Ú s t í n/L. - Loni nastupoval na pozici sportovního jednatele Ústí nad Labem v nelehké situaci. Zatímco ostatní týmy už své kádry budovaly, na severu Čech museli začít téměř od nuly. Zvládli to a i díky tomu Slovan postoupil do předkola play off. Teď je před Janem Čalounem další výzva – vyhnout se sestupovým starostem v sezoně, která může do nižší soutěže poslat až pět klubů.

Když jsme se spolu bavili před rokem, čekala vás v Ústí nultá sezona po restartu klubu. S jejím průběhem můžete být při zpětném pohledu spokojeni, ne?
Osobně sezonu při zpětném pohledu hodnotím kladně. Trenéři i hráči odvedli skvělou práci. Navíc to byl nesestupový ročník, takže v tomto ohledu nám nic nehrozilo. Šlo tak o dobrý odrazový můstek před tou následující sezonou, která bude z pohledu hracího systému velice náročná.

Kdy vám bylo v právě uplynulé sezoně nejlíp?
To vám řeknu naprosto přesně – když už bylo jasné, že postoupíme do předkola a já na všech viděl obrovskou úlevu. Ať už na hráčích nebo na trenérech. Navíc s tím vlastně nikdo moc nepočítal. Tým jsme před sezonou stavěli narychlo a postup do předkola byl pro nás takovou třešničkou na dortu. Ty oslavy jsou na tom pak to nejkrásnější.

A nejhůř?
Když jsme zhruba v listopadu prohráli několik zápasů v řadě bez toho, aniž bychom v nich dokázali vůbec vstřelit branku. Míra Mach pak udělal analýzu a došlo se k tomu, že na tom měl podíl covid. Tým ho těsně před tou sérií prodělal – přesněji řečeno asi 60 procent týmu a poté nám trvalo, než se tým znovu dostal do tréninkové a zápasové zátěže.

Loňský nesestupový ročník pro vás byl svým způsobem dar z nebes. Vnímáte to tak, že teď už jste v komfortnější pozici než před rokem?
Jednoznačně. Máme tu osu týmu, kterou se trenérům podařilo vybudovat. Když to vezmu od gólmanů, máme tady Petra Hamalčíka, který loni chytal skvěle a my mu hodně věříme. Na druhou stranu je to pořád mladý kluk, pro kterého je vždycky těžší dobrou sezonu zopakovat než znovu vyletět nahoru.

Proto jste k němu přivedli zkušeného Lukáše Cikánka?
Přesně tak. Lukáš by měl plnit roli toho zkušeného, který bude kdykoliv připraven zaskočit za Petra Hamalčíka. Šlo i o to, že loni jsme tu měli brankáře z Mladé Boleslavi – například Olivera Šatného, ten ale bude v příští sezoně pravděpodobně k dispozici svému klubu, neboť i do mládežnických soutěží se vrací sestup. My jsme se tedy dostali do situace, že bychom u nás měli jen jednoho stálého brankáře, což bylo třeba vyřešit.

Nicméně Lukáš Cikánek se už přes rok neobjevil v profesionálním hokeji. Nemáte proto trochu obavy?
Míra Mach Lukáše oslovil a podle jeho slov dostal Lukáš novou chuť do hokeje. Chce to u nás zkusit, za což jsme rádi. Navíc je mu pořád jen třiatřicet let, což dneska není pro gólmana prakticky žádný věk. Věříme tomu, že u nás odvede dobrou práci.

S hokejem je to tak trochu jako s jízdou na kole. Když se to člověk naučí, už to nezapomene, že?
Jasně, podívejte se třeba na Dominika Haška. Ten se v pokročilém věku vrátil několikrát a vždycky dokázal podávat kvalitní výkony. Navíc, jak už jsem řekl, Lukášovi je pořád jen třiatřicet let, což není žádný veteránský věk

Zároveň zmiňujete trenéra Miroslava Macha, o němž jste mi loni řekl, že je ten pravý pro to, aby roztlačil ústeckou hokejovou mašinu správným směrem. Vaši důvěru splácí, že?
Pro nás byl Míra Mach jasná volba. V Ústí už toho odtrénoval hodně a místní prostředí zná. Je to navíc zkušený trenér, který s hráči umí komunikovat a přesvědčit je, aby ho následovali. Třeba jako u zmíněného Lukáše Cikánka. Zároveň se dostáváme k našim finančním možnostem, které loni ani letos nebyly a nejsou nijak závratné. Dá se říct, že pořád jsme nízkonákladový klub ohledně rozpočtu, takže jiná volba ani není.

Na druhou stranu mi ale přijde, že Miroslav Mach nelpí na tom, aby měl tým plný hvězd. Spíš si užívá práci s mladými hráči.
Míra Mach, ale i Jarda Roubík s Jirkou Mertou tohle umí. My na to budeme spoléhat i příští sezonu. Nicméně jsme si na našich vzájemných poradách jasně stanovili, že před další sezonou prostě potřebujeme přivést zkušenosti vzhledem k tomu, jakým systémem se bude hrát. Do soutěže se vrací sestup, kterému se chceme vyhnout už kvůli tomu, že první liga do Ústí nad Labem historicky patří.

A nutno říct, že zkušenosti jste opravdu přivedli.
Měli jsme tu osu týmu z loňska. O brankářích už jsme mluvili, v obraně zůstal Vláďa Brož s Jirkou Drtinou, k nim jsme navíc podepsali dalšího zkušeného beka Jakuba Trefného. Útočné jádro bude i příští rok postaveno kolem Michala Trávníčka, Daniela Vrdlovce a Jiřího Severy. K tomu se nám povedlo angažovat Honzu Milfaita s Davidem Tůmou, kteří už taky patří mezi zkušenější hráče, takže v tomto ohledu jsme spokojeni.

Plánujete podepsat ještě nějaká zkušenější jména?
Se současnou podobou kádru jdeme do sezony. Máme tu ještě samozřejmě místa pro hráče z Mladé Boleslavi, kteří náš tým ještě posílí. To ale bude záležet na tom, jaký kádr Boleslav postaví, pak se uvidí. Osobně se mi moc líbilo, jak trenéři dokázali zkombinovat zkušenosti čtyřicetiletého Michala Trávníčka s hráči ročníku 2000 a mladšími. Věřím, že se to takhle bude dařit i v další sezoně.

Máte představu o tom, jak intenzivní by měla být příští rok spolupráce s Mladou Boleslaví i vzhledem k hrozbě sestupu?
Už loni jsme vzájemnou spolupráci domlouvali na delší časový horizont. S Boleslaví nejvíc komunikuje Míra Mach, který je denně na telefonu a hráče probírá. Spolupráce by měla být podobně intenzivní jako loni, přičemž věříme, že opět pomůže oběma stranám.

Loni jste svůj kádr budovali na poslední chvíli. Letos byla vaše pozice na trhu o poznání lepší, že?
Je to tak. Letos jsme si mohli dovolit hráče vytipovávat už v průběhu prosince a ledna. Samozřejmě, že pořád hrají velkou roli finance. U nás to není o závratných penězích, takže nadále hraje roli to, aby hráči měli chuť v Ústí hrát. Dám příklad takového Kryštofa Ouřady. Je to kluk z regionu, který minulou sezonu neměl i kvůli zranění ideální. Ale my jsme z něj cítili velkou chuť do hokeje, velkou chuť se dál zlepšovat. Tohle je pro nás cesta, přičemž věříme, že Kryštof napodobí Jirku Severu a postupně se z něj stane lídr týmu, který u nás stráví delší dobu.

Několikrát jste zmínil nižší rozpočet klubu, ale loňská sezona se vám povedla. Takže vnímáte tuhle skutečnost i na zvýšeném zájmu partnerů?
Je to hrozně individuální. Chtěl bych tady zmínit zejména město Ústí nad Labem, které je nejvýraznějším partnerem klubu. Zároveň bych chtěl poděkovat Láďovi Evanovi, který s městem pravidelně vede jednání o podpoře hokeje v Ústí. Dalšími našimi velkými partnery, které chci zmínit, jsou ATT Investment Míry Zadáka a společnost HAVE 2000. I těm patří velký dík a uznání za to, že nás podporují. Pak samozřejmě máme spoustu menších partnerů. U nich je to opravdu individuální, někoho covid zasáhl víc, jiného míň. Někdo si třeba teď nemůže dovolit přispět, ale řekne nám, abychom se ozvali v lednu. I takové případy máme. Všech našich partnerů si každopádně opravdu vážíme. Zvlášť v této době.

Ale rozpočet jste i vzhledem ke zkušeným posilám navýšit museli, ne?
To máte pravdu – rozpočet je oproti tomu loňskému vyšší zhruba o milion a půl. Víme, že nás čeká těžká sezona, takže nechceme po stránce sportovní ani ekonomické nic podcenit. Pohybujeme se na hranici patnácti milionů, výš se asi nedostaneme. Když to vezmu ze sportovního hlediska, tak za to budou zodpovědní hráči a trenéři a my funkcionáři neseme zodpovědnost za chod celého klubu.

Chápu vás tedy správně, že ani s vidinou případného hrozícího sestupu se do neřízených finančních dostihů s cílem zachránit soutěž pouštět nebudete?
Přesně tak, jak říkáte. Říkám otevřeně, že se nám může stát i to, že spadneme. Nikdo neví, jak to bude vypadat, jak se budou chovat ostatní kluby. Někdo třeba může ze strachu během sezony rozpočty navyšovat na úkor ekonomické stability klubu – my ale touhle cestou rozhodně nepůjdeme. Už jsme to zde zažili zhruba před osmi lety a víme, jaké to je znovu nastartovat klub po krachu. Takže ano, může nás potkat sestup, ale rozhodně nebudeme chtít klub ekonomicky do budoucna zatížit. Všichni uděláme maximum pro to, abychom uspěli sportovně i ekonomicky. To garantuji.

Velkou roli by měli hrát i diváci. Dovedete si představit scénář, kdy by proběhla další sezona bez jejich přítomnosti na tribunách?
Nikdo neví, jak to bude. Já ale nad takovým scénářem nechci vůbec přemýšlet. Pevně věřím tomu, že vlna masivního očkování něčemu takovému zabrání. Stejně tak u dětí – pevně věřím, že děti budou moci normálně sportovat po dobu celé sezony. Sám mám dva kluky, takže vím, jaké to bylo, když vypadli z režimu škola, úkoly, trénink. Děti přišly o sociální kontakt, některé se nám poté k hokeji nevrátily, jiné se vrátily obézní… Celý sport teď čeká dlouhá cesta k nápravě. Jsem pevně přesvědčený, že stát a města se budou snažit vytvořit co nejlepší podmínky k tomu, aby se co nejvíce dětí vrátilo ke sportu a zde nemyslím jen k hokeji.

Vím, že začnete studovat nejvyšší trenérskou licenci, jaký je to pocit se znovu vrátit do studentské lavice?
Mně je dneska 48 let. Dostávám se do věku, kdy chci mít určitý životní nadhled a rozhled, proto jsem moc rád, že jsem se na studium trenérské A licence dostal. Umožní mi to potkávat vzdělané lidi, dozvědět se něco nového nejen o sportovním tréninku, ale i například o psychologii nebo fyziologii.

Vidíte se do budoucna víc v kanceláři, nebo naopak na střídačce?
Já se vždycky cítil líp na ledě, protože jsem od malička sportovec. U nás v Ústí plním roli takové spojky mezi kabinou a kanceláří. Uvidíme, co budoucnost přinese. Nevylučuju ani to, že se někdy vrátím k trénování prvního týmu. Každopádně chci pro ústecký klub pracovat i v budoucnu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ú s t í n/L. - Do Ústí nad Labem zavítal soupeř ze Slaného. První zápas vyhrálo Slaný vysoko 11:1. Domácím se však povedlo vytvořit tří brankový náskok, ale hosté jej v závěru během krátké chvíle smazali a v prodloužení vstřelili vítěznou branku. Deváťáci Slovanu tak berou z utkání pouze bod. Poslední zápas nadstavby čeká naše deváťáky v neděli proti Litoměřicím, kdy půjde o přímý souboj o druhé místo, které by nám zajistilo účast v závěrečném play-off o účast v extralize.

  • Dorostenecký Try-out

    20. 3. 2024

    Ústí nad Labem - Ve středu 27.3. na zimním stadionu v Ústí nad Labem se koná Try-out do kategorie dorostu pro sezónu 2024/2025. Dorost bude již třetím rokem účastníkem 2.nejvyšší soutěže. Try-out se týká hráčů ročníku 2008 a 2009.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže