Ústí n/L. - Datuje se dvaadvacátého prosince, hráčům ústeckého Slovanu již začala vánoční zápasová pauza. Víme už, jak Vánoce prožívá Daniel Boháč s rodinou, dnes se podíváme za oponu největšího ústeckého bijce Zbyňka Skleničky: „Vánoce budu trávit v rodinném kruhu.“

Vánoce jsou tady….

Adventní čas provází kromě klasického shonu spojeného s nakupováním, úklidem a pečením, také vánoční trhy, výstavy betlémů. Vánoční atmosféru ale mohou utvářet nejrůznější zvyky, tradice ale i předměty. Jak Vánoce spolu s jejich atmosférou prožívá téměř dvoumetrový Zbyněk Sklenička? „Vánoce pro mě znamenají hlavně odpočinek a určitě více času pro mého syna a manželku. Užíváme si je v klidu domova. Samozřejmě k tomu patří spousta starostí s nakupováním různých věcí a shánění dárků. Já ten shon nesnáším. Vánoce budeme trávit v rodinném kruhu. Myslím si, že je nejdůležitější, když se rodina sejde u štědrovečerní tabule, nekoukají pouze na televizi, ale hlavně spolu komunikují. Ten vánoční čas si užívám. Možná si s klukama uděláme nějakou vánoční besídku, že bychom zašli na pivo.“

Rozkrojit jablko, hodit střevícem, nebo po vzoru Dana Boháče lít olovo, pouštět lodičky z ořechů. Zasednout k večeři s tradičným bramborovým salátem, nebo postaru s houbovým kubou? „My žádné tradice nedodržujeme. Akorát tedy na Štědrý den máme bramborový salát, kapra neděláme, takže k salátu řízky. Poslední dobou, jak stárnu, na cukroví už moc nejsem. Manželka toho letos udělala hodně, to nevím, kdo to bude jíst. Bude si to muset rozebrat rodina. Ale řízek a salát si dávám třeba třikrát denně. Před Vánoci musím pomáhat při úklidu, protože manželka toho má opravdu hodně. Při pečení cukroví u nás pomáhá syn, toho to baví. A jelikož teď rekonstruujeme obývák, tak mám jinou práci,“ popsal sváteční období dvaatřicetiletý Zbyněk.

Dnes se podíváme zpátky do minulosti na to….

Vraťme se o pár let zpátky. Všichni znají dnes Zbyňka Skleničku jako urostlého kapitána ústeckých lvů, na kterého si jen tak někdo nedovolí. Jaký ale byl v dobách, kdy pro něj platila povinná školní docházka? „U nás byly Vánoce, jako asi u každé normální rodiny. S rodičema jsem je jako jedináček slavil doma. Rozdaly se dárky, pak se koukalo na pohádky, u toho se zobalo cukroví a byla pohoda. Já jsem byl strašně nedočkavý. Měsíc dopředu jsem šmejdil po baráku, třeba v ložnici jsem normálně vypáčil mámě skříň a tam jsem si vždycky prohlídl, co mi koupili. Nejsem na to pyšný, ale nemohl jsem to vydržet,“ přiznal se Sklenda.

Milý Ježíšku, ….

Krabice, balicí papír, izolepa, mašle a zase znovu dokola. Balení dárků však přechází jejich vymyšlení a pak shánění. Občas se každému přihodí, že pod stromečkem najde něco, co se mu zrovna dvakrát nelíbí. „Tak rodiče na mě byli hodní, kupovali mi prakticky, co jsem chtěl, tedy co bylo v rámci jejich finančních možností. Takže já si vůbec nemůžu stěžovat. Nikdy jsem snad nezažil, že by mi koupili něco, co by se mi vůbec nelíbilo. Z ponožek strach nemám, to snad každý rodič ví, že je to jen vtípek,“se smíchem pronesl Zbyněk Sklenička.

Během vánočního času se odehraje mnoho věcí, některé si pamatujeme víc, některé míň. Ale některé zážitky zůstanou v nás už navždy.„Dvoje nebo troje Vánoce jsem zažil, že rodiče dělali, že mi nekoupili dárek, který jsem chtěl nejvíc. Potom mi řekli, abych se podíval do krbu, kde byl schovaný. Sice jsem se snažil nevypadat zklamaně, ale když jsem ho tam neviděl, tak jsem byl zklamaný. Když jsem ho pak objevil, tak jsem byl šťastný. Nejhezčí dárek si už ani nepamatuji. Všechny jsou krásné, když ten člověk stráví čas tím, že se zamyslí, co by druhému udělalo radost. A pak si dá právě tu starost to sehnat, každý ten dárek je krásný,“ vysvětlil hráč s 88 na zádech.

Každý má svá přání ať už jsou skromná či neskromná. Někdo rád dárky dává, jiný je raději dostává. Jak je na tom s dáváním a dostáváním právě Zbyněk Sklenička? „Letos se nejvíc těším na dárky. Napsal jsem si Ježíškovi o žvýkací tabák, co bude navíc, tak samozřejmě beru. Rád dávám dárky, které si třeba syn přeje, manželka je zase ráda překvapená, takže pokud bude mít nějaké překvapení, tak bude šťastná. Vždycky nakupuju dárky na poslední chvíli, jsem hrozný tady na to. Ale letos je to taková výjimka, pro syna už mám, manželce to bylo po domluvě s ní, takže už je to částečně také hotové.“

Po Štědrém dnu, prvním a druhém svátku vánočním žlutomodří bojovníci opět nasadí brusle a půjdou splatit daň za snědený bramborový salát, řízek a případně nějaké to cukroví. Kapitán celé kabině musí jít příkladem: „Každý by radši byl doma, ale trénovat se musí. Já třeba jsem takový typ, že když jeden, dva dny nejsem na ledě, tak mi připadá, že prakticky začínám od začátku. Takže tréninky nejsou úplně příjemné, ale už to k tomu patří.“

Loučení se starým rokem

Šampaňské, prskavky a všudypřítomná PFka. Konec roku už je také na dohled. „Už jsme se bavili o tom, jak budeme slavit Silvestr, ale ještě nevíme, jestli nám rodiče pohlídají malýho nebo jestli je budeme trávit s ním. Zkouším si dávat předsevzetí, ale nikomu neříkám, že si je dávám, Vždycky si zkouším říct, že bych mohl něco dodržovat, většinou to ale samozřejmě padá,“ popsal všeobecně známý fakt Zbyněk Sklenička.

A kapitán Ústeckých Lvů se obrací směrem k tribunám, směrem k Vám: „Přeji Vám, abyste si užili vánoční svátky, jak se říká v klidu doma u televize. Pořádně si odpočiňte, protože přes rok je dnes ta společnost strašně uhoněná. Ať dostanete všechno, co si přejete a hlavně ať Vám nezaskočí rybí kost!“

Autor fotografie: Miroslav Rosendorf

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ústí nad Labem - Všichni trenéři se již těší na nejmladší hráče našeho klubu HC Slovan Ústí nad Labem. Velmi rádi uvítáme do kolektivu i nové tváře, které zatím nemají s hokejem zkušenosti. Tréninky jsou vedeny kvalifikovanými trenéry a trenérkami převážně formou her a soutěží. Našim cílem je naučit děti všestranné sportovní přípravě (obratnost, rychlost, koordinace a další pohybové dovednosti). Důležité je také pro nás, aby se děti při tréninku bavily a měli radost z pohybu. Na tréninky, které budou v měsíci květnu a červnu probíhat suchou formou, mohou přijít kluci i holky ročníku 2017 a mladší. S tréninky začínáme dne 2.5.2024. Trénovat budeme vždy ve středu od 17:30 do 18:30 hod na umělé ploše uvnitř zimním stadionu (místo ledu), druhý trénink bude vždy ve čtvrtek od 15:00 do 16:00 hod na umělé trávě naproti zimnímu stadionu. Sraz s trenéry bude vždy 15 minut před tréninkem na který potřebujete pouze sportovní oblečení, sportovní obuv a láhev s pitím. V případě jakýchkoliv dotazů kontaktujte telefonicky hlavního trenéra základny Václava Drahoráda na 725 550 601. Trenéři a trenérky se na všechny sportovce již těší.

  • Ústí nad Labem - Dorost Slovanu, který v letošní sezoně nastupoval v lize dorostu ve skupině Západ zakončil sezonu 2023/2024 na sedmém místě tabulky a splnil tak své předsezónní cíle. Uplynulou sezonu zhodnotil ústecký odchovanec a trenér této kategorie Lukáš Místecký.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže