Ú s t í n/L. - Čtyřikrát za sebou nastoupil brankář Ústeckých Lvů Jiří Zikmund v základní sestavě. V pátém už ne. Po prohře v Ostravě se opět usadil na hráčskou lavici a sledoval vsedě dění na ledě. Zůstane Zikmund, věčná ústecká dvojka, tak i nadále jen brankářem na záskok? Společně s Lukášem Sáblíkem tráví v Ústí již třetí sezónu. Sedí vedle sebe v kabině. Z jeho slov nejsou cítit vysoké ambice. Jak situaci na klíčovém postu vyřeší trenéři? Začne naplňovat jejich představy Sáblík?
Dosud trenéři řeší dilema. Donedávna nezpochybnitelná jednička mezi tyčemi, Lukáš Sáblík, chybuje. Třeba chomutovský Boušek v Ústí vyrovnával střelou ze středního pásma. Přestože Lvi vítězí a drží se na špici s náskokem na třetí pozici, mohli mít o nějaký bodík víc. Vždy prohráli pouze o gól, vždy soupeře přestříleli. Srovnání s loňským vstupem: Herně nad soupeři tak výrazně nevládli, ale body jim zajistil skvělými zásahy loňský král statistik, Lukáš Sáblík. Svou fazonu vyšperkoval v závěru roku skvostnou sérii bez obdržené branky.

Trenér Hynek gólmany povětšinou hájící utrousil v tisku na Sáblíkovy statistiky pár slov. Jeho čtrnáctá pozice mezi brankáři v soutěži jej netěšila. Průměr 1,79 branky na zápas sice není špatný, ale úspěšnost loňských 93,38% (a v začátku ještě vyšší) nedosahuje a to práce zase o tolik méně než loni nemá (loni 0,38 zásahů za minutu, letos 0,36). Jedenáct loňských nul též těžko dorovná.

Myslím, že trenéři chtěli nechat Sáblíka odpočinout. Nasadili Zikmunda. Ten však překvapil. Naposled v ústeckém dresu chytal tolik zápasů po sobě v předloňském play off. Tehdy dochytával vítěznou sérii s Olomoucí a začal i v semifinále proti Berounu. Letos ve třech utkáních dostal pouze po gólu a otevřel spekulace, kdo bude gólmansku jedničkou. Sám na ně však příliš nedával. „Trenér přišel před třemi týdny, abych se připravil na zápas. Mně to nějak vyšlo. Pak byl Sáblo nějaký nechcípaný, lezla na něj nějaká chřipajzna, tak kvůli tomu jsem dostal ještě šanci. Už se z toho dostal, bude odpočatý, tak si myslím, že už naskočí,“ tvrdil po zápase s Mladou Boleslaví. Že by se nějak cpal do branky, to ne. „Jednou je tu jednička a já musím čekat na šanci. Není mi to jedno. Beru to, jak to je, co mám dělat,“ ptal se.

Trenér Hynek byl s jeho výkony spokojen. „Nasadili jsme Zikiho a ten to čapnul za pačesy,“ říkal po stejném zápase a doplnil, že to nyní nedělí na brankářskou jedničku a dvojku. „Máme brankářskou dvojici a chytá ten, kdo má lepší formu,“ dodal. Ovšem vypadá to, že trenéři jen ctili nepsaná pravidla:
1. Vítězná sestava se nemění
2. V týmu musí být jasně určena jednička.
Jen po výborných výkonech Zikmunda jej nechtěli srážet. Myslím, že to by bylo správné a že je třeba mít připraveny dva kvalitní gólmany, zároveň však určit prvního a dát mu dostatek důvěry. Po prohře v Ostravě tak záminka padla a do hry se opět dostal Sáblík.

Ani loni jeho forma nezůstala bez poskvrny. Vzpomínáte na začátek roku? Třeba na domácí porážku. S Chomutovem 1:6. Sáblíkovo jméno bylo opět skloňováno v méně lichotivých pádech. I tehdy trenéři párkrát nasadili Zikmunda. Sáblík se pak vyznamenal v závěru sezóny, kdy byl nejlepším Ústečanem v play off, v kterém odchytal každou minutu. „Doufám, že jsem si to vybral již teď na začátku a závěr sezóny již bude bezchybný,“ věří teď. Podrží trenéři Sáblíka nyní? Stejně jako v případě Šafferova bububu po nemastném rozjezdu týmu by mu čtyřzápasová porce strávená na lavičce mohla pomoci se nastartovat. Více ukáže třeba již dnešní souboj. Znovu s Chomutovem.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ústí nad Labem - Všichni trenéři se již těší na nejmladší hráče našeho klubu HC Slovan Ústí nad Labem. Velmi rádi uvítáme do kolektivu i nové tváře, které zatím nemají s hokejem zkušenosti. Tréninky jsou vedeny kvalifikovanými trenéry a trenérkami převážně formou her a soutěží. Našim cílem je naučit děti všestranné sportovní přípravě (obratnost, rychlost, koordinace a další pohybové dovednosti). Důležité je také pro nás, aby se děti při tréninku bavily a měli radost z pohybu. Na tréninky, které budou v měsíci květnu a červnu probíhat suchou formou, mohou přijít kluci i holky ročníku 2017 a mladší. S tréninky začínáme dne 2.5.2024. Trénovat budeme vždy ve středu od 17:30 do 18:30 hod na umělé ploše uvnitř zimním stadionu (místo ledu), druhý trénink bude vždy ve čtvrtek od 15:00 do 16:00 hod na umělé trávě naproti zimnímu stadionu. Sraz s trenéry bude vždy 15 minut před tréninkem na který potřebujete pouze sportovní oblečení, sportovní obuv a láhev s pitím. V případě jakýchkoliv dotazů kontaktujte telefonicky hlavního trenéra základny Václava Drahoráda na 725 550 601. Trenéři a trenérky se na všechny sportovce již těší.

  • Ústí nad Labem - Dorost Slovanu, který v letošní sezoně nastupoval v lize dorostu ve skupině Západ zakončil sezonu 2023/2024 na sedmém místě tabulky a splnil tak své předsezónní cíle. Uplynulou sezonu zhodnotil ústecký odchovanec a trenér této kategorie Lukáš Místecký.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže