Ústí nad Labem - Slovan ovládl s přehledem první utkání čtvrtfinále play-off, ve kterém zdolal Jihlavu 4:2. Dukla nastoupila k zápasu v tmavých dresech, ačkoliv měla hrát ve světle barevné kombinaci. Lvi se museli obejít bez nejproduktivnějšího obránce Lukáše Poživila, který chyběl svému týmu ze zdravotních důvodů.
čt 21. 2. 2013, Zlatopramen Arena
Ústecký Slovan s.r.o.
HC Dukla Jihlava
4:2 2:1, 1:0, 1:1

Branky a nahrávky: 5. Laš (Roubík, Martin Frolík), 19. Čermák (Brož, Sýkora), 27. Kovář (Lapšanský, Šmach), 44. Matai (Rod) - 17. Jaroš (Velecký, Hodek), 54. Jaroš (Hubáček, Hodek). Rozhodčí: R. Svoboda, Zubzanda - Brejcha, L. Suchánek. Delegát: Rejthar. Vyloučení: 5:3. Využití: 0:2. Diváci: 2 581. Střely na branku: 32:31 (10:11, 9:10, 13:10). Průběh utkání: 1:0, 1:1, 4:1, 4:2. Zakázaná uvolnění: 4:3. Ofsajdy: 3:1. Vyhraná vhazování: 39:30 (13:7, 14:11, 12:12). Stav série: 1:0 na zápasy.

Ústecký Slovan s.r.o.: Koutský - Grin, Sklenička, Vl. Brož, K. Černý, Vobořil, Šmach, F. Pavlík, Špelda - Martin Frolík, Roubík, Laš - M. Čermák, T. Sýkora, Ludvík - R. Kovář, Lapšanský, Daniel Boháč - Matai, Rod, Handlovský

HC Dukla Jihlava: F. Novotný - Ficenc, Jaroš, Dobrovolný, Zadražil, Kolda, Štebih, Podlipnik - Hodek, R. Hubáček, A. Zeman - M. Jeslínek, M. Filip, Malec - Velecký, Maliník, Pekárek - Mandát, Mikeš, Kuřítko

Komentář

Úvodní čtvrtfinálový duel mezi Ústeckými Lvy a Duklou Jihlava odstartoval ve svižném tempu. Do šance se dostal ve třetí minutě Handlovský, ale svou střelou rozvlnil pouze boční síť dukelské branky. O chvíli později našel Roubík volného Laše a ten prostřelil Novotného – 1:0. V šesté minutě se blýskl zákrokem své lapačky Novotný, když zlikvidoval střelu Vobořila. O chvilku později se Dobrovolný snažil prověřit pozornost Koutského, ale jeho snaha zůstala bez úspěchu. Na straně domácích své střelecké štěstí vyzkoušel od modré čáry Rod, ale jihlavský gólman puk vyrazil. Pět minut před první sirénou měla Jihlava nejblíže k vyrovnání, kdy Jeslínkova rána skončila v brankovišti modrožlutých. Ústecký Laš bleskově odpálil puk do bezpečí. V čase 16:04 se prohřešil proti pravidlům Brož. Tato neposlušnost se Lvům vymstila, protože červenooranžovým stačilo pouhých čtrnáct vteřin na vyrovnání. Srovnávací branku vsítil jihlavský Jaroš - 1:1. Necelé dvě minuty před sirénou mohl navýšit Velecký, ale Koutský jeho záměr odhalil. Už to vypadalo, že se oba kluby rozejdou do kabin smírně, ale Ústečané využili nepozornosti soupeře a Čermák z mezikruží překonal Novotného – 2:1.

Do prostřední části šli s výhodou jedné branky navíc domácí. V 21. minutě byl vyloučen za držení protihráče Sklenička. Dukla ale tuto početní výhodu nevyužila. Naopak v jejím závěru se modrožlutí dostali k bráně hostí a puk podrželi. V pětadvacáté minutě se snažil Zeman prostřelit Koutského, ale neuspěl. O chvíli později musel gólman šelem zasahovat znovu, kdy si těsně před jeho svatyní kotouč vyměňovali červenooranžoví. V šestadvacáté minutě projel celé kluziště Lapšanský. Ten před Novotného bránou našel volného Kováře a ten se nemýlil – 3:1. V polovině zápasu šel pykat za katr Boháč, ale ani tato power-play hráčům z Vysočiny nesedla. Naopak jejich klec ohrozil žlutomodrý Čermák, ale jeho střela šla vedle branky. Pět minut před druhou přestávkou se u klece Novotného strhla šarvátka a sudí poslal na trestnou lavici Handlovského z Ústí a Dobrovolného z Jihlavy. Hra ve čtyřech na obou stranách žádný gól nepřinesla. Patnáct sekund před koncem mohli hokejisté Slovanu skóre navýšit, ale kotouč se Rodovi do jihlavské klece zamést nepodařilo.

V úvodu třetí periody se Severočeši snažili prosadit, ale dukelský brankář byl pozorný. Ve 42. minutě byl vyloučen hostující Dobrovolný. Dukla střežila své obranné pásmo pečlivě a domácí náskok nenavýšili. Změna stavu se odehrála o chvilku později, kdy v čase 43:53 propálil červenooranžového gólmana Matai. Tímto činem zajistil pro svůj klub tříbrankové vedení – 4:1. Jihlava špatně střídala a byla potrestána za příliš mnoho hráčů na ledě. Ústečané tak získali další početní výhodu. Ta však ale zůstala bez využití. Vrátka na trestné lavici žlutomodrých se otevřela znovu v 52. minutě, kdy byl za vysokou hůl vyloučen Lapšanský. Jeho absence opět pomohla sportovcům z Vysočiny. Střelu Hubáčka Koustký vyrazil před sebe a k dorážce se rychle dostal Jaroš, který snížil na rozdíl dvou branek – 2:4. Tato branka soka nakopla a Jihlavští začali bojovat o každý metr ledu. Jejich snaha ale žádné další góly nepřinesla. Vedení 1:0 v sérii se tak ujali Ústečtí Lvi.

Ohlasy trenérů

Jaromír Šindel (HC Slovan Ústečtí Lvi): "Je to první krok, ale play-off je ještě dlouhé. To, že jsme vyhráli, mužstvo trochu zklidnilo. Zápas se vyvíjel v náš prospěch od okamžiku, kdy jsme podruhé skórovali. Utkání jsme měli pod kontrolou a hráli velice dobře defenzivně. Zapojili jsme do střetnutí všechny hráče, všichni hráli od začátku do konce. To, že Jihlava nastoupila ve špatných dresech, nám možná i pomohlo. Lukáš Poživil má lehké zdravotní problémy, pravděpodobně nastoupí do druhého zápasu čtvrtfinále play-off. Ondřej Holomek má ruku v sádře, letošní sezóna pro něj skončila."

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): "Myslím si, že jsme vítězství soupeři trochu ulehčili, protože branky, které jsme inkasovali, padly po nedůslednostech a nedůrazu. První gól jsme obdrželi hodně brzy a od toho se utkání odvíjelo. Po dobře sehrané přesilové hře jsme vyrovnali, ale gólem do šatny, kdy máme puk na hokejce ve vlastním pásmu a nedokážeme vyhodit, se dostali Lvi zpět do vedení. Spoléhali jsme na to, že nebudeme faulovat, přesto jsme si v závěrečné části neodpustili vyloučení, kterých se musíme příště vyvarovat. Přesilovky nebyly z naší strany špatné, i když ve druhé třetině to skřípalo. Co se týká barevné kombinace dresů, ani jsem nevěděl, co kluci balí. Myslím si ale, že máme takové barvy, že je znát velký rozdíl a nemělo by to spět k nějakému maléru. V jakých dresech nastoupíme v pátek, na tom se ještě musíme domluvit."

Fotogalerie

Sdílet článek na sociálních sítích

Tabulka

P. TÝM Z B
1. Chomutov 42 105
2. Tábor 42 102
3. Příbram 42 94
4. Letňany 42 79
5. Děčín 42 70
6. Vrchlabí 42 69
7. Benátky n. J. 40 62
8. Kobra 40 58
9. Most 42 50
10. Cheb 40 48
11. Kralupy 40 44
12. Hronov 40 41
13. Ústí n. L. 42 40
14. Písek 40 38
15. Řisuty 40 24

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže