Ú s t í n/L. - Druhá nejvyšší tuzemská soutěž se dlouho nacházela v hlubokém hokejovém podpalubí. Nekonečná léta neměnný systém hokejové baráže zvýhodňoval extraligové celky a cesta o ligu výše se zdála téměř neprostupná. Důsledky byly zjevné – krom pár hegemonů, kteří se s enormním finančním nasazením snažili probojovat nahoru, v lize ostatní spíše paběrkovali, případně se stávali farmami extraligových týmů. Ovšem tyto časy jsou naštěstí odváty. 1. liga se hlásí o pozornost, a to poslední léta poměrně vehementně.

Než se zahledíme do čísel, která tezi uvedenou v perexu článku potvrzují, je třeba se vrátit k okamžiku, jenž vzestup druhé nejvyšší soutěže odstartoval. Bez větších diskusí se za něj dá označit změna systému baráže. V sezoně 2012/2013 ji poprvé nehrál vítěz 1. ligy s posledním týmem extraligy po sehrání skupiny o umístění, ale hrála se čtyřčlenná skupina o postup mezi prvoligovými finalisty a dvěma nejhoršími celky z extraligy.

Uvolnění léta zakonzervovaného stavu umožnil zejména Český svaz ledního hokeje, který převzal po rozkolu s Asociací profesionálních klubů řízení extraligy. Efekt na první ligu to mělo poměrně rychlý. Zvýšení šancí na postup okamžitě dal druhé nejvyšší soutěži nový náboj, který vedl k postupnému nárůstu návštěvnosti i atraktivity soutěže. K tomu zároveň napomohla i mizérie tradičních extraligových klubů a smutný příběh kolem budějovické extraligové licence. Tu totiž vlastník převedl do Hradce Králové, České Budějovice se usídlily v 1. lize a díky skvělé návštěvnosti notně přispěly ke kompletnímu vzestupu soutěže.

Čísla hovoří jasně. V sezoně 2012/2013 chodilo na základní část první ligy průměrně 993 diváků, o rok později, kdy Jihočeši se znovuobnoveným Motorem načali novodobou historii klubu, již chodilo na zápas průměrně 1277 fanoušků. V sezoně 2014/2015 už chodilo na utkání o dalších přibližně 250 lidí více, vzestup pak korunoval uplynulý ročník s průměrnou návštěvou 1691 diváků. To je nárůst o více než polovinu během pouhých tří sezon.

Graf návštěvnosti

Vzestupu samozřejmě nahrává složení WSM ligy. Návštěvnost úžasným způsobem táhly České Budějovice s průměrem 5492 fanoušků na zápas, čímž by za sebou i v extralize nechaly celých devět týmů. Například právě Hradec Králové, ale také třeba Plzeň nebo Třinec. Slušné návštěvy zaznamenával ale také Přerov s Prostějovem, Kladno nebo Havířov. Nad tisícovku průměrné návštěvy se letos dostalo v první lize hned deset týmů.

V tomto světle trochu zamrzí návštěvnost v Ústí nad Labem, v základní části Slovanu patří s 1274 diváky na zápas až devátá příčka, vzhledem k turbulentním událostem v posledních letech však je třeba říci, že i zde návštěvnost po odrazu ode dna s každou další sezonou roste (srovnejme s 803 diváky v sezoně 2013/2014). Rostoucí důvěru v ústecký hokej pak skvěle podtrhuje průměrná návštěvnost v play-off, kde se Slovan dostal již na velmi solidních 3775 diváků na zápas.

Mimochodem, diváci v Ústí si přišli na své i v celkovém počtu zápasů, které Slovan sehrál. V play-off se představil (s předkolem) celkem patnáctkrát, což je suverénně nejvíce. Druhé Jihlavě stačilo k baráži deset utkání, Budějovice si zahrály v letošní vyřazovací soutěži pouze devětkrát. Skrz play-off pak nejrychleji proletěly Litoměřice, jelikož v předkole vypadly nejrychlejším možným způsobem, tedy ve třech zápasech.

První liga tedy roste vskutku rychle. Pro její fanoušky je to skvělá zpráva, do čtrnáctičlenné rodiny navíc letos přibývá Frýdek-Místek, který jistě zájmem překoná návštěvnost Šumperka, ten se s WSM ligou poněkud smolně rozloučil. S přibývajícími diváky lze pozorovat i rostoucí zájem médií, nezbývá tedy než doufat, že si druhá nejvyšší soutěž svůj růst užije a ještě alespoň nějakou dobu uchová. Snad bude v trendu pokračovat i ústecký hokej. Letošní skvělé představení žlutomodré party v play-off je tou nejlepší reklamou na sezonu nadcházející. První liga teď totiž baví skvěle.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ústí nad Labem - Všichni trenéři se již těší na nejmladší hráče našeho klubu HC Slovan Ústí nad Labem. Velmi rádi uvítáme do kolektivu i nové tváře, které zatím nemají s hokejem zkušenosti. Tréninky jsou vedeny kvalifikovanými trenéry a trenérkami převážně formou her a soutěží. Našim cílem je naučit děti všestranné sportovní přípravě (obratnost, rychlost, koordinace a další pohybové dovednosti). Důležité je také pro nás, aby se děti při tréninku bavily a měli radost z pohybu. Na tréninky, které budou v měsíci květnu a červnu probíhat suchou formou, mohou přijít kluci i holky ročníku 2017 a mladší. S tréninky začínáme dne 2.5.2024. Trénovat budeme vždy ve středu od 17:30 do 18:30 hod na umělé ploše uvnitř zimním stadionu (místo ledu), druhý trénink bude vždy ve čtvrtek od 15:00 do 16:00 hod na umělé trávě naproti zimnímu stadionu. Sraz s trenéry bude vždy 15 minut před tréninkem na který potřebujete pouze sportovní oblečení, sportovní obuv a láhev s pitím. V případě jakýchkoliv dotazů kontaktujte telefonicky hlavního trenéra základny Václava Drahoráda na 725 550 601. Trenéři a trenérky se na všechny sportovce již těší.

  • Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže