Počínaje pátkem 5. září se naplno rozjely dvě nejvyšší mládežnické soutěže, tedy extraliga juniorů i dorostu. Hracími dny byly jako tradičně určeny pátky a soboty, s tím, že každý tým si mohl podle vlastního uvážení vybrat hrací hodiny svých zápasů. Důležitou informací také je, že do utkání smí zasáhnout jen tři cizince z každého mužstva. Není bez zajímavosti, že do juniorské extraligy se zapojil i celek Ústeckých Lvů. Hokejovým fajnšmekrům nabízíme několik faktů.
Do nového ročníku 2008/09 nastoupilo 24 mužstev v jedné skupině, kde se střetnou dvoukolově každý s každým. Šestnáct mužstev postupuje do vyřazovací části, kde se hraje na dvě vítězná utkání. První zápas play-off se odehraje na ledě hůře postaveného celku. Družstvo, které skončí na 24. místě, sestupuje přímo, družstva, která skončí na 21., 22. a 23. místě hrají dvoukolově baráž s družstvy ligy juniorů nebo dorostu, která vyhrají skupiny A, B a C, systémem každý s každým. Družstva, která v baráži (po 10-ti kolech) skončí na 1. a 2. místě, se stávají účastníkem etraligy juniorů respektive dorostu pro sezónu 2009/2010. Podle stejného modelu se odehraje rovněž ročník 2009/2010, kde znovu dojde k zúžení družstev. Konečný počet družstev v každé kategorii by měl být dvacet, poté už zužování probíhat nebude.

Kategorie - junioři: hráči narození 1989, 1990, 1991

Hrací systém: 3 body za vítězství v normální hrací době, v případě nerozhodného výsledku družstva získají po bodu, po 2 min. přestávce následuje 5 min. prodloužení (bez úpravy ledu), každé družstvo hraje v prodloužení v počtu čtyř hráčů a jednoho brankáře, nedojde-li k rozhodnutí pokračuje se samostatnými nájezdy podle čl. 351 SDŘ LH s tím rozdílem, že každé družstvo nominuje 3 střelce. Vítěz získává druhý bod.

Počet družstev: 24 družstev v jedné skupině

Hrací dny: pátek, sobota – od zahájení pátečního utkání do zahájení sobotního utkání musí uplynout minimálně 18 hodin, nedohodnou-li se družstva jinak

I. část: ve skupině každý s každým dvoukolově 46 utkání

II.část: play-off 16 družstev

Družstva, která skončí na 1. až 16. místě postupují do play-off a mají nasazení 1/16, 2/15 atd. První utkání osmifinále se hraje u hůře umístěného družstva, druhé a případně třetí se hraje u lépe umístěného družstva. Ve čtvrtfinále, semifinále a finále se začíná u lépe umístěného družstva. Celé play–off se hraje na dvě vítězství. Nebude-li v utkání rozhodnuto, postupuje se dle SDŘ LH čl. 349, 350, 351.

Družstva, která skončí na 17. až 24. místě hrají dvoukolově sudá – lichá o udržení.

Technické normy:
a) v utkání mohou nastoupit 3 cizinci /výklad "cizinec" dle RS všeobecná ustanovení/
b) pořádající klub je povinen zajistit při utkání zdravotní službu
c) pořádající klub je povinen zajistit při utkání bezpečnost auta rozhodčích a autobusu hostujícího klubu
d) pořádající klub je povinen po utkání zajistit kopii „Zápisu o utkání“ pro hostující družstvo, případně delegáta
e) „domácí“ nastupují k utkání ve světlých dresech, „hosté“ v tmavých
f) družstvo n e m u s í přikládat k „Zápisu“ potvrzení o ostaršení hráčů /SDŘ LH čl.217/
g) brankař může mít jinou barvu kalhot
h) brankaři nastupují se zmenšenou výstrojí dle Reglementu IIHF (viz. „Všeobecná ustanovení“)
i) hráči nastupují v utkání na platné registrační průkazy

Přehled účastníků

Extraliga juniorů: Vítkovice, Plzeň, Třinec, Zlín, Havířov, České Budějovice, Opava, Ústí nad Labem, Sparta, Mladá Boleslav, Šumperk, Slavia, Litvínov, Pardubice, Olomouc, Chomutov, Třebíč, Liberec, Ostrava, Kometa Brno, KEB Kladno, Karlovy Vary, Vsetín, Znojmo
Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ústí nad Labem - Všichni trenéři se již těší na nejmladší hráče našeho klubu HC Slovan Ústí nad Labem. Velmi rádi uvítáme do kolektivu i nové tváře, které zatím nemají s hokejem zkušenosti. Tréninky jsou vedeny kvalifikovanými trenéry a trenérkami převážně formou her a soutěží. Našim cílem je naučit děti všestranné sportovní přípravě (obratnost, rychlost, koordinace a další pohybové dovednosti). Důležité je také pro nás, aby se děti při tréninku bavily a měli radost z pohybu. Na tréninky, které budou v měsíci květnu a červnu probíhat suchou formou, mohou přijít kluci i holky ročníku 2017 a mladší. S tréninky začínáme dne 2.5.2024. Trénovat budeme vždy ve středu od 17:30 do 18:30 hod na umělé ploše uvnitř zimním stadionu (místo ledu), druhý trénink bude vždy ve čtvrtek od 15:00 do 16:00 hod na umělé trávě naproti zimnímu stadionu. Sraz s trenéry bude vždy 15 minut před tréninkem na který potřebujete pouze sportovní oblečení, sportovní obuv a láhev s pitím. V případě jakýchkoliv dotazů kontaktujte telefonicky hlavního trenéra základny Václava Drahoráda na 725 550 601. Trenéři a trenérky se na všechny sportovce již těší.

  • Ústí nad Labem - Dorost Slovanu, který v letošní sezoně nastupoval v lize dorostu ve skupině Západ zakončil sezonu 2023/2024 na sedmém místě tabulky a splnil tak své předsezónní cíle. Uplynulou sezonu zhodnotil ústecký odchovanec a trenér této kategorie Lukáš Místecký.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže