Č e s k é B u d ě j o v i c e - Druhé utkání finálové série první ligy přineslo takřka stejnou zápletku a rozuzlení jako souboj první. Branka v první třetině, kterou vstřelili Jihočeši, předznamenala vývoj zápasu. Ústečtí měli smůlu, na začátku dosáhli gólu, ale pro Drábkův faul nebyl uznán. Když ve druhé třetině přidal dvě přesné trefy tahoun Českých Budějovic Václav Prospal, bylo o osudu zápasu zcela rozhodnuto. Lvi odjíždějí domů z dvouzápasovým mankem a stojí před nimi nelehký úkol, jímž jsou dvě domácí vítězství. Severočeši se budou hodně spoléhat na Lukáše Sáblíka, jenž byl v jihočeské metropoli za děravou obranou často poslední instancí zabraňující katastrofě.
Ústečtí hokejisté mají za sebou podle procentuální úspěšnosti třetího nejlepšího gólmana první ligy. Těžko byste však hledali v této soutěži mužstvo, které se spoléhá více na strážce svého brankoviště. Lukáš Sáblík má lví podíl na skutečnosti, že severočeský celek je tam, kde je. V základní části dokázal České Budějovice dvakrát porazit. Ve stejném počtu utkání ale odcházel se svěšenou hlavou. Ve finálové sérii je to zatím 2:0 ve prospěch Jihočechů. “Myslím si, že dnešní utkání bylo trochu jiné než včera. Podle mého názoru se hrálo ve větším tempu a hokeji to rozhodně přispělo,“ tvrdí bývalý brankář Dukly Jihlava. Ačkoli se tento lev ve své kleci často překonával, dostalo se za jeho záda ve dvou utkáních hned pět puků. Prakticky ani jedna z tref ale nešla na jeho vrub. “My jsme opět udělali velké chyby v obraně a bylo to naprosto stejné jako včera. V první třetině jsme si nechali dát zbytečný gól,“ krčí rameny Sáblík.
Ústečtí dokázali vsítit v první třetině branku, ale ta jim nebyla uznána a Drábek navíc putoval na dvě minuty za katr. “Konečně jsme vstřelili gól, ale ten nebyl uznán. Nevím, jak to bylo, ale jak jsme se o tom v kabině bavili, tak to bylo asi hodně sporné. Tohle nás možná dnes stálo lepší výsledek,“ rozebírá neuznanou trefu do černého ústecký brankář. Jak bylo již řečeno, při obdržených gólech nebyl příliš na vině. Chybami v rozehrávce a ve střídání mu spoluhráči rozhodně práci neulehčili. “Jak říkám, dostáváme góly po chybách nebo zbytečných vyloučeních. Sami pak nedokážeme využít naše přesilové hry. S tímhle nemůžeme samozřejmě pomýšlet na nějaký lepší výsledek. Naše chyby možná pramení z toho, že chceme hrát hokej místo, abychom hráli najisto zezadu. Tak jako třeba tyto dva zápasy hráli Budějovice,“ láteří ochránce ústecké svatyně.
V obou zápasech dokázali domácí vytěžit z počátečního tlaku branku. Na rozdíl od semifinálových zápasů na ní i navázat dalšími trefami. “Tohle nám přesně schází. Potřebovali bychom dát první gól, nebo když prohráváme, tak alespoň kontaktní branku. To se nám bohužel nedaří, což je největší důvod neúspěchu,“ vzývá své spoluhráče z útoku Sáblík. “Když už si konečně nějakou šanci vytvoříme, tak to pochytá vynikající Turek,“ dodává. Ústecký brankář má oproti svému kolegovi z českobudějovického brankoviště výhodu v tom, že proti svému finálovému rivalovi měl možnost odchytat všechna čtyři utkání v základní části. I přesto se zdá, že je to právě Roman Turek, kdo má dokonale přečtené soupeřovy útočníky. “Na Edovi je vidět, že má něco za sebou. Chytá opravdu skvěle. Navíc má tu výhodu, že je hodně velký a dost střel tím vykryje. Já sice také nejsem nejmenší, ale to není všechno. Z něho doslova čiší jistota při každém zákroku,“ vysekává poklonu svému protějšku Lukáš Sáblík.

Po prvním utkání, které přineslo nakonec upocené vítězství 2:1, sledovala vyprodaná Budvar Aréna druhý finálový mač. Byl to opět on, kdo se zasloužil měrou vrchovatou o další ústeckou prohru. Ano, Václav Prospal. Na muže, který táhne českobudějovickou káru kupředu, nasadili v semifinále Chomutovští hlídacího psa a těsnou obranou mu hodně ztěžovali hru. Ústí nad Labem se snaží hrát očividně “hokejovější“ hokej, nežli předchozí soupeř Jihočechů. “Ty dvě mužstva se nedají srovnat. Ústecký tým v sezoně něco dokázal, byl od nás jenom třináct bodů a rozhodně se snaží hrát normální hokej,“ tvrdí Prospal. Tlak daleko přesahující meze osobního bránění ze strany soupeře při utkání je podle jeho slov ten tam. “Je to zase hokej pět na pět. Oni jenom nestojí na modré čáře, ale prostě hrají,“ dodává zámořský útočník.
Václav Prospal se stal ve středu nemilosrdným katem nabuzených Lvů. Když se již utkání blížilo ke své polovině a hosté mohli pomýšlet na zachycení stébla, utnul jejich snahy Václav Prospal dvěma slepenými trefami do černého. “Klasická situace, po které dnes padají góly. Vyhraná buly, střela od modré a hráč jde prostě do brány. Devadesát procent gólů padá tímto způsobem, že útočník jde před branku. To je to, co třeba tady některým hráčům schází, protože jsou tu pořád nějaké nahrávky okolo branky nebo zpět do rohů,“ všiml si centr první českobudějovické formace. “To je prostě dnešní světový hokej a v NHL to platí dvojnásob. Tam nepadají góly po krásných akcích, ale prostě, kdo je šikovný kolem branky a nebojí se tam jít, tak ty góly dává,“ odkrývá svůj střelecký recept Prospal.
I jeho druhá branka padla podobným způsobem. Přišla necelých šest minut poté, co zvýšil na dvougólový rozdíl. Sniper z Tampy, jenž působil loni pod křídly mocných kačerů z Anaheimu, vyšťoural puk z klubka těl, zachoval chladnou hlavu a zasunul touš zpoza branky za Sáblíkova záda. “Té brance předcházel náš tlak v přesilovce, díky němuž jsme zamkli soupeře v pásmu. Brankář zůstal ležet před brankou a vyražená střela se dostala ke mně. Já už jí jen zpoza branky zasunul do sítě,“ líčí Prospal, jakoby ani necítil hlavní podíl na vstřelené brance.
Základní kámen k vítězství v první lize je položen na pevném podkladu. Nyní čeká českobudějovický celek zájezd do Ústí nad Labem. Mužstvo trenéra Jandače jede na sever Čech s vědomím, že jedna výhra stačí k vytouženému postupu do baráže. “Myslím si, že oni nebudou svůj herní styl příliš měnit. Hrají takto celý rok. Pro ně je možná nevýhoda, že loni Motor spadnul a musí s námi hrát. Jinak by byli v této soutěži jednoznačně nejlepším týmem,“ chválí Hynkův celek autor dvou středečních gólů Václav Prospal.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ú s t í n/L. - Do Ústí nad Labem zavítal soupeř ze Slaného. První zápas vyhrálo Slaný vysoko 11:1. Domácím se však povedlo vytvořit tří brankový náskok, ale hosté jej v závěru během krátké chvíle smazali a v prodloužení vstřelili vítěznou branku. Deváťáci Slovanu tak berou z utkání pouze bod. Poslední zápas nadstavby čeká naše deváťáky v neděli proti Litoměřicím, kdy půjde o přímý souboj o druhé místo, které by nám zajistilo účast v závěrečném play-off o účast v extralize.

  • Dorostenecký Try-out

    20. 3. 2024

    Ústí nad Labem - Ve středu 27.3. na zimním stadionu v Ústí nad Labem se koná Try-out do kategorie dorostu pro sezónu 2024/2025. Dorost bude již třetím rokem účastníkem 2.nejvyšší soutěže. Try-out se týká hráčů ročníku 2008 a 2009.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže