hodnotil první derby. ">
Ú s t í n/L. - Veni, vidi, vici, mohl by si říct Ladislav Slížek. V létě přišel, viděl a zvítězil. Po pátém kole má na svém kontě 6 bodů za 4 branky a dvě asistence, proti Chomutovu si připsal jeden zvláště pěkný zásah. Tedy nejproduktivnější Lev. V anketě Král Lví arény vyhrál hlasování prvních dvou zápasů a čtyři hodiny po zápase s Chomutovem vede i třetí anketu. Tedy nejpopulárnější Lev. Toho si velice cení, ale s utkáním samotným spokojen není. “Já myslím, že je to zklamání," hodnotil první derby.
Už ve 2. minutě derby s Chomutovem divákům zatrpklo. Po nenápadné akci se puk dostal od Stavenského až za Sáblíkova záda a domácí měli co dohánět. To se jim povedlo, když do konce třetiny stav obrátili. Nakonec však již potřetí v načaté sezóně odcházeli do kabin s jedním bodem a podruhé za stavu 2:2. A podruhé to bylo před domácím publikem. “Já myslím, že je to zklamání. Šli jsme do toho s tím, že dobře začneme a to se nám nepovedlo, hned ze začátku jsme dostali gól. Pak jsme to sice zvrátili, ale bylo to křečovité, není v tom lehkost,“ stěžuje si Ladislav Slížek, po pěti kolech nejproduktivnější hráč Ústí. S Třebíčí, Jihlavou i Chomutovem to byli právě Ústečtí, kdo museli dotahovat náskok soupeře. Podcenění? Nedostatek koncentrace na zápas? Kde že je zakopaný pes, proč mají Lvi vstupy do utkání tak špatné? “Kdybychom věděli, kde ta chyba je, tak ty góly dostávat nebudeme. V kabině se hecujeme, všechno funguje skvěle, ale neumíme to převést na led. Něco je špatně, musíme si sednout, znovu to probrat a začít hrát líp,“ konstruktivně kritizuje Slížek. “Únava v tom nebyla, je začátek sezóny a všechny týmy mají dost sil. Nám se tohle stalo už poněkolikáté, musíme zápasy otáčet a to je psychicky namáhavé. Každý mančaft na nás hraje z obrany, čeká na nás a my útočíme do plných a to je těžké,“ dodává.

Po pátém kole jsou Ústečtí Lvi na šesté příčce s devíti body. O dva méně než by stačilo na špičku ligy a o dva více než momentálně zaručuje účast v play-off. Předčasná debata, ale i tak se možná od finalisty loňského ročníku čekal lepší start. “Mrzí nás ztráta bodů, ale nepropadáme panice. Jak říkám, je to začátek soutěže, všichni mají dost sil. My musíme jít zápas od zápasu, jedeme do Olomouce, kde musíme vyhrát a potvrdit to ve dvou následujících domácích zápasech. Bude to těžké, ale já myslím, že to bude dobré,“ věří forward, který ještě nebyl na ledě při inkasované brance. Naopak šestkrát se podílel na těch, které napadaly do branky soupeře. Slížek tedy tvoří bez jediného bodu polovinu útočného potenciálu mužstva. “Já jsem určitě spokojený, ale na to se nekoukám. Šel jsem do ambiciózního týmu, který bude bojovat o postup. Osobní statistiky jdou stranou. Ke štěstí mi chybí to, že máme jen devět bodů,“ prozrazuje týmového ducha.

Derby bylo pohledné a přestože nepadlo tolik branek, přeci jen si diváci něco našli. Jejich hráči nastoupili ve slušivých dresech v retro stylu, které sklidily velké nadšení. Měly oslavovat 60 let od založení obou hokejových klubů a uklidnit nevraživost mezi oběma tábory alespoň na ledě. “My jsme to moc nevnímali, spíš jsme si z toho dělali srandu v tom smyslu, že to pamatuje jenom Robert Kysela,“ rozesmívá všechny přítomné Slížek. “Ale jinak jsme to brali jako normální zápas, v retro dresu jsem žádnou zvláštní změnu necítil,“ ironizuje na závěr.


Předloni nastupoval stabilně a „A“ tým a zároveň za juniory v Ústí. Jeho hráčská karta ale poukazuje na kladenskou hokejovou školu. Vloni se opět v ústeckém dresu ukázal, ale jen třikrát. A letos opět vypomáhá na severu Čech a je za to rád. Jeho otec je asistentem trenéra Hynka. Ano, je to Jakub Evan, nadějný jednadvacetiletý obránce. “Určitě jsem rád, že jsem tady. Na Kladně jsem odehrál jen přípravu a do extraligy mě zatím nepustili, takže jsem rád za každou šanci si někde zahrát. A tady je to v dobrém týmu s možností se umístit na dobrém fleku v tabulce,“ usmívá se šibalsky rodilý Kladeňák.V zápase proti Chomutovu nastoupil v první obranné dvojici s Alešem Pavlasem na místo Aleše Vály. Jak to s ním bude dál? Bude jeho osud nabírat podobných destinací jako dříve, když pendloval mezi Ústím, Kladnem i jinými týmy? “Nevím, jak to bude do budoucna, na Kladně jsem asi sedmý bek a vůbec nic mi k tomu neřekli. To je ve vyšší moci, já o tom bohužel nerozhoduji. Táta mi ani nevolal, že tu budu hrát. Mě na Kladně dneska ráno řekli, že mám jet, tak jsem se sbalil a jel,“ popisuje s velkou nadsázkou a úsměvem na rtech Evan, jak se rozhodovalo o tom, zda Ústí využije střídavého startu. Jedním dechem ale s dávkou profesionálního přístupu dodává: “Jsem mladý hráč, tak to musím respektovat.“


Hosté nastoupili do utkání stejně jako domácí v retro dresech. Netradiční černozelený dres bez reklam navlékla i opora Chomutovských Ladislav Boušek. ”Utkání bylo sváteční a divákům se muselo líbit. Nasazení bylo z obou stran suprové. Ze začátku bylo Ústí trochu lepší, my jsme byli zaskočení. V průběhu utkání jsme to otočili a měli jsme spíš navrch. Plichta je asi spravedlivá,” mínil Boušek.

Právě nejmenší forvard hostí byl autorem šťastného gólu, který přinesl Chomutovu cenný bod. Boušek vyslal svou střelu až ze středního pásma a ta se přes domácího beka dostala až k Sáblíkovi, který puk pouze ztlumil. Ten se pak došoural za brankovou čáru. ”Takovéto góly padají. Nám se stále vtlouká do hlavy, abychom stříleli ze všech pozic. Já jsem v této situaci neměl moc šancí, neměl jsem rychlost, hráč na mě čekal a švihem jsem zkusil vystřelit podél něj. Ta rána mi sedla, ať to vypadalo jakkoliv. Gólman to dostal k tělu a propadlo mu to. To se stává,” popisoval svou trefu spokojený Boušek. ”Byl to můj první gól v sezóně. Měl jsem docela dobrý vstup do sezóny, dostávám se do šancí, ale bohužel to tam nepadá. Jindy to tam člověk plácne a padne to tam.”

Za vyrovnaného stavu měla obě mužstva několik šancí strhnou výhru na svou stranu a urvat tak cenné tři body. Halasná hudba a bušení holí z kabiny Chomutovských však napovídalo, že i s bodem je severočeský rival spokojen. ”Je to určitě zisk, ale dva body by byly lepší,” usmíval se Boušek, jenž prý má sílu na rozdávání: “Cítím se dobře. Klidně bych zvládl i další třetinu.“

Derby dvou tradičních soupeřů bylo okořeněno již zmiňovanými historickými dresy. To si pochvaloval i Boušek: ”Strašně moc se mi líbí historie a staré dresy. Bylo to nostalgické. Moc se mi to líbilo a škoda, že takovýchto zápasů není více.” Retro dresy se však určitě objeví i v dalších severočeských derby a tak se mají fanoušci na co těšit.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže