Ú s t í n/L. - Začátek sezony znamená start i pro ústecké juniory. Příprava se přesunula do příjemného chladu zimního stadionu, kde si žlutomodrá budoucnost zkouší nový led. Při té příležitosti proto bylo namístě pohovořit si před startem NOEN extraligy s trenérem juniorů Vladimírem Evanem, který se vedle hodnocení svých svěřenců pár slovy vyjádřil i k současnému systému postupu a sestupu z extraligy dospělých.

O letní přípravě

Co se týče letní přípravy, měli jsme v ní třicet hráčů, někteří kluci se vrátili z hostování. Připravujeme se tedy v tomto počtu. Myslím, že příprava byla dobrá, zakončili jsme ji jako tradičně soustředěním v Nové Včelnici. Od neděle (25. července, pozn. red.) jsme pak na ledě. Někteří kluci, byť ještě junioři, trénují s áčkem. Jsou to ti tradiční, Holomek, Havlíček. Hanzlovi skončil juniorský věk. Uvidíme, jak to bude vypadat dále, chtěli bychom do čtrnácti dnů zúžit tým na pět pětek. Čeká nás strašně těžká sezona, z extraligy juniorů letos padají čtyři týmy a pátý jde ještě do baráže. Na to se musíme dobře připravit. Máme hodně kvalitních přípravných zápasů, takže doufáme, že to bude dobré. Nástup na led měl tradiční vývoj. V neděli si nafasovali výstroj od pana Mikeše. Hráči zatím vypadají na ledě dobře, uvidíme ale během sezony.

O změnách v kádru

Když jsme u návratů, přišel Suchánek z Děčína. Hlavně ale přišli kluci z dorostu. Loni, když se mládežnické kategorie rovnaly, nikdo nepřišel. Ze staršího dorostu letos přišlo deset hráčů, uvidíme, jak do týmu zapadnou. I když tam jsou kvalitní hráči. Beci Bulva, Smetana, v útoku Kuchyňka, Fajgl, Racek, no nechci na někoho zapomenout. Každopádně se jedná o kvalitní hráče, kteří by měli pravidelně nastupovat.

O juniorech v A týmu

Já jako trenér juniorů bych byl rád, kdyby všichni hráli za áčko. To je cíl juniorského hokeje, vychovat domácí hráče. V poslední době takhle můžeme zmínit Klozáka (Jan Kloz, pozn. red.), Hanzla, dneska už i Havlíčka, Holomka, Brože. Je dobré, že se ti kluci takto posouvají nahoru. Jestli ten tým udělají je samozřejmě věc druhá. Pak jsem rád, když tam hrajou. Z druhé strany ta soutěž bude hrozně těžká a já si myslím, že kdyby nám teď hořela koudel u "pozadí", tak by nám kluci i rádi pomohli v rámci toho, aby junioři dopadli dobře.

O vyhlídkách před sezonou

Vzhledem k tomu, že padají čtyři týmy, tak naším cílem samozřejmě je vyhnout se skupině o baráž. Chtěli bychom se pohybovat někde ve středu tabulky. My jsme přesvědčení o tom, že jsme to před dvěma lety poměrně riskli a měli nejmladší mužstvo v republice. Hráli jsme s ročníkem 1991, což jsou teď mazáci, kteří by tým měli táhnout. Doufejme, že to tak dopadne. My máme takové přání - pohybovat se v základní části do desátého místa z dvaadvaceti.

O loňské sezoně

Loni jsme měli poskládaný tak silný tým, že spíše bereme vypadnutí v prvním kole play off jako takový malý neúspěch. Byli jsme opravdu silní. Ale bohužel. Konec sezony nás nezastihl zrovna v optimální formě, spousta hráčů, kteří to táhli, ať to byl Šrámek či Havlíček, byla po nemocích a zraněních. V tomhle jsme moc štěstí neměli. V play off se Slavií jsme pak prohráli o gól a to za nás hrálo nějakých pět starších dorostenců. Ten pocit z počátku sezony, že bychom mohli být nahoře, a myslím, že jsme na to i měli, vystřídal pocit nepovedeného konce. To se bohužel stává.

O soupeřích

Extraligová mapa je rozdělená. V Čechách je čtrnáct extraligových klubů a v juniorech jsou pouhé dva kluby, které nemají áčko v extralize. Jsme to my a Chomutov. Ani jeden z týmů se nebude chtít pohybovat dole. Na Moravě je to pak obráceně. Tam mají extraligu dospělých tři, čtyři týmy. Musíme se s tím poprat, rozlosování máme těžké, první tři zápasy hrajeme venku, mezi nimi například v Plzni a Vítkovicích. Nicméně to mužstvo má na to, aby v základní části skončilo do desátého místa. Těžko se to ovšem takhle před sezonou odhaduje.

O názoru na extraligovou baráž

Osobně si myslím, že by to mělo být jako ve fotbale. Přímý postup a přímý sestup. Jestliže někdo postoupí a má na to postavený tým, tak v extralize musí dokázat, že na to má. A ten, co spadnul, musí dokázat, že se mu třeba nepovedla sezona, ale do extraligy patří. Baráže jsou hrozně zrádné. Zažil jsem to směrem nahoru i dolu. Nahoru s Kladnem proti Havířovu, kdy ten od ledna věděl, že bude hrát baráž. A my teprve šli do play off. Teď jsme nevěděli kolik se zraní hráčů, jaká bude nemocnost... V play off je do finále dlouhá cesta, po kterém tým může vydechnout na nějaký týden a jde rovnou do baráže. Zatímco poslední tým má možnost se připravit. Ta konfrontace v baráži je vždy sporná. Baráž prostě není ukazatel dlouhodobé výkonnosti. Můžete mít vysoce kvalitní mužstvo, celou sezonu vyhrávat a na konci sezony přijdou zranění, nemoc... Výkyvy se v sezoně dají srovnat, ale baráž je záležitostí čtrnácti dnů. Může přijít i výpadek formy. Není to prostě ukazatel dlouhodobé činnosti klubu, jeho vývoje a výkonnosti.

A malá vzpomínka na dovolenou

Měl jsem dovolenou sedm dní. Narychlo jsem odletěl do Egypta a vyloženě jsem to jel proflákat. Vpodstatě jsem se pohyboval mezi pokojem, jídelnou a mořem (smích).

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ústí nad Labem - Všichni trenéři se již těší na nejmladší hráče našeho klubu HC Slovan Ústí nad Labem. Velmi rádi uvítáme do kolektivu i nové tváře, které zatím nemají s hokejem zkušenosti. Tréninky jsou vedeny kvalifikovanými trenéry a trenérkami převážně formou her a soutěží. Našim cílem je naučit děti všestranné sportovní přípravě (obratnost, rychlost, koordinace a další pohybové dovednosti). Důležité je také pro nás, aby se děti při tréninku bavily a měli radost z pohybu. Na tréninky, které budou v měsíci květnu a červnu probíhat suchou formou, mohou přijít kluci i holky ročníku 2017 a mladší. S tréninky začínáme dne 2.5.2024. Trénovat budeme vždy ve středu od 17:30 do 18:30 hod na umělé ploše uvnitř zimním stadionu (místo ledu), druhý trénink bude vždy ve čtvrtek od 15:00 do 16:00 hod na umělé trávě naproti zimnímu stadionu. Sraz s trenéry bude vždy 15 minut před tréninkem na který potřebujete pouze sportovní oblečení, sportovní obuv a láhev s pitím. V případě jakýchkoliv dotazů kontaktujte telefonicky hlavního trenéra základny Václava Drahoráda na 725 550 601. Trenéři a trenérky se na všechny sportovce již těší.

  • Ústí nad Labem - Dorost Slovanu, který v letošní sezoně nastupoval v lize dorostu ve skupině Západ zakončil sezonu 2023/2024 na sedmém místě tabulky a splnil tak své předsezónní cíle. Uplynulou sezonu zhodnotil ústecký odchovanec a trenér této kategorie Lukáš Místecký.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže