Ústí n/L. - Vánoce jsou svátky klidu a míru. Ježíšek, stromeček, bramborový salát, kapr, koledy a dárky, to všechno jsou obecně známé symboly Vánoc. Daniel Boháč poodhalil něco ze svého soukromí. Podělil se s námi o zážitky z dětství, ale také o to jak bude vypadat letošní adventní čas druhého nejproduktivnějšího muže Slovanu: „Letos budu mít Ježíška nadvakrát.“

Veselé vánoční hody…

Když se řekne Vánoce, každý si představí něco jiného. Pro někoho tyto svátky znamenají příval jídla, dárků a alkoholu. Pro jiného naopak mohou představovat odpočinek a pohodu, nebo rodinné setkání, blízkost a pospolitost. Co znamenají Vánoce pro jednu z hlavních opor Ústeckých Lvů Daniela Boháče? „Jelikož mám tři děti, tak pro mě vánoce znamenají hodně. Za prvé je zase uvidím všechny najednou a za druhé je opravdu krásný pocit, když vidím děti, jak se radují z dárků. Což je prostě asi nejhezčí zážitek, jak vískají. Je to asi dva roky zpátky, když jsem měl děti tady, vidět jak vískají pod stromečkem, když rozbalí dárek, který tam chtěli najít. Takže nejdůležitější u nás je, že jsme celá rodina pohromadě, všude je rodinná pohoda. Atmosféru u nás tvoří bramborový salát, kapr a radost dětí. Také se snažíme dodržovat nějaké tradice, pouštíme lodičky z ořechů, lijeme olovo, chodíme krmit kačenky, a pokud teda nezaspím, tak chodíme i do kostela na půlnoční. “

Píše se rok 2013 a zbývá již jen pár dní do vánočních svátků. Jak budou vypadat u Dana? „Letos budu mít Ježíška nadvakrát, protože jedu do Opavy a s celou rodinou budu u rodičů. Jelikož děti z prvního manželství má exmanželka, beru si je hned po Vánocích, tak uděláme druhý Štědrý den Ústí o dva dny později. Nejvíc se těším na to, že budu mít Vánoce, jako za starých časů u rodičů.“

Ježíšek to vidí…

Většina z nás vzpomíná na Vánoce v dětství. Svátky se u dětí nesou ve znamení hromady pohádek, mlsání a čekání na Ježíška, na to až zvoneček konečně zazvoní. „Vánoce v dětství byly fantastické, měl jsem výborné rodiče a pohodové rodinné zázemí, takže jsem měl krásné Vánoce. Snažím se je dodržovat stejně i pro svoje děti. Byl jsem hodně nedočkavé dítě, zvlášť když si otec čtyřikrát přidával,“ popsal situaci, kterou jistě všichni dobře znají Daniel.

Dárky, dárky, dárky. Nejde jen o ty, které člověk najde pod stromečkem, ale i o ty, které musí pečlivě vybírat, shánět a kupovat. O co si napsal ústecký útočník a je už na nadílku připraven? „Rád bych dostal nový X-box. Nemám rád, když dostanu ponožky, i když je potřebuju. Jako malý jsem vždycky dělal rodičům alespoň jeden dárek ručně. Jinak rád dávám něco, co ten dotyčný ocení, co chce. Nákupy většinou nechávám na manželce. Ale mám na starosti koupit dárek pro ni, což letos asi zase nechám na poslední chvíli.“

Tati a bude mít ty zahnutý zuby nahoru?

Celý den se postit a večer zasednout ke slavnostní večeři? Nebo průběžně uzobávat cukroví a oželet zlaté prasátko? Dopřávají si hokejisté taktéž kopec bramborového salátu, řízek, klobásu? K tomuto tajemství nám pootevřel dveře Daniel Boháč. „Přes svátky v jídle trošku hřeším, ale snažím se nehřešit moc. Občas když to oči vidí, tak odolat nejde. Salát si dám, ale radši než řízek mám kapra. Půst samozřejmě oficiálně dodržuji,“ se smíchem popsal Dan.

Vymění Ústečtí Lvi během vánočních příprav hokejku za váleček, vykrajovátka nebo případně za prachovku a smeták? „Snažím se většinou někde zašít, ale občas jsem odhalen a musím pomáhat,“ posmutněle přiznal ústecký útočník.

Návrat do reality….

Po vánoční pohodě a hodování u slavnostního stolu čeká profesionální hokejisty zase tvrdý dril na ledě. „Myslím si, že na Štědrý den a ty dva následující svátky máme volno a pak budou tréninky. Většinou se trénuje hůř, protože jsem zase o něco těžší. Na zápasy hned po Novém roce už jsem zvyklej. Mám to v podstatě celý život, takže to pro mě není žádný problém,“ přiblížil tréninkový proces Daniel.

Jiný kraj, jiný mrav. Daniel si na vlastní kůži vyzkoušel americké povětří. Nevyměnil tam snad českého Ježíška za Santu Clause, a 24. prosince za ráno pětadvacátého? „Byl jsem tam tři roky. Dva roky, ještě v juniorce, jsem jezdil domů, kdy se lítalo na pět dní. Pak když jsem byl v Áčku, tak jsem slavil Vánoce tam. Myslím, že jsem si s sebou nic nepřinesl. Mám prostě rád české tradice.“

Rok se s rokem sešel a již brzy budeme otáčet stránky v novém kalendáři. Zatímco se noční obloha zaplní světelnými efekty zábavní pyrotechniky, internet se bude hemžit nejrůznějšími předsevzetími. Jak se se starým rokem rozloučí Dan Boháč? „Pojedu asi se všemi dětmi ke švagrové, sestře mojí manželky, která má taky dvě malé děti a tam to všichni oslavíme. Předsevzetí si občas dávám, ale většinou ho nedodržím. Letos mě zatím žádné nenapadlo, ale třeba na něco ještě do té doby přijdu,“přiznal barvu muž s osmičkou na zádech.

A na závěr jedno žlutomodré přání: „Ať se trochu zvedneme a v té tabulce ať se posuneme směrem nahoru.“

Autor fotografie: Miroslav Rosendorf

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Nestihli jste pořídit vstupenky na český tým? Nevadí! To ale neznamená, že už nemáte šanci v Praze a Ostravě na vlastní oči sledovat zahraniční hokejové superstar.

  • Armén Mikael Agateljan své sliby nenaplnil, ale ústecký hokej snad bude žít dál. Z bryndy se zadlužený klub pokusí vyvést nově založený spolek Slovan Ústečtí Lvi. „V této chvíli jsme jediný zájemce, kdo tady chce provozovat hokej na druholigové úrovni. Obrovským problémem jsou hokejové závazky ve výši zhruba 2,8 milionu korun. Ty musíme okamžitě uhradit a od toho se budou odvíjet další věci,“ říká předseda spolku Lukáš Vobecký.

  • V sezoně 2024 – 2025 bude pokračovat 2. liga pod názvem „Slovan Ústečtí Lvi“, jehož zástupci představili svoje plány na Valné hromadě držiteli licence.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže