Ú s t í n/L. - Ústecký hokej není jen o současnosti. Mládežníci Slovanu navazují na dlouholetou tradici tohoto sportu pod hradem Střekovem. V seriálu "Psali historii" budou vybraní bývalí hráči hlavního týmu vzpomínat na své působení v Ústí nad Labem. Prvním hostem je Vlastimil Davídek, který ve světě nejrychlejší kolektivní hry stále působí.

Před jednačtyřiceti lety přišel Vlastimil Davídek do Ústí nad Labem coby aktivní hráč z Českých Budějovic. Od té doby prošla nejrychlejší kolektivní hra značnými změnami. „Teď se úplně jinak trénuje. Všechno jde dopředu, technika i sport. Vymýšlejí se různé tréninkové metody. Dnes je hokej daleko rychlejší. Nevím, čím to je, ale v dnešní době hrají hokej převážně vysocí hráči. Když jsme hrávali my, tak tam tak velcí hokejisté nebyli. V národním týmu byl například "malý" Honza Suchý. Teď je to o síle a rychlosti. Ale chytrost v tom stále musí být. Tehdy hokej ne, že by byl lepší, ale ti nejlepší hráči hráli v domácích soutěžích. V současné době v Česku hráč vyroste a jde do Ameriky. Když ty hokejisty posčítám, tak jsou tři až čtyři kompletní týmy pryč. Ta kvalita v našich soutěžích chybí. Tehdy byla první liga (extraliga) hodně nadupaná, i ve druhé lize (první národní hokejové lize), kterou hrálo Ústí, nastupovali výborní hráči. Společně s hokejem jde dopředu také výstroj. Když jsou v televizi záběry starých zápasů, tak si můžete všimnout, že hráči nebruslili tak rychle jako dnes, o to ale účelněji.“

V současné době má hokejista na výběr z takřka nekonečného množství typů a značek. Ne vždy to tak bylo a rovněž spotřeba hokejek byla daleko větší. „Hokejky byly tenkrát jen dřevěné, obvykle rovné. Pak přišla móda zahnutých "lopat". Ty se vyráběly na míru, měl jsem je v Dukle Jihlava, pak mi zbytek přicházel ještě sem do Ústí, ale v klubech nižších soutěží nebyly. Ona výrobna v Horažďovicích by je nestíhala vyrábět, tak zahnuté hokejky dodávala jen národnímu týmu a mužstvům v nejvyšší soutěži. Hráli jsme s rovnými, ale nebylo to ono. Každý hokejista si chtěl zahnout hokejku, a tak se hledaly způsoby, jak to udělat. Nejprve se v hrnci vařila voda, čepel se do ní dala nahřát, a pak se mezi dveřmi ohýbala. Samozřejmě, že některé to nevydržely a křuply. Pak se vynalezly kostičky lihu, takže se čepel nahřívala nad lihem. Později už byly různé ohýbačky, dávalo se to do svěráku a podobně. Člověk se s tím dvě hodiny dělal, museli jsme si to hoblovat. Přišli jsme na led a stačilo už jen málo. Tím teplem byla asi nějak pochroumaná, pak přišly dvě tři střely a bylo po ní. Pan Kremlík, bývalý kustod, si od nás bral zlomené, vyměňoval je za nové a neustále nadával, že je ničíme. Měsíčně jsem potřeboval určitě dvacet hokejek. Já osobně jsem měl na tehdejší poměry hodně dlouhou čepel a na jejím konci takový zobák.“

Změnily se i chrániče či brusle. „Co se týká bruslí, tak my jsme hráli na českých botách. Kožené botasky a k nim přišroubované kovové nože. Když jsme trénovali na ledě dvakrát denně, tak jsme je nestačili usušit, takže se trhala očka, nože praskaly a rezly. Chrániče – holenní, na lokty, vesty (když jsme byli malí, tak to byly "papíráky", později už ne). Ani rukavice nebyly příliš kvalitní, za půl roku se vytvořily na dlaních velké díry, dostali jsme záplatu a používaly se dál. Dneska si hráči stěžují, že jim za sezónu rukavice odejdou. No jo, ale my jsme s nimi hráli třeba tři sezóny.“

Ve čtvrtém díle bude Vlastimil Davídek hovořit o konkurenci sportů ve městě, hokej zdaleka nebyl jediným oblíbeným sportem v Ústí nad Labem.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ústí nad Labem - Všichni trenéři se již těší na nejmladší hráče našeho klubu HC Slovan Ústí nad Labem. Velmi rádi uvítáme do kolektivu i nové tváře, které zatím nemají s hokejem zkušenosti. Tréninky jsou vedeny kvalifikovanými trenéry a trenérkami převážně formou her a soutěží. Našim cílem je naučit děti všestranné sportovní přípravě (obratnost, rychlost, koordinace a další pohybové dovednosti). Důležité je také pro nás, aby se děti při tréninku bavily a měli radost z pohybu. Na tréninky, které budou v měsíci květnu a červnu probíhat suchou formou, mohou přijít kluci i holky ročníku 2017 a mladší. S tréninky začínáme dne 2.5.2024. Trénovat budeme vždy ve středu od 17:30 do 18:30 hod na umělé ploše uvnitř zimním stadionu (místo ledu), druhý trénink bude vždy ve čtvrtek od 15:00 do 16:00 hod na umělé trávě naproti zimnímu stadionu. Sraz s trenéry bude vždy 15 minut před tréninkem na který potřebujete pouze sportovní oblečení, sportovní obuv a láhev s pitím. V případě jakýchkoliv dotazů kontaktujte telefonicky hlavního trenéra základny Václava Drahoráda na 725 550 601. Trenéři a trenérky se na všechny sportovce již těší.

  • Ústí nad Labem - Dorost Slovanu, který v letošní sezoně nastupoval v lize dorostu ve skupině Západ zakončil sezonu 2023/2024 na sedmém místě tabulky a splnil tak své předsezónní cíle. Uplynulou sezonu zhodnotil ústecký odchovanec a trenér této kategorie Lukáš Místecký.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže