Litvínov - K úvodnímu zápasu letošní přípravy odcestovali hokejisté Slovanu do Litvínova. O průběhu derby napověděla hodně první třetina, kdy se domácí čtyřikrát prosadili. Ústí nad Labem se podařilo snížit na rozdíl dvou branek, extraligový celek si ale zbytek utkání pohlídal.
út 1. 8. 2017, Zimní stadion Ivana Hlinky
HC Verva Litvínov
Ústecký Slovan s.r.o.
6:3 4:0, 1:2, 1:1

Branky a nahrávky: 7. Nejezchleb (Havlíček), 7. Helt (Matai), 17. Březák, 19. Gula (Válek, Matoušek), 35. Jícha (Gula, Válek), 60. Nejezchleb – 22. Macek (Mlčoch, Uhlík), 31. Navarra (Sladkovský, Hucek), 47. Macek. Rozhodčí: Petružálek, Turčan – Kokrment, Rozlílek. Vyloučení: 5:7. Využití: 1:0. Diváci: 1 250. Střely na branku: 37:27 (12:6, 10:10, 13:11). Průběh utkání: 4:0, 4:2, 5:2, 5:3, 6:3.

HC Verva Litvínov: Kantor (31. Soukup) – Kokeš, Z. Sklenička, Doudera, Marek Baránek, Březák, Franc, Gula – Jurčík, Válek, Matoušek - Nejezchleb, Havlíček, Jiří Doležal - Dufek, Matai, Helt - Jícha. Trenéři: Radim Rulík, David Stránský, Jiří Šlégr.

Ústecký Slovan s.r.o.: Volke (31. Krofta) – M. Zdvořáček, Hes, Mlčoch, Mašák, Loukota, Hucek, Balcar, R. Vaněk – Uhlík, Musliu, Macek - Markulinec, Janeček, Mical - Navarra, Sladkovský, Severa - Krejčík, Kopta, Amirov. Trenéři: Miroslav Mach, Tomáš Mareš.

Komentář

Příležitost dostali hlavně hráči širšího kádru. Z nových či staronových akvizic se fanouškům představili brankář Kantor (a později Soukup), obránce Baránek, slovenský útočník Matoušek, zkoušený odchovanec Matai a Doudera s Heltem. Šanci dostali i další mladíci z vlastní líhně Březák, Franc, Jícha, Dufek. Nenastoupili Petrásek, Pilař, Dietz, Kubát, Sørvik, Jánský, Hübl, Lukeš, J. Černý, M. Hanzl, Nicholls, Trávníček, Gerhát, Hořava.

Ústí také nechalo několik opor doma. Litvínovští fanoušci znovu viděli brankáře Volkeho nebo útočníka Micala, odchovance žlutočerných barev.

Teplota v hale dosahovala během utkání až 28 stupňů, ale na tropické teploty venku a málem i uvnitř se hrál svižný hokej. K jeho atmosféře přispíval i početný hlouček fandů Slovanu.

Po 90 vteřinách fauloval Sladkovský a tlak Vervy se střelami Baránka od modré a pak Jurčíka a Guly přerušil až Matouškův faul v útočném pásmu.

Pytel s góly se roztrhl v 7. minutě. Během půl minuty zblízka protlačil puk za Volkeho Nejezchleb a z levé strany se ke svému premiérovému gólu prosadil Helt, 2:0

Při vyloučení Markulince Jurčík usměrňoval puk sám jen do brankáře. Tresty Březáka a Baránka pak nabídly hostům 44 vteřin výhody pět na tři, ale kromě rány Hese vedle se Slovan k nebezpečnému ohrožení Pavla Kantora nedostal. Sklenička zblokoval v poslední chvíli Severu, který ujel po pravém křídle.

Sudí pokračovali v častém trestání provinění. Dalším hříšníkem byl Volke za vyhození kotouče. Dobře mířil Dufek, ale radoval se až Březák, individuálně prošel středem obrany a zakončil. Vyloučení ještě v závěru třetiny rychle potrestal Gula.

Druhou část začali lépe hosté a povedlo se jim – alespoň dočasně – zápas zdramatizovat dvěma góly. Macek si poradil v přečíslení tři na jednoho, položil si brankáře a zakončil. Volke si zopakoval vyloučení, stejný byl i jeho náhradník na trestné lavici (Janeček). Kantor pak vychytal Markulince.

V polovině zápasu se vystřídali gólmani na obou stranách a štěstí to přineslo Slovanu, Navarra z dorážky upravil na 4:2. Výsledkový klid vrátil Vervě další debutant Jícha, ideální pas do sóla proměnil v pátý gól. Hucka pak mohl ještě z trestné lavice vrátit dřív do hry Matoušek, Krofta se ale vyznamenal. Stejně jako Soukup! Dvakrát za sebou zkazil radost Musliovi.

Třetí dějství otevřela šance Nejezchlebova a pak dvě možnosti za sebou aktivního Jíchy. Krofta oběma radost zkazil. Macek 13 minut před koncem snížil na 3:5, když využil špatné střídání soupeře k sólo nájezdu. Zrodí se drama? Soukup se měl co otáčet a skórovat už "svému" Slovanu nedovolil. Ani když Litvínov po dlouhých 27 minutách znovu pykal v oslabení, tentokrát za špatné střídání.

Stavem následně nepohnuli ani Dufek, který se natlačil až do brankoviště, ani Musliu na druhé straně, ani minutu po něm zase litvínovský Havlíček.

Už v 57. minutě si Ústečané vzali oddechový čas a v čase 59:15,6 začali hrát power play. Sladkovský jim ji mohl osladit gólem, snížení však nepřišlo. Pak ujel proti prázdné kleci Nejezchleb a definitivně rozhodl zápas.

Skvělá návštěva na konci zatleskala a už se mohla těšit na další hokej: za týden přijede na Hlinkův stadión tým Karlových Varů.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mareš (HC Slovan Ústí nad Labem):
"Přílišný a zbytečný respekt k soupeři nás stál lepší výsledek v zápase. Rozhodla první třetina, kterou jsme nezvládli. Od druhé třetiny se jednalo o vyrovnané utkání, kdy v poslední minutě jsme měli tutovku na 4:5 z našeho pohledu. Hráli jsme s hráči, kteří bojují o místa, volno měli první dvě pětky. V dalším utkání se sestava určitě pozmění."

Sdílet článek na sociálních sítích

Tabulka

P. TÝM Z B
1. Chomutov 42 105
2. Tábor 42 102
3. Příbram 42 94
4. Letňany 42 79
5. Děčín 42 70
6. Vrchlabí 42 69
7. Benátky n. J. 40 62
8. Kobra 40 58
9. Most 42 50
10. Cheb 40 48
11. Kralupy 40 44
12. Hronov 40 41
13. Ústí n. L. 42 40
14. Písek 40 38
15. Řisuty 40 24

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže