L i b e r e c - Ústeckou premiéru v extralize ovlivnil už samotný začátek zápasu. Po nešťastné teči Zemana a přesilovkové trefě Jiruše prohrával nováček už v 5. minutě 0:2. Lvi v první třetině ještě zvedli hlavu, ale do kolen je srazil další přesilovkový gól dvě vteřiny před první sirénou. Jako první se v extralize za Ústecké Lvy trefil ve 32. minutě kapitán Milan Antoš, když snižoval na 1:4. Bílí Tygři přidali další dvě branky a přesto, že je Lvi přestříleli, zvítězili vysoko 6:1.
čt 13. 9. 2007, Tipsport arena
Bílí Tygři Liberec
Ústecký Slovan s.r.o.
6:1 3:0, 1:1, 2:0

Branky a nahrávky: 2. Jiruš, 5. Jiruš (J. Moravec), 20. L. Čermák (J. Moravec), 23. Klimenta (Plodek), 53. Zíb (V. Novák), 56. Derner (Kočí) - 32. Antoš (P. Hořava). Rozhodčí: Homola - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 10:10, navíc Evan (UNL) 10 min. NESP. Využití: 4:1. Diváci: 5126. Střely na branku: 32:34. Průběh utkání: 4:0, 4:1, 6:1.

Bílí Tygři Liberec: Hnilička - Žabka, Zíb, Moravec, Jiruš, Hunkes, Krstev, Derner, Kočí - Novák, Pabiška, Procházka - Klimenta, Plodek, Víšek - Čermák, Kašpařík, Nedorost - Hruška, Dušek, Špaček.

Ústecký Slovan s.r.o.: Přikryl - Houdek, Zeman, Hořava, Ficenc, Evan, Pojkar, Zápotočný - Janků, Pazourek, Antoš - Heřman, Liščák, Mrázek - Šaffer, Špirko, Klimt - Hašek, Míka, Klobouček.

Komentář

Před úvodním vhazováním byla minutou ticha uctěna památka tragicky zesnulého Martina Čecha z Pardubic. Jako první v utkání zasahoval domácí gólman Milan Hnilička po střele Zemana. Do vedení se však dostali domácí. Už v čase 1:24 vstřelil první branku zápasu obránce Valdemar Jiruš - 1:0. Nenápadné nahození téměř z poloviny kluziště, které nešťastně tečoval hostující obránce Zeman, k překvapení všech skončilo v brance. Ve třetí minutě to mohlo být již o dvě branky. Nadějná kombinace Tygrů ale brankou neskončila. V téže minutě přišlo první vyloučení zápasu. Dvouminutový trest dostal za faul na Víška hostující David Pojkar. A v přesilovce se opět prosadil Jiruš, který v čase 4:02 zvýšil od modré po přihrávce Moravce na 2:0. Prvním vyloučeným Tygrů v této sezóně se stal Pabiška. V následné přesilovce se hosté dostali do první velké šance, ale puk v brance neskončil. Po přesilovce se hosté osmělili a začali se před Hniličkou více prosazovat. Na nějaký čas se zdáli být aktivnějším týmem. Z jejich aktivity pramenila dvě vyloučení domácích, která přišla v rychlém sledu za sebou. S jejím bráněním ale neměl Liberec, až na pár střel Lvů od modré, příliš velké problémy. Ke konci první třetiny si naopak druhou přesilovku zahráli Liberečtí, kterou opět využili. Dvě vteřiny před první sirénou vstřelil gól Leoš Čermák. Po Moravcově ráně od modré dorážel do prázdné branky. Třetina, ve které byli domácí lepším týmem, skončila tak 3:0.

Hned od první minuty druhé třetiny domácí hráli přesilovou hru, kterou opět využili. Střelu Plodka ještě gólman Přikryl zastavil, ale na dorážku Klimenty už nedosáhl. V čase 22:19 tak domácí vedli již 4:0. Po čtvrtém gólu začala arénou kolovat mexická vlna. V 27. minutě mohl snížit Janků, ale sám před Hniličkou neuspěl. V polovině třetiny si hosté v přesilovce vytvořili veliký tlak. Dostali se do mnoha slibných šancí, ale zklamala je koncovka. Po nevyužité přesilovce ale přišla ihned další výhoda mužů v poli, a to dokonce dvojnásobná, která měla trvat minutu a třicet osm sekund. Ale hned v jejím úvodu hosté předvedli ukázkovou kombinaci, po které uklidil puk do odkryté klece aktivní Antoš a snížil na 4:1. Pokračující přesilovka pět na čtyři již zůstala bez využití. Hra byla poté plná nepřesností. Hrálo se převážně ve středním pásmu. V patnácté minutě se z ničeho nic dostali do obrovské šance domácí. Čermák přihrával před branku zcela volnému Kašpaříkovi, který ale sám před Přikrylem neuspěl. V čase 36:54 dostali příležitost dvojnásobné přesilové hry i domácí. Ta ale trvala pouhých dvacet vteřin, během kterých se domácí nedokázali před Ústeckým gólmanem prosadit. Do konce třetiny se již nic vážného nestalo. Prostřední část se odehrála v klidnějším tempu, než ta první. Ústí se Liberci vyrovnalo a hrálo se hodně ve středním pásmu. Třetina skončila poměrem 1:1.

Ve třetí minutě této třetiny nechal Hunkes v souboji ruce hodně vysoko a rozhodčí ho poslal na trestnou lavici za napadení. Osmnáct sekund před koncem této početní výhody rozhodčí poslal Liberec podruhé v zápase do tří. Na trestnou lavici šel Kašpařík, ale Ústí dvojnásobnou, ani následnou klasickou přesilovku nevyužilo. V čase 46:30 dostal trest i hostující gólman Přikryl za podražení. Jeho trest musel jít odpykat jeho spoluhráč. Liberec se ale téměř nedostal do útočného pásma. První polovina závěrečné části byla hodně rozkouskovaná. Hráči obou týmu se dostávali do šancí jen velmi těžko. Spíše než kombinační akce byly viděny střelecké pokusy ze všech různých pozic. Už na 5:1 zvýšil v čase 52:22 ostrostřelec Lukáš Zíb, který se po nahrávce Nováka trefil mezi Přikrylovy betony. Do další šance se řítili Klimenta s Krstevem. Jeli sami na jednoho obránce, Klimenta volil střelu, ale gólman hostí si s ní poradil. V 56. minutě dostal Evan z Ústí k dvouminutovému trestu ještě trest osobní za protesty a domácí přesilovku opět využili. Na 6:1 po skrumáži před brankou zvýšil Lukáš Derner po přihrávce Kočího. Domácí byli v této části zápasu při chuti. Nedorost se řítil sám na Přikryla, ale trefil horní tyč jeho branky. Poté se hrálo dvě minuty čtyři na čtyři. Více prostoru málem opět využili Tygři, ale Klimenta ze strany gólmana Lvů nepřekonal. Domácí si závěr zápasu již pohlídali a ten tak skončil v poměru 6:1.

Ohlasy trenérů

Vladimír Evan (HC Slovan Ústečtí Lvi): "Zápas rozhodla první třetina, kdy my jsme hráli aktivně, ale inkasovali jsme góly. Dostali jsme první nešťastný, hned na to druhý v přesilovce a dvě vteřiny před koncem třetiny třetí. Pak už to bylo jen o tom, jak utkání skončí. Dopadlo to takhle, ale my máme extraligový křest za sebou a Liberec nás dostatečně prověřil, abychom věděli, na čem máme pracovat. Zlepšit musíme hlavně důraz před brankou, protože domácí nás předčili kolem branek v útočném i obranném pásmu."
Dušan Gregor (HC Bílí Tygři Liberec): "Rozhodnuto bylo již po první třetině. Ve druhé jsme ale s naší hrou nebyli spokojeni, bylo tam příliš mnoho nepřesností a touhy prosadit se individuálně. Ve třetí třetině už byly ve hře opět náznaky toho, co bychom chtěli hrát. Pro nás je ale podstatné, že jsme na úvod sezony vyhráli. I přes dnešní výsledek ale musím ocenit hru soupeře, který se až do konce snažil prosadit a předvedl se velmi sympatickým dojmem."

Fotogalerie

Sdílet článek na sociálních sítích

Tabulka

P. TÝM Z B
1. Chomutov 42 105
2. Tábor 42 102
3. Příbram 42 94
4. Letňany 42 79
5. Děčín 42 70
6. Vrchlabí 42 69
7. Benátky n. J. 40 62
8. Kobra 40 58
9. Most 42 50
10. Cheb 40 48
11. Kralupy 40 44
12. Hronov 40 41
13. Ústí n. L. 42 40
14. Písek 40 38
15. Řisuty 40 24

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže