Ú s t í n./L. - Písecký odchovanec, který před dvěma lety patřil k oporám plzeňské Keramiky a jen kvůli operaci během loňské přípravy a velké konkurenci v Plzni odehrál uplynulou sezónu v Třebíči. Tam byl nejproduktivnějším obráncem. V závěru sezóny pomohl Plzni k historickému postupu přes nejlepší tým základní části Pardubice. Má střelu, jako když kopne kůň. To je David Mazanec, nejnovější posila Ústeckých Lvů.
Na hostování z Plzně zamířila do Ústí nad Labem již dříve dvojice mladíků - Ondřej Kubeš a Jan Švík. Mazancův příchod přišel až o dva týdny později. Manažer Jandera hovořil o zájmu Třebíče, Olomouce či Českých Budějovic o hráčovy služby, nejvážnější byla nabídka ze slovenské extraligy. "Měl jsem nabídku z Košic. Pořád se to však protahovalo, chtěli ještě chvíli počkat, tak jsem se rozhodl, že půjdu jinam. Rozhodl jsem se pro Ústí nad Labem, protože jsem jednak dostal dobrou nabídku a jednak si myslím, že Ústí bude hrát nahoře."

Nové mužstvo poznává Mazanec nyní při letní přípravě. Jeho první dojmy jsou vesměs pozitivní. "V týmu je řada velkých osobností z extraligy nebo ze špičky první ligy. Myslím, že tým je tu velmi dobrý. Nejen mým cílem je dostat se do baráže o extraligu. Účast ve finále první ligy není dobrý výsledek, musíme udělat baráž a tam se uvidí," říká odvážně Mazanec.

Podobně jako v loňské sezóně, i letošní působení v prvoligovém týmu začíná v pensionu. "Usilovně sháním nějaký byt, snaží se i klub. Teď bydlím na pensionu 10 kilometrů od Ústí. Takový už je hokejový chlebíček," krčí smířeně rameny.

30. dubna mu vypršela smlouva s Plzní. Uplynulou sezónu sice strávil v Třebíči, ale v jejím závěru si užil patnáct minut plzeňské slávy. Po 17 dnech bez tréninku skočil po jednom rozbruslení se čtvrťáky rovnýma nohama do sedmého zápasu v Pardubicích a výborným výkonem přispěl k postupu Lasselsbergeru do semifinále. V semifinálové sérii proti Zlínu už tak výborné výkony nepodával. "Dostal jsem teplotu a virózu, ale nikomu jsem to neříkal. Kdybych ještě já vyběhl s tím, že mám teplotu, nedokážu si představit, co by mi v klubu řekli. Dopadlo to tak, jak to dopadlo. Vědu už z toho nedělám," popisuje Mazanec. Plzeň už mu prodloužení smlouvy nenabídla. "Ani jednou jsem nebyl Plzní kontaktován. Z toho jsem pochopil, že už o mě nemají zájem," uvedl na závěr David Mazanec.

Profil Davida Mazance

Písecký odchovanec David Mazanec pochází z hokejové rodiny. Jeho bratr Milan patřil na přelomu osmdesátých a devadesátých let k nejproduktivnějším hráčům Českých Budějovic. Dodnes o více než deset let starší Milan Mazanec válí v píseckém dresu. Už mu sice chybí rychlost a průbojnost, ovšem je stále velmi šikovný a pohotový a na vstřelení branky mu stačí minimum příležitostí. O pět let starší bratr Tomáš hrál také hokej, ovšem aktivní činnosti zanechal v píseckém mladším dorostu.

“K hokeji jsem se dostal v 1. třídě, kdy k nám pan Přibyl přišel dělat nábor. Chodil jsem hodně s mým nejstarším bráchou Milanem na veřejné bruslení a své bratry jsem často sledoval. Milan měl hodně odehráno, byl kapitánem v juniorech Jitexu a moc mě táhl k hokeji,” říká nejmladší ze tří bratrů David Mazanec. Písecký rodák dnes měří 190 centimetrů, ale během svých školních let patřil spíše mezi menší hráče. “Byl jsem hodně malý a na to jsem dost doplácel. Nikdy jsem v těchto kategoriích nepatřil k nejlepším. Všichni byli větší a rychlejší, já byl spíš takový hračička.”

Na vojně však Mazanec hodně vyrostl, zesílil a začal se dostávat do jiné pozice. “Lepšil jsem se a poslední rok v juniorech mě udělali kapitánem,” vzpomíná na sezónu, kterou považuje za svou nejúspěšnější. V kanadském bodování obránců celé juniorské extraligy skončil na čtvrtém místě, byť byl hráčem průměrného Písku. V sezóně 1996/97 dostával již také příležitost mezi dospělými, kde si zahrál v jednom týmu s bratrem Milanem. “Byl jsem tehdy s píseckým áčkem i na zájezdu ve Švýcarsku. Takové věci se už v dnešní době v Písku nepěstují.”

Svůj první velký zápas odehrál David Mazanec proti Karviné. “Prohrávali jsme 0:3 a poslali mě na led. Brácha vyhrál buly na mě a já od modré propálil všechno, co mi stálo v cestě,” říká Mazanec, který se vzápětí usmál nad vlastním klišé. Velký Mazancův večer ještě pokračoval. “Milan mi odblokoval hráče, přihrál a já dal druhý gól,” popisuje druhou spolupráci se svým bratrem Milanem. Karviná těsně před koncem utkání vedla v Písku 4:3, domácí se chystali hrát power-play a z hlediště se ozývaly pokřiky na trenéra, aby poslal Davida Mazance na led. Ten však dal přednost zkušenějším hráčům. “Bylo jasné, že půjdou zkušení. Tohle říkám jen jako perličku pro zasmání,” pokračuje v příběhu dobře naložený Mazanec.

Zápas proti Karviné ho vynesl až do titulku místního periodika Písecké postřehy. “ Psali tam `Já na bráchu, brácha na mě`. To byla první zmínka v novinách o tom, že existuju. Poprvé jsem vystoupil z bráchova stínu,” směje se. Bratr mu jeho první góly v soutěži přál. “Milan byl šťastný, že se i takový moták trefil do brány.”

Následující sezónu už absolvoval s A-týmem letní přípravu v Deštné, jenže v písecké obraně tehdy panovala velká konkurence. Muziku tu tvrdili Roman Žák, jenž později hrál extraligu v Karlových Varech, pozdější autor postupového gólu Liberce do extraligy Jan Kudrna (jeho bratr nyní nastupuje za Ústí) či Petr Keller, jenž později musel po ošklivém zranění zanechat hokeje. Mazanec hrál spíše jen střídavě. “Vyhýbala se mi zranění, což je vždycky moc důležité. Ovšem v nabité sestavě nebylo lehké se prosadit.” Přesto si na své konto připsal mimořádně vydařený zápas v Havlíčkově Brodě. “Hrál jsem až od půlky. Můj první kontakt s pukem znamenal branku, druhým kontaktem jsem si připsal nahrávku, když jsem vyslal do sóla Kašpaříka. Při třetím střídání dala naše lajna znovu gól, ale tentokrát jsem se puku nedotkl,” usmívá se.

Mazanec tak jezdil často hrát zápasy do druholigových Benátek nad Jizerou. “Byl jsem rád, že můžu aspoň někde hrát, i když to moc povedené nebylo. Často jsem odtrénoval v Písku a teprve po tréninku mně oznámili, že budu večer hrát zápas za Benátky. Byl jsem mladý, rodiče mi půjčili auto, tak jsem vyrazil za dobrodružstvím třeba 200 kilometrů. Jel jsem třeba do Klášterce nad Ohří, Sokolova nebo Benátek nad Jizerou. Všechno to byly docela zájezdy. Vedení mě ale poslalo do Benátek, i když v okolí hrály druhou ligu i Milevsko, Tábor, Strakonice či Příbram. Já si však nestěžoval, hlavně jsem chtěl hrát,” vypráví o svých zážitcích z doby, kdy stál teprve na prahu dráhy profesionálního sportovce.

Natrvalo se Mazanec do sestavy prosadil až o rok později. “Dařilo se mi i herně a byl jsem spokojený,” říká. Spokojenost mu vydržela ovšem pouze do předvánočního zápasu v Opavě, v němž se ošklivě zranil. “Já a Petr Rozum jsme ve velké rychlosti dojížděli puk, zajel mi hokejkou mezi brusle a spadl jsem ramenem na mantinel a na led. Vykloubil jsem si rameno a prasklo mi pouzdro,” vzpomíná. “Tohle zranění hodně ovlivnilo můj hokejový život,” lituje Mazanec. O dva roky později se Mazanec s Rozumem v zápase potkali znovu a přišla odveta v podobě napadení holí a pěstí. “Naštěstí mě pak rozhodčí vyloučil do konce zápasu.”

Mazancovi lékaři po zranění zafixovali rameno a následovala dvouměsíční rehabilitace. “Rozcvičování bylo hrozné. Nemohl jsem natáhnout ruku, měl jsem strašně ztuhlé rameno.” Mazanec se nakonec ještě stihl vrátit na led a dohrát sezónu, ovšem mnohem více očekával od té příští. “Říkal jsem si, že se konečně dám dohromady a pořádně zapracuju i na fyzičce.” Rameno drželo až do zápasu s Jihlavou. “V tom zápase na mě spadl stokilový Leoš Pípa a vypadlo mi to znovu.” Sezónu dohrál, ale rameno mu často vypadávalo. “Třeba při tréninku jsem se chystal na střelu a vypadlo mi rameno. Pak už to ani nebolelo, vazy byly už hodně vytahané.” Mazanec měl v sezóně střídavý start do Českých Budějovic, ovšem kvůli zranění se tam neobjevil ani jednou. Po skončení sezóny absolvoval v Písku operaci ramene. “Dá se říci, že se povedla. Rameno drželo až do letošní sezóny.” V sezóně 2000/01 měl povolen střídavý start do Plzně, ovšem ani tam se během sezóny neobjevil. “Tuhle sezónu jsem se do toho spíš zase dostával. Hrál jsem v obranné dvojici s kapitánem týmu Josefem Antošem.”

Soustřední při prvním
zápase za Keramiku Plzeň.
Před loňskou sezónou posílil z píseckého mužstva plzeňskou obranu Václav Benák. Ten se však nakonec stal jednou z obětí vleklé krize Keramiky, která po vítězství v úvodním kole nad Znojmem desetkrát v řadě nevyhrála. V Plzni Benáka vystřídal právě David Mazanec. Benák po krátkém píseckém intermezzu zamířil do Znojma, kde nyní prožívá nejsvětlejší období své kariéry. “Loňskou sezónu jsem začal v Písku. dařilo se mi, v osmi zápasech jsem nasbíral pět bodů. Pak mi zničehonic brácha ve čtvrtek oznámil, že se zranil Vlček a já mám v pátek jet na zápas do Plzně. Nakonec se však Vlček uzdravil a z mé cesty sešlo. Po dalších dvou zápasech za Písek si mě Plzeň vyžádala na jeden trénink a pak jsem začal nastupovat v extralize,” připomíná si Mazanec.

Mazanec myslel, že zůstane pouze na střídačce, trenér ho však hned postavil do druhé řady, kde měl nastupovat vedle Ivana Vlčka. “Hodně příjemně mě to překvapilo.” Jeho první dojmy z extraligy byly velmi pozitivní. “Bylo to hodně ovlivněné tím, že tu chodí hodně lidí. Potkával jsem tady velká jména, která jsem znal jen z televize a najednou jsem se měl s nimi zmastit,” zasměje se a pak vážně dodá: “Byl jsem trochu nervózní, ale těšil jsem se.”

1. gól. Gratulace Josefa
Straky a pořízení
nezbytné památky.
Svůj první extraligový gól vstřelil na domácím ledě Pardubicím. “Skočil jsem ze střídačky na led a vypálil jsem ze středního pásma. Dostal jsem puk do stoje, šel proti mě bek. Nezbývalo mně, než mu to kolem nohou vystřelit na branku. Puk mi nikdo nepřivezl, musel jsem si pro něj dojít sám,” říká. Mazanec tehdy hodně využil momentu překvapení a také špatného postavení brankáře Adama Svobody. Druhou extraligovou branku pak vstřelil Českým Budějovicím druhý den po svatbě. “Trenér Farda mi pak říkal, že se budu muset ženit před každým zápasem.”

David Mazanec odehrál loni hodně slušnou sezónu. Svůj první přestup v kariéře zvládl velmi dobře. “Byla to moje první sezóna v nejvyšší soutěži. Zvykal jsem si tu na nové prostředí, spoluhráče a další věci. Celkově jsem byl docela spokojený. Dělal jsem i docela body a vyhýbala se mně zranění,” hodnotí.

Před letošní sezónou však neměl nic jistého. V Plzni totiž bojovalo o místo v sestavě jedenáct obránců. “A nebyli to žádní ometáci. Hodně sezón měl za sebou Jarda Špelda, byl tu Jirka Hanzlík a další. Říkal jsem si, že nemám co ztratit. Snažil jsem se ovšem bojovat naplno, abych věděl, že jsem pro úspěch udělal maximum. Říkal jsem si, že když budu sedět, nebudu si nic vyčítat a budu se snažit přidat, abych se do sestavy vrátil,” popisuje.

Příprava se Mazancovi vydařila, ovšem jeho rozlet notně přibrzdilo přípravné utkání s Kadaní. Nejen, že Kadaň v posledních vteřinách dokázala vyrovnat náskok Plzeňských, navíc se Keramice zranil David Mazanec.
S Václavem Eiseltem
pouze v ochozech.
“Hráli jsme v pondělí v 10 hodin ráno. Pět minut před koncem zápasu mně při srážce znovu vypadlo rameno a už jsem věděl, že je to špatné. Lékař mně chtěl rameno znovu operovat, ale já už nechtěl podstupovat další zákrok.” Tři týdny nechal rameno v klidu, dalších čtrnáct dní se rozcvičoval a pak naskočil znovu na led.

Plzni se zpočátku hodně dařilo, Mazanec se však na dílčí úspěchy díval pouze z tribuny. Když poté naskočil do zápasů, už Keramika nebyla zdaleka tak úspěšná. “Cítil jsem, že nejsem úplně v pohodě, chyběla mi vyhranost, ta zápasová pauza byla znát. Nechci však, aby to vypadalo, že si dělám nějaké alibi,” říká upřímně. Mazanec po čtyřech odehraných zápasech putoval po deku během domácího utkání se Zlínem, který Plzeň prohrála v prodloužení 2:3. “Byl jsem z toho hodně zklamaný. I já jsem ale cítil, že mi něco chybí. Snažil jsem dohnat fyzičku a zapracovat na sobě.”

Nakonec v Plzni stihl 27 utkání a po skončení sezóny absolvoval operaci ramene. Díky ní se zapojil do přípravy později a nakonec byl k překvapení mnohých kvůli velkému přetlaku obránců uvolněn na roční hostování do prvoligové Třebíče. "Někdo odejít musel. Měli jsme hodně beků a jedním z důvodů, proč to byl právě David Mazanec, byl fakt, že byl po operaci ramene," uvedl tehdy generální manažer Setikovský. "Nebyl jsem z toho vůbec nadšený, byl to pro mě blesk z čistého nebe. Nebylo to ani ze dne na den, ale z hodiny na hodinu," popisoval tehdy svoje první dojmy David Mazanec.

Nakonec v Třebíči zůstal celou sezónu, stal se nejproduktivnějším obráncem týmu a ředitel klubu dr. Karel Čapek si ho velmi pochvaloval. "Hraje velmi dobře. Je naší největší posilou v této sezóně," liboval si. Poté, co Třebíč po statečném boji podlehla v pátém rozhodujícím čtvrtfinále o gól Chomutovu, si Mazanec začal užívat prázdniny. "Doufal jsem, že by mě vedení Plzně mohlo při problémech obránců požádat, abych se zapojil do tréninku, ale nestalo se tak," uvedl Mazanec. Situace v plzeňské obraně se však později stala kritickou, k dispozici byl v jednu chvíli pouze jediný obránce, který během sezóny nastupoval v základní sestavě.

Generální manažer tak oslovil Davida Mazance, který se v Písku narychlo sklouzl se čtvrťáky a druhý den pomohl vybojovat Lasselsbergeru postup přes suveréna základní části Pardubice. V utkání se blýskl skvělým výkonem. Mazanec pak absolvoval kompletní semifinále proti Zlínu. V play-off si v šesti utkáních připsal jednu asistenci.

Články o Davidu Mazancovi na plzeňských webových stránkách www.hcplzen.cz:
5. září 2003: Dva Plzeňáci v jednom třebíčském hotelu
14. března 2004: Sedmnáct dní na souši Davida Mazance

Články o Davidu Mazancovi na třebíčských webových stránkách www.hstrebic.cz:
30. března 2004: S manželkou jsem v tenise vždycky prohrál, říká David Mazanec
11. února 2004: David Mazanec: Ať budu kdekoli, budu hrát naplno

Statistiky Davida Mazance


Sezóna   Klub                                   Z  G  A  B  TM
1994-95  VTJ Jitex Písek - jun. (E)            33  2 13 15   -
1995-96  -                                      -  -  -  -   -
1996-97  HC Jitex Písek (1.liga)               15  2  1  3   -
         HC Jitex Písek - jun. (E)             30 10 12 22   -
1997-98  HC Jitex Písek (1.liga)                -  -  -  -   -
         HC Benátky nad Jizerou (2.liga)        7  1  3  4   -
1998-99  IHC Písek (1.liga)                    35  3  8 11   -
1999-00  IHC Písek (1.liga)                    34  2 11 13  82
         IHC Písek (1.liga,p-o)                 4  0  2  2  33
2000-01  IHC Písek (1.liga)                    35  2 10 12  30
         IHC Písek (1.liga,p-o)                 3  0  0  0   4
2001-02  HC Keramika Plzeň (E)                 44  2 13 15  40
         HC Keramika Plzeň (E,p-o)              6  0  0  0   8
         IHC Písek (1.liga)                     8  1  4  5   4
2002-03  HC Keramika Plzeň (E)                 27  1  4  5  34
2003-04  HC Lasselsberger Plzeň (E,p-o)         6  0  1  1  12
         SK Horácká Slavia Třebíč (1.liga)     35  6 11 17 107
         SK Horácká Slavia Třebíč (1.liga,p-o)  5  1  2  3  12

Celkem   Nejvyšší soutěž ČR                    83  3 18 21  94
Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ústí nad Labem - Všichni trenéři se již těší na nejmladší hráče našeho klubu HC Slovan Ústí nad Labem. Velmi rádi uvítáme do kolektivu i nové tváře, které zatím nemají s hokejem zkušenosti. Tréninky jsou vedeny kvalifikovanými trenéry a trenérkami převážně formou her a soutěží. Našim cílem je naučit děti všestranné sportovní přípravě (obratnost, rychlost, koordinace a další pohybové dovednosti). Důležité je také pro nás, aby se děti při tréninku bavily a měli radost z pohybu. Na tréninky, které budou v měsíci květnu a červnu probíhat suchou formou, mohou přijít kluci i holky ročníku 2017 a mladší. S tréninky začínáme dne 2.5.2024. Trénovat budeme vždy ve středu od 17:30 do 18:30 hod na umělé ploše uvnitř zimním stadionu (místo ledu), druhý trénink bude vždy ve čtvrtek od 15:00 do 16:00 hod na umělé trávě naproti zimnímu stadionu. Sraz s trenéry bude vždy 15 minut před tréninkem na který potřebujete pouze sportovní oblečení, sportovní obuv a láhev s pitím. V případě jakýchkoliv dotazů kontaktujte telefonicky hlavního trenéra základny Václava Drahoráda na 725 550 601. Trenéři a trenérky se na všechny sportovce již těší.

  • Ústí nad Labem - Dorost Slovanu, který v letošní sezoně nastupoval v lize dorostu ve skupině Západ zakončil sezonu 2023/2024 na sedmém místě tabulky a splnil tak své předsezónní cíle. Uplynulou sezonu zhodnotil ústecký odchovanec a trenér této kategorie Lukáš Místecký.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže