Ú s t í n/L. - Ústečtí Lvi po zdemolování Orlů ze Znojma se vrátili do čela tabulky a o víkendu navíc na svém ledě přivítají ve šlágru kola atraktivního soupeře z Jihlavy. Generální manažer Slovanu Robert Kysela tentokrát očekává zajímavější a vyrovnanější průběh střetnutí. V podrobném lednovém rozhovoru se navíc rozpovídal o dosavadním průběhu letošního prvoligového ročníku.

Slovan dává zapomenout na několik nevýrazných vystoupení z podzimu a ladí formu na dlouho vyhlížené play-off. Ústecký boss Robert Kysela je s návratem na první místo v soutěži spokojený, jen lituje dlouhodobě vyřazených hráčů Zemana s Pazourkem.

Vrátili jste se na vrchol první ligy, v sobotu však budete pozici lídra hájit proti těžkému soupeři z Jihlavy...

Za první místo v tabulce jsme samozřejmě rádi. Je to dobrá výchozí pozice pro play-off, čehož si ceníme. Proti Jihlavě se nebude jednat o žádnou prověrku, ale očekávám těžký a kvalitní zápas. Takový potřebujeme. Dukla má kvalitnější mužstvo, bude určitě v silnějším složení, než s čím přijelo Znojmo. Jihlava porazila Chomutov, spolu s ním, Hradcem a Olomoucí patří do nejlepší pětky v soutěži.

Navíc Slovan už letos porazila, a to dokonce na jeho vlastním ledě...

Určitě se chce dostat do první čtyřky, má řadu kvalitních hráčů. Počítám ji mezi velké oříšky. Největšími favority soutěže jsme my s Chomutovem, ale Jihlava patří taktéž mezi přední celky.

Dukla má ve svých řadách především jednu velkou zbraň, kterou je Oldřich Bakus. Je dlouhodobě nejproduktivnějším hráčem ligy, režíroval i vzájemný souboj v Ústí. Jak se na něj připravit?

Je to samozřejmě výborný hráč. Ale už také není nejmladší. Jihlava ovšem těží i z kolektivního výkonu, má také Čachotského, který loni vypomáhal Plzni a další dobré hráče. Určitě se nesoustředíme pouze na hlídání Bakuse. Chceme podat týmový výkon.

Souboje s Jihlavou se nezúčastní Dušan Salfický, kterého jste uvolnili do Litoměřic. Důvod?

Pustili jsme ho před sezónou do Plzně, takže o něm v podstatě rozhoduje ona. Plzeň mu nedala v poslední době moc příležitostí a Salfa je brankář, který chce hrát. Litoměřice hrají stejnou soutěž a potřebujeme mít v herním rytmu všechny brankáře. Chceme dát prostor i Francouzovi, který se vrátil z Třebíče. Ten mu dáme už proti Jihlavě, kdy bude chytat.

Ale přece jen pro něj jistě bude rozdíl nastupovat proti nejlepším hráčům v extralize oproti hokejistům v Litoměřicích...

Litoměřice bojují o záchranu, potřebují pomoct. Salfa to vzal naprosto profesionálně. Nebere to jako žádnou degradaci a já také ne. Je to dneska už devětatřicetiletý kluk a kariéru má víceméně za sebou. Nemá ambice se dostat do nároďáku nebo se nějak předvádět. Chce prostě jen chytat, dostat se do formy.

Když jste ho v létě pouštěli do Plzně, asi jste si jeho herní vytížení představovali jinak, že?

Bohužel mu v Plzni nedávají příležitosti, jaké by si zasloužil. Že se nepovede jeden dva zápasy se stane každému gólmanovi. Když bude potřeba, Plzni pomůže, stejně jako nám.

Do Třebíče jste poslali také znovu Fialu. Po návratu do Ústí se nedostal do branky ani na minutu, jak to vnímáte?

Fiala začal sezónu v Třebíči celkem slušně. Takže jsme počítali, že ho stáhneme zpět a odchytá u nás potřebných 15 zápasů opravňujících ke startu v baráži. Bohužel se po návratu ale zranil a zatím se do potřebné formy nedostal. Navíc máme vyrovnané brankáře a potřebujeme, aby prostor dostali všichni.

Nicméně, Fialova častá zranění vedou k zamyšlení...

Nechytal kvůli různým nemocem a zraněním skoro celou sezónu, tak jsme ho poslali zpět, aby se dostal do branky. Uvidíme, jak se to vyvrbí. Asi jsou to jeho subjektivní příčiny v něm, ne žádné objektivní. Prostě má smůlu: když už má jít do branky, najednou onemocní. A to je pro gólmana samozřejmě špatně. Brankář potřebuje chytat a získat psychickou pohodu.

Něco ke změnám v kádru. Budou nějaké?

Tým se snažímě vhodně doplnit, ale kostra týmu se nezmění. Jestli uděláme nějakou posilu, bude se jednat o jeden, dva, maximálně tři přesuny. Z extraligy ale většinou přicházejí hráči jen na střídavé starty a nějaké pochybné, kterým skončí v jejich klubu sezóna, nechceme. Budeme stavět tým na našich kmenových hráčích. Kádr máme kvalitní a i kdyby už nepřišel nikdo, myslím, že se Chomutovu nebo soupeři v baráži můžeme postavit.

Budete stahovat hráče z Litoměřic?

Vobořil, Heinisch a Sklenička jsou v Litoměřicích do konce ledna na hostování. Jsme domluvení, že o definitivním složení kádru rozhodneme před koncem přestupního termínu. To znamená před koncem ledna.

Nerýsuje se ani náhrada za Zemana, který je dlouhodobě mimo?

V současné době s žádným obráncem nejednáme. Zeman je v léčení a je otázkou, jestli vůbec letos ještě zasáhne do hry. Je poměrně težce zraněný, stejně jako Pazourek, který má ošklivě zraněnou ruku. To je stejný případ. U těchto dvou zůstává otazník, jestli budou ještě hrát v této sezóně.

Nicméně ztráta Zemana je určitě citelná...

Každopádně. Vždyť Jirka Zeman patřil k nejlepším obráncům. Pazourek byl spolehlivý zkušený útočník, takže jsme citelně oslabení. Zemana bych srovnal s Půlpánem nebo Bombicem a Pazourka s Procházkou nebo Kraftem. Tito hráči plní stejnou úlohu jako naši zranění. Letos nás v tomhle ohledu potkala docela smůla.

V posledním utkání nenastoupil Pavel Janků. Co s ním je?

Trenéři pouze dali přednost jiným hráčům. Pavel byl v týmu střelcem, letos se mu však tolik nedaří. Takže dostali přednost jiní hráči, které chtějí trenéři ještě vyzkoušet. O Pavlovi víme co hraje a jak, myslím, že ho nemusíme testovat.

Jak na vás působil Juraj Majdan ve slovenském výběru na MS "20", který vám může vypomáhat z Litvínova?

Určitě u nás ještě nastoupí. Na juniorském šampionátu měl možná bilanci 1+2, ale nemyslím si, že by tam nějak zářil. Snad si to nebude o sobě myslet. Samozřejmě ale odvedl svou práci, působil spolehlivě. Nám pomůže určitě svou dravostí, rychlostí, agresivní hrou, nebojí se žádného souboje.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ústí nad Labem - Všichni trenéři se již těší na nejmladší hráče našeho klubu HC Slovan Ústí nad Labem. Velmi rádi uvítáme do kolektivu i nové tváře, které zatím nemají s hokejem zkušenosti. Tréninky jsou vedeny kvalifikovanými trenéry a trenérkami převážně formou her a soutěží. Našim cílem je naučit děti všestranné sportovní přípravě (obratnost, rychlost, koordinace a další pohybové dovednosti). Důležité je také pro nás, aby se děti při tréninku bavily a měli radost z pohybu. Na tréninky, které budou v měsíci květnu a červnu probíhat suchou formou, mohou přijít kluci i holky ročníku 2017 a mladší. S tréninky začínáme dne 2.5.2024. Trénovat budeme vždy ve středu od 17:30 do 18:30 hod na umělé ploše uvnitř zimním stadionu (místo ledu), druhý trénink bude vždy ve čtvrtek od 15:00 do 16:00 hod na umělé trávě naproti zimnímu stadionu. Sraz s trenéry bude vždy 15 minut před tréninkem na který potřebujete pouze sportovní oblečení, sportovní obuv a láhev s pitím. V případě jakýchkoliv dotazů kontaktujte telefonicky hlavního trenéra základny Václava Drahoráda na 725 550 601. Trenéři a trenérky se na všechny sportovce již těší.

  • Ústí nad Labem - Dorost Slovanu, který v letošní sezoně nastupoval v lize dorostu ve skupině Západ zakončil sezonu 2023/2024 na sedmém místě tabulky a splnil tak své předsezónní cíle. Uplynulou sezonu zhodnotil ústecký odchovanec a trenér této kategorie Lukáš Místecký.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže