Foto k zápasu">
Ú s t í n/L. - Ústecký Slovan na domácím ledě ani poosmé v řadě nezaváhal. V souboji lídrů první ligy porazil Havířov 4:1 a na čele se již pyšní čtyřbodovým náskokem. Utkání zlomil v právě končícím oslabení Aleš Vála. V závěru druhé třetiny přitlačili čtyři Lvi pětici Havířovských v jejich pásmu a ústecký bek ze zámku vytěžil ostrou ranou vítěznou trefu. Slovan tradičně začal náporem, z něhož vytěžil ve 12. minutě úvodní gól Fink. Ve třetí třetině pak náskok s přehledem hájil a dokonce navýšil. Úvodní nulu v sezoně zamítl ústeckému Zikmundovi čtyři a půl minuty před koncem Seman.
Foto k zápasu
st 9. 11. 2005
Ústecký Slovan s.r.o.
AZ Heimstaden Havířov
4:1 1:0, 1:0, 2:1

Branky a nahrávky: 12. Fink (Evan), 37. Vála (Grof, Pazourek), 46. Slížek (Sýkora, Kudrna Jiří), 58. Sýkora (Slížek, Kudrna Jan) - 56. Seman (Zdráhal). Rozhodčí: Vlček - Vitík, Hauser. Vyloučení: 4:5, navíc Divíšek (HAV) 10 min NESP. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 3617. Střely na branku: 37:26 (15:5, 10:11, 12:10). Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1.

Ústecký Slovan s.r.o.: Zikmund - Evan, Mazanec, Kudrna Jan, Zápotočný, Grof, Vála - Sýkora, Slížek, Kudrna Jiří - Klobouček, Pazourek, Antoš - Jankových, Fink, Klimt - Buďa, Kysela, Kuchler.

AZ Heimstaden Havířov: Novotný - Galvas, Zientek, Prokop, Malínský, Vavruša, Divíšek, Balčík - Žůrek, Zdráhal, Seman - Sedlák, Lipina, Mikšan - Hruška, Zdeněk, Rozum - Heider, Sprušil, Brynecký - Sikora.

Komentář

Z opatrnější první pětiminutovky vyvedla domácí spolupráce Jankových a Klimta, po které musel šikovnou Klimtovu teč vytěsňovat vyrážečkou gólman Panterů Novotný. Havířov se vážněji osmělil v 6. minutě, kdy po Mikšanově vybídnutí mířil z dobré pozice mimo tyče Zikmundovy svatyně Zdráhal. S postupujícím časem se jali bavit přítomné diváky hlavně domácí hráči. V 9. minutě to byl Buďa, který mohl díky Kyselově přiťuknutí poslat Lvy do vedení, Novotný však betonem skvěle zachránil. Několik dalších slibných příležitostí Slovanu se neuchytilo, a tak na sebe ve 12. minutě vzal odpovědnost Fink, jenž se podél levého hrazení sólojízdou dostal až před Novotného a nekompromisně pod víko zavěsil - 1:0. Vzápětí měl po chybě Malínského za brankou druhý gól na holi Kysela, ale Novotný se zaskočit nenechal. Havířovští se i po inkasované brance nadále soustředili na jištění prostoru před Novotným a do žádných útočných manévrů se rozhodně nehrnuli. Naopak s přicházející první přestávkou nebezpečně pálil Grof a na konci úvodního dějství se po Kyselově pasu mocně opřel do kotouče i Mazanec.

Úvodní okamžiky prostřední části naznačily, že hosté skutečně nenechali svůj útočný potenciál v Havířově a před Zikmundem začalo být o poznání veseleji. Domácího brankáře nenechali zahálet postupně Zdeněk, následně to zkusil bez přípravy po buly Zdráhal. Lvi odpověděli na zvýšenou snahu hostí lahůdkovou akcí z 27. minuty, na jejímž konci mířil do šibenice Jiří Kudrna, avšak Novotný se vytáhl ukázkovým semaforem. Skvělý zákrok hostujícího gólmana zastínil v příštích vteřinách Vavruša, po jehož krosčeku měli Lvi výhodu jednoho muže v poli. Přesilová hra ovšem domácím kýžené ovoce nepřinesla, na druhé straně tedy mohl po delší době postrašit Zikmunda Zdráhal. Oba celky se v těchto chvílích pouštěli čím dál tím častěji na ofenzivní výpravy, smyčku kolem soupeřovy obrany začali utahovat pevněji přeci jen domácí. Nejprve se v 36. minutě dral do šance Jankových, svůj blafák do bekhendu bohužel pro Ústí do úspěšného konce nedotáhl. Vlastní nevyužité šance nemusel dlouho litovat, neboť i ve čtyřech mužích si díky Válově přesné pumelici z levého kruhu mohli v čase 36:52 podruhé zakřičet “gól“ domácí. Do kabin se tak odcházelo po druhé siréně za stavu 2:0 z pohledu Ústeckých Lvů.

Ve třetí třetině se jako první připomněl Novotnému z bezprostřední blízkosti Jankových, v rychlém sledu zkoušel překvapit gólmana hostí švihem zpoza obránce Buďa. Aktivitu Lvů se pokusill faulem přibrzdit Prokop, jeho zákrok se ale Havířovu krutě nevyplatil. Ve 46. minutě se totiž dostal kotouč po přesilové ose Jiří Kudrna - Sýkora k úplně volnému Slížkovi, kterému nečinil problém vyšperkovat pohlednou kombinaci gólem na 3:0. Čtvrtý úspěch Lvů se rýsoval nedlouho po Slížkově zářezu, Buďa ovšem velkorysou přihrávku slezské obrany v gól nepřetavil. Agilní Lvi měli navrch i nadále, důkazem budiž Kyselova tyč po zaváhání havířovské defenzivy v 54. minutě. Jako blesk z čistého nebe tak působil gól Semana v probíhající 56. minutě. Mezi trojici Ústeckých se neohroženě vrhl Zdráhal, za sebou správně vytušil neobsazeného spoluhráče a nejlepší střelec 1. ligy tak nechal díky rychlému zápěstí svou vizitku i ve Lví aréně - 3:1. Eventuální snahu o zdramatizování zápasu ale velmi rychle zamítl výtečně hrající Sýkora, který téměř přes půl hřiště povozil na zádech jednoho z beků hostí a na konci své ztísněné pouti zamířil přesně pod Novotného vyrážečku - 4:1. Vítězné utkání pojistil v samotném závěru dvěma jistými zákroky Zikmund a v útrobách stadionu se tak mohlo začít slavit.

Ohlasy trenérů

Vladimír Evan (asistent Ústí n.L.): Byla to oboustranně hlavně taktická bitva, ve které oba celky ze začátku čekaly, kdo udělá první chybu. Víc se bránilo, než se útočilo a nakonec jsme byli šťastnější my. Na druhou stranu si myslím, že jsme ale byli dnes lepší než Havířov, téměř k ničemu jsme je nepustili a to vítězství bylo zasloužené, na obou stranách podmíněno výbornými výkony gólmanů, což dávalo utkání po dlouhou dobu nerozhodný ráz. Hráli jsme skvěle oslabení a Havířov se u nás neudržel v pásmu déle než deset vteřin. Naopak jsme v nich měli šance my. Máme poměrně širokou marodku, a tak doufáme, že se nám ať Pavlas nebo Jelínek dají během dvoudenní pauzy dohromady a po oddychu od zimního stadionu budeme chtít vítězství s Havířovem potvrdit v Hradci a s Brnem. Kromě Pavlase a Jelínka chyběl i Lopuski, který byl pozván do polské reprezentace a Kloz, jenž obdržel pozvánku do české „dvacítky“ na turnaj v Rusku. To nás velice potěšilo a je vidět, že pokud dostane mladý hráč v první lize šanci, tak si toho reprezentační trenéři všimnou. Po zápase s Jindřichovým Hradcem nám ten rychlý sled utkání vyhovoval, protože tam propadl celý tým od prvního po posledního hráče a na všechny padla deka.

Fotogalerie

Sdílet článek na sociálních sítích

Tabulka

P. TÝM Z B
1. Chomutov 42 105
2. Tábor 42 102
3. Příbram 42 94
4. Letňany 42 79
5. Děčín 42 70
6. Vrchlabí 42 69
7. Benátky n. J. 40 62
8. Kobra 40 58
9. Most 42 50
10. Cheb 40 48
11. Kralupy 40 44
12. Hronov 40 41
13. Ústí n. L. 42 40
14. Písek 40 38
15. Řisuty 40 24

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže