci sportovního manažera. Ta scéna je v podstatě rozdělená a pevně daná. Ve spoustě klubů jsou tato místa dlouho zažitá. Nicméně se tu jedno jméno objevuje. Je to člověk, myslím si, dostatečně známý a zkušený. To jsou všechno aspekty, které budou hrát významnou roli v pokusu proniknout do extraligy. Jedná se o Jaromíra Látala. Člověka, se kterým se osobně znám deset let. Má za sebou Slavii, Spartu, na České televizi spolukomentuje pořad Bully. Vše je zatím ve stádiu jednání. Co se týče postu hlavního trenéra, v pátek proběhne na Zimním stadionu oficiální tisková konference, kde bychom chtěli s panem Pavlem Hynkem podepsat originál smlouvy na jeden rok. Ve smlouvě bude i klauzule o nabídce ze zahraničí, která by pro něj byla jistě výzvou a v tom případě bychom mu nestáli v cestě. Na druhou stranu tu udělal velký kus práce, rozpracoval nějakou cestu a pro nás by byla obrovská škoda, pokud bychom ho tu neudrželi.

A co nové hráčské posily?
Příchod nových hráčů se v hlavní míře bude odvíjet od toho, kdo klub opustí. Nerad bych ale předbíhal, protože pohovory s hráči se povedou teprve až poté, co podepíšeme novou smlouvu s trenéry. Každopádně mohu prozradit, že jsme s Pavlem Hynkem strávili dva dny v Praze, kde jsme jednali se čtyřmi agenturami, které zastupují hráče. Mohu předeslat, že se bude jednat o celkem atraktivní jména. Tito hráči by mohli vhodně doplnit náš kádr a jsou to přesně ty typy hráčů, které se hodí pro cíle sezóny 2005/2006. Typ hráčů je třeba vybírat právě po dohodě s trenérem, protože bychom neradi šli cestou nákupu hráčů samotným manažerem a trenére pracuj. Spolu na toto téma konzultujeme hlavně otázky ekonomické. O konkrétních jménech bych nerad hovořil, protože při letošní konkurenci týmů, které budou chtít hrát o špičku 1. ligy, bychom nechtěli brzy odkrývat karty. Očekávám, že velmi silné budou týmy Mladé Boleslavi, Chomutova, Komety, Hradce... Uvidíme také, jak dopadnou obě baráže. V té o 1. ligu si už asi nedá vzít šanci Prostějov, který půjde určitě opět hodně nahoru. V té o extraligu..., uvidíme. Každopádně to bude další velmi těžký soupeř. Pokud zhodnotím posily jednou větou, tak by měly tým doplnit takovým způsobem, aby zapadly dobře do party, aby za HC Slovan chtěly položit srdce a aby to, samozřejmě, byli velmi kvalitní hráči.

Co ekonomická situace? V tisku již proběhly zprávy o nemalém navýšení rozpočtu.
Ano, je to tak. To jsou spojené nádoby. S cílem, jaký jsme si dali, souvisí finance. Rozpočet by se letos měl pohybovat kolem 40 mil. Kč. Víme, že nás čeká obrovská práce, abychom tuto částku dokázali naplnit. Nákladová stránka je jedna věc a výnosová stránka druhá. Dnes ještě nedokážu zhodnotit, do jaké výše je výnosová stránka naplněna. Jediná věc, která je zatím naplněna, jsou peníze schválené od města Ústí nad Labem. Ty by měly naplnit asi 35% rozpočtu.

S ekonomikou úzce souvisí to, co se v ústeckém hokeji řeší odjakživa. Generální partner.
Ano. Logicky město nemůže klub dotovat do nekonečna. Samozřejmě, může se spolupodílet, ale ne nést dlouho hlavní břímě. Jednání tu probíhají, ale vše je zatím v prvotní fázi. Samozřejmě i ti sponzoří nejprve oťukávají klub a snaží se zjistit, jakým způsobem pracuje, jak se chová po stránce ekonomické. Letos žádný partner, který by se vyrovnal částce, kterou nám dává město, asi nebude. Do budoucna ale na získání takového partnera intenzívně pracujeme. Předpokládáme, že by se mohl rekrutovat z průmyslové zóny Předlice nebo jiných větších ústeckých společností.

Velký zájem mezi hokejovou veřejností budí i další postup při rekonstrukci Zimního stadionu.
Předpokládám, že na mysli máte především informační kostku. Na ni nám letos dobíhá výběrové řízení, ale samotná investice bude až v příštím roce. Souvisí to hlavně s rekonstrukcí střechy, ale i s financemi. Letos se budou opravovat ještě základní věci a hlavně vady a nedodělky z loňska.
V samém závěru bych rád ještě vyjádřil obrovské poděkování vedení města Ústí nad Labem, všem partnerům, kteří ústecký hokej podporovali a ještě větší poděkování bych chtěl vyjádřit všem fanouškům, kteří letos byli úžasní a byli nám dalším hráčem na ledě.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ústí nad Labem - Všichni trenéři se již těší na nejmladší hráče našeho klubu HC Slovan Ústí nad Labem. Velmi rádi uvítáme do kolektivu i nové tváře, které zatím nemají s hokejem zkušenosti. Tréninky jsou vedeny kvalifikovanými trenéry a trenérkami převážně formou her a soutěží. Našim cílem je naučit děti všestranné sportovní přípravě (obratnost, rychlost, koordinace a další pohybové dovednosti). Důležité je také pro nás, aby se děti při tréninku bavily a měli radost z pohybu. Na tréninky, které budou v měsíci květnu a červnu probíhat suchou formou, mohou přijít kluci i holky ročníku 2017 a mladší. S tréninky začínáme dne 2.5.2024. Trénovat budeme vždy ve středu od 17:30 do 18:30 hod na umělé ploše uvnitř zimním stadionu (místo ledu), druhý trénink bude vždy ve čtvrtek od 15:00 do 16:00 hod na umělé trávě naproti zimnímu stadionu. Sraz s trenéry bude vždy 15 minut před tréninkem na který potřebujete pouze sportovní oblečení, sportovní obuv a láhev s pitím. V případě jakýchkoliv dotazů kontaktujte telefonicky hlavního trenéra základny Václava Drahoráda na 725 550 601. Trenéři a trenérky se na všechny sportovce již těší.

  • Ústí nad Labem - Dorost Slovanu, který v letošní sezoně nastupoval v lize dorostu ve skupině Západ zakončil sezonu 2023/2024 na sedmém místě tabulky a splnil tak své předsezónní cíle. Uplynulou sezonu zhodnotil ústecký odchovanec a trenér této kategorie Lukáš Místecký.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže