Ústecký hokej si připsal další úspěch. Místní rodák, odchovanec a někdejší hráč, Jan Ordoš byl součástí českého týmu na mistrovství světa hráčů do 18 let. Reprezentace dosáhla historického úspěchu, dostala se do finále a získala stříbrnou medaili. Šampionát exkluzivně pro webové stránky Slovanu zhodnotil Jan Ordoš.

Kdy a od koho ses dozvěděl o nominaci, jaký jsi měl pocit?

Nominace byla oznámena po 2. přátelském utkání se Slovenskem od hlavního trenéra Jakuba Petra. Bylo v ní 13 útočníků, 7 obránců, 3 brankáři a 3 náhradníci, kteří cestovali ještě na třídenní soustředění do Rokycan. Byl jsem strašně rád, že jsem se tam dostal, ale věděl jsem, že tím to teprve začalo.

Cítí hráč větší zodpovědnost, pokud reprezentuje svou vlast, než když hraje klasický ligový zápas?

Určitý pocit zodpovědnosti tady je, ale na každý zápas se soustředím tak, abych podal co nejlepší výkon, ať už se jedná o reprezentaci nebo o ligový zápas.

Jaké byly cíle před turnajem?

Řekli jsme si, že chceme vyhrát poslední zápas na turnaji, to znamená buď zlatou, nebo bronzovou medaili. Rozhodně jsme nechtěli skončit ve čtvrtfinále jako v posledních letech už mnohokrát.

Úvodní zápas proti Dánsku český tým celkem jednoznačně vyhrál. V čem jste soupeře nejvíce předčili?

Byl to nejjednodušší zápas na turnaji. Nasázeli jsme rychlé branky a soupeře v podstatě k ničemu nepustili a v půlce zápasu nebylo o co hrát. Byl to pro nás výborný vstup do turnaje a zvýšili jsme si sebevědomí. Dány jsme předčili hlavně v bruslení a v individuálních dovednostech.

Druhý zápas obstaraly Spojené státy americké. Jak bys tento zápas zhodnotil?

USA prohrálo svůj první zápas na turnaji se Švýcarskem, a tak jsme věděli, že do zápasu budou chtít vletět, což se potvrdilo. 1. třetinu jsme s nimi hráli vyrovnanou partii, ale bohužel jsme dostali laciný gól, který je nakopl. Na začátku 2. třetiny jsme dostali dvě branky z předbrankového prostoru a prohrávali jsme 0:3. Od té doby USA polevilo a my jsme trefili dvakrát tyčku a spoustu dalších šancí jsme neproměnili. Nutno podotknout, že i přesto USA vyhrálo zaslouženě.

Zápas s Finskem jste dokázali vyhrát až v prodloužení. Kolik sil stály tyto dva body?

Před tímto zápasem jsme měli den volna, tak jsme se na Finy výborně připravili. Můžeme jen litovat, že z toho 3 body nebyly, protože jsme v závěru dostali vyrovnávací branku, ale i tak jsme byli rádi za 2 body. Byl to určitě náročný zápas, druhý den ráno jsme neměli ranní rozbruslení, abychom si trochu odpočinuli.

Souboj se Švýcarskem jste rozhodli až ve třetí třetině, zaskočilo vás něčím?

Do zápasu jsme nastoupili nekoncentrovaní a mohli jsme být rádi, že to po první třetině bylo 0:0. Po přestávce jsme si v kabině důrazně promluvili a od druhé třetiny jsme si začali plnit pokyny. Hráli jsme podstatně lépe. Švýcaři na turnaji hráli velmi organizovaně, co se týče defenzívy. Měli velice kvalitní 1. lajnu, která nám dala dvě branky. Utkání jsme zvládli až v závěru, za což jsme byli rádi, že jsme se udrželi na vítězné vlně.

Ve čtvrtfinále jste přehráli v prodloužení Rusko. Věřil tým po výhře v medaili?

Určitě. Už před utkáním jsme věděli, že Rusko je k poražení a celý zápas jsme si šli za tím. V prodloužení nám pomohlo trochu štěstí, ale to k tomu patří.

Semifinále s Kanadou přineslo znovu prodloužení. Mohl bys porovnat ta prodloužení?

Proti Finsku bylo jen pětiminutové prodloužení, bylo to opatrné a rozhodly až nájezdy. Proti Rusku se už hrálo 10 minut, jelikož to bylo čtvrtfinále. Nejprve nedali trestné střílení a potom jsme měli i pár šancí my a pak se trefil Jakub Vrána z dorážky a nastala neuvěřitelná radost. S Kanadou to bylo jako na houpačce, když jsme nejprve hráli oslabení 4 na 3, které jsme přestáli. Hned na to jsme trefili břevno a potom zničehonic David Kaše rozhodl o postupu do finále.

David Kaše poslal český tým do finále, jaký to byl pocit, poprvé v historii ve finále?

Neskutečný pocit. To, co proběhlo po té vítězné brance, jen tak nezažijete. Obrovská euforie, všichni jsme na sebe naskákali, ani jsme tomu nemohli věřit. Po zápase jsme si pořádně zařvali, ale pak už jsme se museli připravovat na finále s USA.

Souboj o zlato vyhrála 5:2 Amerika. Rozhodl úvod zápasu, chyběly vám síly, které stálo prodloužení s Kanadou?

Myslím, že nechyběly. Řekli jsme si, že si musíme dát pozor na začátek utkání, bohužel se nám to nepovedlo a během 7 minut jsme třikrát inkasovali, díky našim zbytečným chybám a se soupeřem, jako jsou Američané, se to těžko obrací.

Vybojoval jsi stříbrnou medaili. Převažuje zklamání z prohraného finále, nebo radost z historické medaile?

Samozřejmě, že jsme chtěli zlato, ale musíme uznat, že USA je nejlepší tým na světě a vyhrál zaslouženě, kromě prvního zápasu na turnaji neměli konkurenci. Stříbro je největší úspěch, takže určitě převažuje spokojenost.

Jak ty osobně bys mistrovství světa zhodnotil (po sportovní i organizační stránce)?

Po organizační stránce to bylo zvládnuto skvěle až na detaily, jako velmi malá kabina, navíc jsme jí měli ve vedlejší malé hale, a tak jsme museli venkem, ale jinak žádný jiný problém nebyl. Po sportovní stránce k tomu netřeba nic moc dodávat. Pro Českou reprezentaci do 18 let to bylo nejúspěšnější mistrovství světa v historii.

Zdroj Fotky: cslh.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ústí nad Labem - Všichni trenéři se již těší na nejmladší hráče našeho klubu HC Slovan Ústí nad Labem. Velmi rádi uvítáme do kolektivu i nové tváře, které zatím nemají s hokejem zkušenosti. Tréninky jsou vedeny kvalifikovanými trenéry a trenérkami převážně formou her a soutěží. Našim cílem je naučit děti všestranné sportovní přípravě (obratnost, rychlost, koordinace a další pohybové dovednosti). Důležité je také pro nás, aby se děti při tréninku bavily a měli radost z pohybu. Na tréninky, které budou v měsíci květnu a červnu probíhat suchou formou, mohou přijít kluci i holky ročníku 2017 a mladší. S tréninky začínáme dne 2.5.2024. Trénovat budeme vždy ve středu od 17:30 do 18:30 hod na umělé ploše uvnitř zimním stadionu (místo ledu), druhý trénink bude vždy ve čtvrtek od 15:00 do 16:00 hod na umělé trávě naproti zimnímu stadionu. Sraz s trenéry bude vždy 15 minut před tréninkem na který potřebujete pouze sportovní oblečení, sportovní obuv a láhev s pitím. V případě jakýchkoliv dotazů kontaktujte telefonicky hlavního trenéra základny Václava Drahoráda na 725 550 601. Trenéři a trenérky se na všechny sportovce již těší.

  • Ústí nad Labem - Dorost Slovanu, který v letošní sezoně nastupoval v lize dorostu ve skupině Západ zakončil sezonu 2023/2024 na sedmém místě tabulky a splnil tak své předsezónní cíle. Uplynulou sezonu zhodnotil ústecký odchovanec a trenér této kategorie Lukáš Místecký.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže