Ú s t í n/L. - Brambora, švestka, haluz. Těmito slovy hodnotili aktéři finálové série trefu Jana Kováře. Trefu, která ve třiapadesáté minutě zlomila celý maratón sedmi soubojů dvou jasně nejlepších celků první ligy. Šťastnou trefu, jíž si připsala plzeňská posila Chomutova. Trefu, kterou nikdo nečekal. Kovář totiž místo vyhození nabral směr ústecké pásmo a nenápadnou žblabuňku schoval za obránce. Marný byl boj Lvů o vyrovnání. Dlouho nebyl ústecký zimák smutnější.

Co existují tyto internetové stránky určitě ne. Právě na letošní velikonoční neděli si dovolím tvrdit, že ústecký hokej protrpěl nejbolestivější prohru jejich historie. Pravda už jich několik v posledních letech zažil, ovšem porážka v sedmém finále, o jedinou branku, vše dosavadní přebije. Dát ji (branku) domácí, slavili by oni.

Přitom tým Petra Rosola celou sezonu nepotkala jediná krize. A tak když nepřicházela, vytvořili si někteří popichovači sami: A to po druhé prohře ústecké družiny za sebou, když padla 0:5 v Benátkách. Následovala zase vítězství a ráznou odpovědí byla třeba o necelý měsíc později kanonáda proti nebohému Táboru, jehož ústečtí střelci zasypali salvou dvanácti ostrých.

V play off bavili Lvi diváky dále. Trenéři asi z přestřelek proti Hradci nadšení nebyli, ale dva devítigólové večery v semifinále stály za to. I s Chomutovem se jim v domácím prostředí vedlo. Třikrát jej před vlastními fanoušky přebili. Jen ten poslední krok, co možná čtvrtkrok, se nepovedl.

Ze tří vyrovnaných zápasů finálové série byli Ústečané úspěšní jednou (další čtyři byli vcelku jednoznačné), převedeno na body: prohráli o jeden (za prohru v prodloužení, jinak 3:3 na zápasy). Krutý konec by to byl i pro Chomutovské, ale myslím, že v součtu se základní částí, již měli Ústečtí významně lepší, si tu branku navíc možná mohli zasloužit spíš oni a spravedlnost by nebyla nijak kárána za špatné rozhodnutí…

Škoda, protože se mi za poslední léta zdál ten letošní tým nejkonsolidovanější. Zkušení plejeři doplněni dravými mladými (nebudeme se zabývat konkrétnostmi, to si necháme na později). Nabitý kádr (jen pro ukázku: pro poslední finále se do sestavy nevešli takoví hráči jako Heinisch či Dragoun), navíc žádné dráždivé jméno typu Václava Nováka posledních sezon v sestavě nefigurovalo.

Nezbývá než věřit (či se utěšovat), že než přijde vítězství musí se protrpět několik porážek (Tak jako při postupové sezoně, tehdejší výhře v rozhodujícím mači v Ústí předcházeli tři konce v domácích utkání)

PS: ta letošní byla zase třetí v řadě…

Ústecké konce ve Lví aréně


2004: v semifinále s Berounem padl Slovan ve strhujícím souboji s Berounem. Nestačil hattrick tehdejšího kapitána Daniela Hodka. Jenže to už Ústečtí v sérii ztráceli 0:2 na zápasy a konec se tak nějak čekal.

2005: první konec ve finále. Tehdy na hokejkách favorizovaných Českých Budějovic. Ústečtí se nedokázali prosadit proti Turkovi v brance Jihočechů a stejně jako rok předtím do Ústí přivedli sérii za nepříznivého stavu 0:2.

2006: Porážky se Vsetínem asi nejvíce snesou srovnání s tou letošní. Stav baráže se Vsetínem 2:1 pro Ústí, Valaši se už skoro pasovali na sestup. Lvi vedli, Vsetín srovnal pár sekund před druhou sirénou po nedorozumění brankáře Málka s obránci. V prodloužení Vála neproměnil jasnou šanci a Ústečtí padli po nájezdech. Jenže tehdy ještě byl čas na reparát. Rozhodnutí padlo o pár dní později. Sasu Hovi nepustil Ústeckým ani jednu branku a Valaši extraligu udrželi. To se však už hrálo za stavu série výhodnějšího pro soupeře.

2008: Debakl od Boleslavi a loučení s extraligou. Tehdy už málokdo věřil v obrat série, ta se zlomila o dost dříve.

2009: Znovu měření s Mladou Boleslaví, ani loni už mnoho lidí nevěřilo ve zvrat série, i když se Ústečtí v posledním zápase snažilo, branku dali pozdě.

Proti šesti trpkým koncům jediná radost v roce 2007 a výhře v pátém finále. Mače tehdejší série byly dramatičtější v Chomutově, v tom posledním díky ústecké produktivitě už tolik ne.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ústí nad Labem - Všichni trenéři se již těší na nejmladší hráče našeho klubu HC Slovan Ústí nad Labem. Velmi rádi uvítáme do kolektivu i nové tváře, které zatím nemají s hokejem zkušenosti. Tréninky jsou vedeny kvalifikovanými trenéry a trenérkami převážně formou her a soutěží. Našim cílem je naučit děti všestranné sportovní přípravě (obratnost, rychlost, koordinace a další pohybové dovednosti). Důležité je také pro nás, aby se děti při tréninku bavily a měli radost z pohybu. Na tréninky, které budou v měsíci květnu a červnu probíhat suchou formou, mohou přijít kluci i holky ročníku 2017 a mladší. S tréninky začínáme dne 2.5.2024. Trénovat budeme vždy ve středu od 17:30 do 18:30 hod na umělé ploše uvnitř zimním stadionu (místo ledu), druhý trénink bude vždy ve čtvrtek od 15:00 do 16:00 hod na umělé trávě naproti zimnímu stadionu. Sraz s trenéry bude vždy 15 minut před tréninkem na který potřebujete pouze sportovní oblečení, sportovní obuv a láhev s pitím. V případě jakýchkoliv dotazů kontaktujte telefonicky hlavního trenéra základny Václava Drahoráda na 725 550 601. Trenéři a trenérky se na všechny sportovce již těší.

  • Ústí nad Labem - Dorost Slovanu, který v letošní sezoně nastupoval v lize dorostu ve skupině Západ zakončil sezonu 2023/2024 na sedmém místě tabulky a splnil tak své předsezónní cíle. Uplynulou sezonu zhodnotil ústecký odchovanec a trenér této kategorie Lukáš Místecký.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže