Ú s t í n/L. - Hokejisté ústeckého Slovanu si připsali cenný skalp nad Kladnem, když porazili Rytíře 6:5, ačkoli v průběhu utkání prohrávali už 0:4. Atraktivní duel rozhodl v 59. minutě v přesilové hře kanonýr Jaroslav Roubík a přes dvě tisícovky diváků na ústeckém zimním stadionu tak mohly slavit.
út 22. 12. 2015, Zimní stadion Ústí nad Labem
Ústecký Slovan s.r.o.
Rytíři Kladno
6:5 0:2, 2:2, 4:1

Branky a nahrávky: 27. Bernad (Kloz, Holomek), 33. Roubík (Pohl), 45. Melka (Sobotka, Pohl), 52. Kloz (Sobotka, Roubík), 52. Merta (Gengel, Pohl), 59. Roubík (Sobotka, Pohl) – 1. Machač, 11. Machač (Rudovský), 22. Bílek (Růžička, Gutwald), 26. Dvořáček (Stach, Růžička), 50. Bílek (Stach, Růžička). Rozhodčí: Krob – Šperl, M. Jílek. Vyloučení: 4:4, navíc Nash (KLA) TS [HÁK]. Využití: 2:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 2 146. Střely na branku: 34:31 (8:12, 8:9, 18:10). Průběh utkání: 0:4, 3:4, 3:5, 6:5. Zakázaná uvolnění: 3:4. Ofsajdy: 1:2, z toho úmyslné 0:1. Vyhraná vhazování: 26:35 (8:14, 7:8, 11:13). Nejlepší hráči: Jan Kloz - Lukáš Cikánek.

Ústecký Slovan s.r.o.: Soukup – Pohl, D. Sobotka, Vl. Brož, Hes, Bernad, Holomek, Smetana, do 20. J. Látal – Tenkrát, Roubík, J. Kloz – Dalecký, Melka, Kuchler – Křivohlávek, Andres, D. Merta – Gengel, Navarra. Trenér: Miroslav Mach.

Rytíři Kladno: Cikánek – Repe, Nash, D. Růžička, Gutwald, Ptáček, Zajíc, Kehar – Rudovský, Skuhravý, Machač – V. Bílek, Stach, do 50. Dvořáček – Redlich, Pitule, Horna – Strnad, Lukáč, do 35. Šilhavý – Čurda. Trenér: Jindřich Lidický.

Komentář

Zahájení předvánočního utkání 22. 12. 2015 mezi Slovanem a Rytíři začalo netradičně. Čestné vhazování provedl Kaile Costa, což je australský třináctiletý mladík, který trénoval hokej v jeho rodné Austrálii a jeho snem je dostat se do NHL. Jako jednu z cest do NHL si zvolil ústecký Slovan, který si našel na internetu.

Úvodní gól střetnutí padl patnáct vteřin po zahajovacím hvizdu. Přesným zásahem se za Kladno prosadil Patrik Machač střelou od levého mantinelu. Další vstřelená branka o deset minut později opět prospěla týmu ze Středočeského kraje. Jakub Soukup si odražený puk poslal betonem do branky sám, ale gól byl připsán Patriku Machačovi. Zhruba o čtyři minuty později domácí mužstvo dostalo příležitost trestného střílení, avšak David Merta faul Brendona Nashe nepotrestal a stav zůstal nezměněný.

Do druhé třetiny vstoupili lépe hosté. Vítězslav Bílek získal puk do mezikruží z rohu a prostřelil ústeckého gólmana naprosto bezchybně. Další větší šance Rytířů gólem neskončila, jelikož byla nastřelena pouze tyč. Následně se David Merta pokusil snížit vedení protihráčů, ale střela zpoza branky nevyšla podle představ.

V čase 25:16 min. se prezentoval David Dvořáček, jenž byl úplně volný a nikým nechráněný v levém kruhu a přihrávku od Davida Stacha zpracoval dělovkou pod břevno. Ústečtí dokázali na gól Davida Dvořáčka odpovědět po jedné minutě a dvanácti vteřinách.

Při čtyřbrankovém náskoku Kladna snížil na tříbrankový David Bernad po nahrávce od Jana Kloze. Po prvním gólu Slovanu se konala plyšákománie, která se konala pro ústeckou oblastní charitu. Celkem bylo nasbíráno 980 plyšáků, kteří budou darováni klientům oblastní charity pro Ústí nad Labem. V čase 32:05 min. dokázal Lukáše Cikánka prostřelit Jaroslav Roubík, jenž ujel kladenské defenzivě a gólmana perfektně vyučil.

Po odehraných více jak čtyřech minutách závěrečného dějství překonal Lukáše Cikánka Antonín Melka poté, co od modré neúspěšně pálil Daniel Sobotka, takže stačilo pouze dorazit kotouč do svatyně hostů. Rytířům vrátil dvoubrankové vedení Vítězslav Sobotka, když překonal Jakuba Soukupa forhendovým blafákem.

Severočechům se podařilo vyrovnat dvěma rychlými góly v rozmezí padesáti dvou vteřin. Nejprve Jan Kloz využil přesilovou hru dorážkou za záda kladenského brankáře. Jana Kloze následoval jeho spoluhráč David Merta, jenž ujel do brejku a trefou k levé tyči přelstil hájce svatyně Kladna v oslabení a vyrovnal skóre na kostce na 5:5.

Neočekáváný zvrat v duelu se konal minutu a třicet čtyři vteřiny před koncem řádné hrací doby v podání Jaroslava Roubíka, který objel útočné pásmo a bezchybnou dělovkou nedal Lukášovi Cikánkovi žádnou šanci jeho střelu vychytat. Vyžádaný time-out ani power-play hostům nepomohlo k vyrovnání skóre a do konce střetnutí si Slovan udržel své jednobrankové vedení.

Předehrávka třicátého čtvrtého kola mezi celky HC Slovan Ústí nad Labem a Rytíři Kladno skončila po dramatickém závěru lépe pro ústecký hokejový klub. Kladno si nedokázalo udržet vedení o čtyři branky a Severočeši si svou bojovností vybojovali plný počet bodů, které si zaslouženě vepsali do tabulky soutěže WSM Ligy.

Ohlasy trenérů

Miroslav Mach (HC Slovan Ústí nad Labem): „Z naší strany jsme měli špatný vstup do utkání. Kladno dokázalo vstřelit gól už v patnácté sekundě. Myslím si, že za stavu 0:4 nad námi všichni zlomili hůl. Poté jsme se dokázali odrazit od samého dna a dostali jsme se do zápasu. Začali jsme hrát dopředu, napadat a dostali jsme se do šancí. Dali jsme dva góly a mohli jsme dát klidně i další dva. Stále jsme věřili, že se nám podaří zvítězit. Ukázali jsme, že dokážeme otočit zápas.“

David Čermák (Rytíři Kladno): „Vedli jsme 4:0, ale následně jsme přestali hrát a podali jsme katastrofální výkon až do konce zápasu. Hráči chybovali a hráli naprosto nezodpovědně. Po našem čtvrtém gólu jsme si mysleli, že hra půjde sama a přestali jsme se soustředit. Hra se zlomila ve chvíli, kdy dali ústečtí hokejisté dva góly a byli najednou na koni. Nám se podařilo dát branku ještě na 5:3, ale výkon hráčů byl špatný.“

Sdílet článek na sociálních sítích

Tabulka

P. TÝM Z B
1. Chomutov 42 105
2. Tábor 42 102
3. Příbram 42 94
4. Letňany 42 79
5. Děčín 42 70
6. Vrchlabí 42 69
7. Benátky n. J. 40 62
8. Kobra 40 58
9. Most 42 50
10. Cheb 40 48
11. Kralupy 40 44
12. Hronov 40 41
13. Ústí n. L. 42 40
14. Písek 40 38
15. Řisuty 40 24

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže