Ústečtí hokejisté odjížděli na Hanou s pocitem, že si zahrají běžné prvoligové utkání a přivezou si domů nějaký ten bod. Ale realita byla v šestém kole poněkud jiná. Olomoucký útočník Robert Najdek už v patnácté minutě sebral Lvům vítr z plachet. Severočeši po zbytek utkání jen doháněli ztrátu. Druhá půlka zápasu pak byla zcela v rukou domácího celku. Celou situaci se ještě před koncem snažil zachránit Robert Kysela, ale ani jeho druhá branka Severočechům k remíze nepomohla. Urputná snaha Lvů v posledních pěti minutách nakonec vyšla naprázdno.
st 21. 9. 2005
HC Olomouc
Ústecký Slovan s.r.o.
4:3 1:1, 1:1, 2:1

Branky a nahrávky: 15. Najdek (Světlík), 26. Slaninák (Faltýnek, Najdek), 34. Šafařík (Ministr, Bouz), 48. Šimo (Kárný, Bouz) - 19. Kysela (Klobouček), 36. Fink (Pazourek), 55. Kysela (Mazanec, Slížek). Rozhodčí: Mikula - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 8:11, navíc Pavlas (UNL) 10 min, Drábek (UNL) 10 min. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 400. Střely na branku: 27:34. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 4:2, 4:3.

HC Olomouc: Žigárdy - Kříž, Šafařík, Protivný, Světlík, Vlček, Bartoň, Faltýnek, Varakas - Smejkal, Ministr, Bouz - Zbořil, Najdek, Slaninák - Šimo, Karný, Hebar - Žajgla, Kreuzman, Malkus.

Ústecký Slovan s.r.o.: Sáblík - Drábek, Evan, Kudrna Jan, Zápotočný, Mazanec, Pavlas, Klobouček, Grof - Klimt, Sýkora, Buďa - Antoš, Pazourek, Fink - Kuchler, Slížek, Kysela - Jankových, Lopuski - Kudrna Jiří.

Komentář

Lvi začali utkání odhodlaně, po úvodním vhazování se do pásma Olomouce vřítil Jan Kudrna a prověřil Žigardyho tvrdým příklepem. Mora kontrovala o minutu později, kdy Karný uvolnil ve středním pásmu rozjetého Šima, jeho projektil však Sáblíka neohrozil. Ve 3. minutě najel do domácího brankáře Sýkora, stáhnul sebou na led i Ministra a vykoledoval si dvouminutový odpočinek. Mora v přesilovce předvedla dlouho nevídané kombinace na jeden dotek, puk se po ose Šafařík, Ministr dostal až k volnému Smejkalovi, proti jeho pohotové střele ale stačil Sáblík reagovat. Poté zahrozil hostující Kysela a vzápětí domácí nevyužili další přesilovku. V 11. minutě musel zastavit pronikajícího Antoše sekerou Protivný a tentokrát hosté mohli roztočit svůj přesilovkový kolotoč. Horkou chvíli připravil Žigardymu aktivně hrající Kysela, když po Pavlasově přihrávce trefil nejprve tyč a z opakovaného pokusu už zasáhl pouze ležícího olomouckého gólmana. Na konci přesilovky se prodral do brejku olomoucký Smejkal, ale trefil pouze Sáblíkovu lapačku. Ve 14. minutě zaspal na červené domácí Světlík a poskytnul rozjetému Pazourkovi dostatek času na uvolnění a na následné neúspěšné zakončení. Ústí se poté ještě nabídla přesilovka za faul domácího hráče, ta ale Lvům katastrofálně nevyšla. Namísto tlaku v olomoucké obraně, lovili kotouč ze své vlastní sítě. V 15. minutě totiž Najdek tečoval mezi Sáblíkovy betony nahození Světlíka a Mora vedla 1-0. V 17. minutě zamotal hlavy hostujícím obráncům Kreuzman, místo přihrávky na volného Žajglu volil střelu do připraveného Sáblíka. Po následujícím bleskovém protiútoku Lvů se do Zápotočného pustil pěstmi Ville Varakas, hostující obránce se ale nenechal vyprovokovat a svou disciplinovaností zařídil Lvům početní výhodu. Přesilovku sehráli hosté výtečně. Vyšachovali olomouckou obranu a Klobouček mohl nahrát úplně volnému Kyselovi, který se nemýlil 1-1. V poslední šanci se pak prezentoval ústecký Klimt, jenž uzavřel historii první třetiny.

Hosté si po odpočinku v šatně museli poradit s nelichotivou situací, k ještě z první části pokračujícímu vyloučení přibylo další za zdržování hry a Ústečtí se bránili ve třech, což se jim podařilo. Ve 26. minutě se ale Mora dočkala, Faltýnkovu bombu od modré vyrazil Sáblík na hůl zcela volného Slanináka, a ten se do prázdné brány nemýlil 2-1. Ve 27. minutě mohli hosté odpovědět, Slížkovu chytrou přihrávku na Kyselu však v poslední chvíli srazil Faltýnek. Snaha hostí o vyrovnání se stupňovala, od modré vyslal do Žigardyho prsou dělovku Jan Kudrna. Zadní vrátka ale povolila a hosté museli hasit faulem, jenž se opět následně zdvojnásobil a bylo tu opět oslabení 3 proti 5. I tentokrát se Severočeši ubránili. Na ledě se začalo ale přiostřovat, své názory si za pomocí rukavic vysvětlovali Vlček s Pazourkem. Faul však zapískal rozhodčí až Ministrovi a Žigardy měl plné ruce práce s Antošovou ranou. I hosté se dočkali přesilovky 5 na 3, když sudí postřehl Šimův úmysl schovat pod tělem puk. Do šance se dostali ale až Mazancovou střelou a to už hráli proti čtyřem bránícím olomouckým. Ve 36.minutě ale nechala olomoucká obrana úplně nepokrytého Finka, který zpracoval Pazourkovu přihrávku a nadvakrát prostrčil puk pod betony olomouckého brankáře 2-2. Do konce třetiny spálili hosté ještě dvě brejkové situace, nejdříve 3 na 1 a poté i 2 na 1. V těchto nájezdech vůbec nekombinovali, útočníci se snažili sami zakončovat. Zejména ve druhé situaci na Pazourka dlouho mával dobře postavený Antoš, ale ústecký forvard se jal dokličkovat až mimo střelecký úhel.

Hned v úvodu 3.třetiny si hosté vytvořili dvě šance, nejprve si Drábek nabruslil do odkryté olomoucké obrany a zamířil svým příklepem těsně vedle, poté Kysela stihnul nebezpečně tečovat Kloboučkovo nahození. Ve 43. minutě držel dlouhou dobu před zraky rozhodčího Drábek Ministra, vyfasoval dvě minuty a kvůli nervóznímu bouchnutí holí do plexiskla ještě deset minut. Po 13 vteřinách přesilovky našel Ministr ideálně v mezikruží najetého Šafaříka a ten našel skulinu mezi Sáblíkovými betony 3-2. Výkon domácích začal gradovat, Ústí znervóznělo a začalo chybovat v rozehrávce. Ve 46. minutě vyslal Varakas na zteč Malkuse, jeho švih z jízdy ale Sáblík se štěstím kryl. Vzrůstající tlak Mory vyvrcholil ve 48. minutě, kdy Karný vymyslel báječnoui přihrávku zpoza Sáblíkovy klece, přesně našel hůl volného Šima a ten střelou nad vyrážečku rozvlnil ústeckou síť počtvrté 4-2. Příležitost dostat se zpět do zápasu dostali hosté ve 49. minutě, kdy měli k dispozici dvě minuty početní výhody. Tu však strávili ve středním pásmu nepřesnými přihrávkami. V 52. minutě proti nenápadité rozehrávce hostí vystartoval Slaninák, vybojoval kotouč pro Ministra, který přestřelil. Další početní výhodu dostali hosté v 53. minutě, v ní se sice dostali domácí pod tlak, ale jediná střela Jana Kudrny do levého betonu byla žalostně málo. Zato v 55. minutě odstartovali Lvi závěrečné drama. Po signalizované výhodě se v závaru před olomouckou bránou puk odrazil ke Kyselovi a ten musel zívající polovinu branky trefit 4-3. Lvi se poté natlačili před olomouckou svatyni a hanácká obrana se ocitla v těžké palbě. Rány Grofa, Kysely a Jankových však končily na tělech obětavě bránících domácích či v Žigardyho náruči. Mora se v závěru bránila stále zoufaleji a hosté si vzali oddechový čas. Ten však více prospěl domácím. Zmobilizovali poslední síly a při ústecké power-play nepustili Lvy do pásma. A když se začal ke kotouči, mířícímu do opuštěného obranného pásma hostí, prodírat Smejkal, musel vracející se Sýkora použít zápasnický chvat a rozhodnul tak vlastně o osudu utkání. Mora tak po závěrečné siréně mohla bouřlivě oslavovat svůj první letošní tříbodový zisk.

Ohlasy trenérů

Vladimír Evan (HC Slovan Ústečtí Lvi): „V Olomouci jsme chtěli samozřejmě bodovat, protože máme kádr, se kterým můžeme na body z venku pomýšlet, ale ve chvílích, kdy jsme mohli rozhodnout utkání, přišla buď tyč nebo zbytečná vyloučení. Hráli jsme dvakrát ve třech, což nás stálo spoustu sil. Soupeř využil každé příležitost1. Zdá se mi, že na nás padla taková ta deka neproměňování šancí, střelecká křeč, pokud nedáme góly, nemůžeme myslet na vítězství a dneska se štěstí přiklonilo k domácím. Domácí jsme nijak nepodcenili, hlavní příčina byla dnes opravdu v častých vyloučeních a naivních faulech, hra se nám rozdrobila a spousta hráčů se nedostala do tempa, potom se nám přestane dařit a v samotném závěru už jsme nedokázali řešit ani ty nejjednodušší situace.“

Aleš Tomášek (HC Olomouc): “Problémy s proměňováním šancí jsme měli v minulých zápasech, dnes to bylo opravdu vůlí celého mužstva, kdy jsme chtěli všichni to střelecké prokletí zlomit. Věděli jsme, Ústí je kvalitní soupeř, ale chtěli jsme hrát naplno. Já chci poděkovat všem klukům v čele s Žigardym, že pro tento zápas udělali maximum. Na hráčích dnes byla vidět snaha, možná podvědomě i více bojovali, protože přijel kvalitní soupeř. Což je ovšem škoda že jsme třeba zápas s Vajgarem neodehráli v tomto tempu. Dnes jsme všichni spokojení, na zápas se dalo dívat. Konečně nám vycházely i přesilovky, teď jsme se na ně zaměřili v tréninku, ale nechci říct, že jsme se je naučili za jeden den. U sebe v kanceláři jsem měl s hráči osobní pohovory, protože už se něco muselo udělat. Kluci prostě dneska chtěli a začali věřit tomu, že můžou něco uhrát a dávat góly. Máme tři body, se kterými se nijak zvlášť nepočítalo a to je dobře.“

Sdílet článek na sociálních sítích

Tabulka

P. TÝM Z B
1. Chomutov 42 105
2. Tábor 42 102
3. Příbram 42 94
4. Letňany 42 79
5. Děčín 42 70
6. Vrchlabí 42 69
7. Benátky n. J. 40 62
8. Kobra 40 58
9. Most 42 50
10. Cheb 40 48
11. Kralupy 40 44
12. Hronov 40 41
13. Ústí n. L. 42 40
14. Písek 40 38
15. Řisuty 40 24

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže