Slovan se v letošní sezóně musel podruhé sklonit před svým soupeřem. Na konci druhého dějství dostal Pantery do vedení Hruška, ve 48. minutě kontroval premiérovým gólem v lize ústecký kapitán Antoš. Ústí však znovu draze zaplatilo za nemohoucnost v koncovce. 36 sekund před závěrečnou sirénou potrestal hosty za dvě nevyužité přesilovky v závěru Zdráhal, a připravil tak Lvy o všechny body.
st 28. 9. 2005, AAA Auto Arena Havířov
AZ Heimstaden Havířov
Ústecký Slovan s.r.o.
2:1 0:0, 1:0, 1:1

Branky a nahrávky: 40. Hruška (Zdeněk), 60. Zdráhal (Hruška, Rozum) - 48. Antoš (Pazourek, Buďa). Rozhodčí: Šír - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 5:5. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2150. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1. Střely na branku: 27:43.

AZ Heimstaden Havířov: Novotný - Galvas, Zientek, Vrtík, Divíšek, Vavruša, Malinský - Seman, Zdráhal, Žůrek - Mikšan, Lipina, Brynecký - Rozum, Zdeněk, Hruška - Heider, Sprušil, Sikora.

Ústecký Slovan s.r.o.: Sáblík - Mazanec, Pavlas, Kudrna, Zápotočný, Vála, Drábek, Grof, Klobouček - Kuchler, Kysela, Slížek - Pazourek, Fink, Antoš - Sýkora, Klimt, Jankových - Kudrna, Buďa, Lopuski.

Komentář

V domácím dresu se představila nová posila, vsetínský Radim Hruška, který má vyřízen střídavý start a jeho angažování namísto zraněného Sedláka se v tomto utkání ukázalo jako klíčové. Právě Hruška totiž v prvních pěti minutách dvakrát prověřil Sáblíkovu pozornost. Na druhé straně se dostal v osmé minutě do velké šance Jankových, ale ani Novotný nemínil tak brzy pustit kotouč za svá záda. O minutu později zasáhl Sikora soupeře vysokou holí a hosté tak dostali možnost hrát poprvé s větším počtem hráčů. Jenže paradoxně si větší šance vypracovali domácí, kteří se dvakrát dostali do přečíslení 2 na 1. Poprvé neprošla Zdráhalova přihrávka na Žůrka, podruhé už se kotouč na hůl Mikšana dostal, ten však byl při zakončení faulován a síly na ledě byly vyrovnány. Když už byl havířovský hráč na ledě, vyslal na Sáblíka tvrdou navštívenku Galvas, ale hostující gólman byl pozorný. Pak přišly chvíle hostujících útočníků. Klimkovu střelu švihem zlikvidoval Novotný vyrážečkou, proti pohotovému pokusu Budi hned po vhazování pak předvedl ukázkový semafor. O chvíli později si jej pak Lopuski položil, ale přehodil i domácí klec. V 16. minutě se domácím povedlo vymanit z tlaku a Hruška vyslal z rohu přesný pas na osamoceného Rozuma, ten však jeho prudkou přihrávku nedokázal usměrnit za Sáblíkova záda.

V úvodu druhé části udělal chybu Sáblík, který při rozehrávce málem poslal kotouč přímo na hůl Lipiny, který měl před sebou jen prázdnou klec. Domácí začali druhou třetinu s chutí a při jejich dalším přečíslení zasáhl výborně samotný obránce Ústí, který vychýlil Zdeňkovu přihrávku a ta se k Rozumovi nedostala. Obrovskou šanci si připravil i produktivní první útok. Žůrek nahrál zpoza branky přesně Zdráhalovi, který ve výborné pozici trefil jen Sáblíka. Ve 27. minutě předvedl krásnou individuální akci Zdeněk, který se v útočném pásmu prokličkoval kolem tří hráčů, ale zblízka nedokázal překonat Sáblíka. V téže minutě pálil bez přípravy Žůrek, ale Sáblíkův beton byl na místě. Žůrek si vzápětí pomohl v obranném pásmu faulem nabídl tak hostům další přesilovku. Ti se v ní usadili v útočném pásmu, nepůjčili domácím kotouč, ale nevytvořili si stoprocentní příležitost. Když se domácím povedlo vyhodit, hosté byli na ledě v šesti a síly na ledě byly znovu srovnány. Ve 33. minutě vybojoval Seman pásmo, následně vyhrál vhazování a když míchal s kotoučem za brankou byl faulován a přesilovku hráli tentokrát Panteři. I domácí se usadili v pásmu, spustili kolotoč přihrávek, ale tu finální před branku beci vystihli a podařilo se jim kotouč vyhodit. V závěru třetiny přišli domácí o Žůrka, kterého trefil kotouč do obličeje a roztrhnul mu horní ret. I bez jednoho z klíčových hráčů domácí udeřili v poslední minutě. Ústí ztratilo kotouč a domácí se řítili tři na jediného obránce. Zdeněk sice zbrkle vystřelil z dálky, ale Sáblík kotouč vyrazil jen před sebe a v následné skrumáži se nejlépe orientoval Hruška a poprvé rozjásal domácí publikum. Zvýšit mohl hned vzápětí Malinský, ale s jeho střelou si brankář Ústí poradil.

V poslední třetině byla hra vyrovnaná jen prvních šest minut. Domácí v nich hráli přesilovku, ale tvrdá střela Vavruši od modré si cestu do sítě nenašla. Hosté získávali stále větší převahu. První velkou šanci spálil ve 43. minutě Fink, který měl sám před Novotným dost času zamířit, ale recept na něj nenašel. Poté co hosté přežili oslabení, udeřili. Obléhání domácí branky zakončil po přesné Zápotočného přihrávce z rohu tvrdou a přesnou střelou Antoš. Vyrovnávací branka dostala hosty na koně a jejich převaha byla místy drtivá. Obrovské šance spálili postupně Jankových, Kuchler a Buďa. Když se domácí dostali po delší době z pásma, málem se jim povedl brejk, ale přihrávka Bryneckého na Lipinu byla moc dlouhá. V posledních pěti minutách vyloučil rozhodčí domácím dva hráče ve dvouminutovém intervalu a domácí tak museli hrát závěr třetiny v oslabení. V prvním oslabení byl nejnebezpečnější akcí jen dělovka Mazance, kterou Novotný vyrazil a při druhém oslabení předvedl zákrok z kategorie zázračných. Slížek jej totiž za brankou perfektně zmátl pohybem, Novotný se přesunul k levé tyči a Slížek zasouval kotouč k pravé tyči do prázdné branky. Na poslední chvíli se tam však zjevil Novotného beton a kotouč zastavil. Domácí se ubránili a za pár okamžiků sami udeřili. Rozum zatáhl při přečíslení 3 na 2 kotouč do třetiny, přihrál Hruškovi, ten si počkal na ten nejvhodnější moment a připravil ideální pozici pro Zdráhala, který přesnou střelou k tyči znovu strhnul vedení na stranu domácích. Ti mohli ještě zvýšit, protože se po vhazování řítil na Sáblíku úplně sám Lipina, ale mezi betony mu kotouč neprotlačil. Hosté ještě stihli odvolat gólmana, ale domácí už si vítězství vzít nenechali.

Ohlasy trenérů

Jiří Režnar (trenér Havířova): „Dneska jsme vyhráli díky obrovské bojovnosti a měli jsme taky kousek štěstí. Upozorňovali jsme hráče, že musíme hrát aktivně a nesmíme jen bránit těsné vedení. My jsme se však brzo zatáhli a Ústí nás dostalo pod tlak. Ale zvládli jsme naštěstí i obě oslabení na konci utkání.“

Pavel Hynek (trenér Ústí n. L.): „Jsem samozřejmě zklamaný, že odjíždíme bez bodu, my jsme odehráli dobrou první třetinu, ve které jsme nedokázali využít tři gólové šance. Ve druhé třetině jsme přenechali iniciativu soupeři a inkasovali gól v závěru třetiny. Do poslední části jsme zredukovali hru na tři útoky, hráli jsme ji výborně, bylo to na jednu bránu. Dokázali jsme srovnat a měli i další šance, ale ani ve dvou přesilovkách jsme to nedokázali strhnout na naši stranu. Pak přijdeme trestuhodně v poslední minutě o celý zápas a to by se takhle zkušenému mužstvu stát nemělo.“

Sdílet článek na sociálních sítích

Tabulka

P. TÝM Z B
1. Chomutov 42 105
2. Tábor 42 102
3. Příbram 42 94
4. Letňany 42 79
5. Děčín 42 70
6. Vrchlabí 42 69
7. Benátky n. J. 40 62
8. Kobra 40 58
9. Most 42 50
10. Cheb 40 48
11. Kralupy 40 44
12. Hronov 40 41
13. Ústí n. L. 42 40
14. Písek 40 38
15. Řisuty 40 24

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže