Ú s t í n/L. - Hokejová sezóna pro většinu mládežnických kategorií skončila. Jen starší dorost čeká poslední barážový zápas. Trenéři mladšího dorostu Jan Čaloun a Martin Štěpánek zhodnotili uplynulý ročník v mládeži.
Partnerem mládeže HC Slovan je město Ústí nad Labem

Jak hodnotíte sezónu?

Martin Štěpánek: Neúspěšně, protože jsme se neudrželi.

Jan Čaloun: Souhlasím, sezóna byla neúspěšná. Postoupili jsme do extraligy, kterou jsme tady chtěli udržet. To se nám nepodařilo, jako trenéři jsme za to zodpovědní.

Kde hledat klíčové momenty sezóny?

Jan Čaloun: Myslíme si, že ten klíčový moment přišel v době, kdy jsme měli náskok devíti bodů a hráli jsme na Kladně proti PZ. Po dvou třetinách jsme prohrávali 0:2. Udělali jsme vítr v kabině, zvýšili jsme hlas. Třetí třetinu jsme soupeře přehrávali. Vyrovnali jsme stav zápasu. Tři minuty před koncem jsme měli dvouminutovou přesilovou hru. Létalo to tam kolem branky Kladna, trefili jsme jednu nebo dvě tyčky. Závěr všichni známe, dostali jsme gól tři vteřiny před koncem. Tím se k nám PZ přiblížilo na rozdíl šesti bodů. Kdybychom jim odskočili na dvanáct bodů, tak to bylo všechno asi úplně jinak. Ale realita je jiná. Další klíčový moment byl ten, že v mnoha zápasech jsme inkasovali góly před koncem třetin. Důležitý byl také zápas doma s Pískem. To bylo v první části sezóny. Vedli jsme 2:0, 3:1, 4:2, 5:3 ještě deset minut před koncem. V posledních deseti minutách přišla nesmyslná vyloučení. Dvakrát jsme hráli ve třech. Písek nejenom že vyrovnal, ale dal ještě jeden gól a porazil nás.

Jaká je situace v mládeži?

Martin Štěpánek: Teď je období slabých ročníků jak do kvantity, tak do kvality. Jedná se o ročníky 1998- 2002. Byl to problém náboru, snažíme se to nějak zachránit. Na druhou stranu je to i naše chyba, protože jsme ty hráče neposunuli dál. Byly tu nastolené špatné podmínky.

Nyní už jsou podmínky správné?

Jan Čaloun: Ano. Mládež přibližně před pěti lety přebral pan Evan. Od té doby postavil mládež na nohy. Bohužel, tady bylo období, kdy se myslelo jen na „A“tým. Ten vrchol přišel, ano, áčko postoupilo do extraligy. Absolutně se zapomnělo na mládež. Ta doba trvala do prosince, protože ze strany hlavního týmu Slovanu nepřišla vůbec žádná podpora vůči mládeži. Pereme se s tím dodnes. Musím říct, že pan Evan mládeži hodně pomohl. Díky náborům, které vedl Jan Daniš a později Petr Hnídek, mají ročníky 2003 a 2004 pětadvacet až třicet dětí. Pokud máme takový základ, tak nemusíme mít strach v dorostu, že nám přijde do mladšího dorostu šest hráčů. To je špatně. Pro loňskou sezónu jsme si museli vypomoci hráči z Děčína a Litoměřic. Děkujeme jim za to, udělali tady obrovský kus práce. Cílem klubu ale musí být to, že si tady vychová vlastní hráče.

Jak velkou roli v počtu hráčů hraje absence druhé ledové plochy?

Jan Čaloun: Dnes už je to propracované tak, že všechny žákovské kategorie jsou pětkrát týdně na ledě, což je optimální, zápasy mají o víkendu. Byli bychom rádi, kdyby tady vyrostla druhá ledová plocha. Netrénuje se v těch časech, kdy by se mělo. Ano, třetí třída má tréninky od jedné, od půl druhé. Ale už je to šibeniční čas pro rodiče, aby děti sem dostali. Nebýt dědečků a babiček, tak by nám sem někteří hráči nechodili. I z těchto důvodů bychom druhou ledovou plochu uvítali. Dále bychom chtěli zlepšit zázemí, které, jak všichni víme, je na hodně špatné úrovni.

V průběhu sezóny se hovořilo o druhé ledové ploše. Jak to vypadá teď?

Jan Čaloun: Nechci předbíhat, ale jsem věčný optimista. Věřím, že druhá ledová plocha tady vyroste a pracuje se na tom. Jenže ono to nejde tak rychle, jak bychom si přestavovali. Je to obrovský kus práce, ale věřím, že druhá ledová plocha v Ústí bude.

V sezóně vypomáhali mladší dorostenci starším, jaký to na ně mělo dopad?

Martin Štěpánek: Jednalo se o Havlíka a Vandase. Určitě to na ně má pozitivní dopad, ve starším dorostu získají více zkušeností, hokej je tam rychlejší. Myslím si, že tam hráli trošku jiný hokej, než v mladším dorostu. Pokud na to člověk herně má a nesedí tam na střídačce, ale pravidelně hraje, tak je do dobré.

Jan Čaloun: Jsou to ročníky, u kterých se zapomnělo na nábory. Samozřejmě, když měli ve čtvrtek zápas za mladší dorost, v pátek a v sobotu za starší dorost a v neděli za mladší, tak na ty kluky je to hodně. Ale to je problém, o kterém jsem už hovořil. My si musíme vychovat vlastní hráče, abychom měli v ročnících počet hráčů, aby vše fungovalo.

K mladšímu dorostu se připojil pan Mach jako trenér. Co bylo příčinou a jaké měl úkoly?

Jan Čaloun: Když jsme viděli, že náskok, který jsme měli, se začal zmenšovat, tak jsme se rozhodli, že jeho úkolem bude posilnit trenérský tým. Chtěli jsme udělat maximum pro záchranu extraligy mladšího a staršího dorostu. Pan Borůvka, jako šéf SCM, to rozhodl tak, že pan Mach nám pomůže tady.

Jaký je cíl mladšího dorostu pro sezónu následující?

Jan Čaloun: Bohužel nemáme nejvyšší soutěž. Kluci z Litoměřic nebo z Děčína sem těžko získáme, když hrají stejnou ligu. Momentálně máme 19 hráčů s brankářem a to není podle našich představ. V ročníku 1998 je pět brankářů, v ročníku 1999 jeden. Je to odraz toho, jak se vyvíjel mládežnický hokej, který neřídili trenéři, ale rodiče. Ta doba skončila, už se to řídí trenéry a zodpovědnými lidmi. Chceme dát šanci mladým hráčům jako je například Čermák, Harkabus. Až uvidíme, že ten tým je silný natolik, aby postoupil do extraligy, tak se pokusíme postoupit. Za celou mládež bych chtěl říct, že je stabilizovaná. V ročníku 2004 a mladších máme plno dětí. A to je ta cesta, kterou chceme jít.

Kolik hráčů přijde do mladšího dorostu před sezónu 2014/2015?

Martin Štěpánek: Přijde brankář, šest obránců a útočníci. S tím, že si vytáhneme některé hráče ročníku 2001 pro přípravu a uvidíme.

Platí tedy, že osu týmu budou tvořit hráči, kteří jsou v mladším dorostu druhým rokem?

Jan Čaloun: Já bych to takhle neřekl. Tady si musí každý vybojovat své místo. Na všechny bude stejný metr. Můžu říct, že ti hráči ročníku 2001 jsou hodně talentovaní, a myslím si, že někteří starší budou mít problémy se do kádru dostat. Rozhodně neplatí, že ročník 1999 má jisté místo.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže