Ú s t í n/L. - UŽ JE TO TADY, zní ze všech míst metropole Ústeckého kraje. Ústečtí Lvi se probojovali celkem bez potíží do finále a utkají se v něm s nabušenými Budějovicemi. A už v úterý 8.3. v 17:30 to vypukne. Ústečáci bez aut budou žhavit internet, ti šťastnější budou fandit přímo v budějovické aréně. Budějovice byly do role favorita pasováni i v semifinále s Chomutovem a nakonec postoupili gólem v poslední možné minutě. Nechme se tedy překvapit, jak se bude vyvíjet souboj mezi dvěma nejlepšími celky první ligy nyní a jestli budou nad budějovickou arénou lítat blesky.
Porovnání týmů v play-off

3-3-1-1 play-off – celková bilance 6-0-0-1
2-2-0-1 play-off - zápasy doma 4-0-0-0
1-1-1-0 play-off - zápasy venku 2-0-0-1
3-0-0-0 čtvrtfinále 3-0-0-0
0-3-1-1 semifinále 3-0-0-1
25:13 skóre 27:12
6:0 (Ostrava) nejvyšší výhra 6:2 (Kometa)
2:3 (Chomutov) nejvyšší prohra 1:2 (Boleslav)
V. Prospal; 14b (7+7) nejproduktivnější hráč Pazourek, Jankových; 6b (3+3)
V. Prospal; 7 nejlepší střelec Pazourek, Jankových, Kočí; 3
R. Dvořák; 8 nejvíce asistencí Koudelka, Hodek; 4
V. Prospal; 16 nejtrestanější hráč V. Jankových; 22
Prospal, Dvořák; +5 nejlepší bilance +/- Pazourek, Kočí, Jan Kudrna; +7
P. Havelka; -1 nehorší bilance +/- O. Kříž; 0
R. Turek– 96,5%, J. Chábera – 90,3% úspěšnost brankáře L. Sáblík – 90,2%
R. Turek – 0,67, J. Chábera – 2,11 průměr inkas. branek L. Sáblík – 1,72
12,9% (4 z 31) využití přesilovek - čtvrtfinále 16% (4 z 25)
9,8% (5 z 82) využití přesilovek – semifinále 13,3% (6 z 45)
2 (oba ve čtvrtfinále) góly v oslabení 1 (semifinále)

České Budějovice

České Budějovice i Ústečtí Lvi byli před sezónou pasováni do role favoritů soutěže, což se potvrdilo v základní části, kterou oba celky vyhrály s velkým náskokem před ostatními. V play-off už měl vítěz základní části větší problém, když doslova v poslední minutě odvrátil možné vyřazení Chomutovem. I tak se ale ve finále potkali ti, o kterých se to předpokládalo a kteří si to nejspíše zasloužili nejvíce. Pojďme si tedy v krátkosti představit soupeře tak, jak si vedl v dosavadním průběhu vyřazovacích bojů.

Budějovice staví své úspěchy hlavně na útočném duu Prospal-Dvořák. Nejproduktivnější hráč a nejlepší střelec týmu v jedné osobě jménem jako první z nich, nejlepší nahrávač jako druhý navrátilec z NHL. Těm kryje záda ještě Neckář, Martínek, Ference a aby toho nebylo málo, tak díry mezi tyčemi zaceluje Turek. Toho ale klátí chřipka, a proto ho prozatím nahrazuje Chábera, který si také nevede špatně. Procentuální úspěšnost 90,3% je výborná. Ale co to je proti impozantnímu číslu ve statistikách Turka? Jeho 95,5% nahání strach i takovým střelcům, jako je právě Prospal, kterému se na něj v tréninku prý moc nedaří. I další číslo, tentokráte průměr inkasovaných branek na zápas, hovoří za své. Turek nastoupil ke třem duelům čtvrtfinále a ve dvou z nich udržel čisté konto, což mu při započetí dvou inkasovaných branek ve třetím zápase vytvořilo průměr 0,67.

Mezi beky je nejproduktivnější Andrew Ference, kterého „přitáhl“ z NHL brankář Turek. Jeho spoluhráč z Calgary zatím v sedmi zápasech vstřelil jednu branku a na další tři přihrál, čímž zastínil výkony patnácti ze sedmnácti budějovických útočníků. Ti nastřádali nejvíce 3 body. Stejně jako Ference si z forvardů počínal pouze Pletka, jenž se trefil také jednou a třikrát asistoval. Více než onen počet bodů mají na svých kontech už jen spasitelé Jihočechů, Václav Prospal se 14 body (7+7) a Radek Dvořák s 10 body (2+8). I tato čísla hovoří o tom, že trenér Jandač staví hlavně na této lajně a že hra jeho svěřenců je závislá právě na oněch hráčích.

To Ústečtí plují na jiné lodi. Jejich bodová ohodnocení jsou vyrovnanější. Svědčí o tom i čtveřice útočníků Pazourek, Jankových, Koudelka, Hodek, která nasbírala shodně 6 bodů. Fink a Barus mají o dva body méně a na dalším stupínku se třemi body jsou další čtyři hráči. Hlavním rozdílem mezi dvěma soky o postup do baráže je ale v +/- bodování. V tom jsou Lvi jasně lepší, na rozdíl od ojedinělých případů z jihu Čech, kde pouze Prospal s Dvořákem mají +5 bodů, je v řadách Ústí hned několik hráčů, kteří hvězdy z NHL v této kategorii předčili. Pazourek a obránci Jan Kudrna s Kočím mají +7, Jankových a Klobouček +6. A ani brankář Sáblík se nemusí v porovnání s Turkem červenat. Brankářská jednička Ústí totiž kryje svou klec s úspěšností 92,21% a pustí za svá záda 1,72 gólů na zápas. Je to sice o celý gól více, ale nutno brát v potaz fakt, že Turek chytal jen čtvrtfinále s papírově slabší Ostravou, kterou také českobudějovičtí převálcovali 3:0.

Vzájemné zápasy

2004/2005
02.10.04 Ústí - České Budějovice 2:3
13.11.04 České Budějovice - Ústí 1:3
22.12.04 Ústí - České Budějovice 2:1
5.2.05 České Budějovice – Ústí 5:3

Předpokládané sestavy

České Budějovice.: Chábera - R. Martínek, Mucha, Gýna, S. Neckář, Krstev, Gřegořek - R. Dvořák, Prospal, Pletka - Rob, Bělohlav, Šimánek - Havelka, Brabenec, Hřebejk - M. Hanzal, Vampola, Mertl..

Ústečtí Lvi: Sáblík – Štěpánek, Drábek, Kočí, Jan Kudrna, Mazanec, Klobouček, Vála, Kříž - Jankových, Sýkora, Kudrna - Fink, Pazourek, Švík - Hodek, Pavliš, Barus – Buďa, Koudelka, Šaffer.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Obránkyně Slovanu Veronika Hujová a brankářka Veronika Ortová obdržely nominaci na reprezentační akci žen U16 - Turnaj čtyř zemí, který se uskuteční ve dnech 17. – 22. dubna 2024 ve Švédsku. Kromě naší reprezentace se Turnaje čtyř zemí zúčastní také Švédky, Finky a Švýcarky. Děkujeme za skvělou reprezentaci našeho klubu.

  • 4. třída Slovanu o víkendu získala na turnaji vítězů CCM Malé ligy v Plzni 3. místo. Celorepubliková soutěž CCM Malá liga, která se hrála od září 2023 do března 2024 pořádala o víkendu finálový turnaj, kterého se zúčastnily vítězové skupin. HC Slovan Ústí nad Labem postoupil ze své skupiny jako vítěz a postupně se utkal s HC Bílí Tygři Liberec, Wolves Plzeň a BK Havlíčkův Brod. Ve velice vyrovnaných zápasech nakonec ústeckým mladíkům uteklo stříbro o jediný gól. Součástí turnaje vítězů byly i dovednostní soutěže, kde naši čtvrťáci získali ze šesti disciplín, hned čtyři 1. místa. Dětem a realizačnímu týmu děkujeme za skvělou reprezentaci klubu a města.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže