Před sezonou - Pár dní před startem nové sezony přidá redakce webových stránek poslední pohled zpět. Do ročníku minulého a v tradiční rekapitulaci připomene nejpodstatnější momenty úspěšné a zároveň smutné sezony, v níž Lvi předváděli atraktivní hokej, leč nešťastně padli ve finálovém boji Chomutovu. I. část se bude věnovat době před začátkem sezony, II. pak základní části, III. a IV. play off, V. přinese dosud nezveřejněné výsledky hráčského vysvědčení od čtenářů.

Před sezonou

Stejně jako o rok dříve končila ve Zlatopramen aréně sezona smutně. Prohranou baráží s Mladou Boleslaví. Aspoň se podařilo odčinit extraligové loučení. Fanoušci i prohraném posledním mači dlouho tleskali. „Já za sebe nebo za představenstvo můžu říct, že jsme to tady stabilizovali. Stabilizovali jsme finance, kádr. Dosáhli jsme úspěchu, lidi nám fandili, takže snad je tady spokojenost,“ hodnotil bezprostředně po baráži 2009 Jan Dragomir, předseda představenstva. V té chvíli začaly myšlenky na sezonu další.

Jen pár desítek hodin po neúspěšné baráži se rozhodl skončit v klubu trenér Miloslav Hořava. I když o jeho služby ústecký management i nadále stál, progresivní kouč dal přednost zahraničnímu angažmá. Skončil i jeho asistent Jan Votruba. Deset dní poté byl jmenován hlavním trenérem pro následující sezonu Petr Rosol. Spoluhráč Hořavy z národního týmu začínal s hokejem právě v Ústí, největší slávu vydobyl v blízkém Litvínově, z jehož střídačky se také do Ústí přesunul. Rosola na lavičce doplnil pětapadesátiletý Milan Skrbek, který největší hráčské úspěchy slavil v sedmdesátých letech s Kladnem.

V hráčském kádru k velkému zemětřesení nedošlo. Odešel jen nejlepší hráč Rastislav Špirko do Pardubic, kde hned rok poté slavil mistrovský titul. Jako posily se hlásily bratři Pšurní, Rok Pajič, mladí Vrtek s Pavlem Křížem, do obrany Milan Vobořil. Prodloužili Heřman, Pazourek s Kloboučkem. Dušana Salfického doplnil v brankovišti ještě o dva roky starší Zdeněk Orct. Ten už pomáhal v Ústí sezonu předtím, v osmi zápasech v nadstavbové části zaskočil za zraněného Salfického.

Na startu přípravy na ledě se hlásila na zimním stadionu nová akvizice. Jan Alinč po čtyřletém působení v německé nejvyšší soutěži zamířil nedaleko rodných Loun a na dva roky se upsal Lvům. Byla to trefa. Společně s Janků a Pazourkem vytvořili útok veteránů, který v sezoně předváděl velice dobré výkony.

Na konci přípravy trenéři rozhodli, že Jan Čaloun se do sestavy nevejde. „Honza Čaloun byl v každém úseku své kariéry elitním střelcem a hráčem svého mužstva. Nyní se mu však tolik nedařilo a podle nás není vzhledem ke své kariéře hráčem, aby čekal na místo ve čtvrtém útoku,“ vyjadřoval se k osudu olympijského šampiona z Nagana generální manažer Robert Kysela. Čaloun se do města, kde začínal s prvními hokejovými krůčky, vrátil při postupu do extraligy. Jenže se zranil v poslední přípravě a než se zotavil, byla sezóna už za polovinou. Přestože ještě nebyl zcela v pořádku, pokusil se týmu potácejícímu se na poslední příčce pomoci. Velký elán z něj pomalu vyprchal, ale po zpackané sezoně byl první, kdo přijal zodpovědnost za pád do 1. ligy a kývl na snížení platu. Jenže ani v ní se již do fazony někdejšího elitního střelce nedostal a v baráži nastoupil k jedinému zápasu. V přípravě na tu další se chtěl bít o místo v sestavě. Neuspěl. Sezonu odehrál ve Vrchlabí, ani tam však ne až do konce a v létě 2010 pak ukončil aktivní kariéru.

Přípravné zápasy:

Zápasová část přípravného období se celkem povedla. Směle se Lvi měřili s extraligovými týmy a vrcholem byl postup do semifinále letního Tipsport cupu. Ve skupině za sebou nechali Mladou Boleslav, mistra z Karlových Varů, Liberec i Litvínov, když nejprve otočili souboj s barážovým katem. Na ledě Mladé Boleslavi prohrávali 0:2 a 1:3, aby obrat na konečných 5:4 završil Jan Kloz.

S Karlovými Vary na domácím stadionu také prohrávali (0:1 a 1:2), ale závěr díky trefám Šagáta, Gýny a Alinče přinesl další tři body. Po těsné prohře v Liberci (2:3) se rozhodovalo v souboji s Litvínovem. Zápas, v němž výrazně soupeře přestříleli nakonec těsnou výhru a postup zajistil v 53. minutě vítězným gólem Jan Alinč.

Semifinále mělo přitažlivý průběh. Po dvaceti minutách kráčel Slovan v mrákotách do kabin za stavu 0:4. Polevení Holešovických však Lvi náležitě využili a v 58. minutě dokázal Milan Mikulík dokonce srovnat zdánlivě rozhodnutý zápas. Když však Lvi už mysleli na prodloužení, rozhodl v poslední minutě Brož a poslal Spartu do finále.

Černou kaňkou přípravy byl duel v Chomutově, který zůstal za stavu 1:1 nedohrán Po zranění chomutovského Mikšovice se dvířka trestných lavic nezavřela a po bitce Zemana s Bombice sudí zápas raději ukončili.

Konečné resumé přípravného bloku znělo:
5 – 2 – 3 (40:30)
s extraligovými týmy: 3 – 1 – 3 (28:25)

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ústí nad Labem - Všichni trenéři se již těší na nejmladší hráče našeho klubu HC Slovan Ústí nad Labem. Velmi rádi uvítáme do kolektivu i nové tváře, které zatím nemají s hokejem zkušenosti. Tréninky jsou vedeny kvalifikovanými trenéry a trenérkami převážně formou her a soutěží. Našim cílem je naučit děti všestranné sportovní přípravě (obratnost, rychlost, koordinace a další pohybové dovednosti). Důležité je také pro nás, aby se děti při tréninku bavily a měli radost z pohybu. Na tréninky, které budou v měsíci květnu a červnu probíhat suchou formou, mohou přijít kluci i holky ročníku 2017 a mladší. S tréninky začínáme dne 2.5.2024. Trénovat budeme vždy ve středu od 17:30 do 18:30 hod na umělé ploše uvnitř zimním stadionu (místo ledu), druhý trénink bude vždy ve čtvrtek od 15:00 do 16:00 hod na umělé trávě naproti zimnímu stadionu. Sraz s trenéry bude vždy 15 minut před tréninkem na který potřebujete pouze sportovní oblečení, sportovní obuv a láhev s pitím. V případě jakýchkoliv dotazů kontaktujte telefonicky hlavního trenéra základny Václava Drahoráda na 725 550 601. Trenéři a trenérky se na všechny sportovce již těší.

  • Ústí nad Labem - Dorost Slovanu, který v letošní sezoně nastupoval v lize dorostu ve skupině Západ zakončil sezonu 2023/2024 na sedmém místě tabulky a splnil tak své předsezónní cíle. Uplynulou sezonu zhodnotil ústecký odchovanec a trenér této kategorie Lukáš Místecký.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže