Ústí nad Labem - Dne 15. 10. 2014 proběhl na ústeckém stadionu neobvyklý trénink čtvrtých tříd. Díky trenérovi Janu Čalounovi se ho zúčastnil tělesně handicapovaný Richard Jozífek, který je i přes jeho handicap fotbalovým hráčem. Oficiálně mu byl předán šek na 5000,-Kč od občanského sdružení Slovanu Ústí nad Labem.

Tento chlapec má 9 let a chodí do třetí třídy na základní škole, na rozdíl od jeho spolužáků však nemá ruku a nohu. Jeho handicap mu ani trochu nebrání ve stoprocentní koncentraci na sporty všeho druhu. Aktivně se baví fotbalem a přes zimu rád jezdí na snowboardu.

Jan Čaloun (hokejový trenér) si Ríši všiml na fotbalovém turnaji a napadlo ho, jej pozvat na hokejový trénink, který sám vede. Ríša si zkusil vše, co k hokeji patří, bruslení, střílení a dokonce i roli brankáře. Všechny role zvládl bravurně, a tak na konci tréninku dostal i odměnu.

Oficiálně mu byl předán šek na 5 000,-Kč na cokoliv, co si bude přát. Také dostal knihu "Od L. T. C. k Ústeckým Lvům" o ústeckém hokeji. Všichni kluci si s ním na konci tréninku podali ruku a s uznáním jej poklepávali po zádech.

V kabině jsme se pak zeptali Ríši na pár dotazů:

Co tě nejvíce baví na fotbale?
Když kopeme penalty, nebo když chytám.

Bavil tě hokejový trénink?
Ano, moc!

Myslíš teda, že by sis ještě někdy přišel zahrát hokej?
Možná ano.

Přemýšleli jste už s maminkou, jak naložíte s tolika penězi?
Nevím, ještě jsme nad tím nepřemýšleli.

Přečteš si knížku, co jsi dostal jako dárek k šeku?
Určitě ano!

Čím bys chtěl být, až vyrosteš?
Snowboardistou.

Rozhovor s Janem Čalounem:

Od koho byl darován Ríšovi šek na 5000,-Kč?
Dar je od klubu Slovan Ústí nad Labem – občanské sdružení.

Jakou knihu dostal k šeku Ríša?
Dostal knihu Od L. T. C. k Ústeckým Lvům, která byla vydána přibližně před třemi lety. Je v ní shrnutí vzniku, vývoje a vlastně celé historie Slovanu i s postupem do extraligy, také jsou tam vypsáni odchovanci a legendy klubu, kteří se dostali do NHL, nebo do jiných evropských lig. Krátce řečeno knížka o Ústeckém hokeji.

Kde a kdo jste se o Ríšovi dozvěděli?
Já jsem Ríšu potkal na fotbalových turnajích. Můj syn hraje mimo hokej také fotbal za Skorotice a Ríša hraje za Povrly. Právě tam jsem ho viděl na jednom turnaji, kde mě napadlo zorganizovat podobnou akci. Ten kluk je neskutečně zapálený do sportu i přes jeho handicap a i přes něj je naprosto rovnocenným hráčem v poli, to je to co mě oslovilo, když jsem ho na již zmíněném turnaji viděl.

Myslíte si, že mu jeho handicap bude dělat problémy v klasickém životě?
Jestli k tomu bude přistupovat tak jako přistupuje teď ke sportovnímu životu, tak si myslím, že ne. Protože i přes to že nemá ruku a nemá nohu, tak na tom byl výkonnostně naprosto stejně jak ostatní kluci díky jeho odhodlání. Proto jsem ho sem přivedl, aby ukázal našim klukům, že i přes jeho handicap dokáže takto sportovat a hlavně že ho do toho nikdo nemusí nutit, chce to strašně moc sám. My někdy naše kluky musíme nutit, nebo jsou neukáznění, ale on se nutit nenechá a je naprosto ukázněný.

Budete s Ríšou i nadále v komunikaci, domlouvat další akce?
Určitě ho chceme pozvat na nějaký další hokej „A“ týmu, aby se přišel podívat i na dospělé. Vím, že už zde na hokeji byl, ale chtěli bychom ho oficiálně pozvat. Také už máme předem domluvenou další akci v létě v Povrlech, že pro naše kluky uděláme fotbalový zápas s kluky z Povrlů. Já tam chci vzít i zlatou olympijskou medaili, něco co třeba nikdy v životě neviděl. Jsem hrozně šťastný za dnešní akci a doufám, že jsem mu tím udělal nějakou radost v životě a že na to bude dlouho vzpomínat.

Vyjádření maminky Ríši: „Dobrý den, chtěla bych Vám hrozně moc poděkovat za to, co jste pro Ríšu udělali. Dostal šanci potrénovat a zahrát si s opravdovými hokejisty, nedokážete si představit, co to pro něj znamená. Díky Vám se splnilo jeho velké přání. Zahrál si pořádný hokej na opravdovém stadioně. Byl z toho úplně nadšený a stále o tom básní. Je to ten nejkrásnější pocit, když vidíte rozzářené oči svého dítěte, když vidíte, jak moc je šťastné. Opravdu Vám všem mockrát za vše děkujeme. Moc si toho vážíme.“

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Obránkyně Slovanu Veronika Hujová a brankářka Veronika Ortová obdržely nominaci na reprezentační akci žen U16 - Turnaj čtyř zemí, který se uskuteční ve dnech 17. – 22. dubna 2024 ve Švédsku. Kromě naší reprezentace se Turnaje čtyř zemí zúčastní také Švédky, Finky a Švýcarky. Děkujeme za skvělou reprezentaci našeho klubu.

  • 4. třída Slovanu o víkendu získala na turnaji vítězů CCM Malé ligy v Plzni 3. místo. Celorepubliková soutěž CCM Malá liga, která se hrála od září 2023 do března 2024 pořádala o víkendu finálový turnaj, kterého se zúčastnily vítězové skupin. HC Slovan Ústí nad Labem postoupil ze své skupiny jako vítěz a postupně se utkal s HC Bílí Tygři Liberec, Wolves Plzeň a BK Havlíčkův Brod. Ve velice vyrovnaných zápasech nakonec ústeckým mladíkům uteklo stříbro o jediný gól. Součástí turnaje vítězů byly i dovednostní soutěže, kde naši čtvrťáci získali ze šesti disciplín, hned čtyři 1. místa. Dětem a realizačnímu týmu děkujeme za skvělou reprezentaci klubu a města.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže