ZDE">
Ú s t í n/L. - Před několika dny vyšel v Ústeckém deníku rozhovor s manažerem klubu Ústeckých Lvů Vladimírem Evanem, který si můžete přečíst níže. V návaznosti na tento článek jsme pro vás připravili offline rozhovor s Vladimírem Evanem, v němž mu můžete pokládat otázky či vyjadřovat vaše názory. Dotazy posílejte ZDE

Stal jste se novým manažerem klubu. Jak těžké bylo rozhodování, zdali na nabídku kývnout?
Když jsem dostal tu nabídku, tak jsem měl tři základní otázky. První na řadě byla ekonomika, se kterou všechno souvisí, dále sportovní stránka a struktura klubu, včetně akcionářské struktury. Právě akcionáři jsou totiž nejdůležitějším článkem firmy, mají rozhodující slovo o tom, co se bude ve Slovanu dít.

Už jste měl možnost se s akcionáři osobně setkat?
Zatím ne, od prvních dnů se pořád hrabu ve smlouvách a připravuji pro ně analýzu, kde to v posledních letech mělo být jinak, kde se mělo přibrzdit a podobně. Kdybych jim to neřekl na rovinu, tak bych jel v něčem, v čem jet nechci. Osobně chci, aby se klub narovnal jak po stránce ekonomické, tak po stránce sportovní a za tím si budu stát. Do žádného ekonomického nesmyslu nepůjdu.

Jak je na tom momentálně klub po ekonomické stránce?
Nemá cenu si něco nalhávat, Slovan je ve špatné ekonomické kondici a pokud budeme říkat opak, tak nebudeme mluvit pravdu. S našimi partnery si musíme věci říkat na rovinu a pokud o ně nechceme přijít, musí vědět, jak to ve Slovanu momentálně je. V současné době nemůžeme vykřikovat do světa, že chceme postupovat do extraligy nebo hrát první místa. To je realita. Samozřejmě bych byl rád, kdyby se to do budoucna podařilo, ale teď je prvořadá věc ekonomika klubu.

Jak dlouho může trvat, než se ekonomika klubu srovná?
Teď mám jeden cíl a tím je zvládnout letošní sezonu bez dluhů. Abychom si po sezoně mohli říct, že byla bezdlužná. To, že za námi visí závazek z předchozích sezon, to se bude muset postupně řešit, ale horizont vám neřeknu. Musíme si dávat krátkodobé cíle, sportovním je udržet mužstvo ve středu tabulky a ekonomickým zvládnout tuto sezonu bez finančního kolapsu.

Prozradíte čtenářům, kolik Slovan momentálně dluží?
To není otázka pro mě, to by měli říct akcionáři. Ale začátkem sezony vyšel článek, že 90 procent klubu je oddluženo. V tu chvíli to asi byla pravda, byly přislíbeny finanční prostředky, které ale nedopadly. To znamená, že se dluh podařilo smazat jen částečně.

A co se týká výplat hráčům? Tam také stále dlužíte?
Ano, máme skluz ve výplatách, momentálně je tam měsíční zpoždění a to musíme co nejrychleji vyřešit. Pro hráče je to samozřejmě nepříjemné, mají svoje rodiny a své vlastní problémy, navíc je těsně před Vánocemi. Před zápasem s Mladou Boleslaví ale zasedá představenstvo a na něm musíme vyřešit to, aby hráči před Vánocemi dostali své peníze.

Za špatnou situací stojí i předchozí vedení klubu, souhlasíte?
Bylo to dané ambicemi. V sezoně 2010/2011 padla na tiskové konferenci v Clarionu vize vrátit se do tří let do extraligy. Vzhledem k tomu se tady posílil management a nedopadlo to. Když vyhlásíte takový cíl, tak to vždy stojí peníze. Jenže se to nepodařilo a měla přijít ruční brzda. Teď si budeme muset zvyknout, že to tady bude skromnější. Je potřeba nemluvit o šetření, ale začít šetřit.

Přesto se v kuloárech nadále mluví o zbytečně vysokých platech pro některé hráče…
Z mého hlediska, a opět budu mluvit na rovinu, jsou smlouvy některých hráčů na první ligu hodně nadstandardní. To se samozřejmě musí změnit, ať se to někomu líbí nebo nelíbí. Ale to se netýká jen hráčů, snížit platy by se měly všude, i v managementu. Na druhou stranu, pokud snížíme platy, tak je důležité, aby výplaty chodily včas.

Bývalý manažer Klobouček prý podepsal smlouvu nevýhodnou pro Slovan. Víte o tom něco?
Nemám co tajit, jednalo se o reklamní smlouvu a ta chyba byla napravitelná. Na druhou stranu vím od představenstva, že to nebyla jediná chyba. A proto se představenstvo rozhodlo, jak se rozhodlo.

Přesto jste za Kloboučkem stál a jednou z vašich podmínek bylo, aby v klubu dál pokračoval…
Honza tady odehrál spoustu let, zažil nejlepší éru Slovanu a stal se diváckou ikonou. Samozřejmě pro něj nebylo jednoduché nastoupit z ledu do funkce manažera. Nebudu hodnotit, jestli jeho odvolání bylo špatně nebo dobře, ale je to typ člověka, který je pozitivní a role, kterou nyní má, mu bude slušet. Jako marketingový manažer má cit, umí oslovit lidi a má tady jméno.

A co odvolaný trenér Jaromír Šindel, také u klubu zůstává?
Pan Šindel tady má smlouvu jako sportovní manažer, která samozřejmě trvá, nicméně jsme se s ním dohodli na spolupráci do 31. ledna, kdy končí přestupní termín. Poté se chceme dohodnout na podmínkách, které budou výhodné pro všechny, abychom se rozešli jako slušní lidé.

Na trenérské lavici ho nahradil Milan Skrbek. Jak si zatím pochvalujete jeho práci?
Milan Skrbek mužstvo dobře zná. S Petrem Rosolem tady trénoval tři roky. Zná hráče a ví o síle mužstva. Sám prohlásil, že tohle mužstvo nepatří na spodek tabulky. Je to zkušený trenér, má toho hodně za sebou a my jsme nechtěli nikoho z venku, chtěli jsme trenéra z vlastních řad, který místní prostředí dobře zná. Takže to rozhodnutí bylo prakticky jasné.

Vy sám máte nyní dvě funkce, protože zůstáváte i manažerem mládeže. Jak náročné je obě pozice skloubit?
To byla dokonce jedna z mých podmínek, abych zůstal u mládeže. Ta byla totiž před čtyřmi roky ve stejné situaci jako áčko, také v červených číslech a čtyři roky nám trvalo, než jsme se z toho vyhrabali. Letos máme sezonu pokrytou už od října, jsme bez dluhů a za to musíme poděkovat především městu Ústí nad Labem. Za ty čtyři roky jsem si vytvořil perfektní tým lidí, kteří mi pomáhají. Jsou schopní tvořit sami, máme tady sedmnáct trenérů mládeže a aby se mi každý chodil svěřovat se svým problémem, to zkrátka nejde. Naučili se rozhodovat sami, což je bezvadné. Samozřejmě jsem ale v práci hodně, ale manželka už je s tím smířená. Když jsem trénoval, tak to bylo podobné. A hlavně mě to baví. Jsem takhle opravdu spokojený.

Proč jste chtěl u mládeže i nadále pokračovat?
Protože jsme ji někam posunuli a nerad bych o to přišel. Přesvědčili jsme partnery, že mládež v Ústí má smysl. V dobách, kdy se nejvíce dařilo áčku, se tady zanedbávaly nábory, ale dnes máme od páté třídy níže obrovské množství hráčů. Naší nevýhodou je, že máme v blízkosti velké množství extraligových týmů. Do sto kilometrů jsou Liberec, Chomutov, Litvínov, Sparta, Slavia, Kladno. Hráči tedy jdou spíše do jejich akademií a my jim bránit nemůžeme. Pokud nemáme extraligu juniorů a nevidíme ji jako prioritu, tak je to i logické.

Řekl o své kariéře:
„Vyrůstal jsem na Kladně, hrál jsem tam za juniory a chvilku byl i v mládežnických reprezentacích. Na vojně jsem byl v Písku, což byla v té době Dukla Jihlava B. Pak jsem se vrátil do Kladna, se kterým jsme v roce 1985 postoupili do extraligy. V té době tam ale byla silná generace hráčů jako Kameš, Dudáček, Hořava, Eberle či Sýkora, takže jsem šel na tři roky do Ústí nad Labem. Každý rok jsem šel na přípravný kemp Kladna, ale v té době už vylétli mladí hráči jako Zajíc, Eichmann či Jarda Jágr a pro mě skončil extraligový sen. Nastoupil jsem do práce a kariéru dohrával ve druhé lize ve Slaném a začal jsem začal trénovat na Kladně.“

Řekl o největším úspěchu Lvů:
„V sezoně 2005/2006 mi zavolal Pavel Hynek s tím, jestli bych nešel do Ústí, že je tady kvalitní tým, který má ambice postoupit do extraligy. Vzal jsem to a hned první rok jsme hráli neúspěšnou baráž se Vsetínem. O rok později už jsme ale postoupili, byť byl Pavel Hynek odvolán z prvního místa v tabulce. Ke mě pak přišel Míra Mach a přes Chomutov jsme postoupili do extraligy. Vzpomínám na to strašně rád, byla tady výborná parta kluků. Tým držel při sobě a byla v něm spousta kvalitních hráčů jako Antoš, Janků, Pazourek, Martinec, Klimt, Kudrna, Mazanec či Zápotočný. Parta si sedla se vším všudy, jak hokejově, tak lidsky. Byla to báječná sezona.“

Autor článku: Pavel Přibyl, Ústecký deník

Autor fotografie: Miroslav Rosendorf

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ústí nad Labem - Všichni trenéři se již těší na nejmladší hráče našeho klubu HC Slovan Ústí nad Labem. Velmi rádi uvítáme do kolektivu i nové tváře, které zatím nemají s hokejem zkušenosti. Tréninky jsou vedeny kvalifikovanými trenéry a trenérkami převážně formou her a soutěží. Našim cílem je naučit děti všestranné sportovní přípravě (obratnost, rychlost, koordinace a další pohybové dovednosti). Důležité je také pro nás, aby se děti při tréninku bavily a měli radost z pohybu. Na tréninky, které budou v měsíci květnu a červnu probíhat suchou formou, mohou přijít kluci i holky ročníku 2017 a mladší. S tréninky začínáme dne 2.5.2024. Trénovat budeme vždy ve středu od 17:30 do 18:30 hod na umělé ploše uvnitř zimním stadionu (místo ledu), druhý trénink bude vždy ve čtvrtek od 15:00 do 16:00 hod na umělé trávě naproti zimnímu stadionu. Sraz s trenéry bude vždy 15 minut před tréninkem na který potřebujete pouze sportovní oblečení, sportovní obuv a láhev s pitím. V případě jakýchkoliv dotazů kontaktujte telefonicky hlavního trenéra základny Václava Drahoráda na 725 550 601. Trenéři a trenérky se na všechny sportovce již těší.

  • Ústí nad Labem - Dorost Slovanu, který v letošní sezoně nastupoval v lize dorostu ve skupině Západ zakončil sezonu 2023/2024 na sedmém místě tabulky a splnil tak své předsezónní cíle. Uplynulou sezonu zhodnotil ústecký odchovanec a trenér této kategorie Lukáš Místecký.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže