Ú s t í n/L - Sezóna 2006/07 přinesla jeden z největších úspěchů dorosteneckého hokeje v Ústí nad Labem. Po loňském 10. místě, kdy se tým v extralize udržel jen za cenu rozšíření soutěže na 12 týmů, postoupil letos ještě o jeden stupínek. Za osmou Spartou zaostaly mladé ústecké naděje pouze o 4 body a dokonce s ní měly aktivní bilanci. Naproti tomu náskok na desátý Litvínov měli ústečtí dorostenci úctyhodných 15 bodů. O tom všem, ale i o dalších věcech, jsme si povídali s trenérem Petrem Nekvindou.

Dorost hrál v extralize druhou sezónu v řadě. Říká se, že právě ta druhá bývá těžší, než ta nováčkovská.
Tak ta sezóna byla určitě úspěšná. Povedlo se nám nejvyšší soutěž udržet, což se v Ústí povedlo po delší odmlce. Řekl bych, že ten mančaft měl ještě na víc, akorát že ti starší šli pak hrát do juniorů a ti mladší je svou kvalitou nedokázali plně nahradit. Nicméně i s těmi mladšími se podařilo uhrát pár dobrých zápasů a vybojovat i nějaká vítězství. Pro další sezónu je dobré, že deváťáci si zkusili zápasy za dorost a dorostenci za juniory.

Sezónu jste začali nad očekávání, když jste byli rovnocenným soupeřem Slavii. Pak ale přišel útlum.
Začátek nebyl špatný. V prvním zápase se Slavií byla škoda, že jsme nezískali víc než jen ten jeden bod. Potom v těch dalších šesti zápasech jsme hráli hezký kombinační hokej, ale dostávali jsme zbytečné góly. Valnou většinu jsme prohráli o gól, dva. Bylo jen dobře, že jsme se potom chytli a odskočili ode dna tabulky. První čtvrtinu jsme ukončili s devíti body na předposledním místě, což byl dobrý vstup do dalších bojů. Tady to nebylo takové jako v juniorech, kde hned od začátku jeden tým výrazně zaostával, ale velmi dlouho byl ten konec tabulky vyrovnaný.

Tým jste také dost měnili až za pochodu.
Ano. A bylo také dobře, že jsme sehnali několik kluků, kteří nám tu pomohli. Byli to Šaršok a Dušek z Českých Budějovic a potom ti kluci, co hráli dřív za Spartu: Šimon, Pekárek, Dvořák a později i Vernek. Výborní hokejisté byli i z řad odchovanců, ale byla to hlavně jen jedna úderná pětka a ta další byla složená z těch mladších hráčů. My jsme potřebovali mít dvě takové. Ta třetí měla být hlavně na to, aby udržela nerozhodný výsledek a aby se v ní ti kluci hlavně vyhráli. To se celkem podařilo. Myslím, že i ti mladí, kterých sice nehrálo tolik, nehráli špatně a určitě pro tu příští sezónu budou přínosem. Celkově ten kádr nebyl nijak široký, ale ti kluci chtěli hrát. Chtěli tak, že jiní hráči by si tu asi nezahráli. Pokud by to vyloženě nebyl někdo jako Brož, který dokázal vyhrát bodování obránců celé dorostenecké extraligy. Nebylo nutno do sestavy příliš zasahovat a hráče měnit. Sem tam se někdo prohodil, když to někomu nešlo. Kromě tří, čtyř zápasů chytal stabilně Petrásek a mužstvu byl velkou oporou. Na to, jak byl ten kádr úzký, se podařilo dát mančaft dohromady psychicky a fyzicky a všichni táhli za jeden provaz.

Když se vrátím zpět k zápasům, tak období kolem vánoc přineslo výrazně lepší výsledky. Z osmi utkání jste získali 19 bodů a začalo se mluvit o play off.
Ano, to se mluvilo, protože nám na něj chybělo nějakých čtyři, pět bodů. Bylo to období, kdy jsme konečně dali dohromady tu sestavu a docela dobře jsme nacvičili přesilovky. To bylo velké plus tohoto mančaftu a ta první pětka, hlavně Brož, Janíček, Místecký a Pekárek, dokázala ty zápasy rozhodovat. V tu chvíli bylo důležité, zda jít tomu úspěchu naproti anebo jestli od ledna nechat hrát ty nejlepší kluky výš. Bylo to dilema. Na jednu stranu je hezké udělat úspěch. Jak pro toho trenéra, tak pro ty kluky, ale na druhou stranu je nutno počítat s budoucností. Pokud oba týmy, jak dorost, tak i junioři, budou chtít setrvat v nejvyšších soutěžích, asi bylo dobré rozhodnutí v tom, že se to posunulo a ti kluci se šli vyhrát pro další sezónu. Myslím, že tito kluci, jako Místecký, Janíček, Pekárek, Brož, Chládek, Šimon, Vernek a další, to bych musel vyjmenovat skoro všechny, budou určitě příslibem do dalších let. Věřím, že i v příští sezóně by si v těch juniorech měli zahrát.

To rozhodování, zda se pokusit o play off nebo posunout hráče výš, asi ulehčila i novoroční trojice výrazných proher.
Určitě ano. My jsme chtěli v kompletní sestavě dohrát alespoň třetí čtvrtinu soutěže. Přijeli jsme na Rabat a spadli jsme zase na zem. Oni byli v plné sestavě a měli tam i ty kluky jako třeba Lea Gudase, který hrál 1. ligu za dospělé v Berouně, a dostali jsme tam 1:13. To byla taková sprcha, která nás probrala, a z padesáti procent rozhodla o tom, že je asi nesmysl hrát v té sestavě s těmi staršími kluky a poslali jsme je hrát do juniorů. Tam odešli starší hráči do Děčína a v juniorce prakticky zůstalo deset hráčů.

Přesto těch posledních devět zápasů po jejich odchodu nedopadlo špatně.
To určitě. Porazili jsme Spartu, Litvínov, Hradec, obě Kladna a s Karlovými Vary a Pardubicemi jsme prohráli jen o gól. Hlavně se tam v dobrém světle ukázali ti kluci, co dostali příležitost od začátku sezóny, jako Richter, Slavíček, Sova a i Pojezný s Kubínem, kteří sice moc nehráli na začátku, ale tady ukázali, že to umí. Začali jsme také zkoušet některé kluky z deváté třídy, tedy ročník 1992. Jejich výkon byl, samozřejmě, ovlivněn tím přechodem z devítky do dorostu, ale myslím si, že ostudu neudělali a že se tam příští rok neztratí.

A co trenér? Co bude dál?
Co dál? No nevím (smích). Respektive vím. Domluvil jsem se nakonec s Litvínovem, že se vrátím domů. Doufejme, že jim tam pomůžu. Tady jsem byl velmi spokojený, prožil jsem tu téměř dvě moc hezké sezóny a určitě je to pro mě zkušenost. Rozcházíme se tu v dobrém, protože jsem měl jak s hráči, tak s vedením velmi dobré vztahy a myslím, že se to ukázalo i tím umístěním. Deváté místo a 56 bodů, to je hezké...


Bodování jednotlivých hráčů najdete zde.

Konečná tabulka

P klub Z V Vp Pp P VB : IB B +/-
1. HC Lasselsberger Plzeň 44 27 5 2 10 201 : 128 93 +73
2. HC Slavia Praha 44 26 5 4 9 179 : 135 92 +44
3. HC České Budějovice 44 27 1 3 13 189 : 119 86 +70
4. HC Moeller Pardubice 44 24 5 4 11 169 : 121 86 +48
5. HC Rabat Kladno 44 23 3 4 14 208 : 142 79 +66
6. HC Bílí Tygři Liberec 44 20 4 2 18 195 : 185 70 +10
7. HC Energie Karlovy Vary 44 21 0 5 18 145 : 132 68 +13
8. HC Sparta Praha 44 16 5 2 21 160 : 176 60 -16
9. HC Slovan Ústečtí Lvi 44 15 5 1 23 137 : 169 56 -32
10. HC Chemopetrol Litvínov 44 8 6 5 25 137 : 199 41 -62
11. HC VČE Hradec Králové 44 11 1 5 27 129 : 190 40 -61
12. HC PZ Kladno 44 6 0 3 35 104 : 275 21 -171

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ústí nad Labem - Všichni trenéři se již těší na nejmladší hráče našeho klubu HC Slovan Ústí nad Labem. Velmi rádi uvítáme do kolektivu i nové tváře, které zatím nemají s hokejem zkušenosti. Tréninky jsou vedeny kvalifikovanými trenéry a trenérkami převážně formou her a soutěží. Našim cílem je naučit děti všestranné sportovní přípravě (obratnost, rychlost, koordinace a další pohybové dovednosti). Důležité je také pro nás, aby se děti při tréninku bavily a měli radost z pohybu. Na tréninky, které budou v měsíci květnu a červnu probíhat suchou formou, mohou přijít kluci i holky ročníku 2017 a mladší. S tréninky začínáme dne 2.5.2024. Trénovat budeme vždy ve středu od 17:30 do 18:30 hod na umělé ploše uvnitř zimním stadionu (místo ledu), druhý trénink bude vždy ve čtvrtek od 15:00 do 16:00 hod na umělé trávě naproti zimnímu stadionu. Sraz s trenéry bude vždy 15 minut před tréninkem na který potřebujete pouze sportovní oblečení, sportovní obuv a láhev s pitím. V případě jakýchkoliv dotazů kontaktujte telefonicky hlavního trenéra základny Václava Drahoráda na 725 550 601. Trenéři a trenérky se na všechny sportovce již těší.

  • Ústí nad Labem - Dorost Slovanu, který v letošní sezoně nastupoval v lize dorostu ve skupině Západ zakončil sezonu 2023/2024 na sedmém místě tabulky a splnil tak své předsezónní cíle. Uplynulou sezonu zhodnotil ústecký odchovanec a trenér této kategorie Lukáš Místecký.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže