Ú s t í n/L. - Již za pár dní vypukne finálová série mezi Ústeckými Lvy a krajským rivalem z Chomutova. Tato derby již tradičně přinášejí zajímavou podívanou, při které nebývá nouze o pohledné akce, góly, infarktové momenty a také dobrou atmosféru. Pojďme si nyní připomenout souboje s odvěkým rivalem, které patří k tomu nejzajímavějšímu, co první liga přináší. V první části se podíváme na sezónu 2006/2007, ve které se oba týmy utkaly hned devětkrát. Vítěz posledního souboje si navíc zajistil postup do nejvyšší soutěže.

Základní část 2006/07

Naše srovnání začneme v sezóně 2006/07, která vyvrcholila finálovým soubojem obou rivalů o přímý postup do extraligy. Ale pojďme postupně.

13. kolo: Ústí - Chomutov 2:4 report

Hokejisté Slovanu se s Chomutovem potkali poprvé ve 13. kole. Lvi měli v tomto ročníku za sebou dvě porážky, Chomutovští ještě o jednu víc. Domácí se ujali vedení ve 13. minutě, kdy Horčičku prostřelil Janků, o 15 minut později však modrobílí srovnali. Hosté ve druhé části dvěma přesilovkovými trefami otočili vývoj utkání, po téměř dvou letech vybojovali výhru na ústeckém ledě a navíc se posunuli na průběžnou vedoucí příčku prvoligové tabulky.

26. kolo: Chomutov - Ústí 1:4 report

Ve druhém měření sil dokázali Lvi svému soupeři porážku oplatit. Lvi vedli v Chomutově už 4:0. Pak se ke slovu dostali Chomutovští. Jenže se nejednalo o hokejisty, nýbrž „fanoušky“ domácího klubu. Ti zapálili ústeckou šálu, dostali se do sporu s pořadateli a dokonce vhodili světlici na ledovou plochu. Celou situaci tak musela řešit přivolaná policejní jednotka. Po neplánované pauze už jen zmírnil porážku domácích Jíra.

39. kolo: Ústí - Chomutov 1:0 report

Třetí souboj v základní části přinesl o poznání skromnější gólovou nadílku. V utkání nejvíce zářili gólmani Přikryl s Horčičkou. Když už to vypadalo, že utkání dospěje až do prodloužení, vybojoval při vlastním oslabení puk za bránou hostů Micka, přihrál Antošovi, který si nabruslil před gólmana a bekhendovou střelou rozhodl o zisku tří bodů. Až později se ukázalo, že ústecký kapitán odehrál polovinu zápasu se zlomenou nohou, když ho v prostřední části trefil pukem kousek nad brusli Slížek. „Sice kulhal, ale až když sundal brusle, zjistili jsme, o co jde,“ prozradil tehdejší trenér Evan.

52. kolo: Chomutov - Ústí 1:3 report

Naposledy se krajští rivalové utkali v závěrečném kole základní části. Chomutovští se ujali vedení už ve 2. minutě, kdy se přesnou tečí prosadil Charousek. V dalším průběhu už stříleli do černého pouze Lvi.

V průběhu základní části, kdy Slovan okupoval první příčku, přišla nečekaná zpráva. Odvolán byl trenér Pavel Hynek, jehož místo převzal dosavadní asistent Vladimír Evan. Lvi i přes vítěznou devítizápasouvou sérii skončili v základní části na druhé příčce o tři body za Hradcem Králové. Rival z Chomutova vybojoval čtvrtou příčku.

Play-off 2007

Ve vyřazovacích bojích se oběma týmům dařilo. Chomutovští ve čtvrfinále přejeli brněnskou Kometu, v semifinále ztratili jen jediný zápas s vítězem základní části Hradcem Králové. Ústečtí Lvi zvládli série s Jihlavou a ambiciózní Boleslaví dokonce bez ztráty jediného zápasu. A tak přišlo na řadu velké derby. V této sezóně se navíc nehrála neoblíbená baráž a vítěz postupoval přímo do extraligy. Všechny série byly hrány na tři vítězné zápasy.

F1: Ústí - Chomutov 4:0 report

První zápas přinesl vysoké vítězství Lvů v poměru 4:0, kdy první i poslední branku v zápase vstřelil Micka. Hosté však ukázali, že nebudou tak lehkým soupeřem, jak by výsledek mohl napovídat. Ani jedna z 39 střel však neprošla za záda famózně chytajícího Přikryla.

F2: Ústí - Chomutov 2:3 report

Ani začátek druhého zápasu nenapovídal nic o tom, že by Lvi měli poprvé v play-off odejít poraženi. Už v 1. minutě zápasu rozvlnil síť za Horčičkou Hluchý a leckterý fanoušek už myslel na hladký průběh zápasu i celé série. Chomutovští však potvrdili svou sílu a třemi góly otočili vývoj zápasu. Ani Hořavova branka už neodvrátila chomutovské vítězství a srovnání stavu na 1:1.

F3: Chomutov - Ústí 3:2p report

Ve třetím zápase šlo o hodně. Případný vítěz měl před sebou mečbol a hlavně nezanedbatelnou psychickou výhodu. Po vyrovnaném průběhu dospělo utkání až do prodloužení. V něm Lvi měli hned na začátku výhodu přesilové hry, kterou ale nedokázali využít, a tak udeřilo na druhé straně. V 62. minutě prostřelil Přikryla Jeslínek, který tak rozpoutal obrovskou euforii na domácích tribunách.

F4: Chomutov - Ústí 2:3p report

Vstup do čtvrtého zápasu Lvům příliš nevyšel a po přesné střele Jaroslava Haška to s nimi nevypadalo příliš dobře. Ještě hůře bylo o první přestávce, kdy gólman Přikryl prozradil, že kvůli zranění po jednom ze zákroků nebude schopný v zápase pokračovat. Do druhé části Ústečtí vstoupili s Jiřím Zikmundem v zádech. Žlutomodrým se podařilo vstřelit dva góly, do prodloužení ale poslal utkání opět Hašek. Nervydrásající podívanou rozhodl svou střelou Petr Hořava, který tak rozhodl o tom, že nového účastníka extraligy přinese až pátý zápas.

F5: Ústí - Chomutov 5:1 report

Poslední finálový zápas asi není potřeba ústeckým fanouškům příliš připomínat. Vyprodaná Lví aréna sledovala vysokou výhru Slovanu v poměru 5:1. Čtyřmi body za dva góly a dvě gólové asistence se blýskl Tomáš Klimt, který byl zároveň neproduktivnějším hráčem celé série. Nejdůležitější zápas v historii ústeckého hokeje odchytal Jiří Zikmund, který při zranění Přikryla v pravou chvíli ukázal své kvality a podepsal se pod postup do nejvyšší soutěže.

Sestavy z posledního finálového zápasu

Ústí: Zikmund - Grof, Nádašdi, Kolafa, Hořava, Houdek, Ficenc, Zápotočný - Janků, Pazourek, Antoš - Micka, Martinec, Klimt - Slížek, Liščák, Klobouček - Přeučil, Kloz, Vítek. - Hluchý.

Chomutov: Horčička - Bombic, Trefný, Chatrnúch, Černý, Nosek, Révay, Malínský, Vaněček - Boušek, Šíp, Polodna - Jíra, Kostourek, Mikšovic - Jeslínek, Charousek, Hašek - Polanský, Heinisch, Tauš.

Pamětníci sezóny 2006/07 v obou týmech

Ústí: Černý (tehdy Chomutov) Klobouček, Hořava, Pojkar, Janků, Kloz, Pazourek, Čurilla (nastoupil pouze ve 2 zápasech).

Chomutov: Bombic, Grof (tehdy Ústí), Jíra.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ústí nad Labem - Všichni trenéři se již těší na nejmladší hráče našeho klubu HC Slovan Ústí nad Labem. Velmi rádi uvítáme do kolektivu i nové tváře, které zatím nemají s hokejem zkušenosti. Tréninky jsou vedeny kvalifikovanými trenéry a trenérkami převážně formou her a soutěží. Našim cílem je naučit děti všestranné sportovní přípravě (obratnost, rychlost, koordinace a další pohybové dovednosti). Důležité je také pro nás, aby se děti při tréninku bavily a měli radost z pohybu. Na tréninky, které budou v měsíci květnu a červnu probíhat suchou formou, mohou přijít kluci i holky ročníku 2017 a mladší. S tréninky začínáme dne 2.5.2024. Trénovat budeme vždy ve středu od 17:30 do 18:30 hod na umělé ploše uvnitř zimním stadionu (místo ledu), druhý trénink bude vždy ve čtvrtek od 15:00 do 16:00 hod na umělé trávě naproti zimnímu stadionu. Sraz s trenéry bude vždy 15 minut před tréninkem na který potřebujete pouze sportovní oblečení, sportovní obuv a láhev s pitím. V případě jakýchkoliv dotazů kontaktujte telefonicky hlavního trenéra základny Václava Drahoráda na 725 550 601. Trenéři a trenérky se na všechny sportovce již těší.

  • Ústí nad Labem - Dorost Slovanu, který v letošní sezoně nastupoval v lize dorostu ve skupině Západ zakončil sezonu 2023/2024 na sedmém místě tabulky a splnil tak své předsezónní cíle. Uplynulou sezonu zhodnotil ústecký odchovanec a trenér této kategorie Lukáš Místecký.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže