Ú s t í n/L. - Dvacet sezón v profesionálním hokeji, 955 odehraných soutěžních zápasů, 518 vstřelených gólů a dalších 504 asistencí, dohromady 1 022 kanadských bodů. To je úctyhodná bilance jedinečného střelce. Ale vše jednou končí, a tak se i Jan Čaloun rozhodl ukončit v srpnu kariéru. Ale i nyní ho naleznete na ústeckém ledě, stal se totiž trenérem mládeže. „Rozhodl jsem se, že s hraním skončím a zkusím zase něco nového. Navíc mám malé kluky, staršímu je pět a mladšímu dva. Starší už začal v základně, mladší tam půjde za rok. Tak se také chci věnovat jim. Moje kariéra je u konce a teď načase to předávat dětem, nejen těm mým,“ hlásí.

Před pár týdny se ústecký odchovanec Jan Čaloun rozhodl, že už svou hokejovou kariéru neprodlouží a přesunul se na druhou stranu barikády, stal se mládežnickým trenérem ve Slovanu. „Tak je to velké změna. Ale trénování si obrovsky užívám. Dělám to takovým stylem, že některé věci názorně klukům ukazuju. Nejsem úplným přívržencem kreslení na tabuli, alespoň tedy teď na začátku,“ prozrazuje.

Jan Čaloun se podílí na trénincích přípravky, ale především je asistentem trenéra v sedmé a osmé třídě. „Od kluků (trenérů Daniše a Macha, pozn. aut.) se učím, jak ta práce má vypadat. Minulý týden už jsem strávil s třetí třídou na soustředění v Děčíně, protože jim onemocněl trenér. Musel jsem připravovat tréninky, samozřejmě jsem také musel otevřít nějakou knížku, abych věděl, jak a co dělat se třeťákama. Člověk se to stále učí. Je pravda, že jsem hrál dvacet let profesionálně hokej, ale tohle je trochu něco jiného. Koukám kolem sebe, snažím se učit a snažím se zjistit, jak děti v tomto věku přemýšlejí. Snažím se jim pomáhat a hlavně vše ukazovat. U třeťáků je strašně důležité naučit je bruslit. Ukazuju jim techniku bruslení, přešlapování a takové ty základní věci. Bez toho to prostě dneska nejde. A některým klukům to opravdu schází. Sedmáci a osmáci, to už jsou takoví malí hokejisti, se kterými se dá dobře pracovat a dělat cvičení, která dělají senioři. To je zase trochu jiná práce než s těmi menšími,“ říká ústecká legenda.

Miroslav Mach a Jan Daniš platí za impulzivnější trenéry. Jak je na tom Čaloun? „Já jsem pravý opak. Občas kluky pochválím, což oni nemají moc rádi,“ směje se. „Protože jakmile je pochválíme, tak oni začnou lítat ve hvězdách. Jsem spíš mírnější, ale oproti trenérům na to koukám víc zpovzdálí. Oni znají ty děti víc, pracují s nimi déle. Já se snažím držet odstup, i když už se mi taky stalo na tréninku, že jsem zapískal a prostě jsem vybouchl. Základní věc u osmáků musí být nahrávka. Viděl jsem čtyři zkažené po sobě, a to mě opravdu vytočilo.“ Spolupráci s oběma trénery si bývalý vynikající střelec pochvaluje: „Určitě se od nich mám co učit. Nebudu tady ze sebe dělat zkušeného trenéra. Jsem teprve na začátku.“

Mládežnický hokej na reprezentační úrovni na tom není příliš dobře, čehož si samozřejmě všiml i Čaloun. „Je pravda, že ty juniorské kategorie hodně zaostávají za Evropou. Ať už je to Finsko, Švédsko nebo třeba i Švýcarsko. Myslím si, že děti se musejí naučit pořádně bruslit už v nízkém věku, to je prostě základ. Hráč ve třetí třídě už musí pořádně ovládat bruslení, abychom mohli začít pracovat s hokejkou, učit nahrávky, techniku nahrávky, protože vidím, že někteří kluci při zpracování nahrávky vůbec nepovolí ruce v zápěstí. To jsou takové detaily, které musejí zvládat. V další kariéře je to hrozně důležité. Je to hodně mravenčí práce, ale musí se dělat, aby ty děti rok po roce uměly bruslit, začaly nahrávat, střílet atd. Aby při přechodu do dorostu doopravdy byly připravené.“

Bývalý ústecký kapitán o sobě vždy prohlašoval, že je soutěživým typem. Nescházejí mu zápasy? "Přiznávám, že mi to schází hodně. Už se moc těším, až se trošku víc naučím to trénování a taky chci naučit ty kluky soutěžit. Chodím na golf, tam si také zasoutěžím, chci se vrátit k hokejbalu,“ prozrazuje své plány. „Ještě jsem s ale nezačal trénovat, protože není čas. Moc bych chtěl hrát, ale kryje se mi to s trénováním, což je teď moje zaměstnání a nemůžu tu chybět,“ doplňuje.

Při otázce na cíle, kterých by chtěl Čaloun dosáhnout v trenérské kariéře, reaguje ústecký rodák stejně jako za starých časů. „Žádné velké cíle si nekladu, chci se postupně někam dopracovat, třeba na extraligového trenéra. Ale opravdu postupně, protože si myslím, že je to náročná práce a já se to chci nejdřív pořádně naučit. Extraligovým hokejistou jsem se také nestal ze dne na den, taky to stálo nějaký čas a úsilí. Tady je to úplně stejný,“ uzavírá.

Čalounova přítomnost na ústeckém ledě je i pro klub velkým ziskem. „Jsme moc rádi, že se Honza zapojil do našeho klubu. Podle mě je to ten nejlepší možný vzor pro mladé začínající hráče. Má za sebou bohatou hráčskou kariéru a může jim předat bohaté hráčské zkušenosti a poznatky. Pro děti je to vzor a respektovaná osobnost. Když se nám takových hráčů podaří zapojit víc, tak to bude jen ku prospěchu,“ prohlásil tiskový mluvčí klubu Přemysl Zeman.

S jeho slovy souhlasí i rodiče dětí, které Čaloun trénuje. „Pro naše kluky je to určitě přínos. Mají v něm velkou motivaci a je to pro ně vzor. Hrál za áčko, ve Finsku a byl to opravdu výjimečný hráč,“ shodují se. „Hodně se o něm mluví i doma,“ dodávají ještě.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ústí nad Labem - Všichni trenéři se již těší na nejmladší hráče našeho klubu HC Slovan Ústí nad Labem. Velmi rádi uvítáme do kolektivu i nové tváře, které zatím nemají s hokejem zkušenosti. Tréninky jsou vedeny kvalifikovanými trenéry a trenérkami převážně formou her a soutěží. Našim cílem je naučit děti všestranné sportovní přípravě (obratnost, rychlost, koordinace a další pohybové dovednosti). Důležité je také pro nás, aby se děti při tréninku bavily a měli radost z pohybu. Na tréninky, které budou v měsíci květnu a červnu probíhat suchou formou, mohou přijít kluci i holky ročníku 2017 a mladší. S tréninky začínáme dne 2.5.2024. Trénovat budeme vždy ve středu od 17:30 do 18:30 hod na umělé ploše uvnitř zimním stadionu (místo ledu), druhý trénink bude vždy ve čtvrtek od 15:00 do 16:00 hod na umělé trávě naproti zimnímu stadionu. Sraz s trenéry bude vždy 15 minut před tréninkem na který potřebujete pouze sportovní oblečení, sportovní obuv a láhev s pitím. V případě jakýchkoliv dotazů kontaktujte telefonicky hlavního trenéra základny Václava Drahoráda na 725 550 601. Trenéři a trenérky se na všechny sportovce již těší.

  • Ústí nad Labem - Dorost Slovanu, který v letošní sezoně nastupoval v lize dorostu ve skupině Západ zakončil sezonu 2023/2024 na sedmém místě tabulky a splnil tak své předsezónní cíle. Uplynulou sezonu zhodnotil ústecký odchovanec a trenér této kategorie Lukáš Místecký.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže