Ústí nad Labem - Mládež a práce s mladými hokejisty je velmi důležitou a nedílnou součástí Slovanu. O pohledu na mládež a trenérech, jsme se bavili s šéftrenérem mládeže Michalem Kvášem.

Jakou zastáváte funkci ve Slovanu a co máte na starost?

Ve Slovanu jsem již devátým rokem a šéftrenérem mládeže 2 roky. Zodpovídám za tréninkovou náplň hráčů od základny do 9.třídy včetně trenérského kontrolingu.

Kde a jak probíhají tréninky mládeže v letní přípravě?

Využíváme především umělou plochu na zimním stadionu. Dále trénujeme na umělé trávě Army, která je v blízkosti zimního stadionu. V rámci tréninku chodíme i na Střížovický vrch. Starší kategorie mají k dispozici posilovnu přímo na zimním stadiónu. Tréninkové jednotky v každé kategorii probíhají v jiném režimu. Dá se říci, že nejmenší kategorie se učí všestrannému pohybovému rozvoji jako je běhaní, skákání, gymnastika, obratnost, házení s míčem apod. Starší kategorie mají tréninky již zaměřené na sílové schopnosti a dále pak rychlost a vytrvalost apod, aby byly dobře připraveni na sézonu.

Jste spokojen s počty hráčů a trenérů v mládežnických kategoriích?

Slovan má v základně okolo deseti trenérů, což je nezbytné pro rozvoj a učení každého dítěte. V základně nám dále pomáhají i bývalí hráči, dvě mladé krasobruslařky, které se především věnují bruslařské průpravě. Za poslední roky se nám společně s Václavem Drahorádem a dalšími trenéry navzdory Covidu, podařilo počtově naplnit nejmenší kategorie. Do základny nám děti stále přibývají, což je pro Slovan velice důležité. Nejmenším dětem zapůjčíme dle možností výstroj zdarma a start je pro ně v tomto směru přijatelný.

Jak jsou na tom žákovské kategorie?

Začnu od 9.třídy, která je poslední kategoríí při přechodu do dorostu. V té máme momentálně okolo dvaceti hráčů. V 8. třídě, kterou i trénuji, je 16 hráčů a musím říci, že tito hráči jsou v přístupu k tréninku opravdu skvělí (snad to nebudou číst, aby nepolevili – smích). Dále navazuje 7. třída a tedy ročník 2010. Tento ročník je velmi slušně počtově i kvalitativně zastoupen. Následují dva ročníky 2011 a 2012 je prozatím menší počet hráčů, ale věřím, že se s tím popereme a budeme se snažit tyto ročníky doplnit.

Jak vypadá trenérské obsazení pro příští sezónu?


Chtěl bych říci, že trenérská parta se u nás ustálila a každá kategorie má svého licencovaného trenéra. Jsem také rád, že všichni trenéři se chtějí vzdělávat a průběžně studují vyšší licence. Letos bude pro naše nejmenší hráče určitě velkým zpestřením i zapojení do tréninkového procesu Jaroslava Roubíka, který bude pomáhat především u mladších kategorií. S trenéry A týmu jsme se dohodli, že do tréninku mládeže budou chodit pomáhat i hráči A-týmu.

Kdo tedy v Ústí trénuje?

9. třída: Lukáš Místecký, Martin Štěpánek

SŽ A: Michal Kváš, Tomáš Tomek

SŽ B: Radek Ptáček, Václav Drahorád

MŽ A: Tomáš Tomek, Michal Kváš

MŽ B: Miloš Stibor, Radek Ptáček

4. třída: Petr Hnídek, Václav Drahorád

3. třída: Karel Císařovský, Vlastimil Davídek

2.třída : Michal Kváš, Václav Drahorád

Základna: hlavní trenér: Václav Drahorád, Michal Kváš, Jiří Volf, Vlastimil Davidek, Miloš Stibor, Martin Čejka, Elizabeth Lívařová, Ester Jelečičová, Martin Štěpánek, Jaroslav Roubík

Jak si vedete v konkurenci mládežnických týmů. Roste ve Slovanu hráč s potencionálem do A týmu?

Každá kategorie je na tom samozřejmě trochu jinak, ale dá se říci, že v kraji jsme konkurenceschopní. Naším cílem je připravit hráče tak, aby byli schopni hrát za náš dorost, který v letošní sezóně bude hrát velmi kvalitní ligu dorostu. Je přirozené, že se snažíme vychovat pro český hokej kvalitní hráče i s tím, že vysoce talentovaní hráči odcházejí do tymů sportovních akademií. Není to tak, že bychom vychováli hráče pro jiné kluby, ale je to přirozený a logický sportovní proces. Jestli se ptáte na talenty, tak samozřejmě i u nás vychováváme velmi kvalitní hráče, kteří jsou v současné době právě v akademiích a možná o nich v budou uslyšíme nebo se vrátí v budoucnu k nám zpět do Slovanu. Příkladem může být Kale Costa. Nechtěl bych mluvit jmenovitě, ale v rámci žákovských kategorií již letos odešli dva hráči do mládežnických akademií. Ve výběru U14 máme 2 hráče, kteří se dostali mezi 45 nejlepších hráčů z celé ČR. Myslím, že i v nižších kategoriích máme i mnoho dalších nadějných hráčů a hráček.

Mluvíte i o dívkách hájící barvy Slovanu?

Ano, v mládežnických kategoriích máme i dostatek dívek. V základně je jich kolem patnácti. Jsem rád, že i dívky jsou součástí mládežnických týmů a jednu hráčku máme v současnosti v reprezentaci U16 a to Veroniku Hujovou.

Co byste řekl závěrem?

Ve Slovanu máme přihlášené všechny mládežnické kategorie do soutěží ČSLH. V posledních letech se nám v kategoríích hlásí i hráči jiných týmů, i toto je pro nás známkou, že jdeme správnou cestou. Chtěl bych tímto pozvat i rodiče dětí ročníku 2015 a mladších, aby si tento vyjímečný sport přišli vyzkoušet a sami si má slova ověřili.

Naší vizí v mládeži není pouze výchova výborného hokejisty, ale hlavně je naším cílem detěm přinést zábavu, potěšení, uspokojení, vyniknutí, zklamání, vítězství, což vše přispívá k všeobecnému rozvoji sportovce.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Nestihli jste pořídit vstupenky na český tým? Nevadí! To ale neznamená, že už nemáte šanci v Praze a Ostravě na vlastní oči sledovat zahraniční hokejové superstar.

  • Armén Mikael Agateljan své sliby nenaplnil, ale ústecký hokej snad bude žít dál. Z bryndy se zadlužený klub pokusí vyvést nově založený spolek Slovan Ústečtí Lvi. „V této chvíli jsme jediný zájemce, kdo tady chce provozovat hokej na druholigové úrovni. Obrovským problémem jsou hokejové závazky ve výši zhruba 2,8 milionu korun. Ty musíme okamžitě uhradit a od toho se budou odvíjet další věci,“ říká předseda spolku Lukáš Vobecký.

  • V sezoně 2024 – 2025 bude pokračovat 2. liga pod názvem „Slovan Ústečtí Lvi“, jehož zástupci představili svoje plány na Valné hromadě držiteli licence.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže