Finále - Chomutov, soupeř Ústí pro vyvrcholení sezony, se zdržel v semifinále o zápas méně, v Olomouci ve třetím utkání prohrál nájezdy, jinak byl vždy ve vyrovnaných soubojích o krůček či dva lepší. Poslední výhru 3:0 jistili největší osobnosti v sestavě (Hruška, Duda i Kraft skórovali).

Nejdramatičtější sérii ve své historii sehráli Ústečtí Lvi ve finále, bohužel skončila smolně. Rozhodla zbloudilá střela v 53. minutě sedmého zápasu.

Do série vstoupili Ústečané dobře. V prvním zápase uhájili těsnou výhru 2:1. První střelcem finále byl Miloslav Gureň. Ústecká posila na play off. Dorazil na konci přestupního období z Litvínova. Zkušený bek si zahrál několik sezon Americe (připsal si i starty v NHL v dresu Montrealu) i v Rusku. V Česku hrál ve Zlíně, Třinci a Litvínově. Hosté srovnali ve 26. minutě díky Jeslínkovi, ale smírný stav vydržel jen pět minut, když vrátil do sítě dorážku Hovorka. V závěru byl soupeř blízko vyrovnání, při power play skvěle zasáhl Salfický proti dorážce Hrušky.

Ve druhém souboji se Lvi dostali vpřed o dvě branky už ve čtvrté minutě. Nejprve Mikulíkovu přihrávku převzal mezi obránci R. Pšurný, před Cháberou zamíchal pukem a nakonec jej poslal ke vzdálenější tyči. Neuplynula ani minuta a chomutovský gólman kapituloval podruhé velmi podobným způsobem, rozjetý Alinč trefil mezeru mezi tyčí a brankářem – 2:0. Nastal zřejmě osudový okamžik série. Do branky Chomutova se postavil Miroslav Hanuljak a stal se hvězdou svého týmu. Druhé prohře ještě nezabránil. Překonali ho Dragoun a po snížení Krušnohorců v závěru druhé třetiny hned začátku té třetí Zeman a Hanzl.

Úvodní duel na chomutovském ledě sice začali domácí lépe, ale na trefu Jíry brzy odpověděl Pajič v přesilovce a po něm Janků. Jenže Lvi vedení do přestávky neudrželi a to byl možný zlom v zápase. Na branku Procházky odpověděl ještě ve druhé části Mikulík ve vlastním oslabení se dostal do samostatného úniku a kličkou překonal Hanuljaka. Chomutov v zápase nevyužil ani jednu z dvanácti přesilových her, přesto vítězství urval. V prodloužení v 67. minutě rozhodl David Hruška. Dušan Salfický, který v celém zápase odvedl nadprůměrný výkon, paradoxně dostal rozhodující branku po lehké Hruškově střele z vrcholu kruhu.

Čtvrtý zápas měli plně v režii Chomutovští. Zlomová byla už 13. minuta. Před brankou fauloval Gýna a vyfasoval dvojitý trest. Dosud se chomutovským hokejistům přesilovky nevedly, ve čtvrtém mači však bylo vše jinak. Potrestali oba tresty. Slovan snížil Mikulíkem a do konce třetiny měl velký tlak. Vyrovnat se mu však nepovedlo. V nástupu do druhé třetiny zazdil více než tři minuty dvojnásobné převahy, což dodalo domácím sílu, již přetavili ve tři branky a rozhodli o výsledku. „Když neproměníte dvě dvojnásobné přesilovky, tak jste trochu nervózní, ale tak zkušeným hráčům, co tady máme, by se to stávat nemělo. Je jasný, že nejde dát branka z každé přesilovky – ale musí tam být pohyb, střela, musíte trefit branku a to tam dneska chybělo,“ hořekoval trenér Petr Rosol.

V pátém mači bylo Ústí aktivnější, ale na gól si muselo počkat až do poloviny utkání. To se ujala teč Roka Pajiče. Hruška sice v přesilovce vyrovnal, ale po 44 vteřinách vrátil Lvům vedení obránce Zeman, který efektní kličkou zakončil svůj nečekaný výpad. Další dva zásahy přidali domácí ve třetí třetině, kdy už si výsledek hlídali. Jíra v samém závěru jen korigoval.

Ústečtí mohli jet do Chomutova o dva dny později z čistou hlavou a sebevědomím. Chomutovský trenér Rulík zahýbal před šestým finálovým zápasem sestavou a kromě jiného poslal do hry extraligový útok vypůjčených mladíků ve složení Kuběna-Kovář-Dej. O tom, že to byla dobrá volba, přesvědčilo více než 6000 diváků v ochozech ČEZ stadionu jejich první střídání, kdy poprvé výrazněji zahrozili před Salfickým. Podruhé naskočili do hry v 5. minutě a svůj druhý pobyt na ledě přetavili ve vedoucí branku. Jan Kovář gólově zužitkoval přihrávku rychlíka Deje. Janků o čtyři minuty později v přesilovce srovnal. Druhá část však vyšla domácím parádně. Tříbrankovou kanonádu třetiny začal Trochta, po chvíli se přidal Eiselt, čímž vyhnal Salfického z ústecké branky. Do konce třetiny se prvně v sérii prosadil Radek Duda. A bylo rozhodnuto. Konečnou podobu šestému výsledku dali ještě Eiselt, Tribuncovs a kuriózně domácí vlastním gólem, který je nakonec vůbec nemrzel.

Rozhodnout o titulu tak musel poslední sedmý finálový zápas v Ústí. Domácí do něj vstoupili lépe. V osmé minutě vrátil do branky Zbyněk Sklenička vlastní nepovedenou střelu. Hosté srovnali také z dorážky Milanem Kraftem o šest minut později. S přibývajícím časem přibývalo opatrnosti nad krásou. Nakonec rozhodla šťastná střela posily z Plzně, Jana Kováře, kterou Salfický viděl na poslední chvíli a nestačil reagovat. Chomutov zorganizoval svou obranu, takže pro domácí bylo těžké proniknout do pásma, a zároveň se nebál sám ještě vyrážet do útoku, aby udržel hru co nejdál od své branky. Minutu před koncem Lvi odvolali brankáře, ale ani jeden hráč navíc k vyrovnání nepomohl.

Rozhodující okamžiky finále:

Prohra v prodloužení
Parádně rozehraný duel, když Ústečtí ve třetím finále vedli v úvodní periodě 2:1, pak zvládli srovnat na 3:3. Jenže v nastavení rozhodl David Hruška.

Vyloučení Gýny
Zbytečný faul ústeckého obránce před brankou v souboji mimo puk v úvodu čtvrtého utkání, za nějž dostal čtyřminutový trest, byl krutě potrestán. Dvěma brankami ji Chomutov, jemuž se do té doby v přesilovkách nevedlo, zužitkoval a určil ráz zápasu.

Přesilovky pět na tři
Dvě hrály podstatnou roli. Ve čtvrtém finále Lvi rychle stáhli na 1:2 a mohli vyrovnat. Ve dvojnásobné přesilovce však ani pořádně nevystřelili na bránu. V tom samém zápase hráli ještě jednu, za stavu 1:3 však už byli psychicky nalomeni.
A pak ta v sedmém zápase. Důležitost okamžiku ve druhé třetině cítili i trenéři. Vzali si před téměř minutovou výhodu time out. Nepomohlo to. Ústečtí matadoři na ledě chystali připravený útok. Při zpracování před finálním pasem však puk několikrát neposedně poskočil.

Nemastné branky
Chomutov jich dal jistě více, zvláště těch důležitých. Viz bekhendová střela Hrušky v prodloužení, i o první a třetí brance šestého finále trenér Rosol prohlásil, že byly chytatelné, i oba góly rozhodujícího mače byly z kategorie šťastných.

Hanuljak
Brankář soupeře naskočil do finále a vlastně do play off až v rozehraném druhém finále, ústecké střelce však podržel častokrát na distanc. Sice si dal vlastní gól, ovšem za rozhodnutého stavu v šestém zápase. „Kousek“, který předvedl loni jeho protějšek, ústecký Salfický, jej nerozhodil. Ústecký brankář skvěle odchytal první dva duely a výrazně podržel Lvy v začátku pátého, taky byl však střídán v Chomutově (v play off potřetí) a ne že by zlomové branky padaly na jeho vrub, „Salfa“ v lepší rozpoložení (a tím ne až reprezentačním z přelomu tisíciletí, ale třeba té ze začátku sezony) by některé z důležitých dokázal zabránit

Závěr první třetiny sedmého finále
Chomutovské vyrovnání Ústí nesložilo. Ba naopak, v závěru třetiny mělo místy drtivý tlak a šance zvláště Mikulíkovy a Alinčovy řady volaly po gólu. Nestalo se.

Tyčka Němečka
V polovině sedmého finále trefil po rychlé kombinaci v přesilovce Němeček tyčku. Mířit jen o pár milimetrů jinak, puk se místo do hřiště odrazil za čáru. Vést 2:1, utkání mohlo dopadnout opačně.

Extraligové posily
Chomutov na závěr série posílila hned čtveřice hokejistů, kteří pravidelně nastupovali v nejvyšší soutěži. Ze hry tak vypadli kovaní Chomutováci Jeslínek nebo Hašek. Proti tomu Ústečtí představili dva hráče, zvláště na rozvahu Trončinského byla radost hledět, žel bohu u rozhodujícího momentu se potkal s plzeňsko-chomutovským Kovářem, jenž přes něž vstřelil vítěznou branku a možná i zastínil nejhvězdnější hráče soupeře…

Finále play off:
Slovan Ústí – Chomutov 3:4 (2:1, 5:2, 3:4 pp, 2:5, 4:2, 2:6, 1:2)

Statistiky play off:

Hráči v poli:
Z G A B +/- tr.min.
Pajič Rok útočník 17 10 10 20 8 10
Alinč Jan útočník 17 3 14 17 14 6
Pazourek David útočník 17 6 10 16 15 12
Mikulík Milan útočník 17 5 10 15 3 32
Hovorka Marek útočník 14 2 11 13 5 90
Klobouček Jan obránce 17 2 9 11 10 32
Janků Pavel útočník 14 5 5 10 6 2
Heinisch Martin útočník 16 8 1 9 11 4
Pšurný Roman útočník 14 4 5 9 -1 10
Pšurný Michal útočník 14 3 6 9 0 4
Němeček Roman obránce 17 2 7 9 13 24
Zeman Jiří obránce 15 3 5 8 8 12
Heřman Jan útočník 14 3 4 7 2 46
Kloz Jan útočník 8 4 1 5 6 0
Šagát Martin útočník 15 3 2 5 0 6
Pojkar David obránce 17 2 2 4 12 20
Dragoun Michal útočník 6 1 3 4 -1 2
Sklenička Zbyněk útočník 17 2 1 3 -1 14
Gureň Miloslav obránce 17 1 2 3 0 10
Kříž Ondřej obránce 9 0 3 3 6 8
Hanzl Robin útočník 8 1 1 2 -3 12
Vobořil Milan obránce 6 0 2 2 2 4
Trončinský Marek obránce 3 1 0 1 0 4
Přeučil Petr útočník 1 1 0 1 -1 6
Gýna Vladimír obránce 9 0 1 1 0 10
Novotný Andrej obránce 13 0 1 1 -2 14
Kříž Pavel útočník 3 0 0 0 0 0
Eberle Jan útočník 2 0 0 0 -1 0
Šaffer Adam útočník 2 0 0 0 0 0
Mrázek František útočník

Brankáři:
Dušan Salfický 501 minut / 91,3% / 2,87
Zdeněk Orct 530 minut / 89,66% / 2,72

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ústí nad Labem - Všichni trenéři se již těší na nejmladší hráče našeho klubu HC Slovan Ústí nad Labem. Velmi rádi uvítáme do kolektivu i nové tváře, které zatím nemají s hokejem zkušenosti. Tréninky jsou vedeny kvalifikovanými trenéry a trenérkami převážně formou her a soutěží. Našim cílem je naučit děti všestranné sportovní přípravě (obratnost, rychlost, koordinace a další pohybové dovednosti). Důležité je také pro nás, aby se děti při tréninku bavily a měli radost z pohybu. Na tréninky, které budou v měsíci květnu a červnu probíhat suchou formou, mohou přijít kluci i holky ročníku 2017 a mladší. S tréninky začínáme dne 2.5.2024. Trénovat budeme vždy ve středu od 17:30 do 18:30 hod na umělé ploše uvnitř zimním stadionu (místo ledu), druhý trénink bude vždy ve čtvrtek od 15:00 do 16:00 hod na umělé trávě naproti zimnímu stadionu. Sraz s trenéry bude vždy 15 minut před tréninkem na který potřebujete pouze sportovní oblečení, sportovní obuv a láhev s pitím. V případě jakýchkoliv dotazů kontaktujte telefonicky hlavního trenéra základny Václava Drahoráda na 725 550 601. Trenéři a trenérky se na všechny sportovce již těší.

  • Ústí nad Labem - Dorost Slovanu, který v letošní sezoně nastupoval v lize dorostu ve skupině Západ zakončil sezonu 2023/2024 na sedmém místě tabulky a splnil tak své předsezónní cíle. Uplynulou sezonu zhodnotil ústecký odchovanec a trenér této kategorie Lukáš Místecký.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže