Jihlava - V pondělí 2. 2. 2015 jel Slovan zkusit zabojovat o tři body na Horácký zimní stadion do Jihlavy. Po dlouhém vedení 2:0 však Dukla dokázala vyrovnat a Ústí nad Labem už branku vstřelit nedokázalo. Zápas nerozhodlo prodloužení, ale až samostatné nájezdy. V těch se jako úspěšnější ukázal tým Slovanu, rozhodující nájezd proměnil Jaroslav Roubík.
po 2. 2. 2015, Horácký zimní stadion, Jihlava
HC Dukla Jihlava
Ústecký Slovan s.r.o.
2:3sn 0:1, 0:1, 2:0 - 0:0 - 0:1

Branky a nahrávky: 55. Melenovský, 57. Zadražil (Jergl, Diviš) – 10. Roubík (Rod, Smetana), 23. Pohl (Kolafa, Tůma), rozh. náj. Roubík. Rozhodčí: Talpa – Rampír, Kreuzer. Vyloučení: 6:4, navíc Rod (UNL) TS [SEK]. Využití: 0:1. Diváci: 1 492. Střely na branku: 43:32 (12:8, 12:9, 14:11 - 5:4). Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:3.

HC Dukla Jihlava: Rittich – Korím, Kaláb, Dobrovolný, Čáp, Šimek, Mocek, Schejbal – Jergl, Diviš, O. Malec – F. Seman, Melenovský, Březina – Harkabus, Zadražil, Kuřítko. Trenéři: Petr Vlk, František Zeman.

Ústecký Slovan s.r.o.: Volke - Kolafa, Pohl, Vaněk, M. Vágner, Grin, Smetana - D. Tůma, Roubík, Rod - Baránek, J. Kloz, do 20. D. Merta - Poulíček, M. Hanzl, Gengel - Suchan, T. Vávra, Pořický. Trenéři: Miroslav Mach, Jiří Mareš.

Komentář

Zápas mezi Duklou a Ústím nad Labem začal velmi aktivně. Již na sklonku druhé minuty po závaru před brankou dorážel neúspěšně Kuřítko, stejně tak jako hned poté zakončující Harkabus. Hosté měli jako první výhodu přesilové hry, nicméně během dvou minut se ani jednou nedostali k vážnějšímu ohrožení Ritticha. Další šance Dukly přišla v šesté minutě, kdy se k Melenovskému odrazila střela Dobrovolného, ale při absenci Čachotského nejlepší střelec týmu netrefil z úhlu branku.

Aktivní hokej pokračoval. Roubík pohotovou střelou z pravého kruhu trefil jen hůl gólmana, o minutu a půl později zlikvidoval strážce domácí svatyně hbitým zákrokem dorážku Suchana. Hned po dalším buly už hosté vedli. Rod vystřelil od modré a Jaroslav Roubík moc dobře věděl, jak se v této situaci orientovat, když tečoval puk za záda bezmocného domácího gólmana a vstřelil svůj šestatřicátý gól v sezoně.

Jihlava od poloviny jedenácté minuty zatlačila svého soka, jenže ani jednu ze svých příležitostí nevyužila. A že jich bylo hodně! Malec se řítil z levé strany na Volkeho, mezírku mezi jeho betony ale nenašel. Čápova dělovka od modré znamenala velký závar před brankou Ústí nad Labem, kde gólman hostů zachránil svůj tým proti dorážce Diviše. Zanedlouho stačilo Divišovi překonat ležícího Volkeho, jenže domácí desítka puk nad gólmana nezvedla.

Pětice Severočechů s gólmanem se statečně bránila i proti další dorážce Semana, následná Zadražilova teč Šimkovy střely skončila v lapačce muže s maskou. Tlak Dukly paradoxně uťala její přesilovka, která se červenožlutým vůbec nepovedla. V poslední vteřině první části mohl zvýšit vedení hostů Jan Kloz, který nabral rychlost, ale u pravé tyče Ritticha nepřekonal.

Na začátku druhé třetiny se hostům naskytla druhá přesilová hra, kterou využili po šesti sekundách. Kolafa poslal puk na Jana Pohla a střela ústeckého beka prošla přes hradbu těl až do sítě. Šance na snížení se vyskytla Jihlavě hned za okamžik, hrála totiž osmdesát vteřin dlouhou přesilovku pět na tři. V ní měl šanci Čáp, leč táhlou střelou z vrcholu pravého kruhu minul pravou tyčku. Produktivní domácí bek, který v neděli vstřelil za Hradec Králové svůj první gól v extralize, to zkoušel ještě nahozením, Volke si však s tečí Semana poradil.

Před polovinou zápasu se domácí dostali do přečíslení tři na jednoho, ve kterém Jergl z mezikruží trefil jen soupeře a neprosadil se ani dorážkou do odkryté svatyně. Největší šanci spálili domácí při přesilovce krátce po polovině zápasu. Volke vyrazil ránu od modré jen před sebe a Diviš dorážkou z pravého kruhu rozezvonil levou tyčku. Ani Severočesi svému soupeři neodskočili, své další dvě přesilové hry nevyužili. V samém závěru druhé části byl Čáp atakován jedním z hostujících hráčů, zřejmě Hanzlem. Po souboji koleno na koleno zůstal obránce Dukly ležet na ledě, pokračovalo se ve hře a Hanzl před brankou po pasu spoluhráče minul puk. Trojici sudích pak vyprovázel do kabin nejen bouřlivý pískot, ale i pořadatelská služba.

Hned v první půlminutě třetí části zahodili domácí slibnou šanci. Dobrovolný našel mezi kruhy Melenovského, který tváří v tvář nepropálil gólmana, Volke výborně zasáhl pravým betonem. Hosté postupem času hru velice zjednodušili - zaměřili se na efektní bránění středního pásma a obranné modré. Když už se Dukla přes tento val dostala, netrefil Malec z mezikruží branku a další souboj Volkeho proti Melenovskému opět zvládl hostující strážce svatyně, který chytil jeho střelu zblízka po pasu Jergla.

Na druhé straně měl rozhodnutí na hokejce Roubík, nicméně po rychlém brejku vůbec nezakončil. V čase 54:50 fauloval na útočné modré pronikajícího Melenovského bývalý jihlavský hráč Kolafa, seknul jej a z nařízeného trestného střílení se již Marek Melenovský radoval - trefil se mezi pravý beton a vyrážečku muže v masce Ústí nad Labem.

Krátce na to měl loňský extraligový mistr na holi vyrovnání, jenže z dorážky se neprosadil stejně jako střelou z mezikruží Seman. Domácí fanoušci rázem ožili a hnali svůj tým za vyrovnáním, což se tři minuty a šest sekund před koncem povedlo - Matěj Zadražil střelou z mezikruží nedal Volkemu šanci.

Napínavé momenty nebraly konce. V čase 59:01 min. vyhodil Kaláb puk mimo ledovou plochu a o tři vteřiny později zahákoval Čáp před brankou Roda. Před přesilovkou pět na tři si vzala ústecká lavička oddechový čas a čtrnáct vteřin před koncem se téměř radovala. Po hezké kombinaci se prosadil Tomáš Rod, ale jeho pokus sudí Talpa pro posunutou klec neuznal, což vyvolalo hodně zlé krve nejen u ústeckého útočníka, ale i na střídačce. Po odmlce se však pokračovalo dále a gól již nepadl.

Hosté svojí dohrávanou přesilovku nevyužili ani v prodloužení a mohli za to pykat. Kaláb dostal po návratu z trestné lavice puk do jízdy a hnal se na Volkeho. Byl však lehce faulován a i když dostal puk do branky, ani tento gól nebyl uznán, stejně jako nebylo nařízeno druhé trestné střílení, což vyvolalo nepochopení pro změnu mezi domácími hokejisty. Hra se poté trošku uklidnila. Závěrečná minuta patřila Dukle. Zadražil obelstil hráče soupeře a poblíž branky Ústí se neprosadil střelou ani dvěma dorážkami. Dvě vteřiny před koncem se Seman uvolnil stahovačkou, ale rána nad rameno si cestu do branky přes dobrý zákrok brankáře nenašla.

O osudu zápasu rozhodly samostatné nájezdy. V první sérii byl úspěšný Matěj Zadražil, stejně jako hostující Tomáš Kolafa. Druhá série gól nepřinesla. Třetí sérii začal neúspěšným nájezdem Jakub Schejbal, aby poté lahůdkově rozhodl Jaroslav Roubík, jenž si před Rittichem rychle přehodil puk na bekhend a zakončil do volné části klece.

Ústí tak vyhrálo popáté za sebou a v posledním kole svede s Benátkami a Kadaní boj o osmé až desáté místo. Jihlava sice po jedenácti výhrách prohrála, paradoxně se však posunula před České Budějovice, které nebodovaly v Prostějově. V závěrečném zápasu základní části tak Duklu čeká boj o druhé až páté místo.

Ohlasy trenérů

Miroslav Mach (HC Slovan Ústí nad Labem): My jsme spokojení se získanými body. Sice jsme vedli 2:0, ale Jihlava je silný tým a srovnali nám to. Jak jsem říkal, jsme šťastní za dva body. Víc se k tomu vyjadřovat nebudu.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Co se týče penalt, tak si soupeř vítězství určitě zasloužil. Ale když to vezmu celé, my dnes lepili sestavu až do začátku utkání, takže i za ten bod, který kluci utrhli v závěru, jim zaslouží dík. Nevzdali to a ukázali charakter. V průběhu utkání nám ještě odešel Martin Kuřítko, v poslední třetině mi Ondra Malec ještě řekl, že je mu špatně, takže jsme pak hráli ve 14, což je při tom programu, co teď je, už trochu na hraně. První branku jsme dostali po situaci, na kterou jsme upozorňovali. Druhá padla v oslabení, kdy jsme zlomili hůl a nějak to tam propadlo, odvážný bek to trefil. Ale jak už jsem říkal, za ten závěr si kluci zaslouží pochvalu. K tomu dalšímu se asi taky vyjadřovat nebudu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Tabulka

P. TÝM Z B
1. Chomutov 42 105
2. Tábor 42 102
3. Příbram 42 94
4. Letňany 42 79
5. Děčín 42 70
6. Vrchlabí 42 69
7. Benátky n. J. 40 62
8. Kobra 40 58
9. Most 42 50
10. Cheb 40 48
11. Kralupy 40 44
12. Hronov 40 41
13. Ústí n. L. 42 40
14. Písek 40 38
15. Řisuty 40 24

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže