Ú s t í n/L. - Přinášíme vám další hodnocení působení osmé a deváté třídy v žákovské lize. Pod trenérem Lubomírem Janderou se Lvíčata usadila před vánočními svátky v případě ceváté třídy na páté příčce, osmá třída je o stupeň výš.
Devátá třída

Devátá třída odehrála slušnou druhou čtvrtinu soutěže, výsledky zápasů byly velice podobné první části. Jen jednou Lvíčata remizovala s Litvínovem, který v prvním střetnutí porazili. Tím vznikl deficit zisku v obou čtvrtinách. Kterých ztrát ale nejvíce lituje hlavní trenér Lubomír Jandera? “Nejvíce mě mrzí porážka v Pardubicích 2:3. Pardubice sice patří k týmům ze spodních pater tabulky, ale hrají na ročníky, takže je to trochu zkresleno, ale pro nás to byla zbytečná ztráta. Potom také totožné prohry 1:3 s lídry tabulky Libercem a Mladou Boleslaví v domácích zápasech. Při vší úctě k síle soupeřů jsme s nimi měli v domácím prostředí bodovat a tím by byl bodový odstup od těchto soupeřů menší. Tím pádem bojujeme o čtvrté až páté místo,“ hodnotí i tabulku skupiny B žákovské ligy. Ústečtí v ní stojí na páté příčce, dva body za největším sokem Litvínovem a pět před Hradcem Králové. Je pro trenéry takové umístění uspokojením? Před několika lety se ocitalo Ústí na chvostu tabulky, loňští deváťáci se naopak vyhřívali na výsluní. “První a druhá příčka se nám vzdalují. Do konce sezony už to asi nedoženeme, ale čtvrté místo odpovídá síle mančaftu, hraje na to, na co má. My bychom byli s panem Davídkem spokojeni, kdybychom měli o sedm osm bodů víc, protože jsme zbytečnými individuálními chybami ztratili v každé čtvrtině čtyři body. Před sezonou bychom byli ale za čtvrté místo spokojeni,“ vyjadřuje Jandera spíše spokojenost.

Zmiňuje ale nespokojenost s bodovým ziskem zapříčiněným individuálními chybami hráčů. Skutečně, spousta branek padá z důvodu školáckých chyb jak v obranných řadách tak mezi útočníky. Na denním pořádku jsou i taktické chyby, jak vykresluje kouč Jandera. “V zápase s Boleslaví jsme neustáli úvod a hned v první minutě jsme dostali gól, ve třetí minutě další po individuální chybě. V této kategorii už dost podobné dorosteneckému hokeji se dvoubranková ztráta těžko stahuje. My jsme dali potom branku na 1:2 a na 1:3 jsme inkasovali až v power-play. Výsledek úplně neodpovídá předvedené hře, možná by slušela remíza. Ale pokud budeme s těmito soupeři dělat individuální chyby, oni toho využijí. Jsou silní, vedení si pohlídají, i když se snažíme,“ uvědomuje si a varuje před dalšími obdobnými průběhy. S Boleslaví se utkala Lvíčata ještě těsně před Štědrým dnem už v rámci třetí čtvrtiny, ze které je odehráno pět klání. Poučili se tedy Lvi? “Poslední zápas před Vánocemi jsme hráli v Boleslavi, vedli jsme 2:1 a i když nás Boleslav tlačila, měli jsme ho dovést do konce za tohoto stavu. Místo toho jsme si nechali dát v prvním střídání třetí třetiny gól na 2:2 a sedm vteřin před koncem na 2:3. Kdybychom tyto chyby nedělali, hráli bychom nahoře jako s loňskou devátou třídou, i když ten tým byl přece jenom silnější a kvalitnější,“ kritizuje taktickou nevyzrálost a stále se v myšlenkách vrací do loňského úspěšného roku deváťáků. Zmiňuje ale jiný úspěch. Máme šest hráčů v krajském výběru ročníku 1992, což tady dlouho nebylo a myslím, že je to velmi slušné,“ dodává.

K osobním chybám svých oveček se ale znovu vrací. “Zatím je to jen žákovská soutěž, kluci mají poslední možnost se to odnaučit, ale příští rok v dorostu už takové chyby dělat nesmějí. My doufáme, že budou moct hrát dorosteneckou extraligu, ale budou to mít hodně těžké. Teď v lednu budou dostávat šanci trénovat s dorostem. Ten je, doufáme, zachráněn,“ přeje dorostencům. Co je silnou a také slabou stránkou celého týmu, prozrazuje ihned poté. “Když jsme v kompletním složení, jsme s to vyhrávat. Jakmile v něm ale nejsme, někteří hráči nejsou schopni hrát o nejvyšší příčky. Máme dva tři schopné rozhodovat zápasy, a když se podíváte na kanadské bodování, i když je to jen jedna stránka věci, tak tam není více hráčů, kteří by měli přes deset branek po polovině soutěže. A to značí, že máme problémy se střeleckou aktivitou hlavně pravých křídel. Proto nedáme silným soupeřům pět a více branek a taháme se s nimi o gól,“ vysvětluje lodivod.

Osmá třída

U osmáků je situace podobná, tabulkově jsou ale mladší spolužáci o krok výš. “Oproti první čtvrtině jsme prohráli o zápas méně, na druhou stranu jsme poslední tři zápasy (PZ Kladno, Litvínov a Liberec, pozn. autora) remizovali. Ale to byly spravedlivé remízy,“ hodnotí v krátkosti bilanci osmé třídy Jandera. Průběh těchto devíti podzimních kol nebyl nijak zvláštní a odlišný od devátých tříd. Bezbrankové prohry se Spartou a Pardubicemi, očekávané výhry a již zmiňované tři po sobě jdoucí remízy. U osmých tříd je zajímavější až začátek třetí čtvrtiny, o kterém Jandera horečně vypráví. “Porazili ze dna tabulky zvedající se Chomutov 4:3, ale potom nás postihl velký výpadek na Hvězdě Praha. Ta do té doby získala jediný bod, my jsme vedli 3:0, jasný zápas,“ naznačuje dramatickou zápletku. “Hvězda se nedostala ani za modrou čáru, ale během posledních dvou minut druhé třetiny jsme čtyřikrát inkasovali a do kabin odcházeli za stavu 3:4. Nepomohlo nic, kluci byli v takovém kolapsu, že jsme při každém střídání dostali gól. Po důrazné domluvě jsme zápas otočili, ale kvůli další individuální chybě jsme opět inkasovali a utkání skončilo 5:5,“ vypráví o nejzbytečnější bodové ztrátě sezony. Hvězda Praha má skutečně na kontě pouhopouhé tři body a se skórem 34:144 se krčí na zádi tabulky. Jak se ale říká, všechno zlé je k něčemu dobré. “To byla bodová ztráta, ale následující týden jsme si v kabině promluvili, chuť k tréninku byla úplně jiná a v dalším zápase doma, kdy jsme měli i trochu štěstí, jsme bojovali a porazili 3:2 Spartu, což je obrovský úspěch. Sparta jako lídr ztratila body jen s námi,“ poukazuje na druhou stranu mince. Bohatým vzali, chudým dali. “Po tomto utkání jsme měli možnost se bodově vyšvihnout, hostili jsme Pardubice. Paradoxem bylo, že když jsme byli v největším tlaku, mohli jsme skórovat a tlačili jsme, dvakrát jsme naopak inkasovali a zápas se otočil v náš neprospěch,“ popisuje nepochopitelný zkrat, za který hráče ale ani nijak kárat nemohl, snahu neupíral.

Osmá třída je v tabulce na čtvrté pozici se slušným sedmibodovým náskokem na PZ Kladno a snadno smazatelnou ztrátou dvou bodů na Liberecké. Proč jsou Lvíčata tam, kde jsou, si Jandera vysvětluje právě poslední ztrátou s Pardubicemi a přikládá ji velký důraz. “Ta asi rozhodla o tom, že o druhé místo a kvalifikaci na mistrovství republiky hrát nebudeme. Ale kdyby někdo před sezonou řekl, že budeme hrát o tyto příčky, nevěřili bychom mu. Loni tato třída získala málo přes dvacet bodů, letos jsme už ve třetí čtvrtině těsně pod hranicí bodů třiceti. Doufám, že nebudeme stagnovat, potvrdíme postavení, budeme se zlepšovat a doufat, že se Sparta ještě někdy zopakuje,“ hodnotí v závěru osmou třídu pozitivně a doufá v další úspěchy, kterých dokáže se svými svěřenci dosáhnout.

Vládne spokojenost, jak s bilancí deváťáků tak osmáků. Co se juniorů a dorostenců týče, jejich sen je téměř splněn. Chybí jen pár bodů a je rozhodnuto o extraligové příslušnosti těchto celků i pro příští rok. “Situace v dorostu a juniorech je velmi dobrá. Měli jsme trenérskou radu a shodli jsme se, že kluci teď budou chodit trénovat se staršími, to je přirozené. Dnes (27.12., pozn. autora) jde s osmáky na led jedna lajna ze sedmičky, osmáci chodí průběžně na tréninky deváťáků a asi šest hráčů ročníku 1992 bude během svátků a podle potřeb i v lednu trénovat s dorostem. Už teď se rozhoduje, kluci si na vyšší kategorie musí přivyknout a ukázat, jestli na to mají. Nejdříve ale musí samozřejmě patřit mezi nejlepší ve svém ročníku,“ mluví o využití přívětivé situace a uzavírá rozhovor šéftrenér mládeže v Ústí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ústí nad Labem - Všichni trenéři se již těší na nejmladší hráče našeho klubu HC Slovan Ústí nad Labem. Velmi rádi uvítáme do kolektivu i nové tváře, které zatím nemají s hokejem zkušenosti. Tréninky jsou vedeny kvalifikovanými trenéry a trenérkami převážně formou her a soutěží. Našim cílem je naučit děti všestranné sportovní přípravě (obratnost, rychlost, koordinace a další pohybové dovednosti). Důležité je také pro nás, aby se děti při tréninku bavily a měli radost z pohybu. Na tréninky, které budou v měsíci květnu a červnu probíhat suchou formou, mohou přijít kluci i holky ročníku 2017 a mladší. S tréninky začínáme dne 2.5.2024. Trénovat budeme vždy ve středu od 17:30 do 18:30 hod na umělé ploše uvnitř zimním stadionu (místo ledu), druhý trénink bude vždy ve čtvrtek od 15:00 do 16:00 hod na umělé trávě naproti zimnímu stadionu. Sraz s trenéry bude vždy 15 minut před tréninkem na který potřebujete pouze sportovní oblečení, sportovní obuv a láhev s pitím. V případě jakýchkoliv dotazů kontaktujte telefonicky hlavního trenéra základny Václava Drahoráda na 725 550 601. Trenéři a trenérky se na všechny sportovce již těší.

  • Ústí nad Labem - Dorost Slovanu, který v letošní sezoně nastupoval v lize dorostu ve skupině Západ zakončil sezonu 2023/2024 na sedmém místě tabulky a splnil tak své předsezónní cíle. Uplynulou sezonu zhodnotil ústecký odchovanec a trenér této kategorie Lukáš Místecký.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže