Ú s t í n/L. - Právě dokráčeli v utkání s Kralupy v juniorské lize, druhé nejvyšší soutěži v republice, k snadné výhře. V sezóně již sedmnácté. Stále se perou o čelo s Kláštercem a drží postupovou figuru. Třetí Most však nebezpečně dotírá. O postupujících do finálové skupiny, z které vzejde nový účastník extraligy, se rozhodne nejpozději 3. března. „Čekat do posledního kola by bylo určitě velmi nepříjemné. Na druhou stranu, kdyby bylo rozhodnuto moc brzo, neumíme si představit, co by s mužstvem udělalo, kdyby třeba dva měsíce nehrálo pod žádným tlakem,“ tvrdí trenér ústeckých juniorů a druhý asistent u A týmu Vít Borůvka. V následném boji čtveřice o jediné postupové místo se začne od nuly.

Máte za sebou snadné vítězství nad Kralupy, dá se po výhře 9:0 týmu vůbec něco vytknout?
Vytknout se dá vždycky, ale v dnešním zápase to není účelem. Taky se potřebujeme dostat do nějaké pohody. Všechny zápasy hrajeme pod tlakem, že nechceme ztrácet body. Cílem je dostat se do finálové skupiny, to znamená být do druhého místa. Most má nepatrnou ztrátu, to je jeden víkend a vše může být jinak. Ať chceme, nebo nechceme pořád si hlídáme náskok a hrajeme pod tlakem a někdy nás to svazuje. I takové zápasy, kdy soupeři dáme víc gólů a zahrajeme si v pohodě, jsou důležité.

A co mohou takto jednoznačné zápasy mužstvu přinést?
Určitě mohou přinést takovou pohodu. Hráči se dostanou častěji do koncovky, dají góly. Začnou si víc věřit a mohou to přenést do těch utkání, která jsou vyrovnaná.

Jak hodnotíte kvalitu soutěže? Poslední mužstva soutěže jsou výrazně slabší, mezi šestým a sedmým místem je značný odstup…
Teď už to tak vypadá. Na začátku ty slabší mančafty jako Děčín, Kralupy byly schopny potrápit i lepší celky. Byly odpočinuté, ale nyní jsou v únavě a i tím, že mají málo natrénováno a nemají hráčskou kvalitu, se to projevuje. Ve třetích zápasech třeba Děčín nebo Kralupy už nestačily pohybem. Letos se po reorganizaci soutěž rozdělila na skupiny, ještě loni byly spojené. Souhlasím, že kvalita všech mužstev není taková, která by byla ku prospěchu.

Postupují první dva. Rozhodne se mezi Kláštercem, Mostem a vámi. Předpokládáte, že už nikdo jiný do postupového boje nepromluví?
Taky to tak vidíme. Stát se sice může všechno. Mohou přijít zranění, nemoci, ale ten náskok je tak velký… Stáhnout deset nebo dvanáct bodů už není sranda. To bychom museli začít vše prohrávat, ale věříme, že budeme pokračovat v úspěšné sezoně, kterou jsme nastartovali v létě.

Dosud jste tratili body při dvou porážkách a čtyřech remízách. Které ztráty mrzí nejvíc?
Určitě nevíc mrzí ztráta byť jen jednoho bodu doma s Mostem, kdy jsme o něj přišli shodou náhod, vlastní herní nedisciplinovaností a pustili jsme si Most zpátky na dosah. Taky si myslím, že body se daly uhrát v prvním zápase v Mostě, kde jsme sice prohráli, ale měli herně navrch. Na druhou stranu, když jsme tam hráli odvetu, tak jsme dvě třetiny tahali za kratší konec a až posledních deset minut je začali přehrávat. Pokud si Most vezme všechny hráče, co má k dispozici, je hodně silným soupeřem na naší úrovni.

Jak významně se projevuje, když můžete počítat s hráči, kteří nastupují v áčku jako Lopuski nebo Kloz?
Když Kloz přijde, je to posila. Lopuski bude po zranění k dispozici až někdy koncem února. Ten je tu ale hlavně do áčka. Všechno má vazbu na áčko a pokud se tam někdo zraní, je první na řadě Kloz. Ukázal, že je schopný odehrát kvalitní zápasy. Lopuskiho máme připraveného spíš, když se podaří postoupit mezi první dva. Na finálovou část. Tam v každém zápase půjde o všechno a chceme mít co největší kvaltu hráčů.

Nyní přišel do Slovanu mladý slávista Červenka, mohl by i on pomoci juniorům?
V současné době jsme o tom neuvažovali. Dohoda se Slávii je taková, že se musí zlepšovat. Jít nahoru tím, že bude hrát v kvalitním mužstvu dospělých. Uvidíme, jak se bude sezona odehrávat dál, pokud tu vůbec bude i v době, kdy bude sezóna vrcholit. Pokud by tu měl být, muselo by se jednat se Slávii, jestli vůbec souhlasí, aby tu za juniory nastupoval.

Na druhou stranu je někdo další mimo Kloze, kdo by mohl z juniorů nastoupit za áčko, třeba Bašta se objevoval přípravných zápasech…
Já říkám vždycky může hrát jen ten, koho trenér nechá hrát. Je to samozřejmě o šanci. Hráč, který by měl hrát za áčko musí být komplexně vybavený. Nestačí, že je šikovný na puku. Musí umět dobře bruslit, musí být rychle zpět v obraně a nesmí být riziko, že soupeř přes něj bude hrát a vytvářet si šance. Nechci říkat: Ten by mohl hrát, ten by nemohl hrát. Je to o příležitosti. Pokud ji hráč dostane, potom ji ale musí využít. V současné době, kdy áčko směřuje k těm nejvyšším metám, tedy myslím, že v letošní sezoně těžko někdo z juniorů bude dostávat příležitost.

Ani když bude A tým mít poměrně luxusní náskok, ani tak jste se nebavili, že bude možnost někoho stáhnout?
Samozřejmě jsme se o tom bavili, ale máme tu čtyři pětky kvalitních hráčů a kdyby tam šel někdo z juniorů, nebudeme nechávat zbytečně sedět kvalitního hráče…

V případě zranění…
To bude samozřejmě něco jiného, ale ta situace by musela nastat a pokud nenastane, kádr A mužstva je natolik silný, že další junior nemá šanci. Navíc liga juniorů je ještě o schůdek níž, nad námi je ještě juniorská extraliga, kdybychom ji hráli mohli by se hoši rozvíjet víc.

3. března je poslední kolo dlouhodobé soutěže, asi byste nechtěli mít nervy v boji o postup mezi první dva týmy až do konce…
Klášterec i Most jsou mužstva na naší úrovni. Zápasy s nimi mohou dopadnout jakkoli, nikdo není favoritem, ale čekat do posledního kola by bylo určitě velmi nepříjemné. Na druhou stranu, kdyby bylo rozhodnuto moc brzo, neumíme si představit, co by s mužstvem udělalo, kdyby třeba dva měsíce nehrálo pod žádným tlakem. Má to na dvě strany. Taky jsme to tu s áčkem, ještě v druhé národní, zažili. S velkým náskokem jsme vyhráli, přišla baráž a pak jsme nebyli schopni se nabudit na zápasy a hrát s takovým nasazením, jak by se hrát mělo.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Nestihli jste pořídit vstupenky na český tým? Nevadí! To ale neznamená, že už nemáte šanci v Praze a Ostravě na vlastní oči sledovat zahraniční hokejové superstar.

  • Armén Mikael Agateljan své sliby nenaplnil, ale ústecký hokej snad bude žít dál. Z bryndy se zadlužený klub pokusí vyvést nově založený spolek Slovan Ústečtí Lvi. „V této chvíli jsme jediný zájemce, kdo tady chce provozovat hokej na druholigové úrovni. Obrovským problémem jsou hokejové závazky ve výši zhruba 2,8 milionu korun. Ty musíme okamžitě uhradit a od toho se budou odvíjet další věci,“ říká předseda spolku Lukáš Vobecký.

  • V sezoně 2024 – 2025 bude pokračovat 2. liga pod názvem „Slovan Ústečtí Lvi“, jehož zástupci představili svoje plány na Valné hromadě držiteli licence.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže