Ú s t í n/L. - Uplynulý ročník nemá za 60 let ústeckého hokeje obdoby. Suverénní počínání v 1. lize, vítězná jízda v play-off a tuhé boje v baráži se Vsetínem. Ústečtí Lvi splnili úkol. Nemalá část tohoto úspěchu leží na bedrech generálního manažera ústeckého klubu, Davida Šaffera. Jaká byla v jeho očích sezóna 2005/2006, jaká bude další strategie klubu? Dozvíte se v našem rozhovoru.
Právě skončená sezóna se zapíše jako ta nejúspěšnější v historii klubu. Do absolutní dokonalosti chyběla jen úspěšná baráž. Co nakonec rozhodlo o jejím vítězi?
Baráž byl poslední krok, který zbýval, abychom mohli hrát nejvyšší soutěž. Jsou hlasy, které tvrdí, že byl lepší Vsetín, jsou hlasy, které tvrdí opak. Podle mého názoru to byla vyrovnaná série, ve které se štěstí přiklonilo ke Vsetínu. Svou roli sehrála i zkušenost z extraligy, která byla na straně soupeře. My jsme měli smůlu k koncovce, což bylo rozhodující, protože samozřejmě vyhrává ten, kdo vstřelí více branek.

Po baráži se vsetínští hráči nechali slyšet, že v jejich prospěch rozhodla větší bojovnost a nasazení.
Určitě klobouk dolů před tím, jak se Vsetínští semkli i za těch problémů, které tam panují. Ale řekl bych, že s bojovností to bylo podobné i u nás. Naši hráči to měli bezpochyby usazené v duši, že chtějí také vyhrát. Rozhodně odmítám názory některých vsetínských hráčů, že ústečtí hráči přijeli do Vsetína s nosem nahoře.

Konečnému výsledku baráže možná přispělo i to, že klíčoví hráči Slovanu v základní části a play-off se nedokázali proti Vsetínu prakticky vůbec prosadit.
Nemám pocit, že by ti dotyční hráči nechtěli. Myslím si, že to byla otázka sportovní stránky, ať už té fyzické či herní složky. Možná jim prostě došly fyzické síly a že jim to, jak se říká, „nelepilo“. Rozhodně jsme spoléhali na to, že si povedou v baráži podobně jako v základní části nebo v play-off. Proti Vsetínu je tedy zastoupili jiní, ale bohužel ne v takové míře, jako se těm dotyčným hráčům dařilo před baráží.

Je možnost, že by se extraliga dostala do Ústí i cestou nákupu licence od Vsetína?
Vratislav Kulhánek (předseda ČSLH - pozn. aut.) je až do neděle na dovolené, ale poté by měl tu situaci řešit. Vsetín má údajně do konce dubna doložit, zda je schopný dostát svým finančním závazkům. K dané situaci by se měla nějakým způsobem postavit i APK a daný problém rozebrat. Já o tom nechci nijak spekulovat, nemám informace o tom, jaké jsou ve Vsetíně problémy a jak se APK rozhodne. A přiznám se, že mně to příliš nezajímá. My se soustředíme na novou sezónu. V současnosti je pro nás prioritou zahájit letní přípravu, nechceme pak narychlo shánět nové hráče. Už dnes je ta situace docela těžká, trh s hráči je rozebrán. Navíc nám extraligové týmy chtějí přetáhnout dobré hráče, což je svým způsobem sportovní a obchodní boj.

Zmínil jste tu APK, s kterou jste letos byl několikrát konfrontován, například v souvislosti s nutností doložit účast juniorů či dorostenců v extralize. Jak byste přiblížil ty vzájemné vztahy?
Jedná se o střet zájmů a skupin, které dělají svou práci. Mám na mysli APK versus 1.liga ČR. Byly dané podmínky, my jsme se k nim museli nějak postavit. Každý dělal, co mohl a hájil své zájmy. Obě protistrany se k daným problémům stavily po svém. Nedá se říct, že by mi to nějakým způsobem komplikovalo práci. Člověk s tím počítá. Patří to k tomu.

Kdybychom se vrátili na začátek, tak Ústí nemělo dvakrát oslnivý start v 1. lize. Po 6. kole okupoval Slovan až 7. příčku. Jak jste prožíval ta úvodní kola, kdy se Ústí nedařilo podle očekávání?
Bylo to o tom, že se mužstvo muselo sehrát. Nejednalo se o nic kritického. Od 15. kola jsme soutěž vedli. Poté jsme dali jasně najevo, že se tu hraje dobrý hokej.

Základní část vyhrál Slovan s luxusním náskokem. Mužstvo se však nevyhnulo výpadkům, což je sice běžné, ale například porážky od Jindřichova Hradce Vás určitě nenechaly chladným.
Tak pokud s týmem, který nakonec sestoupil z 1. ligy, prohrajete polovinu odehraných zápasů, tak je to alarmující. V tuto chvíli nevím, jakým směrem bych tu obavu měl směřovat. Naši hráči to mohli podcenit, byli jsme také napadáni, že došlo z naší strany k jakési spekulaci. Teď už to těžko někdo zjistí. Hráči mají nárok na určitý výpadek, jen mě mrzí, že to bylo s mužstvem, které spadlo do 2. ligy. Je to ostuda, i když se na to v konečném účtování zapomíná.

Play-off zvládli ústečtí hráči také na výtečnou, ale úvodní finálová prohra s Boleslaví nenaznačovala ten nejšťastnější konec.
Bylo to lehce deprimující. Klíčové však bylo, že se kluci z toho oklepali a že druhý den šlo na led úplně jiné mužstvo. My jsme potom dokázali vyhrát tři utkání v řadě, z toho dvě v Boleslavi. Ze současného pohledu nešlo o nic fatálního.

Jak byste popsal své pocity, když jste ústeckým fanouškům mával na boleslavském stadionu trofejí pro vítěze 1. ligy, případně během následných oslav?
Pocit z toho, že jsme zvedli ten pohár nad hlavu a že jsme si na něj všichni sáhli, byl parádní. Přivítání s fanoušky před ústeckým zimákem a oslavy poté byly fantastické. V letošní sezóně jsme přepsali historii klubu. Z pohledu mé manažerské kariéry se jedná o naprostý vrchol a nejlepší výsledek.

Před sezónou se v mužstvu objevila řada nových tváří. Převládá při jejich hodnocení spokojenost?
Určitě. Noví hráči splnili to, co se od nich očekávalo. Za dobu, co působím u klubu, se snažíme každou novou sezónu postoupit o krok dál a zkvalitnit kádr. I letos se s tím musíme poprat, abychom znovu hráli špici 1. ligy.

Obstál Milan Antoš v roli kapitána?
Milan Antoš je veliká autorita. Roli kapitána splnil do puntíku, naprosto profesionálně. Super odehraná základní část a nejproduktivnější hráč play-off. Kvalitní vizitka. Odehraná baráž už tak špičkově nevypadala, nicméně Milan obstál.

A Roman Málek?
Roman je brankářský virtuóz. Je to člověk, který chce vyhrávat. Z výsledku baráže byl opravdu zklamaný. V klubu strávil dva a půl měsíce, stačil tu poznat hráče, trenéry a zázemí. 30. dubna se vrací do Plzně. My doufáme, že si na zdejší angažmá bude pamatovat a že se mu tu líbilo. A kdo ví, může se stát, že se tu Roman Málek znovu objeví.

Co budoucnost hráčů, kteří se dříve řadili mezi ty nejvíce oblíbené? Mám na mysli Václava Drábka, Milana Buďu a Lukáše Sáblíka.
Venca Drábek mě osobně zklamal. Ještě před koncem základní části podepsal smlouvu v Mladé Boleslavi. Ani mi to nebyl schopen říci osobně. Je to sice jeho věc, ale nebylo to od něj profesionální. Venca sem přišel s tím, že jednou by to mohl být extraligový bek. Za ta léta, která tu strávil, měl vynikající podmínky. Chovali jsme se k němu korektně. Ale tohle byla od něj rána pod pás. Odchází do Boleslavi a tím to končí.
Milan Buďa, který si prakticky přestup z Prostějova u mě vytelefonoval, tu tři roky působil, z toho skoro rok a půl marodil. Takhle bych to shrnul. Měl tu své světlé chvilky, jeho budoucnost budeme ještě řešit.
Lukáš Sáblík je kvalitní brankář. Minulý rok měl skvělý, podržel mužstvo vynikajícím způsobem. Letos také chytal dobře, ale jeho výkony se nerovnaly těm loňským. Lukáš je další případ, který se mě dotknul, kdy se svěřoval jihlavskému deníku se svými pocity ohledně příchodu Romana Málka, že to v kariéře ještě nezažil a podobné věci. Nemyslím si, že jsme Lukášovi někdy ublížili. Měl tu výborné podmínky, nemohl si absolutně na nic stěžovat. Dál to nehodlám rozebírat.

V průběhu základní části se tu objevili hráči také na hostování. Je u některých zájem, aby tu začali i nový ročník?
Eminentní zájem je o Vencu Eiselta. V současnosti řešíme i budoucnost Davida Hájka. Stále se jedná o hráče Berouna, respektive Kladna. Jedna stránka je jednání na úrovni klubů, druhá jsou porady s trenéry. Před chvílí jsem také hovořil s Vláďou Růžičkou o Romanu Červenkovi. My jsme dali Romanovi na srozuměnou, že pokud se bude Slavie rozhodovat o jeho působišti, takže bychom ho tu opět rádi přivítali. Vláďa Růžička je však připraven dát mu ve Slavii šanci.

Jaká je situace ohledně nových hráčských posil?
Díky tomu, že jsme skončili sezónu až v dubnu, tak je hráčský trh řádně rozebraný. Například Mladá Boleslav už v téhle chvíli stačila velmi posílit a její ambice budou v nadcházející sezóně vysoké. My se budeme snažit stabilizovat kádr a intenzivně se soustředit na mládež. Momentálně disponujeme juniorskou i dorosteneckou extraligou, družstvo 9. tříd skončilo 3. na mistrovství republiky. To jsou úspěchy, které naznačují, že bychom zde mohli vychovat hráče pro nejvyšší soutěž.

Je stále co zlepšovat ve vztahu klubu s fanoušky?
Jednoznačně. Já jsem poměrně kritický člověk. Určité mezery směrem od klubu k fanouškům tu vidím. Na druhou stranu můžu jen pět chválu k fanklubu. Byli úžasní. Já doufám, že budeme nacházet cestu i k ostatním divákům. To jsou velice důležité věci, které dělají klub klubem. Od různých rádoby fanoušků tu jsou narážky, jak bychom to měli zlepšit. Ale ona to není jednoduchá práce. Určitě se však zamýšlíme nad každým podnětem. Momentálně uvažujeme o posílení marketingu, kdy by k Přemkovi Zemanovi (marketingový asistent - pozn. aut.) přibyl ještě jeden člověk.

Jakým způsobem se odrazí účast mužstva v baráži na finanční situaci klubu?
Rozpočet se budeme snažit držet zhruba na stejné úrovni jako v uplynulé sezóně. Bude to samozřejmě záležet na městu a ostatních partnerech, ale zatím nemám žádné negativní odezvy. Pro sponzory by mělo být vítězství v 1. lize úspěchem. Další věcí je, že díky baráži se dostal stadion a jednotlivá loga partnerů do televize, jak v přímých přenosech, tak ze záznamu. Směrem k sponzorům je to v mých očích veliký počin. Všichni víme, jak jsou reklamy v televizi finančně náročné a vzhledem k tomu, že v našem případě to bylo automatické a zadarmo, tak by mohli být partneři spokojení.

Dlouho se v Ústí mluví o rekonstrukci střechy a multimediální kostce.
To jsou věci, o kterých by měli pohovořit spíše lidé ze stavebního odboru města. Podle mých informací rekonstrukce střechy už začala. Připravuje se i konstrukce na kostku a zatím nemám indicie, že by k té instalaci nemělo dojít. Vše běží, jak má a v polovině července by měl být zahájen zkušební provoz.

Pokračuje i hledání vhodného člověka na obsazení funkce sportovního manažera. Je reálné, aby se jí ujal Robert Kysela, jehož jméno bylo v jisté době s touto pozicí často skloňováno?
V tuto chvíli to není na pořadu dne, řešíme jiné záležitosti. Pozice sportovního manažera je i nadále v absenci, ale zatím to zvládáme, takže se nejedná o nic akutního. Do této funkce by měl přijít člověk protřelý v hokejovém prostředí, měl by se orientovat mezi většinou hráčů extraligy i 1. ligy. Očekává se, že bude znát také všechny agenty. To jsou věci, které člověk nikde nevyčte, ty si musí zažít. Největší persóna, která připadala v úvahu na tuto pozici v souvislosti s bojem o extraligu, byl Jaromír Látal. Ten nakonec skončil v Českých Budějovicích. Od té doby dělíme tuto práci mezi pana Slavíčka, trenéry a mě. Během uplynulé sezóny jsme získali nespočet zkušeností a kontaktů, což je k nezaplacení.

Vy jste deklaroval, že jednou ze stěžejních skutečností bude spolupráce s trenérem Pavlem Hynkem i v nadcházející sezóně. Už je situace kolem jeho osoby ujasněná?
S trenérem Hynkem jsme se domluvili na dalším působení u „A“ mužstva. Taktéž zůstává trenér Evan, jehož práce bude rozšířena o juniory a dorost.

Jaké budou cíle v sezóně 2006/2007?
Ze strany klubu bylo za poslední čtyři roky řečeno všechno. My se i nadále budeme snažit dělat práci kvalitně. Dnes je dle mého na tahu Mladá Boleslav. Naší snahou bude pohybovat se v 1. lize co nejvýše a uvidíme, jak to celé dopadne. Také je možné, že se v příštím roce baráž hrát nebude a vše bude záležet na splnění licenčních podmínek. Já bych to nechal otevřené. Cílem je předvádět našim fanouškům ten nejlepší hokej.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ústí nad Labem - Všichni trenéři se již těší na nejmladší hráče našeho klubu HC Slovan Ústí nad Labem. Velmi rádi uvítáme do kolektivu i nové tváře, které zatím nemají s hokejem zkušenosti. Tréninky jsou vedeny kvalifikovanými trenéry a trenérkami převážně formou her a soutěží. Našim cílem je naučit děti všestranné sportovní přípravě (obratnost, rychlost, koordinace a další pohybové dovednosti). Důležité je také pro nás, aby se děti při tréninku bavily a měli radost z pohybu. Na tréninky, které budou v měsíci květnu a červnu probíhat suchou formou, mohou přijít kluci i holky ročníku 2017 a mladší. S tréninky začínáme dne 2.5.2024. Trénovat budeme vždy ve středu od 17:30 do 18:30 hod na umělé ploše uvnitř zimním stadionu (místo ledu), druhý trénink bude vždy ve čtvrtek od 15:00 do 16:00 hod na umělé trávě naproti zimnímu stadionu. Sraz s trenéry bude vždy 15 minut před tréninkem na který potřebujete pouze sportovní oblečení, sportovní obuv a láhev s pitím. V případě jakýchkoliv dotazů kontaktujte telefonicky hlavního trenéra základny Václava Drahoráda na 725 550 601. Trenéři a trenérky se na všechny sportovce již těší.

  • Ústí nad Labem - Dorost Slovanu, který v letošní sezoně nastupoval v lize dorostu ve skupině Západ zakončil sezonu 2023/2024 na sedmém místě tabulky a splnil tak své předsezónní cíle. Uplynulou sezonu zhodnotil ústecký odchovanec a trenér této kategorie Lukáš Místecký.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže