Ústí nad Labem - 36. kolo tuzemské první hokejové ligy nabídlo divákům gólovou přestřelku mezi domácím Slovanem a Jestřáby z dalekého Prostějova. V první třetině vedli tempo hry hosté a vyhráli ji i gólově 2:1. Ovšem po první pauze se vše obrátilo jak kdyby Slovan Jestřábům svázal křídla. Nasázel jim do svatyně rovnou 4 góly a vedení až do konce utkání udržel. Prostějovští tak jedou zpět na Moravu s prázdnou.
st 17. 12. 2014, Zimní stadion Ústí nad Labem
Ústecký Slovan s.r.o.
LHK Jestřábi Prostějov
8:5 1:2, 4:1, 3:2

Branky a nahrávky: 17. Rod (Tůma, Kolafa), 22. Merta (Brož), 24. Tůma (Roubík), 32. Roubík (Holomek), 39. Suchan (Brož, Tůma), 45. Kloz (Budínský, Merta), 50. Rod (Roubík, Kolafa), 60. Roubík (Rod, Kolafa) – 9. Meidl (Husák), 13. Moučka (Jedlička, Meidl), 37. Franek (Kajaba, Jedlička), 48. Franek (Hawlík, Luňák), 59. Indra (Matuš, Roupec). Rozhodčí: J. Jílek - T. Svoboda, Maštalíř. Vyloučení: 6:8. Využití: 4:1. Diváci: 831. Střely na branku: 47:27 (10:13, 21:5, 16:9). Průběh utkání: 0:2, 4:2, 4:3, 6:3, 6:4, 7:4, 7:5, 8:5. Nejlepší hráči: Ondřej Holomek - Lukáš Doudera. Zakázaná uvolnění: 2:3. Ofsajdy: 2:3; z toho úmyslné: 0:1. Vyhraná vhazování: 43:32 (17:14, 13:9, 13:9).

Ústecký Slovan s.r.o.: Petrásek - Kolafa, Holomek, Vl. Brož, do 30. Vágner, K. Černý, Smetana, od 30. M. Zdvořáček - D. Tůma, Roubík, Rod - Budínský, J. Kloz, D. Merta - Suchan, Baránek, T. Vávra - Navarra. Trenéři: Miroslav Mach, Tomáš Mareš.

LHK Jestřábi Prostějov: Kocián - Roupec, do 20. J. Hertl, Hawlík, Husák, Matyáš, Doudera, Řezáč, Jedlička - Matuš, Cienciala, L. Luňák - Moučka, V. Meidl, do 20. Kovařík - Franek, D. Kindl, Indra - Kajaba. Trenéři: Petr Zachar, Jiří Vykoukal.

Komentář

Začátek zápasu mezi Ústím nad Labem a Prostějovem se nesl v duchu častých pádů, přihodilo se více zranění než brankových příležitostí. Hrobové ticho nastalo na stadionu po pádu Lubomíra Kovaříka ve čtvrté minutě, který ležel na ledové ploše absolutně bezmocný. Levé křídlo druhé ofenzivní formace hostů nakonec v zápase pokračovalo.

O pět minut později šli Jestřábi do vedení, když závaru před severočeskou brankou využil ke skórování Václav Meidl, jenž se pomstil svému bývalému celku a otevřel skóre utkání. Vedení hostů navýšil následně v minutě třinácté Jaroslav Moučka, který využil výstavní přihrávky od Roberta Jedličky před odkrytou branku.

Za čtyři minuty se už mohli radovat domácí příznivci, když v početní výhodě se jako první k odraženému touši dostal Tomáš Rod, jenž uklidil černou gumu za záda Ondřeje Kociána. Maskovaný muž Prostějova byl málem překonán v předposlední minutě úvodního dějství, když po chybné rozehrávce přihrál za vlastní brankou Janu Klozovi, který z otočky prázdnou svatyni minul.

Do druhé třetiny vstoupili lépe Ústečtí, kteří se dokázali prosadit opět v přesilové hře. Střelecký pokus Vladimíra Brože usměrnil za brankovou čáru David Merta. Neuplynula ani minuta od předchozího gólu a Jestřábům mohl vrátit vedení Tomáš Franek, jenž orazítkoval pouze tyč.

Svěřenci Miroslava Macha a Tomáše Mareše ve čtyřiadvacáté minutě dokonali obrat. Po výměnách puku a pohledné souhře Davida Tůmy a Jaroslava Roubíka na hranici ofenzivního pásma nalezl prvně jmenovaný recept na brankáře hostů mezi betony. Domácí pokračovali v tlaku, gólman hostů vychytal Jaroslavu Roubíkovi tutovou šanci.

Další šance končící gólem přišla s minutou třicátou druhou, kdy Ondřej Holomek zahlédl zpoza branky nikým neobsazeného Jaroslava Roubíka, který si počkal a vymetl z bezprostřední blízkosti růžek prostějovské klece. Trenér Petr Zachar zareagoval oddechovým časem, který přinesl své ovoce v minutě sedmatřicáté. René Kajaba si vyměnil kotouč s Tomášem Frankem, kterému nedělalo potíže prostřelit Michaela Petráska.

Pětigólovou druhou dvacetiminutovku uzavřel samostatný únik Jakuba Suchana, který zakončoval mezi betony a oslavil za asistence Vladimíra Brože první branku v sezóně.

Gólové hody pokračovaly i ve třetí třetině, kdy nejprve ve čtyřicáté páté minutě na 6:3 vsítil branku v početní převaze Jan Kloz, přesně za tři minuty snížil Prostějov zásluhou Tomáše Franka.

Poté dokázala obě mužstva využít dvojnásobnou přesilovku, nejprve se do černého trefil Tomáš Rod, v padesáté deváté minutě dal možnost na zdramatizování zápasu hostům Marek Indra.

Výhru pečetil čtyřicet šest sekund před koncem řádné hrací doby Jaroslav Roubík, který zakončil střeleckou listinu středeční přestřelky. Po třinácti přesných zásazích se skórem 8:5 zůstávají tři body na severu Čech.

Ohlasy trenérů

Miroslav Mach (HC Slovan Ústí nad Labem): "První třetinu jsme odehráli hodně špatně, nebruslili jsme, nechtěli jsme bránit. O přestávce jsme si v kabině promluvili, začali jsme hrát jinak. Hlas jsem nezvyšoval, hráči si sami řekli, co je potřeba. Od druhé části jsme byli lepší, začali jsme více napadat Prostějov udělal chyby, které jsme dokázali využít. Přesilové hry včetně signálů jsme trénovali, jsme rádi, že jsme využili čtyři. Kluky jsme nabádali k tomu, abychom ve středu vyhráli a rozloučili se s fanoušky v roce 2014. Doufám, že budou chodit i nadále. V sobotu nás čekají Litoměřice, do té doby se musíme dát dohromady. Někdo to ani neví, ale v Českých Budějovicích hrálo šest hráčů horečku a museli vynechat i úterní trénink. Ve čtvrtek bude další čtyřka až pětice hráčů ležet doma, aby se z toho dostali."

Petr Zachar (LHK Jestřábi Prostějov): "První dějství jsme odehráli dobře, následovaly ale dvě inkasované branky v oslabení. Špatně jsme nastoupili do druhé části, kde se soupeř chytl a my začali kupit chybu za chybou. Věřili jsme do poslední chvíle, naděje vždy umírá poslední. Ústí nad Labem nás ale přehrávalo, hrálo na jeden dotek, šancí moc nebylo. Za stavu 4:2 z pohledu domácích jsem chtěl mužstvo uklidnit, proto jsem si vybral oddechový čas. Povedlo se nám snížit na 4:3, ale vzápětí jsme obdrželi gól na 5:3. To byl rozhodující moment utkání. V sobotu nás čeká v domácím prostředí Havířov, který je momentálně ve výborné formě. Bude to pro nás derby, očekávám těžký zápas. Musíme se trochu naštvat a dát do hry více srdce a odpovědnost. To si říkáme stále dokola. Neřekl bych, že je to nováčkovskou daní, máme zkušené hráče. Umístění pro nás velké zklamání, očekávali jsme lepší výsledky."

Sdílet článek na sociálních sítích

Tabulka

P. TÝM Z B
1. Chomutov 42 105
2. Tábor 42 102
3. Příbram 42 94
4. Letňany 42 79
5. Děčín 42 70
6. Vrchlabí 42 69
7. Benátky n. J. 40 62
8. Kobra 40 58
9. Most 42 50
10. Cheb 40 48
11. Kralupy 40 44
12. Hronov 40 41
13. Ústí n. L. 42 40
14. Písek 40 38
15. Řisuty 40 24

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže