Ú s t í n/L. - Již čtvrtým týdnem jsou na ledě v plné přípravě ústečtí junioři, jediné mužstvo, které bude hájit barvy Ústeckých Lvů v extralize. Nová trenérská dvojice Vladimír Evan - Karel Chládek musí na novou sezónu postavit prakticky nové mužstvo. V tréninku se tak zatím na ledě prohání pět kompletních pětek, které se v přípravných utkáních postupně prostřídají.

O tom, že junioři se nakonec budou připravovat pod novým vedením, se rozhodlo až během suché letní přípravy. "Tým jsme prakticky neznali, takže jsme suchou přípravu zkrátili, ale zároveň jsme šli mnohem dřív na led. V Ústí ještě led nebyl, takže jsme ten první týden trénovali v Děčíně. Chtěli jsme hráče lépe poznat a ten týden navíc všem určitě prospěl. Nejprve jsme trénovali dvoufázově (led + suchá příprava), později i třífázově (led + suchá příprava + led). Příprava je velmi dobrá, kluci šlapou naplno," shodují se oba trenéři.

Na ledě se při trénincích stále točí pět pětek, z toho pětice hráčů se připravuje s prvním týmem. Řada hráčů patřila do juniorského týmu už vloni, pravidelně však nastupovali v loňském ročníku jen tři hráči. Brankář Jan Dědek, obránce Vladimír Brož a útočník Robin Hanzl. Vladimír Evan nám prozradil i něco navíc z trenérské kuchyně. "Letos bychom hru chtěli postavit hlavně na hráčích ročníku 1990. Je proto velká škoda, že převážná většina z nich vloni hrála v okolních týmech pouze 1. ligu. Prakticky tak nemají žádnou zkušenost s juniorskou extraligou. Tito hráči však mají kvalitu a hlavně mají chuť se o místo v Ústí poprat. Přestože jim chybí zkušenosti, věříme, že nás překvapí a budou pro tým oporou. Nelze však pominout ani nejmladší hráče, kteří přišli z dorostu. I oni se jeví velmi dobře."

Na otázku, zda při pěti pětkách není ještě i po čtyřech týdnech na tréninku na ledě trochu těsno Vladimír Evan odpovídá. "Z toho ale tři až pět hráčů pravidelně trénuje s Áčkem a někteří další k nám chodí na zkoušku. Po druhém utkání (obě se hrála s Kladnem a obě Lvíčata prohrála - poz. red.) odešlo šest hráčů. Jejich kvalita ale nijak nepřevyšovala domácí hráče. A na odchovancích chceme stavět především. Nyní už máme jen pět pětek a mužstvo se pomaličku stabilizuje. Brož s Hanzlem byli s prvním týmem na pohárovém zápase v Karlových Varech a Havlíček a Kentoš odcestovali k nároďáku osmnáctek (Kentoš reprezentuje Slovensko - pozn. red.). Ve třetím zápase s Libercem (1:1) jsme podali zatím nejlepší výkon. Kluci už jsou delší čas pohromadě a nám se pomalu rýsují některé dvojice, trojice. Tým se postupně skládá, ale sestava není zdaleka konečná."

A otázka ambicí do příští sezóny? "Tak určitě jsme realisté. Soutěž se o dva týmy zužuje, nebude to nic jednoduchého. Klukům ale věříme a naším jednoznačným cílem je udržení extraligy. Věříme, že díky poctivému tréninku a tvrdé práci se nám to podaří. Prosakují také informace, že by se opět mohlo vrátit pravidlo o vyjímce dvou až tří o rok starších hráčů. Mohli by nám tak pomáhat i loňské opory Novák s Mizerou," uzavírají shodně oba trenéři rozhovor.


Pro ústeckou hokejovou veřejnost není určitě trenérská dvojice žádnou neznámou. Opakování je však matkou moudrosti a určitě stojí zato si některá data připomenout.

Vladimír Evan je odchovancem kladenské líhně a na Kladně prošel všemi mládežnickými kategoriemi. V 19 letech odešel na vojnu do Dukly Písek. Po návratu do Kladna pomohl vybojovat návrat do nejvyšší soutěže, ale jeho kroky poté vedly do Ústí nad Labem, kde hrál např. pod trenéry Jiřím Vrbou, Milanem Hejdukem st. nebo Jaroslavem Marešem. Zde se také na ledě potkal se svým nynějším kolegou na střídačce Karlem Chládkem a v roce 1988 tu zakončil svou hráčskou kariéru. Od roku 1990 trénoval mládež na Kladně. Po pěti letech se přesunul trénovat mládež do Kralup. Tam také od roku 1997 zastával post asistenta trenéra Josefa Jandače u mužstva dospělých. Po sezóně odešel do Berouna, kde se jako asistent seniorského týmu potkal se Zdeňkem Müllerem. Od roku 1999 si poprvé vyzkoušel funkci hlavního trenéra, když převzal tým druholigové Příbrami, kde mu asistenta dělal Václav Baďouček. Nakonec se v roce 2001 vrátil zpět na Kladno, aby zde trénoval juniorský tým. Po pádu seniorského týmu do 1. ligy se sešel na střídačce jako asistent opět se Zdeňkem Müllerem a spolu vybojovali návrat prvního týmu zpět do extraligy. V roce 2004 se vrátil zpět na střídačku kladenských juniorů a o rok později musel řešit dilema, zda vzít nabídku asistenta reprezentační "osmnáctky" nebo asistenta Pavla Hynka u týmu Ústeckých Lvů.

Karel Chládek je jedním z dlouhé řady ústeckých odchovanců, který se vrací do mateřského klubu předávat zkušenosti svým následovníkům. Už od 17 let zde naskakoval za seniorský tým. V roce 1985 získal s reprezentační "osmnáctkou" bronzové medaile na Mistrovství světa. Dlouhou šňůru zápasů v ústeckém dresu přerušila jen vojna, kterou absolvoval v tehdejší Dukle Jihlava "B", která hrála své zápasy v Písku. Jak už bylo uvedeno výše, během své kariéry ve Slovanu se potkal i se svým nynějším kolegou na střídačce Vladimírem Evanem. Vrchol hráčské kariéry zaznamenal v sezóně 1993/94, kdy si před plnými ochozy zahrál play off se Vsetínem o postup do extraligové baráže. Po dalších dvou sezónách se možná trochu překotně rozhodl odejít do Děčína a tam nakonec ukončit hráčskou kariéru. Poté se vrátil do Ústí, kde krátce působil ve vedení klubu. Nakonec v něm převážila touha být "u toho" a rozhodl se postavit opět na brusle, tentokrát jako trenér nejmenšího hokejového potěru. Na lavičce u mládeže vydržel nakonec 9 let, když poslední 4 roky byl vedoucí trenér mládeže. Tečkou za jeho tehdejším působením v Ústí byl postup s dorostem do extraligy. Poslední 4 roky strávil v Itálii v malebném prostředí Dolomit ve městě Toblach, kde jako šéftrenér vedl celý klub.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ústí nad Labem - Všichni trenéři se již těší na nejmladší hráče našeho klubu HC Slovan Ústí nad Labem. Velmi rádi uvítáme do kolektivu i nové tváře, které zatím nemají s hokejem zkušenosti. Tréninky jsou vedeny kvalifikovanými trenéry a trenérkami převážně formou her a soutěží. Našim cílem je naučit děti všestranné sportovní přípravě (obratnost, rychlost, koordinace a další pohybové dovednosti). Důležité je také pro nás, aby se děti při tréninku bavily a měli radost z pohybu. Na tréninky, které budou v měsíci květnu a červnu probíhat suchou formou, mohou přijít kluci i holky ročníku 2017 a mladší. S tréninky začínáme dne 2.5.2024. Trénovat budeme vždy ve středu od 17:30 do 18:30 hod na umělé ploše uvnitř zimním stadionu (místo ledu), druhý trénink bude vždy ve čtvrtek od 15:00 do 16:00 hod na umělé trávě naproti zimnímu stadionu. Sraz s trenéry bude vždy 15 minut před tréninkem na který potřebujete pouze sportovní oblečení, sportovní obuv a láhev s pitím. V případě jakýchkoliv dotazů kontaktujte telefonicky hlavního trenéra základny Václava Drahoráda na 725 550 601. Trenéři a trenérky se na všechny sportovce již těší.

  • Ústí nad Labem - Dorost Slovanu, který v letošní sezoně nastupoval v lize dorostu ve skupině Západ zakončil sezonu 2023/2024 na sedmém místě tabulky a splnil tak své předsezónní cíle. Uplynulou sezonu zhodnotil ústecký odchovanec a trenér této kategorie Lukáš Místecký.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže