České Budějovice - Ústí nad Labem vyjelo na led Motoru ve velmi oslabené sestavě. České Budějovice překonávali Slovan už o pět branek a poté se podařilo Ústeckým snížit na tříbrankový rozdíl. Následně se domácí prezentovali ještě třikrát a hosté už pouze jednou, což na výhru nestačilo. Domácí si ponechali na vlastním ledě tři body za výhru 8:3 nad Severočechy.
po 25. 1. 2016, Budvar Aréna
ČEZ Motor České Budějovice
Ústecký Slovan s.r.o.
8:3 2:0, 3:2, 3:1

Branky a nahrávky: 17. Suchánek (Vráblík), 18. Chovan (Mikyska, Květoň), 24. Kolmann (Bláha), 26. Babka (TS), 27. Květoň (Bohunický, Pajič), 43. Švihálek (Točík, Kříž), 49. Kolmann (Mikyska, Babka), 54. Chovan (Pajič, Zíb) – 31. Gengel (Bernad, Holomek), 36. Dalecký (Gengel), 55. Roubík (Tůma). Rozhodčí: Würtherle – Štětina, R. Špringl ml. Vyloučení: 4:3. Využití: 1:0. Diváci: 4 612. Střely na branku: 46:36 (13:15, 19:13, 14:8). Průběh utkání: 5:0, 5:2, 8:2, 8:3.

ČEZ Motor České Budějovice: Bláha – Kříž, Kolmann, Suchánek, Vráblík, Bohunický, Zíb, Klinecký – Květoň, Pajič, Chovan – Nouza, Straka, Kuchejda – Žálčík, Mikyska, Babka – Marek, Točík, Švihálek. Trenéři: Petr Rosol, Radek Bělohlav.

Ústecký Slovan s.r.o.: Volke – Vl. Brož, Chalupa, Bernad, Holomek, Zdvořáček, Skočovský – D. Tůma, Roubík, do 20. D. Merta – Tenkrát, Čurda, Kuchler – Dalecký, Gengel, Křivohlávek – Macek, Navarra. Trenéři: Miroslav Mach, Tomáš Mareš.

Komentář

Do utkání 44. kola nastoupil domácí Motor oslaben o Luboše Roba, jenž bude týmu chybět zhruba dva týdny. I bez něj však Českobudějovičtí vstoupili do zápasu lépe. Podíl na tom měl i útočný faul Roubíka, který brzy umožnil Jihočechům přesilovku. V ní si svěřenci Petra Rosola vynutili velký tlak, v němž pokračovali i po skončení početní výhody. Vzápětí se však dvakrát vyfaulovali a Ústí nad Labem hrálo 58 sekund pět na tři.

Ani hosté ale své šance nevyužili, a tak si fanoušci na první gólovou radost museli počkat až na konec třetiny. To se však domácí prosadili hned dvakrát. Nejprve nechali Ústečtí Jakubu Suchánkovi hodně času na modré čáře na pohodlnou střelu do levého horního růžku, o necelou minutu později pak sklepl vyraženou Mikyskovu střelu šikovně z výšky Michal Chovan. Slovenský útočník předvedl nádherné zpracování puku ještě dvě sekundy před koncem třetiny, ale zakončit z bezprostřední blízkosti už nestihl.

Úvod druhé části patřil hostům, kteří měli před Bláhou obrovský tlak, a při Jihočeších několikrát stálo štěstí. Slovanu se neproměněné šance vymstily okamžitě. Petr Kolmann vzal puk za vlastní bránou a předvedl už svou téměř typickou akci, když projel hladce celým hřiště a přesnou ranou z vrcholu kruhů překonal gólmana.

Volke byl od té doby v ohni střel, hlavně první formace Motoru měla obrovské šance na navýšení vedení. Nakonec z toho bylo trestné střílení Jakuba Babky, který předvedl brilantní bekhendový blafák a dokázal, že hraje ve skvělé formě. Ve 27. minutě přidali domácí další zásah.

Pajič nahodil od mantinelu puk do ohně před bránu, kde jej do odkryté klece doklepl Lukáš Květoň. Své další šance ale Motor neproměnil a pod dojmem bezpečného náskoku usnul na vavřínech. Toho využili Ústečtí a dvěma brankami se dostali zpět do hry. Skórovali Ladislav Gengel a Jan Dalecký, kteří se prosadili díky dobré orientaci v brankovišti.

Hosté ale na dobré výkony z konce druhé periody nenavázali. Motor velmi brzy přidal další branku, když střelu juniora Točíka dorazil za bezmocného Volkeho Michal Švihálek. Od té doby bylo jasné, že domácí mají utkání pod kontrolou a vědomi si toho byli také hráči Slovanu.

Už sedmý gól Českých Budějovic a svůj druhý v zápase vstřelil obránce Petr Kolmann, který trefil od modré čáry nádherně horní růžek. Domácí zřejmě chtěli vyrovnat poslední domácí duel, kdy Litoměřicím nasázeli devět branek, a tak se prosadil také Michal Chovan.

Více než osm zásahů však domácí nedali, z hole kapitána Ústí nad Labem Jaroslava Roubíka nakonec ještě sami inkasovali. Utkání mělo jednoznačný průběh a domácí Motor po zásluze získal tři body.

Ohlasy trenérů

Radek Bělohlav (ČEZ Motor České Budějovice): „Neříkám, že první třetina byla výborná, ale byli jsme trpěliví a vedení o dva góly nám stačilo, navíc určilo ráz utkání. V prostřední části hry jsme vypadli ze své role, přišlo mi, že jsme soupeře zesměšňovali, ale Ústí nad Labem má výborné hráče a dostalo se zpátky do zápasu. V kabině jsme si to vyříkali, vrátili se k jednoduchému hokeji, který nám svědčí, přidali další góly a zápas dohráli do vítězného konce.“

Tomáš Mareš (HC Slovan Ústí nad Labem): „Jeli jsme do Českých Budějovic s velkými obavami, jelikož máme sedm zraněných hráčů z prvních třech pětek, z toho je pět obránců. Ke vší smůle se nám tady zranili další dva útočníci. Co se týká hry, do 17. minuty jsme byli vyrovnaným soupeřem, jenže jsme udělali zbytečný faul a domácí nás potrestali. Pak jsme přišli o kotouč ve středním pásmu a Motor přidal další branku. Od druhé třetiny se kvalita obou kádrů ukázala naplno. Soupeř nás přehrál ve všem.“

Sdílet článek na sociálních sítích

Tabulka

P. TÝM Z B
1. Chomutov 42 105
2. Tábor 42 102
3. Příbram 42 94
4. Letňany 42 79
5. Děčín 42 70
6. Vrchlabí 42 69
7. Benátky n. J. 40 62
8. Kobra 40 58
9. Most 42 50
10. Cheb 40 48
11. Kralupy 40 44
12. Hronov 40 41
13. Ústí n. L. 42 40
14. Písek 40 38
15. Řisuty 40 24

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže