Ú s t í n/L. - Jistil z branky již dvanáctou domácí výhru v řadě. Kdo? Přestože v posledních dvou zápasech vychytal Sáblík čisté konto, v duelu se Sarezou dostal přednost opět Jiří Zikmund. A jak je jeho dobrým zvykem, opět několikrát tým podržel a má velkou zásluhu na třech bodech. Neméně kvalitní výkon podala i čerstvá posila Roman Červenka, který si pochvaloval: “Na první zápas to nebylo špatné“. Jediný, kdo dokázal Zikmunda překonat, byl nebezpečný kapitán Sarezy Pavel Šebesta.
Ústečtí Lvi měli jako již tradičně výborný vstup do zápasu a po prvních třinácti minutách již vedli nad Ostravskými o dvě branky. Neméně tradiční však bylo i následné popuštění otěží zápasu a návrat soupeře zpět do hry. ”Možná jsme byli malinko uspokojení. Trochu jsme přestali bruslit, nechali jsme je hrát a oni nás na konci první třetiny pět minut zatlačili,” souhlasila ústecká brankářská dvojka Jiří Zikmund. Ten nastoupil místo Lukáše Sáblíka, přestože jihlavský odchovanec neinkasoval branku ve dvou zápasech za sebou. ”To mě překvapilo. Čekal jsem, že bude chytat Lukáš a že bude mít třetí nulu,” podivoval se nad svým nasazením spolehlivý gólman.

Kdykoliv nastoupí Zikmund do zápasu, vždy podá kvalitní výkon. Potvrzením této nepsané pravdy byl i duel se Sarezou, kdy zejména na konci první a ve druhé třetině podržel Sáblíkův zástupce své spoluhráče několika skvělými zákroky. ”Akorát v první třetině měli tři šance a jednu ve druhé třetině. Za celou poslední třetinu jsem neměl zásah. Kluci to na mě nenechali, bylo to v pohodě,” nenechal se Zikmund šancemi soupeře vyvést z rovnováhy.
Sareza nakonec odjela po výsledku 3:1 s prázdnou. Lvi tak poprvé v této sezóně dokázali loňského prvoligového nováčka porazit. ”My jsme technické mužstvo a oni tam mají skoro v každé lajně dvoumetrové chlapy. Proti nim se těžko hraje, když vás držej, zasekávaj, hákujou. Proto se nám proti nim hraje hůře,” objasňuje, proč je těžké na Sarezu vyzrát.

Zatímco v minulé sezóně byla hranice mezi gólmanskou jedničkou a dvojkou jasně definovaná, nyní je situace trochu složitější. Za celý ročník 2004/05 odchytal Zikmund dvanáct zápasů, téměř stejnou porci má odchytánu po dvaceti devíti kolech této sezóny. ”Dostal jsem párkrát šanci a moc gólů jsem nedostal, takže mě tam trenér dává. Nějak se střídáme, ale to je v pohodě,” nedělá z toho Zikmund žádnou vědu. Stejně jako z toho, zda cítí šanci prosadit se na pozici prvního brankáře. ”Nechávám tomu volný průběh. Sáblo je kvalitní gólman. Dva zápasy teď měl bez gólu. Já jsem rád, že mě tam trenéři občas dávaj a že se také můžu zapojit, že se na to jenom nekoukám,” je spokojený hráč s trojkou na dresu se svým postavením. Přesto může v případě Sáblíkovy horší formy nastat situace, kdy by Zikmundovi spadla do klína velká zodpovědnost za výsledek letošní sezóny. Je připraven ji nést? ”Já to neřeším. Připravuji se zápas od zápasu a čekám, jestli dostanu šanci nebo nedostanu. Myslím, že potom, co tady Lukáš předvádí, je jednička on. Akorát teď dostávám o něco více šancí než loni,” nepřipouští strážce lví svatyně tuto variantu.

První zápas za Ústecké Lvy odehrála i čerstvá posila z pražské Slavie Roman Červenka. Přestože nastoupil v této sezóně v extralize již dvaadvacetkrát, v nabitém kádru lídra nejvyšší soutěže nedostávala mladá naděje k dispozici mnoho času na ledě. ”Ve Slavii jsem nedostal tolik prostoru. Některé zápasy jsem hrál třeba jen dvě tři střídání za zápas. V pondělí po tréninku mi Láďa řekl, že mám jít sem do Ústí na střídavý start, a že tady budu trénovat do té doby, než mi řekne, že se mám vrátit.“ Cíle šikovného štírka jsou tak zřejmé. ”Hrát víc než ve Slavii. Chci hrát co nejlíp, abych pomohl Ústí” objasňuje Červenka.
Hned v prvním zápase nadchl svým výkonem ústecké publikum a prokázal, že za mládežnické reprezentační výběry nehrál náhodou. ”Na první zápas to nebylo špatné,” hodnotí své první ústecké vystoupení. S Červenkou byl spokojen i trenér Hynek. Ve třetí třetině dostal hráč, který v sobotu oslaví své dvacáté narozeniny, prostor v první pětce místo Davida Pazourka. Jediné, co Červenku trochu mrzelo bylo to, že se mu nepovedlo okořenit svůj výkon brankou. ”Škoda, že jsem nedal gól, ale hlavně že se vyhrálo”.


Asi by se našel málokdo, kdo by si v 19. minutě dnešního střetnutí nevzpomněl na předchozí dvě utkání se Slezany. Stejně jako v minulých případech nesložila Ostrava zbraně ani za stavu 0:2, tentokrát pokropil Sarezu živou vodou kapitán Pavel Šebesta, který v 19. minutě ukrojil úspěšným nájezdem na Zikmunda půlku z náskoku Lvů. “V letošní sezóně máme s Ústím vyrovnanou bilanci, dalo by se říct, že na ně možná i umíme. Dnes se nám bohužel nepodařilo zápas otočit ani vyrovnat, hrál se silový hokej, z kterého nakonec profitovali domácí,“ ve zkratce shrnuje své pocity z utkání Šebesta.

Po první půli soutěže se prohnal ostravskou kabinou poměrně ostrý vichr, dres Sarezy svlékla celkem čtveřice hráčů, druhá čtveřice naopak našla v Ostravě nového chlebodárce. Zatím se však hráčské rošády na výsledcích Slezanů nijak pozitivně nepodepsaly, ze tří zápasů se podařilo Ostravským urvat jediný bodík. “Nás hlavně dlouhodobě trápí marodka, Dalibor Sochorek už měsíc a půl stojí s příušnicemi a čerstvě se nám zranil Daniel Boháč, což je centr druhé lajny. Různá zranění se nám tedy nevyhýbají a hráčský trh není tak široký, aby se vzniklé mezery zaplnily. Navíc krize přijde během roku na každé mužstvo a já věřím, že ta naše se chýlí ke konci a že to zase půjde nahoru,“ prorokuje lepší zítřky vůdce Ostravanů.

V minulém roce se tehdejší prvoligový nováček z Ostravy příliš neostýchal a hned ve své premiérové sezóně v druhé nejvyšší soutěži proklouzl do play-off. Letos se cíle Sarezy od těch loňských příliš neliší, účast v nejlepší osmičce je prioritou. “V klubu si dáváme postupné cíle, play-off je po loňsku skoro povinností a v prvním kole se pak uvidí, na koho narazíme. Pokud to bude někdo takový, jako byly loni Budějovice, tak to bude hodně obtížné. Ale ve sportu je možné všechno, můžeme skončit po základní části pátí, šestí, nakonec se taky může stát, že budeme devátí, protože rozdíly mezi týmy jsou dnes minimální,“ reflektuje situaci v lize borec s extraligovými zkušenostmi.

Na střeleckou pohodu z úvodu sezóny, které ve 14. kole přistřihl křidélka chomutovský Nosek, navazuje Šebesta po měsíční nucené pauze pozvolna. V dnešním utkání už byste však těžko hledali nebezpečnějšího hráče Sarezy. “Ke konci října jsem si neštastně zlomil malíček, v nemocnici mi ho dvakrát rovnali a prakticky měsíc jsem měl sádru. Dnes jsem sehrál proti Ústí pátý zápas po návratu, ale do tempa se stále ještě dostávám. Není jednoduché naskočit zpět do rozjetého vlaku,“ krčí rameny jeden z ostravských matadorů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Obránkyně Slovanu Veronika Hujová a brankářka Veronika Ortová obdržely nominaci na reprezentační akci žen U16 - Turnaj čtyř zemí, který se uskuteční ve dnech 17. – 22. dubna 2024 ve Švédsku. Kromě naší reprezentace se Turnaje čtyř zemí zúčastní také Švédky, Finky a Švýcarky. Děkujeme za skvělou reprezentaci našeho klubu.

  • 4. třída Slovanu o víkendu získala na turnaji vítězů CCM Malé ligy v Plzni 3. místo. Celorepubliková soutěž CCM Malá liga, která se hrála od září 2023 do března 2024 pořádala o víkendu finálový turnaj, kterého se zúčastnily vítězové skupin. HC Slovan Ústí nad Labem postoupil ze své skupiny jako vítěz a postupně se utkal s HC Bílí Tygři Liberec, Wolves Plzeň a BK Havlíčkův Brod. Ve velice vyrovnaných zápasech nakonec ústeckým mladíkům uteklo stříbro o jediný gól. Součástí turnaje vítězů byly i dovednostní soutěže, kde naši čtvrťáci získali ze šesti disciplín, hned čtyři 1. místa. Dětem a realizačnímu týmu děkujeme za skvělou reprezentaci klubu a města.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže