Ú s t í n/L. - Mezi hokejovými fanoušky se nenajde jediný, který by nevěděl, jak se vedlo Ústeckým Lvům v sezóně 2004/2005. To, že dorostenci postoupili do extraligy, je už méně zmiňovaná informace, přesto velice důležitá. Ale jak si vedli junioři? A jak se dařilo těm nejdůležitějším, tedy malým začínajícím hokejistům od 4. do 9. třídy? Právě o tom se můžete dočíst v rozhovoru s Lubomírem Janderou, šéftrenérem mládeže.
Junioři
Junioři i dorost před letošní sezónou sestoupili z nejvyšší soutěže a otázka zněla, zda li se budou rvát o návrat. Juniorský tým ale úspěšný nebyl a nakonec skončil ve stínu družstva mužů na pátém místě. Letošní sezóna juniorů byla překlenovací.Po loňském sestupu jsme kádr dávali těžko dohromady, protože všichni hráči na hostování, kteří tady hráli, odešli.Cílem bylo dostat se do osmičky a potom vsadit na mladé kluky,aby se vyhráli na příští roky. V této kategorii je důležité, že tři hráči mohou hrát takzvaně na výjimku, to letos znamenalo tři hráči narození v roce1984. My jsme toho nevyužili a neměli jsme ani jednoho, zatímco týmy na špici jako Most, Hradec Králové nebo Jindřichův Hradec hrály na tyto starší kluky. Měli jsme mladé mužstvo a umístění na páté příčce můžeme považovat za dobrý výsledek, zhodnotil účinkování týmu v lize juniorů šéftrenér mládeže Lubomír Jandera. Kluci v kádru zůstávají a jsou doplněni hráči, kteří přišli z dorostu. Doufáme, že se pod vedením pana Borůvky a pana Černého pokusí o postup do extraligy, odtajnil složení realizačního týmu a cíle pro nadcházející rok.

Dorost
Před sezónou se mezi hokejovou veřejností v otázce návratu do extraligy častěji zmiňoval právě juniorský tým. K překvapení všech ale v září našlápli mnohem lépe dorostenci, kteří už se nenechali zabrzdit a po roce se opět vrátili mezi elitu. Když kluci ve skvělém nástupu z patnácti zápasů dvanáctkrát vyhráli, začali jsme uvažovat o tom, že bychom se pokusili postoupit, komentuje famózní vstup do soutěže Jandera. Před Vánocemi a po nich měli kluci špatné období, kdy zbytečně ztratili několik bodů a nechali se dotáhnou ostatními týmy. Zejména Tábor podával výborné výkony, což potvrdil dvěma vítězstvími na našem ledě. I přesto v závěru nadstavbové části mohutným finišem devíti vítězství kluci dokázali Tábor přeskočit. Porazili skvělé mančafty jako Pardubice B a čtyři kola před koncem právě i samotný Tábor, na jehož ledě podali opravdu výborný výkon. Pomohly i nějaké pohovory, které jsme s hráči předtím po prohraném domácím zápase s Táborem měli. Oni si to vzali k srdci, dotáhli to do zdárného konce a za to jim patří dík, rozplývá se hlavní trenér deváté a osmé třídy. Celou sezónu se hrálo na čtyři lajny a právě v závěru soutěže se potvrdila síla celého kádru. Musíme ale podotknout, že všichni obránci byli mazáci a teď nám chybí ta kontinuita, protože tito hráči se posunují do juniorů, celou obranu dorostu musíme tedy nahradit, obává se ošemetné situace zadních řad.

Jak probíhá příprava? S tou dorostenci začali poslední týden v dubnu a připravují se na tvrdý rok v nejvyšší soutěži. Zhruba za dva týdnu pojede celý tým na zájezd do Chorvatska, motivační slib vedení klubu, který také hrál svou roli. Do letní přípravy kádr sčítá kolem osmadvaceti třiceti hráčů včetně všech hráčů, kteří přišli z deváté třídy. Zatím jsme posilovali z okolních měst jako je Most nebo Teplice. Až kluci skočí na led, tak dostanou šanci hlavně domácí, kteří ale samozřejmě musí prokázat svou výkonnost, dodal Jandera.

9. třída
Novinkou této sezóny bylo rozdělení týmů na ročníky. Není to práce na rok, ale na dva na tří roky a je to právě pro tu návaznost na dorost. Musíme být schopni tam dodat dostatečný počet hokejistů, vysvětluje důvody transformace mládežnického hokeje. Díky této inovaci jsme se střetávali s kluby, které proti nám hrály se staršími hráči, nachází odraz této změny v letošní sezóně.

Deváťáci se nakonec ukázali být jedním z nejlepších celků mládeže. Jako jediní se dokázali postavit i soupeřům se zvučným jménem. Stejně jako v mužských kategoriích ale i u dětí dochází k přestupům. Devátá třída tak před čtvrtou čtvrtinou soutěže ztratila čtyři bojovníky. Nakonec ale i bez nich dokázala získat za poslední část stejně bodů jako za tu úvodní a umístila se na šestém místě. Myslím si, že to byla dobrá sezóna, skončili jsme na šestém místě s tím, že týmy jako Sparta, Pardubice a Litvínov byly výkonnostně někde jinde. Naším cílem bylo čtvrté místo, o které jsme bojovali s Mladou Boleslaví. V minizápasech s ní jsme ale třikrát prohráli o gól a tyto body nám potom chyběly. Škoda, že jsme to nedokázali, lituje nezdařeného konce Jandera. Velkým pozitivem byla poslední čtvrtina soutěže, kdy se kluci semkli a s oslabeným kádrem jsme podávali nejlepší výkony v sezóně. Ukázalo se, že v hokeji rozhoduje tým a ne jednotlivci, dodal.

8. třída
Jestliže byli zástupce devátého ročníku jedním z nejúspěšnějších, pak osmáci excelovali. Vybojovali čtvrtou příčku a získali skalpy těch týmů, kterým se jejich o rok starší kamarádi dokázali postavit. Osmáci byli ze všech mládežnických celků nejúspěšnější. Skončili na čtvrtém místě dva body za Libercem a do poslední chvíle se prali o umístění se Spartou a Mladou Boleslaví. Tento ročník je velmi kvalitní, hodnotí ve zkratce trenér mužstva.

Nejlepší fazónu měli tito mladíci před Vánocemi a dlouho po nich, když během tří měsíců prohráli jen jedinkrát na ledě Liberce. Měli jsme výbornou třetí čtvrtinu, kdy jsme osm zápasů v řadě vyhráli a porazili právě Spartu Pardubice i Mladou Boleslav, zmiňuje se o části tohoto období lodivod týmu. V poslední čtvrtině, kdy jsme museli posunout naše nejlepší hráče o třídu výš, jsme dokázali to čtvrté místo udržet a ještě před posledním kolem jsme byli na třetí pozici. Ztratili jsme zbytečně v domácích zápasech s Litvínovem a s Chomutovem, kdy se projevilo tréninkové manko z doby jarních prázdnin. I přesto jsme na Litvínov získali náskok dvaceti bodů a i Pardubice zůstaly deset bodů za námi, hodnotí závěr sezóny Jandera.

7. třída
Žáci sedmých a šestých tříd se s přechodem na ročníky nevyrovnali tak dobře jako ti starší. Rozhodují fyzické parametry a v této kategorii je ten skok mezi o rok starší hráče nejhorší, načal téma dalších mladíků Jandera. Zápasy hokejistů ze sedmé třídy vypadají hůř než výsledky starších Lvíčat. V dvaatřiceti kolech našli sedmáci recept pouze na Most, který dvakrát porazili. Pátým bodem v celkovém součtu sezóny byla pak remíza v Liberci. Ostatní utkání si hráči protrpěli a zůstali beznadějně na poslední příčce. V sedmé třídě jsme se potýkali s marodkou, která se rozrůstala. Nebyla zde velká konkurence, ale většina kluků dostala první příležitost hrát celou sezónu. Kluci neměli výsledky nejlepší, ale musíme brát v úvahu to, že 13 žáků navštěvujících sedmou třídu hrálo o kategorii výš v ročníku 1991. Na příští rok se posilníme nejlepšími hráči z okolí a já doufám, že se kluci otrkali a toto umístění se opakovat nebude, věří ve zlepšení Jandera.

6. třída
Ani šesťáci na tom nebyli o nic lépe. V jejich zápasech se sice nějaký bodovaný vyskytl častěji než u sedmáků, přesto stačilo pět výher jen na předskočení poslední Hvězdy Praha. Od příček na šesté a sedmé pozici byl ale pouhý bod. Z posledních tří zápasů stačilo jednou vyhrát a kluci by skončili na šestém místě, což by se potom dalo hodnotit jako dobré. Oni ale skončili osmí. Nicméně v této kategorii dvanáctiletých kluků se kvůli jedné hloupé porážce nedá hodnotit celá sezóna špatně. Důležité je, že se hrálo pořád na všechny lajny. Pár zápasů jsme ztratili i kvůli tomu, protože první týmy tabulky hrály v rozhodujících momentech na dvě pětky. U nás dostávali šanci všichni, i když to bylo třeba o gól. Já doufám, že se nám to v následujících letech vyplatí a ta třída bude někde jinde, je šéftrenér mládeže tolerantní.

Naší vizí je, aby do sedmé třídy hráli všichni hráči nehledě na výsledky. Pak by to ty kluky nebavilo a nemá smysl je otrávit. Když někdo vyroste o deset centimetrů a někdo míň, tak by ale měl dostat šanci. V sedmé třídě nikdo nemůže poznat, jestli z toho kluka hokejista bude nebo nebude. V osmé a deváté třídě a hlavně v té deváté už se připravujeme na dorost a chceme, aby výsledky byly kvalitní, dodává pár slov ke kategoriím 6. až 9. tříd.

5. třída
Ani pátá třída neslavila úspěchy. Z osmadvaceti utkání odcházela vítězne jen třikrát, dvakrát se o lepším výsledek nevyjádřil a zbylé zápasy skončili porážkou. V páté třídě bylo posunuto pět hráčů přesunuto výš. Kluci se potýkali s tím, že nemohli vstřelit branku, takže hráli třeba výborný zápas s Bílinou a ten zápas skončil 0:0. Na začátku sezóny v prvních deseti zápasech nezískali ani bod. Od druhé půlky už body získávali, i když tu ztrátu nedohonili. Ale opět hráli všichni a já doufám, že po doplnění kádru to bude lepší, říká Jandera.

Výsledky nejsou důležité, zaměřujeme se na budoucnost. Naše cesta je ta, aby ti kluci poráželi dnešní lepší soupeře hrající na dvě lajny a se staršími hráči za tři roky,a ne teď. Pro nás je to druhořadé. A já věřím ,že se nám to vrátí, zdůrazňuje.

4. třída
Nejmladší bojovníci hrající krajskou soutěž si už vedli mnohem lépe. Na rozdíl od žáků pátých tříd prohráli za celý rok pouze dvakrát a v posledním kole „klopýtli“ s Litoměřicemi, když remizovali. Ani to je ale neoddálilo od finále o přeborníka kraje, které také vyhráli. Postoupili tak na mistrovství ČR, kde ovšem skončili na posledním místě. Čtvrtá třída využila velký potenciál širokého kádru. Zase se tu pravidelně točili brankáři, obránci, všichni. Svou skupinu po velkém boji vyhráli před Litoměřicemi a hráli proti Mostu o přeborníka kraje, kde v součtu dvou zápasů (na domácím ledě i ledě soupeře, pozn.autora) zápasů o jeden gól zvítězili. Most hrál na deset hráčů, zatímco my na čtyři lajny. Ani na mistrovství republiky tomu nebylo jinak, kluci se za odměnu točili pořád, ostatní týmy hrály tvrdě na výsledek. Kluci skončili poslední, ale tahle zkušenost jim bude v dalších letech k užitku a to umístění je druhořadé, oceňuje bojovnost malých Lvíčků Jandera.
Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ústí nad Labem - Všichni trenéři se již těší na nejmladší hráče našeho klubu HC Slovan Ústí nad Labem. Velmi rádi uvítáme do kolektivu i nové tváře, které zatím nemají s hokejem zkušenosti. Tréninky jsou vedeny kvalifikovanými trenéry a trenérkami převážně formou her a soutěží. Našim cílem je naučit děti všestranné sportovní přípravě (obratnost, rychlost, koordinace a další pohybové dovednosti). Důležité je také pro nás, aby se děti při tréninku bavily a měli radost z pohybu. Na tréninky, které budou v měsíci květnu a červnu probíhat suchou formou, mohou přijít kluci i holky ročníku 2017 a mladší. S tréninky začínáme dne 2.5.2024. Trénovat budeme vždy ve středu od 17:30 do 18:30 hod na umělé ploše uvnitř zimním stadionu (místo ledu), druhý trénink bude vždy ve čtvrtek od 15:00 do 16:00 hod na umělé trávě naproti zimnímu stadionu. Sraz s trenéry bude vždy 15 minut před tréninkem na který potřebujete pouze sportovní oblečení, sportovní obuv a láhev s pitím. V případě jakýchkoliv dotazů kontaktujte telefonicky hlavního trenéra základny Václava Drahoráda na 725 550 601. Trenéři a trenérky se na všechny sportovce již těší.

  • Ústí nad Labem - Dorost Slovanu, který v letošní sezoně nastupoval v lize dorostu ve skupině Západ zakončil sezonu 2023/2024 na sedmém místě tabulky a splnil tak své předsezónní cíle. Uplynulou sezonu zhodnotil ústecký odchovanec a trenér této kategorie Lukáš Místecký.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže