Ú s t í n/L. - V době, kdy rtuť na teploměru ukazuje hodně přes 30 °C, sešla se skupina pod vedením pana Merty na zimním stadionu pod hradem Střekov. Logicky se hokejisté schovali před horkem do arény, kde je příjemný chládek. Ústečtí dorostenci se v pondělí poprvé vrhli na ledovou plochu Zlatopramen arény.

Jako první se po ledě projeli trenéři, posléze i zbytek týmu. Po několika minutách mezi mantinely kroužila početná skupina hokejistů. Na úvodní trénink na ledě dorazilo přes 30 hráčů, kteří se chtějí probojovat do konečné sestavy Lvů. Na všechny místo zcela určitě nezbude, tým projde zúžením. Nálada byla vesměs velmi dobrá, dokonce i trenéři měli občas úsměv na tváři. V první části tréninku byla upřena pozornost na techniku bruslení a pohyb na ledě, což je velmi důležitá věc. Bruslit popředu i pozadu musí všichni bez problému zvládat. Tu a tam si trenéři svolali „stádo svých oveček“ k sobě a udělili rady či namalovali nákresy cvičení, které bylo právě na řadě. Po krátké přestávce, kterou hokejisté využili k odpočinku a doplnění tekutin, následovala druhá část tréninku. Tou dobou se už na ledové ploše nacházely puky a bylo jasné, že dnes dojde i na střelbu a přihrávky. Tyto dvě činnosti byly náplní zbytku tréninku. Na hráčích bylo vidět, že s kotoučem nějaký čas do kontaktu nepřišli. Černý kus gumy v mnoha případech nadskočil hokejku nebo se zastavil o sníh. Bylo znát, že jde o první zkoušku ledu. Jak v pozdějším rozhovoru poodhalil kouč týmu, hlavním cílem bylo a pořád je, aby se hráči seznámili s novou výstrojí a výzbrojí.

Je to první trénink na ledě, jak byste ho hodnotil po první polovině?

Byla to padesátiminutová tréninková jednotka. Celý tento týden je na to, aby si hráči ozkoušeli novou výstroj – osahali hokejky, zvykli si na nové brusle. Dnešní trénink má být o seznámení s ledem. Příští týden už začínáme trénovat dvoufázově, někdy třífázově.

Dnes jste trénovali zejména bruslení, byl jste spokojen s touto činností?

První část byla zaměřená na techniku bruslení, kluci jsou poprvé na ledě, tak mají problémy s bruslemi. Jak říkám, technika bruslení se musí dělat minimálně jednou týdně. Hráči již musí mít základy, my je tady nemůžeme učit základy bruslení. Extraligu staršího dorostu hrají hráči mezi 16 a 17 lety, ti už musí mít zvládnutou techniku bruslení a vedení kotouče.

Na tréninku se objevily nějaké nové tváře…

Dneska tu máme cirka 8 až 10 nových hráčů, uvidíme, jak se budou jevit. Pokud by nějak mohli prospět týmu, tak tu zůstanou. Záleží jen a jen na nich.

Znamená to, že budete muset kádr zúžit?

Budeme muset, je nás tady zhruba 30 a něco kolem 8 hráčů budeme muset vyřadit. Necháme si tady pět kompletních „lajn“, čili budeme mít i náhradníky. Kluci, kteří se k nám nevejdou, půjdou na hostování nebo na střídavé starty do nižších soutěží, aby hráli.

Když do týmu přišlo tolik nových hráčů, neobáváte se nějakých rozporů?

Já si myslím, že tu jsme od toho čtyři - já, asistent trenéra a dva vedoucí. Snažíme se do týmu vybírat charakterově zdravé hráče, kteří jsou na úrovni. Snažíme se, aby na prvním místě byla škola a pak hokej. Za ty dva roky, co tu jsme, si myslím, že nebyl žádný velký problém. Snažíme se mít v týmu pohodu a klid.

Krom pana trenéra se nám podařilo získat zpověď jednoho z účastníků tréninku. Sympatický mladík Martin Hanzl velmi ochotně odpovídal na otázky.

Jak hodnotíš dnešní trénink a přípravu vůbec?

Tak letní příprava byla, jako každý rok hodně náročná. 2x týdně jsme chodili běhat na Střižák (Střižovický vrch) a jinak jsme byli buď v tělocvičně, nebo v posilovně. Myslím, že jsme hodně dřeli a na ledě by se to mělo projevit.

Líbilo se ti na ledě? Sedla ti nová výzbroj?

Na led jsem se už od letní přípravy hrozně těšil, takže se mi tam hodně líbilo. Popravdě mě trochu bolely nohy z nových bruslí a celkově si musím zvyknout na novou výstroj, ale od dalšího týdne by to už mělo být dobré.

Nová sezona klepe na dveře, těšíš se na extraligové zápasy?

Tak na sezonu se moc těším, letos máme hodně mladý tým, tak jsem i zvědavý, jak se nám podaří.

Cíl pro nadcházející sezonu?

Cíl pro tento rok máme jasný a to je udržet extraligu, tak doufám, že se nám to podaří.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ústí nad Labem - Všichni trenéři se již těší na nejmladší hráče našeho klubu HC Slovan Ústí nad Labem. Velmi rádi uvítáme do kolektivu i nové tváře, které zatím nemají s hokejem zkušenosti. Tréninky jsou vedeny kvalifikovanými trenéry a trenérkami převážně formou her a soutěží. Našim cílem je naučit děti všestranné sportovní přípravě (obratnost, rychlost, koordinace a další pohybové dovednosti). Důležité je také pro nás, aby se děti při tréninku bavily a měli radost z pohybu. Na tréninky, které budou v měsíci květnu a červnu probíhat suchou formou, mohou přijít kluci i holky ročníku 2017 a mladší. S tréninky začínáme dne 2.5.2024. Trénovat budeme vždy ve středu od 17:30 do 18:30 hod na umělé ploše uvnitř zimním stadionu (místo ledu), druhý trénink bude vždy ve čtvrtek od 15:00 do 16:00 hod na umělé trávě naproti zimnímu stadionu. Sraz s trenéry bude vždy 15 minut před tréninkem na který potřebujete pouze sportovní oblečení, sportovní obuv a láhev s pitím. V případě jakýchkoliv dotazů kontaktujte telefonicky hlavního trenéra základny Václava Drahoráda na 725 550 601. Trenéři a trenérky se na všechny sportovce již těší.

  • Ústí nad Labem - Dorost Slovanu, který v letošní sezoně nastupoval v lize dorostu ve skupině Západ zakončil sezonu 2023/2024 na sedmém místě tabulky a splnil tak své předsezónní cíle. Uplynulou sezonu zhodnotil ústecký odchovanec a trenér této kategorie Lukáš Místecký.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže