Ú s t í n/L. - Sen se naplnil! Rok po neúspěšné baráži se Vsetínem Ústečtí Lvi dosáhli na vytouženou extraligu. Základní části nedominovali jako před rokem. Nakonec skončili druzí. O to více se soustředili na play off. Ve finálovém nervydrásajícím dramatu s Chomutovem nakonec uspěli až v rozhodujícím zápase.

DÍL 7. SEZONA 2006 – 2007

Sen se naplnil! Rok po neúspěšné baráži se Vsetínem Ústečtí Lvi dosáhli na vytouženou extraligu. Základní části nedominovali jako před rokem. Nakonec skončili druzí. O to více se soustředili na play off. Ve finálovém nervydrásajícím dramatu s Chomutovem nakonec uspěli až v rozhodujícím zápase.

Poučeni z předchozího roku si Lvi dali dobrý pozor na vstup do soutěže. Vyhráli nejen premiéru v Mladé Boleslavi, spolufavoritovi soutěže. A divokým výsledkem 8:6, když se o osm ústeckých branek podělilo osm střelců. Ale i další čtyři zápasy a od začátku soutěže hráli na špici. Z prvních deseti kol odcházeli devětkrát vítězně.

Novinkou soutěže bylo zavedení samostatných nájezdů při nerozhodném stavu i po prodloužení. Každé utkání tak poznalo vítěze.

Proti minulým létům se na čele vytvořila silná čtveřice. Mimo Ústí ještě Chomutov, Brno a překvapivě Hradec Králové. Postupně se dotáhla i Mladá Boleslav, která tradičně měla horší start. Ostatní týmy již výrazněji ztrácely.

Ústečtí se všemi silnými měli pozitivní bilanci. Jenže občas ztratili body s celky ze spodnějších pater. Třeba v Havlíčkově Brodě, doma s Prostějovem a Ostravou stejně jako v Ostravě nebo Kadani.

V posledním předvánočním kole zvítězili Lvi v Havlíčkově Brodě 3:0 a usadili se na první pozici soutěže. Přesně tak, jak si to předsevzali. I trenér Hynek na začátku soutěže tvrdil, že tým chce do Vánoc mít na první figuře.

I první měsíc nového roku se týmu vydařil, vyhrál šestkrát v řadě. Celkem natáhl vítěznou šňůru na osm mačů. Jen poslední lednový den nestačil na Mladou Boleslav, padl po prodloužení 2:3. Ve skvělé kulise se hrál i skvělý zápas. Lvi brankami Martince a Pazourka otočili a zdálo se, že výhru udrží. Hosté nasadili v čase 56:56 k power play a po šesti vteřinách ji zužitkovali, když čistým průstřelem od modré srovnal exústecký Tomáš Sýkora. Ve čtvrté sérii samostatných nájezdů rozhodl o výhře hostů Richard Král.

Povedený zápas se špatným koncem nastartoval čtyřzápasovou sérii neúspěchů, v nichž Slovan prohrál v Třebíči, doma s Jihlavou a v Ostravě. Náskok na čele se mu ztenčil, přesto vedl. Ale vedení klubu provedlo nečekaný tah. Generální manažer David Šaffer odvolal trenéra Pavla Hynka, který v Ústí trénoval od sezony 2004/05. Zřejmě za odvoláním bylo víc než zisk pouhých dvou bodů z posledních čtyř zápasů… "Důvodem změny jsou naše neuspokojivé výsledky. Prohráli jsme čtyři zápasy po sobě a atmosféra kolem týmu není dobrá. Věřím, že změna pomůže,“ prohlásil pro média Šaffer. „Nebylo to kvůli výkonnosti, byli jsme první. Předcházel tomu můj konflikt s manažerem Šafferem. Bral jsem to, že to byl jeden z deseti konfliktů, které jsem tam za ty tři roky s ním měl. Vždycky jsme spolu vycházeli dobře, tak jsem to bral jako ty předchozí. On to ale tak nevzal a dva dny nato už mě správní rada odvolala,“ vyjádřil se Hynek pro www.hcorli.cz, kde od další sezony dělá asistenta Václavu Sýkorovi

Tým převzal dosavadní asistent Vladimír Evan. Začal vydřenou výhrou nad Olomoucí, pak přidal rekordní zápis sezony. Devět branek si odvezl odevzdaný Havlíčkův Brod. Přesto první figuru neudržel. Doma prohrál s Hradcem Králové 4:5, když už po dvou minutách ztrácel dvě branky. Později prohrával už 1:4, ještě díky Hořavovi a Pazourkovi zápas zdramatizoval. Na body to však nestačilo. Když v 50. kole padli Ústečtí na ledě Prostějova 1:5 bylo zřejmé, že se s první pozicí musí rozloučit.

Celou sezonu se Ústečtí spoléhali na vícero střelců. Celkem deset hráčů se dostalo v produktivitě přes dvacet bodů. Nejvíc nakonec nasbíral nenápadný Tomáš Martinec, především za přihrávky. Povedly se nákupy. Tomáš Micka byl hlavně v play off nepřehlédnutelnou postavou. Nejen díky své výšce. Také slovenský technik Róbert Liščák se hned po svém příchodu na konci ledna začal ve žlutomodrých barvách prosazovat. Nebýt zranění, které utrpěl na začátku prosince jistě by ovládl bodování obránců celé soutěže Jakub Gróf, v té době byl i nejproduktivnějším Ústečanem. Oblíbencem fanoušků se stal hokejový provokatér Marek Ivan. Tradičně tým táhl Milan Antoš, své si odehráli zkušení Pavel Janků, Tomáš Klimt nebo Ladislav Slížek. Mezi obránci byl vedle Grófa vidět Slovák Tomáš Nádašdi nebo mladý Petr Hořava. Spolehlivě fungovala dvojka Houdek – Ficenc.

Start do sezony se nevyvedl zamýšlené jedničce v brankovišti Michalu Fikrtovi. Dostával několik šancí, nepřesvědčil však. Jiří Zikmund odchytal tradičně dobrá utkání, přesto vedení sehnalo Petra Přikryla, náhradníka ze Sparty. Ten se v Ústí prosadil.

Play off

ČTVRTFINÁLE

Stejně jako na konci základní části se Slovanu nedaří vstup do utkání. V prvním utkání s Duklou Jihlava prohrával už 0:2, přesto díky zásahům Slížka a Martince vyrovnal. V prodloužení rozhodl sváteční střelec Tomáš Houdek. Obrat Lvy nastartoval i do dalších mačů.

Ty ovládli již s bravurou. Druhý den vedli jasně už po první třetině. Také na Vysočině si postup s přehledem, dobře organizovanou hrou odzadu pohlídali.

SEMIFINÁLE

Semifinálová série měla jiné grády. Tradiční soupeř do play off minulých let (semifinále 2005, finále 2006) Mladá Boleslav naháněl strach. V sestavě s kapitánem Richardem Králem, nejlepším hráčem extraligového play off 2004 Martinem Altrichtrem, exústeckými Tomášem Sýkorou, Václavem Eiseltem nebo půjčenými mladými dravci Šindelem či Káňou.

Hosté sice znovu ve Lví aréně stříleli první, už v první minutě Bauer. Pak však Lvi vměstnali do třinácti minut čtyři své zásahy, třikrát pálili obránci (Hořava, Grof a Ficenc). I když hosté ještě devatenáct sekund před první sirénou korigovali, Lvi vítězství ubránili, inkasovali ve zbytku mače již jen jednou.

Už během zápasu posadil trenér Evan na lavičku Marka Ivana. Ten se pak neobjevil ani na druhém utkání. Nadobro byl vyřazen z kádru. Pozoruhodné rozhodnutí během nejdůležitějších zápasů sezony. „Bylo to mé rozhodnutí,“ suše konstatoval ústecký trenér. Pravé důvody nebyly nikdy vyřčeny. Lze se jen domnívat, že Ivan podle trenérů neodevzdával na ledě vše, co od něj čekali. Po sezoně zamířil právě do Mladé Boleslavi.

I druhý den hosté vedli. Ve druhé třetině otevřel skóre Lipina. Těsně před přestávkou však srovnal Antoš a Lvi ve třetí třetině třemi brankami Liščáka, Houdka a Martince rozhodli. Utkání bylo zřejmě nejlepší z jejich strany v celém play off. Jasně dominovali.

V Mladé Boleslavi se ve třetím duelu odehrálo vzrušující drama. Slovan ztrácel 0:2 a 1:3. Nastartovalo jej šťastné snížení Kloboučka zpoza branky z 37. minuty. Po zásahu Hluchého a Klimta už vedl 4:3. Ani to však nebyl konec. V 56. minutě Káňa vyrovnal. Domácí hráli přesilovku. Jenže tu nezvládli. Důrazný Antoš zmátl Altrichtera a předložil vítěznou trefu pro Davida Pazourka, v 58. minutě. V 60. se sám ústecký kapitán trefil do prázdné branky při power play Boleslav. Postup! Ve třech zápasech. Proti silnému sokovi, pasovanému na favorita extraligového postupu!

FINÁLE

Severočeské derby Ústí vs. Chomutov. Finále snů! A drama s velkými obraty. Podobně jako v roce 2003!

První zápas ovládli Lvi. Vítězství 4:0 ale vypadalo lépe než skutečné výkony na ledě. Micka zařídil první gól už po 98 vteřinách. Pak sice byli hosté výrazně aktivnější, Přikryl ale odolal. Soka zlomil úchvatným sólem na začátku třetí třetiny Robert Liščák. Předtím zvyšoval Klimt a skóre uzavřel znovu Micka.

Hned nazítří Chomutovští ukázali, že nebudou ve finále odevzdaným soupeřem. Slovan sice znovu brzy vedl. V 1. minutě otevřel skóre Hluchý. Pak však převzali otěže hosté. Oproti včerejšku dávali i branky. Heinisch, Jeslínek a Polodna vývoj otočili. Domácí před druhou sirénou Hořavou korigovali. Ve třetí třetině si vypracovali i šance na srovnání. Neproměnili. Závěrečný tlak se nekonal. Domácí dvakrát faulovali a dohrávali ve třech.

Jak je Chomutov doma silný, ukázal před napěchovanou halou ve třetím duelu série. Slovan sice vstoupil do utkání aktivně a v začátku byl lepší, přesto po první třetině prohrával. Během večera dokázal dvakrát srovnat. Nejdřív Kloz, pak Gróf. Utkání dospělo do prodloužení, které po pasu Charouska rozhodl nejnebezpečnější hráč domácích Michal Jeslínek.

S nožem na krku Lvi o den později tahali v první třetině za kratší konec. Mohli být rádi za lichotivou pouze jednobrankovou ztrátu. Navíc se jim zranila brankářská jednička Petr Přikryl. Jiří Zikmund jej však zastoupil statečně. Gróf ihned po přestávce pumelicí od modré při přesilovce srovnal a rozpoutal tlak hostů. Ve 36. minutě se z něj urodil přesný švih Tomáše Klimta. Slovan otočil, domácí se však nevzdali. Šest minut před koncem nenápadným bekhendem posunul duel do prodloužení Jaroslav Hašek. V něm odmítl extraligu Chatrnúch, který z dobré pozice Zikmunda neprostřelil, a tak udeřilo na druhé straně. Petr Hořava úspěšnou dorážkou přesunul sérii k rozhodujícímu pátému zápasu do Ústí.

Velký den Tomáše Klimta poslal Lvy do extraligy. Zkušený forvard, který si na Kladně zahrál i s Jaromírem Jágrem otevřel skóre už první střelou. Jeslínek ještě v 10. minutě vyrovnal. Na obou stranách zlikvidovali brankáři Horčička se Zikmundem několik velice dobrých šancí. Až ve 28. minutě zasadil vítěznou ránu muž večera Tomáš Klimt. Ústečtí přestáli i další šance hostů a definitivní odpor uťali v závěru druhé části, ve 39. minutě na dvoubrankový odstup zvýšil Gróf. V závěrečné třetině zužitkovali dvě Klimtovy nahrávky Micka a Janků.

Slovan poprvé v historii slavil postup do extraligy. A velkolepě! V týdnu se pak hokejisté předvedli na Mírovém náměstí. Ústí si prožilo své malé hokejové Nagano.

Produktivita v play off

Z G A B
Micka Tomáš útočník 12 5 9 14
Martinec Tomáš útočník 12 2 12 14
Liščák Róbert útočník 12 4 8 12
Klimt Tomáš útočník 12 7 3 10
Grof Jakub obránce 12 5 4 9
Antoš Milan útočník 12 3 4 7
Janků Pavel útočník 12 3 4 7
Houdek Tomáš obránce 12 3 4 7
Hluchý Milan útočník 10 2 5 7
Hořava Petr obránce 12 4 2 6
Ficenc Tomáš obránce 12 1 5 6
Ivan Marek útočník 5 1 4 5
Slížek Ladislav útočník 11 3 1 4
Kloz Jan útočník 12 1 2 3
Pazourek David útočník 12 1 2 3
Klobouček Jan obránce 12 1 2 3
Kolafa Tomáš obránce 9 0 3 3
Nádašdi Tomáš obránce 12 0 2 2
Zápotočný Daniel obránce 12 0 1 1
Kudrna Jiří útočník 7 0 1 1
Vítek Josef útočník 3 0 0 0
Kudrna Jan obránce 3 0 0 0
Přeučil Petr útočník 11 0 0 0

Brankáři v play off

Min Zap Prum %
Přikryl Petr 625 11 2.02 93.66
Zikmund Jiří 106 2 1.13 96.61

Bilance Ústí v základní části:

52 zápasů: 33 – 5 – 4 – 10 (182:105) 113 bodů

Výsledky základní části

Datum Kolo Domácí Hosté
13.09.06 1 BK Mladá Boleslav HC SLOVAN ÚSTEČTÍ LVI 6:8
16.09.06 2 HC SLOVAN ÚSTEČTÍ LVI SK Horácká Slavia Třebíč 3:2
20.09.06 3 HC Dukla Jihlava HC SLOVAN ÚSTEČTÍ LVI 3:4(SN)
23.09.06 4 HC SLOVAN ÚSTEČTÍ LVI HC Sareza Ostrava 5:1
25.09.06 5 HC Olomouc HC SLOVAN ÚSTEČTÍ LVI 2:3
27.09.06 6 HC Rebel Havlíčkův Brod HC SLOVAN ÚSTEČTÍ LVI 4:3
30.09.06 7 HC SLOVAN ÚSTEČTÍ LVI Sportovní klub Kadaň 5:1
04.10.06 8 HC VČE Hradec Králové HC SLOVAN ÚSTEČTÍ LVI 2:4
07.10.06 9 HC SLOVAN ÚSTEČTÍ LVI HC Berounští Medvědi 4:0
09.10.06 10 Havířov HC SLOVAN ÚSTEČTÍ LVI 2:4
11.10.06 11 HC SLOVAN ÚSTEČTÍ LVI HK Jestřábi Prostějov 2:3
14.10.06 12 HC Kometa Group Brno HC SLOVAN ÚSTEČTÍ LVI 3:4(PP)
18.10.06 13 HC SLOVAN ÚSTEČTÍ LVI KLH Chomutov 2:4
25.10.06 14 HC SLOVAN ÚSTEČTÍ LVI BK Mladá Boleslav 2:1(PP)
28.10.06 15 SK Horácká Slavia Třebíč HC SLOVAN ÚSTEČTÍ LVI 2:4
30.10.06 16 HC SLOVAN ÚSTEČTÍ LVI HC Dukla Jihlava 1:0
13.11.06 17 HC Sareza Ostrava HC SLOVAN ÚSTEČTÍ LVI 2:0
03.11.06 18 HC SLOVAN ÚSTEČTÍ LVI HC Olomouc 8:1
06.11.06 19 HC SLOVAN ÚSTEČTÍ LVI HC Rebel Havlíčkův Brod 7:0
08.11.06 20 Sportovní klub Kadaň HC SLOVAN ÚSTEČTÍ LVI 6:3
11.11.06 21 HC SLOVAN ÚSTEČTÍ LVI HC VČE Hradec Králové 1:0
15.11.06 22 HC Berounští Medvědi HC SLOVAN ÚSTEČTÍ LVI 1:2
18.11.06 23 HC SLOVAN ÚSTEČTÍ LVI Havířov 3:0
22.11.06 24 HK Jestřábi Prostějov HC SLOVAN ÚSTEČTÍ LVI 2:5
25.11.06 25 HC SLOVAN ÚSTEČTÍ LVI HC Kometa Group Brno 3:2
29.11.06 26 KLH Chomutov HC SLOVAN ÚSTEČTÍ LVI 1:4
06.12.06 27 BK Mladá Boleslav HC SLOVAN ÚSTEČTÍ LVI 5:4(SN)
09.12.06 28 HC SLOVAN ÚSTEČTÍ LVI SK Horácká Slavia Třebíč 4:1
11.12.06 29 HC Dukla Jihlava HC SLOVAN ÚSTEČTÍ LVI 3:2
13.12.06 30 HC SLOVAN ÚSTEČTÍ LVI HC Sareza Ostrava 3:4(PP)
16.12.06 31 HC Olomouc HC SLOVAN ÚSTEČTÍ LVI 1:2(SN)
20.12.06 32 HC Rebel Havlíčkův Brod HC SLOVAN ÚSTEČTÍ LVI 0:3
04.01.07 33 HC SLOVAN ÚSTEČTÍ LVI Sportovní klub Kadaň 5:1
06.01.07 34 HC VČE Hradec Králové HC SLOVAN ÚSTEČTÍ LVI 1:2
10.01.07 35 HC SLOVAN ÚSTEČTÍ LVI HC Berounští Medvědi 4:2
13.01.07 36 Havířov HC SLOVAN ÚSTEČTÍ LVI 3:4
17.01.07 37 HC SLOVAN ÚSTEČTÍ LVI HK Jestřábi Prostějov 4:1
20.01.07 38 HC Kometa Group Brno HC SLOVAN ÚSTEČTÍ LVI 2:3(SN)
24.01.07 39 HC SLOVAN ÚSTEČTÍ LVI KLH Chomutov 1:0
31.01.07 40 HC SLOVAN ÚSTEČTÍ LVI BK Mladá Boleslav 2:3(SN)
03.02.07 41 SK Horácká Slavia Třebíč HC SLOVAN ÚSTEČTÍ LVI 3:1
07.02.07 42 HC SLOVAN ÚSTEČTÍ LVI HC Dukla Jihlava 2:3(SN)
10.02.07 43 HC Sareza Ostrava HC SLOVAN ÚSTEČTÍ LVI 4:2
14.02.07 44 HC SLOVAN ÚSTEČTÍ LVI HC Olomouc 4:0
17.02.07 45 HC SLOVAN ÚSTEČTÍ LVI HC Rebel Havlíčkův Brod 9:0
21.02.07 46 Sportovní klub Kadaň HC SLOVAN ÚSTEČTÍ LVI 1:5
24.02.07 47 HC SLOVAN ÚSTEČTÍ LVI HC VČE Hradec Králové 4:5
28.02.07 48 HC Berounští Medvědi HC SLOVAN ÚSTEČTÍ LVI 2:3
03.03.07 49 HC SLOVAN ÚSTEČTÍ LVI Havířov 6:0
07.03.07 50 HK Jestřábi Prostějov HC SLOVAN ÚSTEČTÍ LVI 5:1
10.03.07 51 HC SLOVAN ÚSTEČTÍ LVI HC Kometa Group Brno 5:3
14.03.07 52 KLH Chomutov HC SLOVAN ÚSTEČTÍ LVI 1:3

Tabulka


1. HC VČE Hradec Králové 115
2. HC Slovan Ústečtí Lvi Ústečtí Lvi 113
3. BK Mladá Boleslav 107
4. KLH Chomutov 103
5. HC Kometa Brno 101
6. SK Horácká Slavia Třebíč 80
7. HC Dukla Jihlava 78
8. HC Sareza Ostrava 75
9. HK Jestřábi Prostějov 69
10. Havířov 57
11. HC Rebel Havlíčkův Brod 55
12. HC Berounští Medvědi 50
13. SK Kadaň 49
14. HC Olomouc 40

Play off
čtvrtfinále: KLH Chomutov - HC Kometa Group Brno: 4:0 (4:2, 3:1, 1:2SN, 2:4), HC Slovan Ústečtí Lvi - HC Dukla Jihlava: 4:0 (3:2PP, 5:2, 5:2, 3:0), BK Mladá Boleslav - SK Horácká Slavia Třebíč: 4:1 (7:0, 4:2, 1:2PP, 4:1, 6:0), HC VČE Hradec Králové - HC Sareza Ostrava: 4:2 (3:1, 5:2, 2:4, 2:7, 3:1, 6:4).
Semifinále: HC VČE Hradec Králové - KLH Chomutov: 1:3 (7:3, 1:2SN, 2:3, 1:5), HC Slovan Ústečtí Lvi - BK Mladá Boleslav: 3:0 (4:3, 4:1, 6:4).
Finále: HC Slovan Ústečtí Lvi - KLH Chomutov: 3:2 (4:0, 2:3, 2:3PP, 3:2PP, 5:1).

Statistiky základní části

Z G A B
Martinec Tomáš útočník 47 9 27 36
Ivan Marek útočník 49 15 19 34
Antoš Milan útočník 43 17 16 33
Slížek Ladislav útočník 51 9 24 33
Grof Jakub obránce 35 11 19 30
Janků Pavel útočník 47 16 13 29
Klobouček Jan obránce 51 15 14 29
Klimt Tomáš útočník 46 13 12 25
Nádašdi Tomáš obránce 50 6 17 23
Micka Tomáš útočník 28 14 8 22
Vítek Josef útočník 48 13 5 18
Hulva Jakub útočník 35 6 11 17
Pazourek David útočník 22 8 8 16
Přeučil Petr útočník 41 5 8 13
Houdek Tomáš obránce 44 3 9 12
Hořava Petr obránce 52 3 8 11
Kudrna Jan obránce 43 3 6 9
Zápotočný Daniel obránce 46 2 6 8
Kolafa Tomáš obránce 41 2 6 8
Hluchý Milan útočník 10 1 7 8
Liščák Róbert útočník 13 4 3 7
Kloz Jan útočník 23 1 6 7
Ficenc Tomáš obránce 40 2 4 6
Pojkar David obránce 37 2 3 5
Evan Jakub obránce 6 1 4 5
Kudrna Jiří útočník 38 1 3 4
Mrázek Jaroslav obránce 16 3 0 3
Čurilla Marek útočník 2 0 0 0

Brankáři

Min Zap Prum %
Přikryl Petr 1428 24 1.76 93.98
Zikmund Jiří 1270 24 1.89 93.14
Fikrt Michal 453 9 2.78 89.45

zdroje: Zdvořáček - 60. let ústeckého hokeje, www.hokej.cz, www.hcusti.cz, archiv Míry Janíčka.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ústí nad Labem - Všichni trenéři se již těší na nejmladší hráče našeho klubu HC Slovan Ústí nad Labem. Velmi rádi uvítáme do kolektivu i nové tváře, které zatím nemají s hokejem zkušenosti. Tréninky jsou vedeny kvalifikovanými trenéry a trenérkami převážně formou her a soutěží. Našim cílem je naučit děti všestranné sportovní přípravě (obratnost, rychlost, koordinace a další pohybové dovednosti). Důležité je také pro nás, aby se děti při tréninku bavily a měli radost z pohybu. Na tréninky, které budou v měsíci květnu a červnu probíhat suchou formou, mohou přijít kluci i holky ročníku 2017 a mladší. S tréninky začínáme dne 2.5.2024. Trénovat budeme vždy ve středu od 17:30 do 18:30 hod na umělé ploše uvnitř zimním stadionu (místo ledu), druhý trénink bude vždy ve čtvrtek od 15:00 do 16:00 hod na umělé trávě naproti zimnímu stadionu. Sraz s trenéry bude vždy 15 minut před tréninkem na který potřebujete pouze sportovní oblečení, sportovní obuv a láhev s pitím. V případě jakýchkoliv dotazů kontaktujte telefonicky hlavního trenéra základny Václava Drahoráda na 725 550 601. Trenéři a trenérky se na všechny sportovce již těší.

  • Ústí nad Labem - Dorost Slovanu, který v letošní sezoně nastupoval v lize dorostu ve skupině Západ zakončil sezonu 2023/2024 na sedmém místě tabulky a splnil tak své předsezónní cíle. Uplynulou sezonu zhodnotil ústecký odchovanec a trenér této kategorie Lukáš Místecký.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže