Ú s t í n/L. - Je za polovinou své třetí sezony u Ústeckých Lvů. Pavel Hynek v obou předešlých se svým týmem přepisoval historii klubu. Poté, co v předloňské sezoně to dotáhli Lvi až do finále, loni dokonce v úplně nejúspěšnější sezoně ústeckého hokeje samostatné České republiky dosáhli na titul vítěze první ligy. Jen neúspěšná baráž se Vsetínem kalí vzpomínky na poslední ročník. Od loňska mu na trenérské lavici pomáhá Vladimír Evan. S oběma jsme rozebírali jejich minulost, jejich řemesla a vyhlídky do budoucna.
Pavel Hynek

Trenérská historie
1992 – 1996 Sparta Praha – mládež
1997 – 1999 Beroun – senioři (1. liga, hlavní trenér)
1999 – 2003 Sparta Praha – senioři (Extraliga, asistent trenéra)
2004 – 2005 Litvínov - senioři (Extraliga, asistent trenéra)
2004 - ??? HC Slovan Ústečtí Lvi (1. liga, hlavní trenér)
Reprezentace
1995 – 1997 ČR „16-18“
2000 – 2002 ČR „20“
Největší trenérské úspěchy
1993 Juniorský mistr ČR(Sparta Praha)
2000, 2001 Seniorský mistr ČR (Sparta Praha)
2001 Mistr světa „20“ (ČR)
2006 Vítězství 1. ligy (Ústí n.L.)

Vladimír Evan

Trenérská historie
1992 – 1995 Kladno – mládež
1995 – 1997 Kralupy n.V. – mládež
1997 – 1998 Kralupy n.V. – senioři (1. liga, asistent trenéra)
1998 – 1999 Beroun - senioři (1. liga, asistent trenéra)
1999 - 2000 Příbram – senioři (2. liga, hlavní trenér)
2001 – 2002 Kladno – junioři (1. liga, hlavní trenér)
2002 – 2005 Kladno – senioři (Extraliga, asistent trenéra)
2005 - ??? HC Slovan Ústečtí Lvi (1. liga, asistent trenéra)
Největší trenérské úspěchy
1995 Źákovský mistr 9. tř.
2003 Postup do extraligy (Kladno)
2005 Semifinále extraligy juniorů (Kladno)
2006 Vítězství 1. ligy (Ústí n.L.)

Jak začala vaše hráčská a trenérská kariéra, jak jste se k trénování dostali?
HYNEK: Já jsem od šesti do osmnácti hrál za Spartu. Poté v seniorech při studiu FTVS druhou národní ligu. V rámci praxe na škole jsem už souběžně trénoval. Po ukončení studia jsem začínal u juniorky Sparty s Františkem Výborným a měl jsem na starosti všechna mládežnická mužstva Sparty.

EVAN: Já jsem hrál na Kladně od roku 1969 do roku 1982, pak jsem odešel na vojnu a vrátil se do Poldi Kladno. Kariéra je nastíněna v tabulkách; pozn. red.

Dlouho jste stál na střídačce jako asistent, ale do Ústí už jste šel na pozici hlavního trenéra, byla to pro vás velká změna?
HYNEK: Já jsem měl štěstí na kolegy i před tím, ať už to byli třeba František Výborný nebo Václav Sýkora. Oni mi dávali jako asistentovi prostor, takže jsem nebyl nevyužitý. Abych řekl pravdu, nevidím ve změně pozice z asistenta na hlavního trenéra žádnou zásadní změnu.

Jenom pro medaile to neděláte

Můžete popsat, jak funguje nyní vaše trenérská spolupráce.
HYNEK: Fungujeme jako rovnocenná dvojice, já posílám na led útočníky, Láďa posílá beky. Všechny ostatní věci ale řešíme spolu, od sestavy až po zásadní problémy.

EVAN: Ta spolupráce je nutná, každopádně rozhodující slovo k hráčům je od Pavla. My se můžeme bavit o všem, říci si své názory, ale konečné slovo má hlavní trenér. Tak je to všude.

Získal jste titul se Spartou, vyhrál první ligu s Ústím, úspěchy jste slavil i s juniorskou reprezentací, na svůj věk máte dost skalpů…
HYNEK: Hokej není jenom o úspěších, protože těch neúspěchů je mnohem víc. Občas se podaří něco vyhrát a člověk je rád, že je u toho. Vy zmiňujete medaile, ale já si například stejně vážím trénování v Berouně, kde byl pátý nejmenší rozpočet v lize a my jsme skončili třetí, nechali jsme za sebou mnohem nabitější mužstva a toho si vážím víc! Jenom pro ně to neděláte. V mládeži máte největší radost z toho, že vychováte nějakého hráče a on se později dostane do velkého hokeje. Z Berouna se někteří hráči dostali do extraligy a to vám přinese pocit z dobře vykonané práce. I když samozřejmě každý, byť malý úspěch potěší. Ale jinak se trenérská práce nedá počítat na nějaké medaile.

Nejsme zastánci sáhodlouhých mítinků u videa

Diváci uvidí dvě hodiny zápas, můžou přijít na trénink, ale můžete nastínit, co dále obnáší práce trenérů? Třeba taková, která „není tolik vidět“, jaká je v letní přípravě, jak využíváte třeba video?
HYNEK: Samozřejmě v letní přípravě je to jiné. Trénujete třikrát týdně dvoufázově a využíváte všech potřebných sportovišť. Nejnáročnější příprava je ke konci července a začátkem srpna, když se dvakrát denně chodí na led a ještě do posilovny. V tomto období se příprava omezuje na plánování tréninkových jednotek. Až pak následuje míchání sestavou při přípravných zápasech. Kolem dvacátého srpna už jsou tréninkové dávky menší, všechno směřuje spíš k zápasům, dolaďuje se. V sezoně je pak už zaběhnutý rytmus. Jde jen o to, jestli je vložené pondělí nebo ne. Co se týče sledování videa, tak my nejsme zastánci nějakých sáhodlouhých mítinků, na kterých bychom si pouštěli kazety. Samozřejmě si video nebo DVD pustíme, ale zápas rozebíráme spíš s jednotlivými hráči nebo pětkami. Společných videí bylo v minulé sezoně minimum.

EVAN: Trenéřina nejsou dvě hodiny zápasu nebo dvě hodiny tréninku. Práce kolem mužstva je víc. Je to například příprava tréninkových jednotek, rozbory soupeřů, sledování seniorské extraligy, kterou se snažíme v jejích dnech úterý, pátek, neděle sledovat. Trenéřina je vlastně celoroční práce, která vás musí bavit. Je plno věcí, kterých není vidět.

Když hrajete v sobotu večer, jak přesně probíhají dny do dalšího zápasu?
EVAN: Nám se v sezoně třeba několikrát stalo, že přijedeme ze zápasu v jednu ráno. S Pavlem si sedneme do kabiny a koukáme do tří na video. Pak jdeme spát a v devět ráno už tu musíme být zase na tréninku, protože některé věci je třeba řešit hned.

HYNEK: Sled zápasů je ale v sezoně tak rychlý, že pokud hrajete pondělí, středa, sobota, stačíte udělat mezi zápasy lehký trénink. Uděláte korektury v sestavě podle zdravotního stravu a výkonnosti a směřujete do dalšího zápasu. Ani video neřešíte pořád. Na to se podíváme my s Láďou a občas na něco upozorníme některé hráče nebo se v tréninku pak zaměřujete na věci, které nám v tom zápase nešly. Když pak proběhne první čtvrtina soutěže a chystáte se na druhou, na videu se třeba ještě podíváte na soupeře, ale spíš se koukáte do poznámek z jiných utkání, ve kterých máte jeho charakteristické rysy. Občas se stihnete podívat někam na extraligu, ať už sháníte posily nebo sledujete hráče nebo se prostě jen tak jdete podívat na jiný hokej.

EVAN: A co se týče hráčů a toho rychlého tempa, musíte se také věnovat regeneraci, uzdravování drobných šrámů. Hráči měli poslední volno první víkend v září a pak budou mít volný víkend až někdy v dubnu. Se začátkem soutěže tu jsou vlastně hned Vánoce. Když se to rozjede, tak to pak letí strašně rychle.

Pokud trenér vydrží u mužstva dva roky, je to úspěch

Z loňska jste sice na stejném místě, ale v podstatě trénujete úplně jiný tým. Vyhovuje vám to nebo vám chybí více koncepční práce?
HYNEK: Tady se obměnil kádr hodně a to bylo specifikum loňské sezony, kdy jsme došli až do baráže, někteří hráči se vrátili z hostování do mateřských klubů nebo přestoupili jinam. To je ale realita a vy s tím nic neuděláte. Ale i tak si myslím, že to je trend dnešního hokeje a že v současné době ani není možné mít mužstvo pohromadě. Podívejte se na extraligu, pohromadě je snad jen Slavie. Nás mrzí, že odsud odešli Roman Červenka, který bude hrát letos už extraligu, nebo Aleš Pavlas s Jirkou Kuchlerem.

EVAN: Koncepce je dnes těžká, protože vám odchází každý rok pět šest hráčů. Koncepčně se dá třeba pracovat v nějakém klubu, kde nejsou okamžité ambice. Když chcete úspěch, nedá se hovořit o koncepci ve stavbě mužstva. Něco jiného je to u mládeže, tam je dlouhodobá koncepční práce důležitá- Mládež je běh na dlouhou trať.

HYNEK: Koncepce profesionálních trenérů u seniorů je hrozně těžká, protože podle mě, pokud trenér vydrží u jednoho mužstva dva roky, tak je to úspěch. Opět se podívejte na extraligu, tam během sezony padne polovina trenérů.

Prošli jste několika kluby, jak hodnotíte ten ústecký co se týče zázemí a podmínek?
HYNEK: Každý rok je tu určitý progres, zázemí celkově je na první ligu nadstandardní a myslím, že v tom předčíme i některé extraligové kluby.

Z každé porážky se musíte umět poučit

V extralize, podívejme se třeba na Pardubice, mají týmy realizační tým mnohem širší, v Ústí je jen generální manažer, marketingový asistent a sekretář, není to málo?
HYNEK: Vy zmiňujete Pardubice, ale třeba na Kladně to také dělají v pár lidech a já myslím, že tady na prvoligové poměry je vše na standardní úrovni.

Zmítají se vám v hlavách ještě stále vzpomínky na minulou sezonu?
HYNEK: Já se v myšlenkách k uplynulé sezoně pořád vracím a přemýšlím, co se mohlo udělat jinak. Poslední krok jsme neudělali a od extraligy nás opravdu dělila jedna střela. Začnete to rozebírat ze všech stran a úhlů, hledat příčiny a stejně skončíte u toho, že jste si to měli uhrát sami.

Z čeho dalšího se lze poučit? Třeba se prohrálo dvakrát s Jindřichovým Hradcem...
HYNEK: Z každé porážky se musíte umět poučit a my jsme neprohráli jenom s Jindřichovým Hradcem. Když k utkání nepřistoupíte tak, jak máte, tak neporazíte ani o třídu slabšího soupeře. Každý si z porážky musí vzít to svoje.

EVAN: Tady se stalo, že nás někdo porazil, ale pak nevyhrál pět zápasů za sebou se soupeři, se kterými bodovat měl.

Jak jste vnímali mediální pozornost a zájem o baráž? Nebyla podle v Ústí, na to, že hrálo ji hrálo vůbec poprvé, malá?
HYNEK: Já myslím, že mediální pozornost byla stejná jako v minulých sezonách u jiných mužstev. Letos možná o to větší, že to vysílala ČT4. My jsme byli ale v takovém pracovním tempu a byli jsme tu třeba dlouho do noci, takže nás mediální zájem nijak nezajímal.

Mužstvo je jako živý organismus

Které týmy předpokládáte, že budou letos vašimi největšími soupeři?
HYNEK: Uvidíme, jaké postaví kádry mužstva, o kterých nemáme přehled. Ale kvalitní bude Boleslav, Brno, Chomutov. Hradec bude nevyzpytatelný. A může někdo překvapit tak jako loni třeba Havířov. Bude se to ale lámat okolo Vánoc, kdy se projeví kvalita. Já si jenom přeji, abychom měli lepší začátek. My se samozřejmě rutinně koukáme po ostatních, ale zaměřujeme se hlavně na sebe. rozhovor je z konce září; pozn. red.

Tým máte z poloviny nový, jde ho už nyní hodnotit V čem je proti loňskému jiný?
HYNEK: Ono je těžké ta mužstva porovnávat. To loňské si muselo projít celou soutěží, play-off až do baráže, muselo překonat nějaké krize a překážky. Letošní mužstvo si to musí teprve projít. Až když se třeba nebude dařit, tam se ukáže síla mužstva. To loňské mužstvo házeli všichni do koše po prvním prohraném zápase finále. A pak jsme Boleslav třikrát porazili. Vždycky kecají nejvíc ti, kdo na ledě nikdy nestáli. A to myslím i všechny hokejové odborníky, „chodbové“ funkcionáře a jiné chytráky. Tohle mužstvo, si myslím, odolnost prokázalo a vyválčilo si to. Teď je tu polovina hráčů nových a mužstvo je jako živý organizmus. Vyvíjí se. Kolikrát se v extralize stalo, že se skoupili nejlepší hráči, ale tým si třeba nesedne po lidské stránce a kvalita je pak poloviční.

EVAN: Na morální stránku hledíme i při výběru hráčů. On je kolikrát charakter víc než hráčské umění, a proto vybíráme i podle charakteru, což je důležité pro kabinu.

Motivace je pořád stejná, chceme vyhrát

Chybí vám v realizačním týmu sportovní manažer? A jak hodně se zapojujete do jednání o příchodu hráčů? Neubírá vám to pak síly?
HYNEK: Já když jsem byl třeba na Spartě, tak tam do složení kádru trenéři nemluvili. Pak se to jednou změnilo a ty pravomoci měli, pak zase neměli. Ale tady mi vyhovuje, že si můžeme hráče sami vybírat.

EVAN: Trenér má zodpovědnost za mužstvo, tak by měl mít také možnost si hráče sám vybírat.

HYNEK: Poslední dva roky jsem domlouval hráče a jejich smlouvy asi u devadesáti procent příchodů, ale síly mi to nebralo. Spíš mi bere síly jednání s agenty, protože si člověk připadá, jako by kupoval hráče z NHL. Ale upřímně řečeno, mně to vyhovuje a sportovní manažer mi nechybí. Jediné, co je na tom špatný, že když vám skončí sezona a všichni mají volno, tak vy obtelefonováváte a objíždíte hráče a rozhodujete se, jestli ho chcete nebo nechcete. Faktem ale zůstává, že dobrý sportovní manažer je do budoucna v klubu potřeba.

Ovlivní nějak motivaci mužstva to, že si může od letoška vlastními silami vyhrát „pouze“ vítěze první ligy, nikoliv extraligu, jejíž získání bude už v papírové formě?
HYNEK: Ta motivace je pořád stejná, my chceme vyhrát první ligu a do extraligy postoupit můžeme. Stačí splnit licenční podmínky a můžeme hrát extraligu.

Ovlivní uzavření první ligy kvalitu jejich zápasů? Co třeba týmy, které nebudou mít šanci zasáhnout do play off.
HYNEK: To samé máte v extralize, i tam se občas hrají zápasy horší úrovně a když hrajou týmy ze spodu tabulky, tak se na to nedá dívat. Pro prvního v extralize je také těžké jet k poslednímu a nabudit se na ně, když víte, že je o dvacet bodů dole. A také tam bylo dost překvapivých výsledků.

EVAN: A co se týče ostatních klubů, kteří se nebudou pohybovat v play-off, budou moci bez rizika sestupu zůstat dole a budovat mužstvo, pracovat koncepčně, jak jsme už říkali.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ústí nad Labem - Všichni trenéři se již těší na nejmladší hráče našeho klubu HC Slovan Ústí nad Labem. Velmi rádi uvítáme do kolektivu i nové tváře, které zatím nemají s hokejem zkušenosti. Tréninky jsou vedeny kvalifikovanými trenéry a trenérkami převážně formou her a soutěží. Našim cílem je naučit děti všestranné sportovní přípravě (obratnost, rychlost, koordinace a další pohybové dovednosti). Důležité je také pro nás, aby se děti při tréninku bavily a měli radost z pohybu. Na tréninky, které budou v měsíci květnu a červnu probíhat suchou formou, mohou přijít kluci i holky ročníku 2017 a mladší. S tréninky začínáme dne 2.5.2024. Trénovat budeme vždy ve středu od 17:30 do 18:30 hod na umělé ploše uvnitř zimním stadionu (místo ledu), druhý trénink bude vždy ve čtvrtek od 15:00 do 16:00 hod na umělé trávě naproti zimnímu stadionu. Sraz s trenéry bude vždy 15 minut před tréninkem na který potřebujete pouze sportovní oblečení, sportovní obuv a láhev s pitím. V případě jakýchkoliv dotazů kontaktujte telefonicky hlavního trenéra základny Václava Drahoráda na 725 550 601. Trenéři a trenérky se na všechny sportovce již těší.

  • Ústí nad Labem - Dorost Slovanu, který v letošní sezoně nastupoval v lize dorostu ve skupině Západ zakončil sezonu 2023/2024 na sedmém místě tabulky a splnil tak své předsezónní cíle. Uplynulou sezonu zhodnotil ústecký odchovanec a trenér této kategorie Lukáš Místecký.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže