Litoměřice - Severočeské derby aneb duel 28. kola I. hokejové ligy ČR zvládli lépe hokejisté Litoměřic, kteří v Kalich Areně zvítězili vysoko 8:2. Za Ústí nad Labem se prosadili Ondřej Havlíček a Vladimír Brož, oba střelci inkasovali v zápase vyšší tresty. První jmenovaný vyfasoval desetiminutový osobní trest za nesportovní chování, poslední zmiňovaný obdržel za stejné provinění trest ve hře. Trestné minuty z pohledu Stadionu činily 18:59.
po 2. 12. 2013, Kalich Arena
HC Stadion Litoměřice
Ústecký Slovan s.r.o.
8:2 2:1, 2:0, 4:1

Branky a nahrávky: 3. Koudelka (Čermák, Šulc), 18. Koudelka (Šulc, Humphries), 23. Suja (Procházka, Žovinec), 36. Míka (Koudelka, Novák), 45. Humphries (Šulc, Chabada), 51. Suja (Procházka, Švagrovský), 54. Chabada (Koudelka, Čermák), 56. Suja (Švagrovský, Drábek) – 19. Havlíček (Baránek), 52. Brož (Přeučil). Rozhodčí: Schmejkal, Souček – Jílek, Svobodová. Vyloučení: 9:14, navíc Havlíček 10 min. OT [NESP], Brož (oba UNL) TH [NESP]. Využití: 6:1. Diváci: 1 410. Střely na branku: 50:22. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 6:1, 6:2, 8:2.

HC Stadion Litoměřice: V. Sedláček – Humphries, Šulc, Míka, Husák, Žovinec, Drábek, Jakub Kolář – M. Čermák, Koudelka, Chabada – Budínský, Jaroslav Hašek, M. Novák – M. Procházka, Švagrovský, Suja – T. Doležal, Rubeš, Chlapík – Brzobohatý. Trenéři: Jiří Doležal, Daniel Tvrzník.

Ústecký Slovan s.r.o.: Orct - Grin, Z. Sklenička, Vobořil, Holomek, K. Černý, Smetana, Vl. Brož, Vaněk - J. Kloz, Roubík, D. Tůma - Vávra, Alinč, Rod - Baránek, Havlíček, Daniel Boháč - Dostálek, P. Přeučil, Pořický. Trenéři: Milan Skrbek, Tomáš Mareš.

Komentář

Diváci v Kalich Areně na gól dlouho nečekali, jíž po třech minutách poslal Litoměřice do vedení Martin Koudelka. Po přihrávce od Čermáka se litoměřický útočník dostal před obránce a přesnou střelou našel skulinu mezi betony brankáře Orcta. Litoměřice byly aktivnějším týmem na ledové ploše a hostující obrana neměla o práci nouzi. Do dvoubrankového vedení mohl domácí poslat Švagrovský. Dvojice Suja s Procházkou obrali o kotouč hostujícího brankáře a naservírovali puk před prázdnou branku, ústecká obrana však byla pozornější a uklidila kotouč do bezpečí.

Do vedení o dva góly se Stadion přece jen dostal o chvíli později. Při dvojnásobné přesilové hře se do puku opřel obránce Humphries, nepovedená střela se otřela o hokejku Martina Koudelky a skončila mimo dosah Orcta. Radost z gólu domácím příliš dlouho nevydržela. Slovan dokázal odpovědět o necelé dvě minuty na to. Ondřej Havlíček si vybruslil před Sedláčka a zakončil mezi jeho betony domácího brankáře.

Po první přestávce se mohl prosadit litoměřický kapitán Hašek, ale jeho pokus skončil pouze na pravé tyčce ústecké branky. Ve 23. minutě se však červené světlo za Orctem rozsvítilo potřetí. Jakub Suja tvrdou střelou propálil Orcta mezi betony. Hosté poté dostali možnost dvojnásobné přesilové hry, ale přes obranný val se Lvi nedostali. V polovině utkání se do druhé nebezpečné šance v utkání dostal Hašek, tentokrát však ztroskotal na levém betonu ústeckého gólmana. Druhou branku při dvojnásobné přesilové hře vstřelili domácí ve 36. minutě zápasu. Radek Míka dostal přihrávku na modrou čáru a tvrdou střelou po ledě prostřelil Orcta počtvrté v zápase. Zkompletovat hattrick mohl poté Koudelka, ale trefil pouze boční síť ústecké branky.

Do třetí třetiny vlétli domácí s velkou chutí a Čermák to při atakování soupeře s aktivitou přehnal. Ústí se však během přesilové hry do obranné třetiny domácích příliš nepodívalo. Naopak Litoměřice potřetí v utkání udeřily z přesilové hry 5na3. Spencer Humphries napřáhl mezi kruhy a trefil se přesně nad vyrážečku ústeckého brankáře. Slovan měl velké problémy s disciplínou na ledě a intenzita vyloučení stále narůstala.

Stadion však hrál s velkou herní pohodou a v čase 50:30 dokázal využít čtvrtou přesilovou hru v utkání. Důraz na brankovišti předvedl Jakub Suja a svým druhým gólem v zápase zvyšoval na 6:1. Slovan následně předvedl, že využít přesilovou hru umí také. Vladimír Brož od modré čáry prostřelil Sedláčka. Ústecký obránce poté byl vyloučen za nesportovní gesto na 5 minut plus do konce utkání. Vysoká využitelnost přesilových her domácích pokračovala nadále a Stadion ihned přidal sedmý zásah. Martin Chabada nahodil kotouč zpoza ústecké branky a ten skončil překvapivě za zády Orcta.

V pětiminutové přesilové hře pokračovaly Litoměřice nadále a obléhání ústecké branky skončilo dalším gólem. Přihrávku Švagrovského z pravého kruhu před branku neomylně usměrnil do sítě Jaroslav Hašek a domácí se tak v početní převaze prosadili pošesté. Litoměřice tak potvrdily skvělou formu a připsaly si tři body v krajském derby proti Slovanu. Naopak Slovan zůstává nadále ve spodních patrech tabulky.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mareš (HC Slovan Ústečtí Lvi): "V první řadě bychom se měli omluvit všem našim fanouškům, kteří vážili cestu na zápas. Litoměřicím jsme darovali tři body naší neomluvitelnou nekázní, když jsme měli čtrnáct hráčů na trestné lavici. Hráči jsou na to upozorňováni před každým utkáním, ale bohužel někteří jedinci si dělají, co chtějí. Pokud se to bude opakovat, dojde k nepopulárním postihům a někteří nebudou moci hrát. Dalším zásadním rozdílem byl způsob zakončení přesilových her. Domácí střílí po jedné až dvou přihrávkách, kdežto my si do nekonečna přihráváme po rozích a nevystřelíme na branku ani při výhodě dvou hráčů. Zápas musíme co nejrychleji hodit za hlavu, protože ve středu nás čeká další domácí utkání, které chceme vyhrát za tři body. Vyhrát, ale můžeme pouze za předpokladu, že se každý hráč bude obětovat pro tým."

Autor fotografie hlavičky Tomáše Mareše: Miroslav Rosendorf.

Sdílet článek na sociálních sítích

Tabulka

P. TÝM Z B
1. Chomutov 42 105
2. Tábor 42 102
3. Příbram 42 94
4. Letňany 42 79
5. Děčín 42 70
6. Vrchlabí 42 69
7. Benátky n. J. 40 62
8. Kobra 40 58
9. Most 42 50
10. Cheb 40 48
11. Kralupy 40 44
12. Hronov 40 41
13. Ústí n. L. 42 40
14. Písek 40 38
15. Řisuty 40 24

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže