Ú s t í n/L. - Trenér juniorů Marco Vrba bude mít v příští sezóně v trenérském štábu za kolegu Martina Štěpánka. Tento mladý trenér v rozhovoru prezentuje svoji vizi a představu o fungování juniorů.

Co rozhodlo, že je tvým novým kolegou Martin Štěpánek?

S vedením jsme probírali několik jmen a nakonec jsme se shodli, že budeme spolupracovat s Martinem Štěpánkem. Moc se na tuto spolupráci těším, Martin byl výborný hokejista a zároveň jsem měl tu čest ho poznat i jako trenéra, kdy mě s Mírou Machem vedl v dorostu. Myslím si, že naše spolupráce s Martinem může dobře fungovat, i vzhledem k tomu, že je nejen zkušený obránce, ale již několik let se pohybuje na trenérské lavičce, tudíž se vzájemně budeme doplňovat.

Co od nové sezony očekáváš?

Našim společným cílem je udržení extraligy v Ústí nad Labem, od kterého se bude odvíjet tréninkový plán, příchody nových hráčů, individuální práce s jednotlivými hráči a také náročné požadavky na hráče.

Jakou máš tedy představu o chodu juniorského týmu?

V první řadě bych chtěl hráčům zajistit extraligový servis, který však bude podmíněn extraligovým přístupem každého hráče. Chtěl bych v kabině vybudovat pohodlné zázemí a hlavně vzájemný respekt, který bude v začátcích nejdůležitější. Těch novinek bude spousta, ale myslím, že to budou hlavně pozitivní novinky. Chtěl bych, aby si hráči uvědomili, že je neformují jen výkony na ledě, ale také chování mimo led, takže značná část mých požadavků bude směřována i tímto směrem. Například bude určený přesný dresscode, který budu vyžadovat na každý zápas. Účast na benefičních akcích apod.

Bude pro tebe těžké přesvědčit již skoro dospělé a hotové hráče, že je vedeš správným směrem?

Je to určitě jeden z mých hlavních úkolů, aby celý tým věřil, že cesta, kterou je s Martinem povedem, je ta správná. Všichni samozřejmě dostanou na výběr, zda té cestě budou věřit nebo ne. Jak se k tomu každý hráč postaví, je již na něm. Ale pokud si vybudujeme vzájemný respekt a budeme jeden věřit v druhého, myslím, že budeme jako tým velmi silní.

Mluvil jsi o příchodech nových hráčů, v jaké fázi jsou tyhle jednání?

Jako první jsem si trochu zmapoval okolí a zjistil, že v okolí je spousta hráčů, kteří se o extraligu mohou poprat. Také jsem zjistil, že spousta ústeckých kluků již někde extraligu hraje a přišlo mi jako velká škoda, že jí hrají jinde než v Ústí. Tudíž jsem oslovil několik hráčů a začal jednat. Nerad bych předbíhal, ale myslím si, že těch kluků je celkem dost a dost se jich také pokusí probojovat do naší sestavy. Všichni kluci dostanou na začátku stejnou šanci, teď už bude jen na nich, jak se s ní poperou. Našim cílem je však přivést hlavně hráče ročníku 2003 a 2004, aby tým byl silný i v dalším ročníku extraligy. Na což se samozřejmě váže i spolupráce s týmem dorostu, která doufám bude fungovat.

Odkdy převezmete juniorský tým. Co máš v plánu po převzetí celku juniorů?

Tým bychom měli převzít k 1. 4. 2021 v souladu s vládními opatřeními. První chci udělat krátkou schůzku s rodiči a poté o něco delší schůzku s hráči, během které se dozví, co všechno je čeká a co po nich budu bez vyjímek požadovat. Začne takový tvrdší seznamovací měsíc, kde se budu snažit každého hráče poznat individuálně, zjistit jak umí dodržovat nově nastavená pravidla a jak chce nebo nechce tahat. V průběhu dubna bych také chtěl s každým hráčem mluvit samostaně, abych měl o každém hráči maximum informací. Od 1. 5. by měla začít klasická letní příprava, kdy mám v plánu, že budeme mít každý týden 5x off-ice trénink a jeden trénink na ledě, pokud to bude samozřejmě možné.

Nemyslíš, že 6 tréninků za týden je celkem dost?

Pokud se podívám na letošní sezonu, která byla obrovsky ovlivněna pandemickou situací, myslím si, že kluci načerpali dost energie, kterou teď můžeme společně zužitkovat v tréninku. Navíc v sezoně budou také 4 tréninky a 2 zápasy týdně. Kluci poté samozřejmě dostanou zhruba 2-3 týdny volno než naskočí do předzávodního období. To by mělo začít společným soustředěním.

Jaké cíle si jako hlavní trenér před sezonou stanovíš?

Nejdůležitější je bezesporu udržení extraligy v Ústí nad Labem a tomu se také všechno bude přizpůsobovat. Chtěl bych, abychom hráli agresivní a bruslivý styl hry. Ještě úplně nevím jaká je síla mužstva, (zatím jsem viděl několik hráčů na svých skills trénincích), ale na to abychom byli důrazní a nevypustili ani centimetr ledu budeme pracovat hned zpočátku přípravy. Další cíl je vytvořit kompaktní tým, který za sebou bude stát nejen v kabině a na ledě ale také mimo něj. Jak jsem již říkal, vytvořit extraligové podmínky, takže již jednám s dalšími lidmi, co by v budoucnu mohli být součástí našeho realizačního týmu.

Co si představuješ pod pojmem extraligové podmínky?

Určitě pořádek v kabině. Stoprocentní docházka. Videorozbory jednotlivých utkání. Služby kustoda, maséra, nutričního specialisty. Za dodržení domluvených podmínek budou mít hráči poskytnutý samostatný přístup do šatny a do posilovny. Těch věcí je spousta. Otázka je, co vše zvládnu zařídit. Hlavně to vše bude podmíněno přístupem hráčů, určitě nebudu něco takového zařizovat pro kluky, co se mi pak přijdou na trénink jen sklouznout. Pokud budou kluci dávat týmu 100 %, pak jim budu dávat 100 % já.

Chtěl bys něco doplnit na závěr?

Chtěl bych říct, že se na tuto sezónu moc těším a věřím, že nezklamu vedení Slovanu, které mi tuto příležitost dalo. I když je to pro mě sázka na jednu kartu, věřím že to bude úspěšná sezona. Také věřím, že nebudeme bojovat jen o udržení, ale pokusíme se poprat o vyšší místa v tabulce. Také bych chtěl, aby si všichni kluci uvědomili, že všichni začínají na stejné startovací čáře a je jen na nich, v jakém světle se ukážou. Moje výhoda je, že se nebojím radikálních kroků. Pokud někdo nebude ochoten plnit naše požadavky včetně celkového přístupu k týmu, tak si popřejeme hodně štěstí a s daným hráčem ukončíme spolupráci. Věřím, že takovou situaci nebudu muset řešit. Chtěl bych klukům vzkázat, že se na naší spolupráci těším a že na ní doufám budeme vzpomínat vždy s radostí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ú s t í n/L. - Do Ústí nad Labem zavítal soupeř ze Slaného. První zápas vyhrálo Slaný vysoko 11:1. Domácím se však povedlo vytvořit tří brankový náskok, ale hosté jej v závěru během krátké chvíle smazali a v prodloužení vstřelili vítěznou branku. Deváťáci Slovanu tak berou z utkání pouze bod. Poslední zápas nadstavby čeká naše deváťáky v neděli proti Litoměřicím, kdy půjde o přímý souboj o druhé místo, které by nám zajistilo účast v závěrečném play-off o účast v extralize.

  • Dorostenecký Try-out

    20. 3. 2024

    Ústí nad Labem - Ve středu 27.3. na zimním stadionu v Ústí nad Labem se koná Try-out do kategorie dorostu pro sezónu 2024/2025. Dorost bude již třetím rokem účastníkem 2.nejvyšší soutěže. Try-out se týká hráčů ročníku 2008 a 2009.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže