Ú s t í n/L. - Současná verze baráže o extraligu je nejspíš minulostí, což s povděkem přijali především fanoušci v Ústí a Chomutově. Stejně tak generální manažer Ústeckých Lvů Robert Kysela. „Jsem za tohle rozhodnutí rád,“ prozradil v druhé pasáži exkluzivního rozhovoru. Novou éru baráže musí ještě potvrdit červnová konference ČSLH v Karlových Varech.

Co si myslíte o verdiktu výkonného výboru ČSLH?
Věděl jsem, že nepřijde v úvahu varianta přímého postupu a sestupu. Potvrdily se ovšem mé zprávy z hokejového zákulisí, že se počítalo s rozšířenou baráží mezi extraligou a první ligou. Hokej se hraje pro diváky. Chceme je přivést do hlediště a myslím, že rozšířená čtyřčlenná baráž je pro fanoušky velmi atraktivní. Na to by český hokejový svět měl myslet. Jsem rád, že takové rozhodnutí padlo. Předseda svazu pan Tomáš Král, šéf APK Stanislav Šulc a řada představitelů extraligových klubů přislíbili, že tento systém podpoří.

Rozhodnutí přineslo vlnu nevole, především ze strany kladenského šéfa Volfa…
Samozřejmě. Kluby, které se cítí ohrožené sestupem z extraligy, pro to ruku nezvednou. Český hokej je financovaný i z veřejných prostředků. Myslím tím, že mezi ČSLH a APK v minulosti proběhla smlouva, která je už dávno překonaná.

V první lize zůstal Chomutov, který se netají dalšími velkými nákupy. Nemyslíte, že bude první liga znovu nezajímavá?
Souvisí to se systémem soutěží. Myslím, že v Chomutově do toho dávají hodně finančních prostředků. V tomto ohledu má také naházené klacky pod nohama.

První ligu bude nadále hrát šestnáct účastníků. Je to podle vás optimální počet?
Myslím, že by českému hokeji prospělo, kdyby se například extraliga a první liga zúžila na dvanáct účastníků. A mezi nimi by měla být volná soutěž. To znamená osm celků do play-off, čtyři třeba do baráže. Ta musí být otevřená. Třeba pro čtyři kluby z extraligy a čtyři z první ligy. To by všichni koukali, co by se dělo. Pořád by o něco šlo. Je nepřípustné, aby soutěže byly uzavřené. Kdyby extraliga přišla o dva týmy, i první liga by získala na atraktivitě. Podle třeba letošních výsledků by první ligu hrály Vary, Boleslav, Chomutov, Hradec, Olomouc, Jihlava a Znojmo. A to jsou kluby, které hokeji mohou pomoct. Které se podílely na historii, přičichly k velkému hokeji. A chtěly by do extraligy znovu nakouknout.

Jaký máte názor na působení farem v první lize?
Jsou degradací první ligy. Také se to má řešit. Rezervy extraligových celků mají smysl jen v případě mladých hráčů. Mezi extraligou a první ligou by měly být jasně dané přestupové podmínky.

Jaké nabízíte řešení?
Udělil bych jim třeba pět výjimek v juniorské soutěži. Zvedla by se i kvalita juniorské ligy. Nastupovali by v ní hráči, kteří už něco umí. Bažanti, kteří naskočí do juniorské kategorie, by se dostali do kontaktu s velkým hokejem. Nebo mě napadá možnost vytvoření třetí nejvyšší soutěže. Ve druhé lize je řada klubů, které mají problémy ji finančně utáhnout.

V současné době farmy diváky nelákají, že?
V případě, že do Ústí, Chomutova nebo Olomouce dorazí třeba Benátky poskládané z juniorů a mladých hráčů z Liberce, jsou to pro fanoušky málo atraktivní týmy.

Byl jste letos spokojen s diváckým zájmem?
Rozdělil bych to do dvou rovin: S našimi stálými fanoušky jsem spokojen. Fanclub a dvoutisícové jádro příznivců, kteří pravidelně navštěvují domácí zápasy, jsou super. V hojném počtu jezdili i na venkovní utkání, což hráče obzvlášť povzbudí. Na druhou stranu bych si představoval, že na derby s Chomutovem bude vyprodáno. Takových tisíc diváků by se na stadion ještě mohlo vejít. To mě trošku mrzí.

Jak podporu fanoušků vnímají hráči?
Je to pro ně satisfakce a povzbudí je to. Ve 120 tisícové aglomeraci by se šest sedm tisíc diváků, kteří zajdou na hokej, mělo najít. Musíme tedy pro veřejnost udělat více. Zpříjemnit jim pobyt na stadionu a přilákat je na tribuny.

Proč divácké návštěvy nejsou větší?
Je tu konkurence celého regionu. Třeba Litvínov těží z podpory lidí z Teplic. Obyvatelé Ústí ještě cítí jakousi „národní hrdost“. Řada Ústečanů ovšem také jezdí na hokej do Litvínova. Je také totiž rozdíl, jestli se rozhodnou přijít do Ústí na Beroun nebo si zajet do Litvínova na Spartu. Tomu se dá rozumět. Konkurence tu je. S tím se musíme smířit. Diváky ubírají taktéž televizní přenosy. Lidé se rozhodují i podle toho, jestli mají dát peníze za utkání na zimáku a koukat na Beroun nebo si doma u televize otevřít pivo a sledovat Arsenal s Chelsea. Hokejoví fanoušci se rekrutují všeobecně ze sportovních fandů. Znám to i od sebe nebo známých. Příznivci hokeje přemýšlí, jestli jít na fotbal nebo hokej. A většinou mají rádi oboje. Znám spoustu skalních fandů Litvínova, kteří na Chezu zašli za každých okolností. S chřipkou, angínou. Dneska si raději vyberou pět šest zajímavých zápasů, jinak zůstanou doma, a sledují v TV třeba fotbal.

Souvisí tenhle trend i s neatraktivností první ligy?
Samozřejmě. Většina diváků jde sledovat hokej a přemýšlí o tom, kolik nastřílíme soupeři branek. O kolik ho přehrajeme. Převážně 5% fanoušků uvažuje, zda vůbec vyhrajeme. Vítězství berou jako samozřejmost a Chomutov sem přijede pouze dvakrát za sezónu. Letos jsme na sebe narazili i v play off, bylo více vzájemných a hlavně atraktivních zápasů.

Je pro sponzory zajímavé podporovat klub, který šest sezón usiluje o postup do extraligy a povedlo se mu to pouze jedinkrát?
Složitá otázka. Sponzorů si vážíme. Je potřeba, aby takových lidí nadšených pro sport a s možností ho sponzorovat bylo více. Znám několik lidí, kteří si zaslouží uznání. Věřím, že na hokej nezanevřou a potěšilo mě, že jsem po sezóně od nich dostal poděkování za úspěšný ročník. Byli by samozřejmě rádi, kdybychom hráli Extraligu, ale jsou soudní. Vážím si jich a děkuji jim. Především jsem rád za řadu drobných sponzorů, který klub podporují skutečně ze svých prostředků. Zažil jsem dokonce, že mají s námi třeba uzavřenou smlouvu a navrch si ještě koupí pernamentky pro sebe, zaměstnance nebo známé. To se mi moc líbí. Za všechny bych jmenoval pana Ing. Vasila Simkoviče, který je opravdovým fanouškem a jeho podpora je dlouhodobá. Dalším je pan Ing. Martin Jouza, který naprosto stejným způsobem klub podporuje. Jak se říká v pohádkách: kdyby měl poslední pecen chleba, polovinu přinese do klubu.Vážíme si každého partnera a ještě jednou všem děkujeme za jejich podporu!

Pokročila jednání s městem o druhé ledové ploše?
Ne. Přitom Ústí druhou ledovou plochu potřebuje. Primátor města sport všeobecně podporuje a musí se nalézt cesty, jak sport ve městě podpořit ve větší míře. Veřejný zájem by měl směřovat především do sportu. Ústí by si zasloužilo i fotbalový stadión nebo plaveckou halu. Námětů pro vedení města a veřejnost je hodně. Zastávám názor, že je potřeba sport podporovat. A to v otázce mládeže a sportovišť.

V nedávné minulosti někteří kritizovali podporu města ve prospěch hokeji. Váš názor?
Hokej je opravdu drahý sport a podle mého si žádá větší podporu. Například oproti levnějším sportům jako florbal, který je přitom taktéž masový. Vedení města by především mělo podporovat mládež. Máme 102 žáků v základně, což je v rámci České republiky nevídané. Všichni sportovci a kompetentní lidé by si měli sednout a probrat situaci. Vyvarovat se nešťastných prohlášení jako trenér ústeckých fotbalistů. Ten to bere jako prestižní souboj mezi hokejem a fotbalem. Podle jeho názorů, nastalou situaci vnímá jako křivdu. To by se nemělo stávat. Uvítal bych, kdybychom našli společnou řeč.

Najdete jí?
Zkrátka by se mělo jednat a ne používat média a navzájem na sebe vytvářet tlak. Ústečtí fotbalisté odvádějí velmi skvělou práci. Možná postoupí do nejvyšší soutěže. Je otázkou, jak nadále budou pokračovat. Vše je o hráčích a penězích. Současné jejich zázemí by pro první ligu bylo nedůstojné.

Není tajemstvím, že velkým příznivcem Slovanu je primátor Kubata...
Pan primátor má rád hokej a chodí na každý zápas. To jsem v jiných klubech neviděl. V tomto ohledu je na tom podobně jedině primátor Hradce Králové.

Jak nesl vyřazení ve finále?
Moc si přál, aby Ústí bylo extraligové. Je ovšem rozumný a přestože po letošním vyřazení ho postihlo obrovské zklamání, nelámal to přes koleno. Není takovým fanouškem, který by chtěl hned všechno kupovat. Byl si vědom, že Chomutov vynaložil do sezóny dvakrát více prostředků. I proto ho mrzí výčitky třeba ze strany fotbalistů z Army. Zachovává si rozum a řekl: Město se dostalo do ekonomických potíží, sebereme peníze hokejistům. Fotbalistům je necháme. Honza podporuje koncepční práci, podporu mládeže a sportovišť. Je si vědom toho, že fotbalisté by si zasloužili důstojnější stadion a řeči na jeho adresu v tomto ohledu ho mrzí. Situace fotbalistů je také způsobena tím, že majitelem klubu byl teplický fotbal. Pochopitelně podpora města pak nebyla tolik výrazná. Jsem přesvědčen, že se do budoucna situace vyřeší a prostředky pro jejich sportovní i ekonomický růst se najdou. Navíc tu není jen sport. On musí přemýšlet, jestli dá peníze do sportu, nebo dopřeje vyžití i ostatním lidem a podpoří například kulturu. A myslím si, že na rozdíl od jiných měst je tu dobře pečováno o důchodce a občany pokročilejšího věku. To samé platí o školství. Je tedy jasné, že je mnoho směrů, kam se peníze z městské kasy pustí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ústí nad Labem - Všichni trenéři se již těší na nejmladší hráče našeho klubu HC Slovan Ústí nad Labem. Velmi rádi uvítáme do kolektivu i nové tváře, které zatím nemají s hokejem zkušenosti. Tréninky jsou vedeny kvalifikovanými trenéry a trenérkami převážně formou her a soutěží. Našim cílem je naučit děti všestranné sportovní přípravě (obratnost, rychlost, koordinace a další pohybové dovednosti). Důležité je také pro nás, aby se děti při tréninku bavily a měli radost z pohybu. Na tréninky, které budou v měsíci květnu a červnu probíhat suchou formou, mohou přijít kluci i holky ročníku 2017 a mladší. S tréninky začínáme dne 2.5.2024. Trénovat budeme vždy ve středu od 17:30 do 18:30 hod na umělé ploše uvnitř zimním stadionu (místo ledu), druhý trénink bude vždy ve čtvrtek od 15:00 do 16:00 hod na umělé trávě naproti zimnímu stadionu. Sraz s trenéry bude vždy 15 minut před tréninkem na který potřebujete pouze sportovní oblečení, sportovní obuv a láhev s pitím. V případě jakýchkoliv dotazů kontaktujte telefonicky hlavního trenéra základny Václava Drahoráda na 725 550 601. Trenéři a trenérky se na všechny sportovce již těší.

  • Ústí nad Labem - Dorost Slovanu, který v letošní sezoně nastupoval v lize dorostu ve skupině Západ zakončil sezonu 2023/2024 na sedmém místě tabulky a splnil tak své předsezónní cíle. Uplynulou sezonu zhodnotil ústecký odchovanec a trenér této kategorie Lukáš Místecký.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže